10 Януари, 2023 15:04 1 595 58

ПП предлага компенсации за високите цени на газа

  • кирил петков-
  • природен газ-
  • компенсации

Министерският съвет ще трябва да внесе в Народното събрание предложение за избор на технология и конкретен доставчик

„Продължаваме промяната“ предлага механизъм за компенсиране на битовите клиенти на природен газ. Това се налага заради неуспеха на министерството на енергетиката да продължи политиката за поддържане на цените на природния газ за битовите потребители, по-ниски от средните на европейските енергийни борси, както е видно от последното решение на КЕВР.

Проектът на „Продължаваме промяната“ предвижда Министерският съвет да бъде задължен да въведе механизъм за компенсации на базата на количествата потребен природен газ за съответния месец с фиксирана сума на един MWh. Размерът да се изчислява като 50% от разликата между цена на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първо тримесечие на 2023 г. в размер на 122,58 лв./MWh, като в сумите не е включен ДДС.

Внесеният проект на решение в полза на битовите потребители е в отговор на трудностите, пред които хората са изправени, заради в пъти по-високите сметки за природен газ, оттам и за топлинна енергия. Особено в разгара на зимния сезон. Мярката е в синхрон с европейските мерки в подкрепа на потребителите за справяне с растящите цени, както и с мерките от времето на последното редовно правителство.

В същото време от „Продължаваме промяната“ изразяваме загриженост от решението на председателя на Народното събрание – г-н Вежди Рашидов, да не допусне изслушването на министъра на енергетиката в зала, за което миналата седмица поискахме свикване извънредно заседание за днес /10.01.23г./ заради съмненията, че се прави опит за връщане на доставките на газ от Газпром.

За нас е необяснимо отхвърлянето на искането ни за изслушване на министър Христов, когато то цели изясняване на параметрите, обхвата, условията и целите на 13-годишното газово споразумение с турската компания „Боташ“, сключено от „Булгаргаз“, вместо от системния газов оператор „Булгартрансгаз“, което касае стратегическа за националната ни сигурност област.

Все още очакваме от министър Христов и информация за сключени договори за доставка на природен газ от служебното правителство в периода 02.08.22 – 03.01.22 г. – контрагенти, количества, тръжни процедури и цени.

„Продължаваме промяната“ ще внесе и решение за проучване на възможностите за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй

Партията застава твърдо зад идеята за либерализиране на ядрената енергетика и предлага въвеждане на избор на ядрени мощности на конкурентен принцип, съобразен и със санкциите срещу Русия. „Продължаваме промяната“ се обявява против вземането на решение за конкретен доставчик без анализ на икономическия ефект и съпоставката на условията от различи доставчици.

Затова проектът на решение задължава министерството на енергетиката да възложи на „Българския енергиен холдинг“ да проведе разговори с всички потенциални производители и доставчици на ядрено оборудване за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

В срок от четири месеца от приемане на решението, Министерският съвет ще трябва да внесе в Народното събрание предложение за избор на технология и конкретен доставчик.

Ще настояваме Министерският съвет и министерството на енергетиката да възложат на БЕХ да проведе и разговори с производители и доставчици на малки модулни реактори (ММР), като целта е да се проучат всички възможности и да се избере най-конкурентното решение за изграждане на нова енергийна ядрена мощност в България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 10 Отговор
    Усещате ли безусловния базов доход, за сметка на ключовете за апартаментите си. Кире ще ви натъпка накрая в смартситито - завода за мухи.
  • 2 ХАХАХА

    17 28 Отговор
    на пук на всички платени хейтъри пак ще гласувам за тях за да може ГРОБ да се гърчат в горещо олио

    Коментиран от #9

  • 3 Тулупа

    17 8 Отговор
    Нема да стане, пачките ми трябват за чекмеджетата, много се охарчих, а и избори идват
  • 4 !!!!!

    26 10 Отговор
    Газ не ме интересува. Защо гласувахте за спиране на отстъпката за горивата, а дарихте половин милиард на Украйна? Това ме интересува!
  • 5 Грабливата

    21 6 Отговор
    шайка пак ще е наопъки ! Бездарни и безродни .
  • 6 ☢️ Мутра енергетик ☢️

    14 3 Отговор
    "Партията застава твърдо зад идеята за либерализиране на ядрената енергетика"
  • 7 Пропаганда за напреднали

    28 9 Отговор
    Е това ако не е мазохизъм , ние ви уредихме скъпа газ и сега ще ви компенсираме от вашите пари! Абе това държавали е или не! Ние сме геополитичесаки самоубийци в момента!

    Коментиран от #32

  • 8 И сега кво?

    9 14 Отговор
    На тия дървени глави от парламента (без ДБ) нищо не им предлагайте, защото после ще ви обвинят, че сте взели комисиони и сте отклонили милиони за себе си.Оставете ги да се доорезилят докрай.

    Коментиран от #12

  • 9 Здрасти

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Всички направо се гърчим от избора ти.. Нимоа спя брат.. 😂😂😂

    Коментиран от #38

  • 10 Сирене

    17 4 Отговор
    Тва си е признаване на грешка, с рецепта за оправяне - да платим ние два пъти. Ако беше някакъв бизнес борд, пиши го тоз човек уволнен и после осъден. Ама айде, нали Путин е виновен. Тоя наркоман и плондера му им е време...
  • 11 Ерик Пърделко

    15 4 Отговор
    какви високи цени ве алоооу, нали тези клоуни ви отърваха от руската зависимост и ви осигуриха евтин демократичен газ? Откъде тези високи цени ве?
  • 12 Как

    16 7 Отговор

    До коментар #8 от "И сега кво?":

    Без Дебела България е? Че те са още по безсмислен сбиротак и от Наркомани и Некадърници (ПП)
  • 13 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    14 5 Отговор
    Господа фиксирани цени и компенсации на цени е ПОПУЛИЗЪМ. Социализъм е когато се помага на 1/3 най-бедни от народа но така, че да не станат по-богати от следващата 1/3 от народа. Допустимо е най-много да се изравнят.
    Когато се компенсират цените на газа с който милионери си отопляват дворците и олимпийските басейни е БЕЗХАБЕРИЕ. Когато се субсидира бензина и дизела за автомобилите най-вече за луксозните, докато билетчето за градски транспорт поскъпва е БЕЗХАБЕРИЕ.

    Когато първа грижа на власт имащите е как максималната пенсия да се направи колкото 2 средни заплати, а не колко пъти е разликата между максима пенсия и минималната пенсия и заплата е БЕЗХАБЕРИЕ.

    ПП сте популисти и некадърници като БСП. Еднакво лоши да България са както алчните политици от ДБ, така и популистите от ГЕРБ, ПП и БСП. Като ГЕРБ освен това са и най-големите разбойници.

    Коментиран от #16, #23

  • 14 Очевидец

    10 6 Отговор
    Л ъ ж ц и и ш а р л а т а н и,това са ПП!

    Коментиран от #17, #24

  • 15 Харч

    9 4 Отговор
    АМЕРИКА ДА НИ КОМПЕНСИРА ЗАРАДИ ТЯХНАТА СКЪПА КОМПРЕСИРАНА ПРЪД..Я. Както искате от Лукоил така искайте от американците.
  • 16 Невен

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Аз мисля,че БЕЗХАБЕРИЕ е много меко казано.По-точно е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ!
  • 17 Знайко

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Очевидец":

    Всички парламентарни, че и повечето извънпарламентарни бг партии са Л ъ ж ц и и ш а р л а т а н и. Че и последните 3-ма президенти доносника агент Гоце, Чехлюто Росен и льотчика резидент Румен.

    А пък 70% от гласувалите са търтеи на държавна хранилки, 1% гласуват за себе си, 25% са наивни слепци...
  • 18 Анонимен

    9 6 Отговор
    Ето това е лицемерие! Кой е виновен за поскъпването? Не беше ли основно ПП?

    Коментиран от #22

  • 19 Чест и почитания на Асен и Кирил!

    5 8 Отговор
    Ако сега управляваха Кирил Петков и Асен Василев, а не калинките на президента, цените на газа щяха да са надолу у нас, защото паднаха на борсата!

    Коментиран от #48

  • 20 Баба Вуна

    8 1 Отговор
    ТЕЦ София трябва да бъде продаден. 1.5 милиарда кубични метра Газ е годишното потребление на ТЕЦ София. Това е половината от потреблението на Държавата. Цяла България плаща отоплението на Шопите в София.
  • 21 хаберих

    8 0 Отговор
    За нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлонадуй“ си имаме 2 реактора-опаковани и стоящи си на строителна площадка. .
  • 22 Истината!!!

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Не бяха нито основно, нито неосновно ПП виновни! За това ви лъжат от ГЕРБ, но не отговаря на истината! Четете и чужди медии, а не само лъжите на фейк медиите на Шиши! По времето на управлението на Кирил Петков, цените на горивата на световната борса бяха скочили до такъв размер, какъвто скоро не се е случвало. Сега цените на борсата паднаха до ниво от 2020 г. и е лотично да паднат и у нас! Но служебното правителство се набълбука със скъпи горива и сега се тишат като пръдня в гащи!

    Коментиран от #49

  • 23 Баба Вуна

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    ПП управляват с Десни мерки в Левия Джоб!
  • 24 Друг Очевидец

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Очевидец":

    Л ъ ж ц и и ш а р л а т а н и, това са ГЕРБ!
  • 25 РУСКИ МЕКЕРЕТА СТЕ

    6 7 Отговор
    ПРОДАВАТЕ НИ СКЪПИЯТ РУСКИ ГАЗ С 30% ПО СКЪПО ВСИЧКО СКОЧИ ДВОЙНО, А СЕГА ПАК ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА ЛИЦЕМЕРИ.

    Коментиран от #26

  • 26 Жоро

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "РУСКИ МЕКЕРЕТА СТЕ":

    Само дето ПП не управляват в държавата а радевстите. Компенсация трябва да има! За декември платихме космическа сума а Януари не ми се мисли как ще е

    Коментиран от #33

  • 27 мани мани

    4 0 Отговор
    и защо? та тия фирми са частни ... сити газ какво е? частна фирма еад ... еднолични са си и акционери дет хапват дивиденти от народната пара ... скубят народа ... прокопаха всички градове, за да си поставят тръбите ... очукаха блоковете и ги подкопаха ... тръбите им навсякъде вътре в мазета и отвън из блоковете ... и сега целокупният народ да плаща цялата сметка хах мани ... промяната нищо читаво не може да измисли и направи! трябва да бъдат низвергнати!
  • 28 ПП=БСП=ГЕРБ

    5 5 Отговор
    Порулист, до пополист, до популист...
    Хладилника не се пълни с компенсации на газ, електричество ..., а се пълни с работещо земеделие и търговия. Ще умираме от глад докато ни светят крушки на евтин ток и ни топлят радиатори на "компенсиран" газ. Обаче природните закони като "Който не работи, няма да яде" са НЕИЗМЕННИ и неподвластни на гласуванията на бг депутатите. И за бг министрите и депутатите симулиращи работа, също важи този закон. Който симулира работа също не работи.


    Откъде ще дойдат парите за компенсациите?

    Традиционно от заеми, които ще плащат внуци и правнуци. Само, че взеха много да намаляват ражданията на работници и да се увеличават ражданията на търтеи от малцинството ...
  • 29 Баба Вуна

    8 4 Отговор
    Харварда трябва да му е ясно че скъпа ГАЗ се бори с Евтин ток. Аз тази година не си купих от евтините дърва на Корнелия Нинова и се отоплявам с Климатик, и о чудо сметката ми за електричество скочи но не с 250лв колкото е един кубик дърва нужен ми за месец отопление.

    Коментиран от #37

  • 30 Това звучи абсурдно

    7 0 Отговор
    ПЛАЩАТЕ ДЕБЕЛАТА ЦЕНА НА ГАЗТА, А НИЕ ЩЕ ВИ КОМПЕНСИРАМЕ С ВАШИТЕПАРИ, А ВИЕ ЩЕ СИ ПРИБЕРЕТЕ РАЗЛИКАТА ДЕМЕК ПРОЦЕНТИТЕ. А БЕ ТАКИВА НАГЛЕЦИ НЕ БЯХ ВИЖДАЛ.
  • 31 Българка

    3 8 Отговор
    Хубаво е всички да знаем, че БОЕЦ осъдиха Булгаргаз и запорираха сметките им заради отказа на фирмата да предостави информация и документи за задкулисни, прокремълски разговори, договорки, кореспонденция с Газпром. Сега очакваме истината за пропутиновия кабинет на Радев и националното предателство на кремълсия говорител-министъра ни на енергетиката
    Сега е време марионетения енергиен министЕр да бъде питан какви са параметрите на подписания с турската "Боташ", какъв газ ще се доставя, на какви цени и т.н.

    Коментиран от #51

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДА АМА НАЛИ ТЕ КУПИХА

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Жоро":

    БЕЗУМНО СКЪПАТА ГАЗ И НИ ГО НАТИРИХА НА НАРОДА, КОЙТО СЕГА СЕ ЧУДИ КАК ДА ИМ ПЛАЩА МАСРАФИТЕ, НА ПАРАПЕТАДЖИИ ДЖЕНДЪРИ И МУСТАКАТИ КАКИ.
  • 34 ТИ ДВАМКАТА ЯВНО

    7 1 Отговор
    НЕ СА СПРЕЛИ ДА СИ ПОРЪЧВАТ ПИЦИ С КРИСТАЛИ. ЗА ВАС ДОКТОРИ НЯМА ЛИ БРЕ.
  • 35 АЛОУ НАДРУСАНИТЕ

    7 1 Отговор
    КОМПЕНСАЦИИ С НАШИТЕ ПАРИ, ТОТАЛНО ПОЛУДЯВАТЕ.
  • 36 Киро и Асен

    5 5 Отговор
    "Спряха договора с "Газпром", само че това беше изгодно за "Газпром", защото вместо да си продава газа за 260 лева, той го продава за 320 лева на България",

    Коментиран от #43, #45

  • 37 Знайко

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Баба Вуна":

    Баба Вуна, че то "Евтин ток" ще има още малко, докато работят и оцеляват въглищните електроцентрали. Като ни ги затворят от Брюксел догодини или най-късно по-догодина всичко ще е скъпо. И ток, и дърва, и газ ... Дано дотогава дойде ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЕНЕ, че иначе ще измрем от студ преди да сме умрели от глад заради съсипването земеделие или от жажда с тези "пробити" В и К мрежи.
  • 38 меркантилност

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Здрасти":

    лягай лягай да спиш че вие от село трябва рано да ставате за да ходите на полето
  • 39 Леля Асена Спецова компенсира ли

    6 1 Отговор
    Липсата на кражба от както не е на власт!
  • 40 кой купи скъпата газ

    9 1 Отговор
    Добре, че изкараха Киро, да си каже човекът за руския газ през посредници.

    Нещо, което Асен Василев отрече вчера.

    Дано поне този безсмислен спор отпадне вече - купували сме руски газ през посредници, на по-скъпа цена, тъй като отказахме да си отворим сметка в Газпромбанк, както направиха Германия, Италия и много други държави.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 лена мустакатата

    7 1 Отговор
    ПП разрушиха енергийната сигурност и опитват да припишат това на Радев
  • 43 Българка

    2 8 Отговор

    До коментар #36 от "Киро и Асен":

    Та пак да ни повториш гробарските прокремълски лъжи....Кой спря газа- Газпром едностранно или правителството на Петков. Нима забрави, че Газпром ни върна платените за газ пари и ни затвори кранчето. Да не си последовател на Гжобелс- една лъжа ,повторена хиляди пъти, става истина?
  • 44 компетентен газаджия

    10 1 Отговор
    В историята с газа няма нито политика, нито идеология. На Асен Василев и на Кирил Петков не им пука за Русия и за Владимир Путин. Те са на страната на силните на деня - в момента това са САЩ. Когато дойдоха на власт, веднага смениха ръководството на "Булгаргаз". Още тогава са започнали да работят за спиране на договора с "Газпром". И прекратиха плащането. Обърнаха се към посредниците и газът стана по-скъп. Те не успяха да направят алтернативни поръчки... Тези хора не осигуриха енергийната сигурност на България, разрушиха я и опитват да припишат това на президента и на минали управления", смята той.
  • 45 Знайко

    1 7 Отговор

    До коментар #36 от "Киро и Асен":

    Манипулаторе, не е изгодно за Газпром. Изгодно е за Турция и Гърция, на които Газпром продава по-евтино газа отколкото иначе щеше да продава по-скъпо на "братска" България. Изгодно и за България защото иначе щеше да купува по-скъп газ от Газпром, а не по-евтин. Десетки години Газпром продаваше по-евтино газ на Германия, Италия, Холандия, Австрия, Турция ... отколкото го продаваше на България. За околния живот на московската върхушка и олигарси плащаха българите ...

    Коментиран от #50

  • 46 Кирил Петков

    6 0 Отговор
    Както го свършиха с Лена на парапета, така го върши и с народа, кецане.
  • 47 има един тарикат който

    7 0 Отговор
    си напълни офшорката в швейщария с милиони евра за сметка на народа си, няма да те забравиме Киро.
  • 48 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чест и почитания на Асен и Кирил!":

    колко надоло+50% ЗАЩОТО газа щеше да е от америка а и цената и сега е под борсовата с@росои.де
  • 49 оня

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината!!!":

    С@росоиде кой купуваше газ с 30% по скъп от дъщерното дружество на газпром
  • 50 Абе знам ли...

    8 0 Отговор

    До коментар #45 от "Знайко":

    Ама при скъпия руски газ (януари 2022) фактурата ми беше на цена 32 лева за мегават, а в ноемврийската фактура "диверсифицираният" беше по 217 лева за мегават. Та тая диверсификация не знам за другите, но на мен ми продъни джоба!
  • 51 кирил Петков

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българка":

    от кога за отказан достъп до обществена информация блокират сметки а госпожо с лилави венци
  • 52 Пърдящият бик

    9 0 Отговор
    Няма такива дiбили като тези двамата и българите, които вече забравиха, че високите цени на газа са заради същите двама
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гост

    8 0 Отговор
    какви 122 лв на мвтч бе?? Ние купувахме по 30 преди да дойдете вие и да ни натресете скъпотията си.
  • 55 Киро гриндерягата - купонджия

    9 0 Отговор
    Гениални сме - първо създаване огромни проблеми, а после мажем имитирайки решаване на проблемите. Гениални kрeтeни сме в проНЯМАта!
  • 56 Кои са

    1 0 Отговор
    тези?

    Коментиран от #57

  • 57 Това са

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Кои са":

    Сульо и Пульо
  • 58 Славка Пенева

    1 0 Отговор
    Нека ни компенсипат,но дано не са само празни приказки.Природния газ се доказа като най-природосъобразно и рентабилно средство за отопление.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове