Last news in Fakti

10 Януари, 2023 17:12 1 346 15

Иван Гешев: С Турция имаме обща граница и общи проблеми

  • иван гешев-
  • турция

Борбата с незаконния миграционен натиск, тероризма, сътрудничеството ни в областта на борбата с трансграничната престъпност и опитите за пране на пари

Иван Гешев: С Турция имаме обща граница и общи проблеми - 1
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев похвали сътрудничеството между прокуратурите на България и Турция и окачестви като "изключителни и наистина отлични" контактите помежду им, предаде Анадолската агенция.

Гешев каза това в интервю пред кореспондента на агенцията в София преди посещение в Турция утре, където ще се срещне с главния прокурор на Касационния съд на страната Бекир Шахин, с министъра на правосъдието Бекир Боздаг и с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той посочи, че сред основните теми в дневния ред на контактите му в Турция ще бъдат нелегалната миграция и борбата с тероризма.

Ние сме не само съседи и приятели с Турция, но имаме и общи интереси. Защитата на общите ни интереси не би била възможна без сътрудничество и е добре, че имаме такава връзка помежду си, посочи българският главен прокурор.

По думите на Гешев между съдебните власти на двете страни съществува дългогодишно взаимно сътрудничество.

,,Имаме много ползотворно сътрудничество с колегите в Турция, което се основава на много години. Преди това аз като заместник-главен прокурор бях установил много добри контакти с турската прокуратура и турските органи за обществен ред. Двамата главни прокурори преди мен - Сотир Цацаров и Борис Велчев, също бяха създали такава среда на сътрудничество с турската страна. Това е от голямо взаимно значение, тъй като сме съседи. Имаме обща граница и общи проблеми'', каза Гешев, цитиран от БТА.

Главният прокурор добави, че без сътрудничество между властите борбата с международната и трансграничната престъпност ще се провали.

,,Усилията ни няма да са достатъчни, ако не си сътрудничим с държави от и извън Европейския съюз. Политическите различия не бива да бъдат пречка за борбата с престъпните деяния, защото това е общ проблем за всички страни'', добави той.

Откроявайки създаването по инициатива на Турция на подкрепяния от България Работен форум на главните прокурори от Югоизточна Европа, Гешев посочи, че първите срещи на форума са били проведени в Турция, България и Румъния. По думите му по този начин сътрудничеството между страните в ЕС и извън него е станало много по-ефективно.

Нашите общи проблеми са много ясни - борбата с незаконния миграционен натиск, тероризма, сътрудничеството ни в областта на борбата с трансграничната престъпност и опитите за пране на пари. Без личен контакт, без да се познаваме лично и без да си сътрудничим, няма да можем да се борим с тези престъпления по реален и ефективен начин, каза той.

Като пример за сътрудничеството между прокуратурите на двете страни Гешев спомена екстрадицията в Турция на Левент Гьокташ, който бе издирван за убийството на турски интелектуалец. По думите му ползотворно сътрудничество с Турция е имало и във връзка с убийството на български граничен полицай на общата граница. Гешев заяви, че дължи благодарност на турските си колеги и за съдействието им по случая с Димитър Желязков, член на престъпна организация, издирван в България и заловен в Турция.

,,Преди година и половина Желязков беше екстрадиран в България. Получихме изключително ценна помощ'', каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    8 4 Отговор
    Те нямат дългогодишните Ганюви проблеми , които са повече от катастрофални и с дълбоки корени !
  • 2 Истината

    7 3 Отговор
    Хиляди украински войници попаднаха в оперативно обкръжение в Соледар.
    Предната вечер стана известно, че украинските части, разположени на територията на Соледар, са получили заповед да започнат незабавно изтегляне на силите си от този град

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кара дай ъ

    5 0 Отговор
    И обща хартиена буюлетина
  • 5 И "обща" 5 вековна история,

    10 3 Отговор
    предимно наши проблеми. Ама шефа ти Боко е гъст с шиши(кучето на Доган), за това с турците сте авери. И Ердоган и Доган са дружки на Путлер.
  • 6 Леля Гошо

    6 3 Отговор
    Тъпият Каскет нали постоянно твърди че от него нищо не зависи. Редно е да прати няколко наблюдаващи прокурори.
  • 7 Съвет

    8 4 Отговор
    Вижте отблизо делата на прокурора мафиот и ортак на сикаджията и шайката и мислете и гласувайте българи !
  • 8 тиквенсониада

    5 0 Отговор
    А с Борисов какво общо има Гешев ? Че той го е сложил на поста ? И сега Ваньо го пази ? Че не му се самосезира , дори при очевадни доказателства ?
  • 9 Нека разтоварят новите ракетни установки

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    и да ги предвижат малко по наблизо. Затова се изтеглят. Защото почва голямата заря. Ще мирише ужасно на пърлени руски прасета.
  • 10 Майк Алън Патън

    2 1 Отговор
    Да се напънеш сега малко и с Борисов ли ? А де.....Чакаме го всички нормални и небойковизирони хора !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДАНС МВР

    0 1 Отговор
    Каза терорист номер 1 на България и Европейският Съюз!
  • 14 Хайде смелчага!

    1 1 Отговор
    Селският турист навлиза в дебрите на анадолоаналния туризъм!
  • 15 бойко

    1 0 Отговор
    ИДИОТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове