Last news in Fakti

10 Януари, 2023 22:51 19 715 28

Експерт с прогноза за цените на горивата

  • светослав бенчев-
  • цени-
  • горива

Според него ще има нова помощ от държавата, но трябва да се определи точният механизъм, за да стига тя до наистина нуждаещите се

Експерт с прогноза за цените на горивата - 1

Тенденцията засега е цените на горивата да останат на тези нива или малко да поевтинеят. На световните пазари цената е под 80 долара за барел. Това се дължи на опасенията от коронавирус и ситуацията в Китай, в същото време търговците се страхуват от рецесия. Това заяви експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че цената на петрола отново е тръгнала леко нагоре, а причината е в ниските нива американски запаси, но движението е в рамките на 1-2 долара и няма да се отрази на българския пазар. Бенчев коментира и отпадането на помощта от 25 ст. на литър гориво за шофьорите.

"Това се случи в доста добър период при понижаване на цените на горивата. Има разлика от средата на декември досега. Помощта не беше насочена към целеви групи, ЕК каза че тази помощ е дискриминационна. Още септември ЕС прати писмо до МФ с препоръка да я спре в края на ноември", посочи Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него ще има нова помощ от държавата, но трябва да се определи точният механизъм, за да стига тя до наистина нуждаещите се.

"Говореше се за хора с доходи до 1000 лв. на месец. Идеята е тези пари да се дават за енергоносители, ток и газ, под формата на ваучери. А при положение, че държавата може да определи кой какви доходи има, това е най-добрият вариант", заяви Бенчев.

По думите му в момента периодът е такъв, че рафинериите в Европа отчитат свръхпечалби.

"В момента, понеже се използва руски петрол, и той е по-евтин, се случва ужасна свръхпечалба, европейските рафинерии работят с руски нефт. Нашата рафинерия прави същото като останалите в ЕС. Периодът е такъв, че има повече свръхпечалби за рафинериите, но имаше период без печалби", посочи Светослав Бенчев.

Експертът посочи, че цените по бензиностанциите са на нива от преди войната в Украйна, с 20 ст. повече.

"Има 20% официална инфлация, всички сметки нараснаха, десетки хиляди левове са вече сметките за ток на бензиностанциите", уточни експертът.

И посочи тревожна тенденция - има недостиг на дизел по бензиностанции в Европа.

"Търсенето е доста голямо, последните дни има проблеми в една от рафинериите в Румъния, защото смениха руския нефт с казахстански и имат проблем.
Докато рафинерията в Бургас работи, ние няма да имаме проблеми с доставките за горива", категоричен беше Бенчев.

Гостът определи трите законопроекта в НС, свързани с горивата, като противоречиви, прогнозира, че могат да създадат проблеми в сектора.

"В момента свръхпечалбите се таксуват с 33%, предлага се да се обложи на входа, ако това стане, няма да има свръхпечалби. Държавата трябва да си избере какво иска и как да го направи", каза Бенчев.

А различните цени на горивата в населените места оправда с начина на пренос и с конкуренцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    33 16 Отговор
    От 1 ви февруари литър бензин по десет лева с купони.
  • 2 А докога ще работи рафинерията ни

    52 19 Отговор
    Слугите на САЩ и мафията в България на прокопиев зад ПП, ДБ и ГЕРБ, правят всичко възможно да я затрият!
  • 3 Дреме ми на у

    8 25 Отговор
    Язе сам на гас

    Коментиран от #8

  • 4 Хохо Бохо

    27 25 Отговор
    Служебното правителство на Радев свали цените на горивата.
    Затова все повече "харесвам" Радев!
    Радев не е руски агент! Това е фейк!

    Коментиран от #7

  • 5 Панчаревската кметица

    62 0 Отговор
    прясното мляко се е вдигнало само с 20% инфлационно от 1,80 на 3,70 , а заплатите даже и с два процента не са се вдигнали.

    Коментиран от #13

  • 6 Зевзек

    21 9 Отговор
    Стига сте ни баламосвали, цената на петрола се определя от тримата най-големи доставчици. Това са САЩ, Русия и Саудитска арабия, които имат общ интерес цената да е максимално висока. И понеже максимално високата цена на петрола би повишила максимално цената на другите дтоки. Те са измислихи хитър план повашават максимално цената на петрола и горивата камо по време на ваканцията на хората, котато фабриките не поботят. А след края на ваканцията на хората, когато почнат работа фобриките намаляват цената, за да не се повиши цената на стоките, чието производствена цена зависи от цената на петрола.
  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    Вие сте толкова ..., че не можета да си напровите реална самооценка колко сте ....

    "Служебното правителство на Радев свали цените на горивата."

    Да точно така трите най-големи производителя на петрол, Саудитска Арабия, САЩ и Русия, т.е. Бин Салман, Джо Байдън и Путин са се обадили на БГ Льотчика Резидент да го попитат на каква цената да продават петрола следващата седмица.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хохо Бохо

    12 8 Отговор
    чака ви студена и тъмна зима, ама друг път...
    каза баба Ванга
  • 10 ...

    23 6 Отговор
    Служебното правителсво на Радев свали цената на петрола на света...
    Боже, жива да не бях....
  • 11 Марийке до макарите

    17 2 Отговор
    Ама в сливиците ти лъжливи
  • 12 кратко и ясно

    26 7 Отговор
    И за какво ни трябваше тази дерогация за евтин руски петрол,когато на бензиностанцията плащаме цени съизмерими с цената на международния пазар? Дори и отстъпката от 25 ст. не се плащаше от Лукойл, а пак се плащаше от нас, но от постъпленията от нашите данъци в бюджета и пак парите отиваха в Лукойл, В крайна сметка всичката печалба е плашщана от нашия джоб на Лукойл и ако ще продължава така защо изобщо ще купуваме руски петрол? дори да купуваме друг петрол на международни цени ние пак на бензиностанцията ще плащаме същите цени и не печелим или не губим нищо нищо, а само ще намалим печалбата на Лукойл.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нали уж...

    23 0 Отговор
    Принципът на ”държавността” е да защитава гражданите си. Сигурността на ГРАЖДАНИТЕ СИ, интересите и собствеността им..., която като цяло е и държавно богатство. Разпродадено беше всичкото държавно богатство, прибира тази ”държава” все по-висока обществена цена (като данъци и дългове за изплащане), разпродаде всичко..., напълни разни чекмеджета, шкафчета, офшорни сметки на ”наши хора”, прибира ни предварително парите, които ни е все по-трудно да плащаме, заради нарочни неизгодни в национален мащаб сключени договори, пък после щЕли били уж да връщат нещичко от ограбената и опоскана гОрка ни държавица... Вервам го...
  • 15 Баце

    15 0 Отговор
    Ако фърля на боб ще познае повече
  • 16 123

    10 1 Отговор
    33% - фалшива новина.
  • 17 АЛФА КЕНТАВЪР

    1 1 Отговор
    ДАНО
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ZАТЪРА НА ХАНА

    12 4 Отговор
    ДА СЕ ДАВАТ ВАУЧЕРИ ПО 100 ЛЕВА
    НА БЕДНИТЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ
    ТЕ ДА МОГАТ ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТ
    ЗА КАКВОТО ИМ ПОТРЯБВА - ТОК , БЕНЗИН , ВЪГЛИЩА , ДЪРВА , ПАРНО И Т.Н .
  • 21 Красимир

    23 2 Отговор
    Горивото трябва да е под 2.00лева за литър не се правете на луди

    Коментиран от #27

  • 22 Сериозен

    23 0 Отговор
    В момента какво се получава, вземаме петрол Урал на 40 долара и рафинерията работи на 100% с него и не го меши със сорта брент и плащаме 3лв за литър, а ако си припомним цената на горивото от преди 2години 1.90лв при цена между 50 и 65долара. Бих казал че държавата не иска да пада цената защото не иска да губи от акциз и ддс които са около 40% от цената на литър гориво. Така че тази спекула урежда и нашите управници че да пълнят хазната че не им стига сивото вещество от къде да кърпят бюджетите.... Просто да се спре да се краде е формулата и ще има за всичко.
  • 23 Петър

    9 4 Отговор
    80процента от работещите на трудов договор са на минимална заплата останалата част получават на черно
    За каква справедливост говорите
    Това е СИВА икономика
    Първо се справете със СИВАТА икономика а след това стъпете на тази основа
    За справедлива социална
    система за всички помощи
  • 24 Го го

    8 0 Отговор
    Кога ще затворят младежите на ГЕРБ за 5 г.че вдигнаха цените на горивата.Чакаме!
  • 25 гост

    1 4 Отговор
    Цитат "Още септември ЕС прати писмо до МФ с препоръка да я спре в края на ноември", става въпрос за отстъпката от 25 ст. за литър гориво. Има ли какво още да се чудим кой казва какво да става в милата ни татковина?
  • 26 Българин

    4 0 Отговор
    Нищо, ама нищо няма да поевтинее! Освен труда на робите! Каквото и да пада, каквото и да не пада - в БГ ВСИЧКО ще се вдига! Е, без заплатите и пенсиите, разбира се!
    Помощи? За горива? Това е безумие! 25 стотинки на литър! Ама и на газ от лев, и на нафта от 4 лв - все 25 ст. Ама един карал 1000 км на година - 25 стотинки. Оня карал 1000 км на ден - пак 25 стотинки! И винетката - пак толкова! Караш - не караш - плащаш! И то - много!
    А е толкова лесно: премахват се всякакви подобни винетки и свинетки, съответно и органите, които ги измислят, произвеждат, продават и контролират! И всякакви субсидии! Никак не е трудно да се сметне по 1-2 стотинки на литър гориво отгоре, вместо винетка! Караш - плащаш. Не караш - не плащаш! Милиони коли в София НИКОГА не са имали винетки, а минават стотици хиляди км на година. А бай Шиле от Каспичан трябва да цака 100 кинта всяка година за винетка, за да си иде 5 пъти до село (общо 100 км).
    И на който са му скъпи горивата - да ходи пеша или да кара колело, скейтборд, каруца или каквото друго се сети!
    Време е в тази държава да се спре завинаги субсидирането на богатите от бедните!
  • 27 Краско, батка!

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Красимир":

    Не си ти човекът, който ще определя цените на горивата! вЕрвай ми! Нито пък на останалите стоки! Ако не си учил или те мързи да работиш и не ти стига заплатката - ходиш пеша! Тъкмо да се поразкарат част от таралясниците от пътищата и паркингите, че вече не се живее от вторични суровини на сиромаси!
    Под 2 лв трябвало да бъдат? Е как го измисли? Сигурно тогава си бил в Ташкент, но преди 40 години бензинът беше по лев, при 80 лв заплата, а колите харчеха 10 на сто и нагоре!
  • 28 ЛУД

    2 0 Отговор
    Когато беше 110 долара за барел, цената на литър дизел беше 2,10лв, сега е 80 долара ,а цената е 2,95 -3,33лв на литър . Незнам кой не може да смята, но хора цакат ни с топла бира. Инфлацията е изкуствена за да вземат парите на хората от ръцете им и да станат по бедни и зависими- Капитализъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове