12 Януари, 2023 22:37 1 140 39

Съветник на здравния министър: Цените на лекарствата у нас са едни от най-ниските в ЕС

  • цени на лекарства-
  • антибиотици-
  • внос на лекарства

Движещ фактор са и цените дали някой иска да внесе даден продукт в България, каза Аркади Шарков

Кризата с лекарствата не касае само България, а целия ЕС в момента, 25 от 27 държави сигнализират за проблеми с дефицити, отбеляза в "Още от деня" по БНТ Аркади Шарков, съветник на здравния министър.

По думите му има фактори, като епидемия и няколко вируса едновременно, което показва и висока заболеваемост. Има и проблеми с производствени мощности извън ЕС, като Китай и Индия.

"Движещ фактор са и цените дали някой иска да внесе даден продукт в България и да го продава тук и съответно да го изнася", посочи Аркади Шарков, като подчерта, че цените на лекарствата в България са едни от най-ниските в ЕС.

Съветникът на здравния министър заяви, че има осигурен и допълнителен внос на определени антибиотици, българските производители също са се отзовали, че са готови да задоволят нуждите, както са направили по време на Ковид кризата. Обсъден е и бърз паралелен внос на конкетни продукти, които в момента са дефицитни.И призова лекарите да предписват лекарството само за заболяването, за което е то.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    19 0 Отговор
    Да, ама ги няма!
    Тюпак!
  • 2 Тома

    32 0 Отговор
    Батко а също така и заплатите ни са най ниските в ЕС
  • 3 Адам Хилтън

    30 0 Отговор
    "Едни от най-ниските" не е достатъчно за абсолютно най-ниските заплати в ЕС.
  • 4 Той

    35 0 Отговор
    А пък в Турция са в пъти по-евтини!!!!!!!
  • 5 Гост 0

    32 0 Отговор
    Безсрамника нали получава ХИЛЯДИ левове и му е ефтино!
    Защо в Турция са поне 3 пъти по ЕФТИНИ лекарствата???
  • 6 Да бе, да

    21 0 Отговор
    С " огромните" инвалидни и не само пенсии сметки ли се плащат, храна ли се купува или " евтините" лекарства, дето с реимбурсации, а в повечето пъти без, топят 1/3 от месечния бюджет???
  • 7 мдаааа

    27 1 Отговор
    Стига с тия "най-ниски цени в ЕС" у нас бе ..😬 Кой европейски пенсионер си дава повече от половината пенсия за лекарства бе .. едеоти
  • 8 от село

    21 1 Отговор
    Лекарства си купувам от Турция.,защото са в пъти по евтини, а в белите страни държавата плаща на аптеките, а не болният

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    11 5 Отговор
    На тоз сигурно майка му е рускиня. Тъпака говори глупости. 1. Къде в ЕС пенсионера си дава половината пенсия за лекарства? Нека каже къде в коя държава това недорасло руско недоразумение.
  • 10 Мдааа

    24 0 Отговор
    Явно тоз специалист ще се окаже голям връзкар. Каква само длъжност-СЪВЕТНИК НА МИНИСТЪРА. Заплата няколко хиляди и за нищо не отговаря.На всичкото отгоре говори и глупости.

    Коментиран от #12

  • 11 хмм

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "от село":

    Не само ти, много българи купуват лекарства освен от Турция и също от Гърция. Много по евтино излиза и не е проблем да се намери лекарството.У нас е един малък ужас. Служителите от МЗ не са в час на нещата. Тежко и горко най вече на пенсионерите.
  • 12 позна

    23 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мдааа":

    Аркади е син на шефа на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков. Съвсем "случайно" е на длъжност съветник на министър. Да получаваш заплата за правене на нищо е наследствено.

    Коментиран от #14, #20

  • 13 няма страшно

    17 0 Отговор
    Увеличите ги. Българите и без това не се лекуват качествено, и без това не всички си купуват лекарствата, защото не са им по джоба, какво толкова. Младите ще избягат, възрастните ще си заминат завинаги, а тук ще останат само онези, които се избиват с думи, с подли номера, с компромати, само и само да се докопат до последните останали трохички.

    Коментиран от #16

  • 14 Аааааа,

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "позна":

    я виж ти? Тоз номенклатурен другар Николай Шарков от списъка на ЦК, къде турнал синчето си . На каква хубава заплатка само за нищо правене. Съветник по никакви въпроси. Брейййй....Ми поне синчето Аркади да си бе затварял устата поне, а не да говори глупости и да дразни българите. Ужас.Оправия няма.
  • 15 И откъде ги

    15 0 Отговор
    намирате такива "съветници"??? Тоя ходил ли е освен до неговото село извън БГ??? Най скъпи са в България "съветнико"!

    Коментиран от #17

  • 16 Пенсионер

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "няма страшно":

    Позна...Ние пенсионерите си заминаваме масово в тия черни зимни месеци. Поповете и погребалните агенции не могат да смогнат.... Бизнеса с умрели мои братя и сестри е в своя апогей сега..... До лятото месец ЮЛИ когато ще се прави осъвременяване на пенсиите на останалите живи пенсионери, много Народ завинаги ще е гушнал букета и хванал пътя към небето. Пари за осъвременяване на пенсиите бол. Държавата само преразпределя парите от общият пенсионерски портфейл.Това е живота. Нерадостен и тежък.
  • 17 Мдааа

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "И откъде ги":

    Е, как откъде ги намират? Ами погледни само на кого е син?
  • 18 Шаран БГ

    18 0 Отговор
    .
    Като ги чета такива умници, че в страната ни всичко е по- ЙОФТЕНО, автоматично ставам член на партията на Дим. Туджаров-Шкумбата - БДЖ / Българи доволни от живота/ То няма нещо, което да е по-скъпо у нас ! Всичко е от евтино по-евтино!? ЗА КОГО БЕ, АЛАНКАОЛУ ! За фон дер Лайен или за Столтенберг ???
    Аман от охранени тунеядци, които не виждат по-далеч от носа си и не знаят хала на българина. Хората вече трудно намират пари за насъщния. Най-ниската заплата е около 350 евро, а под официалния праг на бедността вегетират около милион и половина. Да попита тях, кое им е " по-евтино", освен собствения им живот !?
    Поради такива мъдри СЪВЕТНИЦИ държавата ни ще бъде унищожена и народа погубен !!!
  • 19 От чужбина

    16 0 Отговор
    Във Великобритания лекарствата за децата са БЕЗПЛАТНИ. Ако възрастен отиде в мед. център от типа "Бърза помощ" го преглеждат и ако се налага някаква инжекция на момента ще е безплатна, а ако му се изписва лекарство то се заплаща като цената е една и съща за голяма група лекарства и се равнява на около 20-25 лева /последно си спомням за 9,60 паунда/. Ако ви се наложи да влезете в болница всичко ви е безплатно. Няма като в България това си плати онова си плати... Очна операция катаракт /перде/ е безплатна, като си тръгвате заедно с необходимите капки за очите също безплатно. Та въпроса ми е: КАК да сравня цените на лекарствата??? То няма практически какво да се сравнява.

    Коментиран от #21

  • 20 Възмутен

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "позна":

    А, министър председателят Гълъб Донев, сигурно не знае за това връзкарско назначение....? Ей така го заблуждават и лъжат всички министри, като министъра от МЗ. Пфууууу, отврат.
  • 21 Посетител

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "От чужбина":

    Ми иди и му го кажи тези неща в очите на съветника господине. Хубаво си го писал във Форума, но по важното е да намериш това недоразумение и му набиеш канчето, кое как седи и не да говори глупости и дразни хората.
  • 22 Гост

    16 0 Отговор
    Цените са много високи особено ако ги сравняваме със съседна Турция.Да му покажа ли за едно и също лекарство къде колко се плаща? Чиновници само лаят,то на чужд гръб и 100 тояги са малко!

    Коментиран от #24

  • 23 Икономист

    6 0 Отговор
    А доходите ни са едни от най-високите в еврозоната!

    Коментиран от #25

  • 24 Преминаващ

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Съветника не е компетентен по материята. Той говори заучени неща. Нещо да каже и до тук. Изобщо не е в час по тази материя. Поставен е като връзкар само да получава заплата и това е. И заплатата му е няколко хиляди. Не каква да е.
  • 25 Финансист

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Икономист":

    Сигурен ли си?
  • 26 Влизал

    11 0 Отговор
    Ли си в аптека,не задник?Пробиотици над 22лв,например b,.- , протект.Вит.В12 Анкерманн-27 лв
    На кого говориш тия глупости,не сме овце тарикат да ни лъжеш.

    Коментиран от #27

  • 27 Пенсионер

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Влизал":

    Не е влизал в аптека разбира се, лъже да се къса. Мога да посоча лекарства, които са биле с една цена и след седмица цената скочиха. Няма смисъл. Ние си знаем положението
  • 28 Петър

    5 2 Отговор
    Логиката е проста!
    Илизане от ЕС и НАТО и всичко ще е както преди!
  • 29 Иво

    10 0 Отговор
    Няма по-скъпи лекарства от нашите!
    Аз съм ходил навсякъде!
  • 30 Поредната лъжа

    9 0 Отговор
    Причината за липсата на обикновени, както и на животоспасяващи лекарства беше публикувана още преди по-вече от месец. Голяма част от вноса се изнася / незнайно или знайно къде/ преди да достигна до аптечната мрежа в страната. Що се отнася до цените, техният ръст се е увеличил значително при лекарствата, които не изискват рецепта. За тези с рецепта господинът не може да не знае, че те са безплатни в значителна част от страните в ЕС. Не искам да давам за пример отново Германия, но само за сведение, когато имаш рецепта и за скъпо лекарство заплащаш само 2.5 евро независимо от цената му. Не е лошо да провери и как е в Северна Македония, страна с която все пак може да се сравняваме.
  • 31 Деций

    8 0 Отговор
    На кого ги говориш тези неща,или мислиш,че сме ловени в гората с телен капан? Хората пътуват и си купуват лекарства от Румъния, Турция, Гърция,и знаят цените.Има достатъчно фрапиращи примери за драстични разлики в цените.Определени има и разлика в качеството и чистотата на Даже и в Германия някой лекарства са по евтини от тук.Да не говорим за дефицита в България,някой лекарства ги няма с месеци!
  • 32 ЧОЧО

    6 0 Отговор
    Стига сте на сравнявали с Европа, те са сто години преди нас.Всеки отговаря за собствения си дом.Кога ще спрете рекламите за лекарства по телевизията. Тогава може да поефтинеят лекарствата.
  • 33 дядото

    7 0 Отговор
    за да проумеят ситуация в страната тези умници трябва да заживеят с минимална пенсия или заплата. и тогава да им чуем коментарите за скъпо и евтино.това което става с хората вече 30 години е пълно безобразие
  • 34 11112222333

    5 0 Отговор
    Съветник на здравния министър: Цените на лекарствата у нас са едни от най-ниските в ЕС


    Съветник на социалния министър: Нивата на заплатите у нас са едни от най-високите в ЕС
  • 35 234

    8 0 Отговор
    Откъде и стигат силите на майка България да ражда и да търпи крадци ,лъжци и именници.А стават все повече и повече.
  • 36 дрУгГ

    5 0 Отговор
    В ЕС лекарствата са безплатни. Здравноосигурените не плащат нищо, когато лекарствата се отпускат от лекар. Тоя гербер да спре с неговите внушения. Да погледне първо заплатите в ЕС и после да сравнява лекарствата с европейските такива.
  • 37 Стругар

    2 0 Отговор
    Кутия ОКI,съдържа 30 броя.Струва 4,70€.Колко струва в България?
  • 38 Преминаващ

    5 0 Отговор
    Тоя връзкар още ли го държат "съветник"?
  • 39 Аркади ШарковОще един от Фарма Мафията

    1 0 Отговор
    Сравниги със Турция Румъния Сърбия Македония, не с онеа, където вземат 5 - 8 пъти по високи заплати и здравните им каси плащат от 200до 300 Евро от цената на закупените лекарства!! Бялата Мафия, Този Б. О К Л УК е от нея!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове