Last news in Fakti

14 Януари, 2023 12:41 9 471 68

КАТ подготвят нови по-сериозни наказания за шофьорите

  • кат-
  • наказания-
  • шофьори-
  • точки-
  • контролен талон

Най-ниското предложено наказание в проекта е да се режат 8 точки и то само за 2 нарушения

КАТ подготвят нови по-сериозни наказания за шофьорите - 1

Да се режат повече контролни точки на шофьорите, като таванът да е за повторни и системни нарушители. От КАТ предлагат масово да се вземат книжки с промени в наредбата, публикувана за обществено обсъждане до средата на февруари с подписа на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

В проекта не става и дума за промяна на допотопната система за отчет на водачите, която до 2012 г. беше в среда DOS, а като мина на Windows всеки може да провери колко са му точките, ако подаде писмена молба в гишето на КАТ по местоотчет и чака 3 работни дни, за да му отговорят.

Когато пък на някого му изтекат точките, от същата служба на МВР му се изпраща писмо на адреса, но то не е с обратна разписка и се оставя в пощенската кутия на входа, тоест - на произвола на съдбата, пише "Труд".

Целта е колкото може повече шофьори с изтекли точки да карат по пътищата и когато ги спре униформеният, да попита: “Какво ще прайм сеа?”. И ако не се плати на ръка, следва наказателно производство, защото шофирането без книжка в България е не само административно нарушение, а и престъпление. Въпреки това досега не е изобретен начин как човек с едно кликване да влезе в сайта на МВР и да провери колко точки му остават.

Най-ниското предложено наказание в проекта е да се режат 8 точки и то само за 2 нарушения - за управление на МПС, чиито номера не са сложени на правилното място (този текст фигурира специално за мотористите, които си крият задните номера под седалката) и за използване на мобилен телефон без хендсфри.

Всички останали нарушения - все едно, че ги е хванала инфлацията и вече ще се плащат с 10,13,15 точки при запазен брой от 39 за шофьорите и една трета по-малко за младите водачи - 26. Толкова - 26 точки е и най-високото наказание в наредбата за системните нарушители, които три или повече пъти за една година са хванати да карат с над 50 км/ч в населено място или да возят опасни товари.

Предлагат се и два вида рязане на точки за алкохол - до 0,8 промила 8 точки и до 1,2 промила 12 точки.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    71 5 Отговор
    Не КАТ, а
    реКЕТ ‼️‼️‼️
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    65 5 Отговор
    Явно за два пъти сниман с 60 на
    ТРИЛЕНТОВ ПЪТ БЕЗ ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ И СВЕТОФАРИ
    явно ставам престъпник ‼️
  • 3 бай Иван

    47 3 Отговор
    С две думи;или плащаш 50лв. на мен или ти вземам книжката.............
  • 4 Под турско-американско-европейск робство

    50 10 Отговор
    А тиранинът върлува

    и безчести край наш роден:

    коли, беси, бие, псува

    и глоби народ поробен!

    Хр. Ботев, "В механата"

    Коментиран от #10

  • 5 Теле

    40 9 Отговор
    Ще важи ли за :нежните украинки:
  • 6 Вдигането на глобите ще доведе

    46 4 Отговор
    само до вдигане на рушветите!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    62 6 Отговор
    С какво ще накажат ТРОТИНЕТКАЖИИТЕ, които ни изпреварват в града ‼️‼️‼️
    С НИЩО , НИ-ЩО ‼️‼️‼️

    Коментиран от #11, #23

  • 8 Щукар

    33 15 Отговор
    Пак нищо няма да направят. Точки-мочки. Глобите трябва да се вдигнат,отнемане на свидетелството за управление,сваляне на номерата на автомобила и извеждането му от движение. Който нарушава правилата-арест и затвор. Пътищата трябва да се правят,и обезопасят. Табели и знаци да се осъвременят,горите около пътищата 3 метра в страни по посока на движение,трябва да бъдат почистени,за да не скриват знаците и табелите.

    Коментиран от #22, #48

  • 9 Ученика

    76 3 Отговор
    Интересно как "държавните служители" винаги измислят законодателство опиращо се на наказанията а не на поощренията. Това доказва насилствения характер на упражняването на власт, който неминуемо ще бъде сменен по насилствен начин. Защо например не се стимулират с по 1000 лева на година, безплатна гражданска застраховка, или безлихвен кредит шофьори оито не получават никакви наказания през изминалата година...

    Коментиран от #62

  • 10 Иван Аксаков:

    9 37 Отговор

    До коментар #4 от "Под турско-американско-европейск робство":

    "Всяко тържество за България е смърт за Русия !

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аман от глоби и ограничения

    66 3 Отговор
    Тези тъп...ри вместо да оправят пътищата все ограничения и глоби са им в главите. Направете максималната скорост 30 на извънградско и ще спрат и катастрофите и всички катаджийски бонуси. Ва е....а у ми.......те скапани. Връщайте каруците и да се свършва с това тегло. За, какво ги правят тези коли с по 300, 400, 500 коня като ще ги караме с 60 ? Те пътищата им са целите в дупки и в дупката пак дупка ма иначе колите им виновни.

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдаа

    46 1 Отговор
    Невероятно е колко тАпи могат да бъдат законопредложителите от КАТ.
  • 16 ТаУмВзе

    22 2 Отговор
    ОПГ кат предвижда ли да има Оцелели?
  • 17 Теле

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За тях нежно побутване с левата броня
  • 18 АБВ

    29 1 Отговор
    Гражданско неподчинение не може да си развяват наказанията както им скимне
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "ТРОТИНЕТКАТА":

    Имам ! И ще имам !
    Всеки път , когато вървейки по тротоара със съпругата си бъда застигнат или пресрещнат от
    ВЕЛОСИПЕДалИСТ или СКУТЕРИАНЕЦ , които искат да се отместя ,
    ЗА ДА МИНАТ ‼️‼️‼️
  • 21 Диамантената ръка

    34 1 Отговор
    Явно 90 процента ще карат без книжки и точки, спира те кат плащаш "тол таксата" (рекета) и заминаваш, иначе тая държава ще е първата в света изпълнила зелената сделка, т.е. транспорт няма да има...
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Щукар":

    Супер ‼️
    Остава само да ПОДЧЕРТАЯ, че на пътя трябва да се движат само ПРАВОСПОСОБНИ водачи ‼️
    За всички останали има обособени
    ТРОТОАРИ, ПЪТЕКИ и АЛЕИ ‼️‼️
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Слав

    19 3 Отговор
    Значи за превишена скорос и за алкохол трябва да се взимат най много точки и то още при първо провинение 20 точки и при второто в рамките не на 1 година а на 3 да се взима книжката за 3-5 години! Ако аз го измисля закона гарантирам още първата година ще събера половината книжки на хората и ще намаля катастрофите с над 50% но нали за КАТ е бизнес ако вземат книжките няма да взимат пари от глоби! А всякакви други оправдания че са заинтересувани за безопасноста са просто предпоставки!
  • 25 Ицо

    28 0 Отговор
    Странно защо един петокласен път е наречен автомагистрала Тракия там трябва да плащат на пътуващите че минават от там а не да се крият като мишки зад храстите и да глобяват
  • 26 Перко

    42 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аман от глоби и ограничения":

    Пътищата в България са трагедия.И казвам ,, трагедия " , защото не ми хрумва по-силна дума , която да е по-подходяща ...Дупки , естествени бабуни ,изкуствено направени бабуни тип- легнал много дебел полицай...Маркировка никаква.Нощно време ти трябва зрение на бухал,иначе пътя се губи-само си го представяш и караш ,,опипом"... И това не е причина за катастрофи според нашите убавци.Или по скоро е ,но е скъпо за оправяне.Къде по-лесно е да вдигнеш глобите.Катастрофи пак има ,но има парички за прибиране ,а не за даване...
  • 27 Шофьор

    18 2 Отговор
    По-добре е да обърнат внимание на пешеходните пътеки. Половината шофьори не спират, а заобикалят между пешеходците. Да глобяват за каране по трамвайните линии, бус лентите, което по правилник е абсолютно забранено. Ако това се следи постепенно ще намалеят и другите нарушения.

    Коментиран от #29, #38

  • 28 ха ха

    35 0 Отговор
    мога да се обзаложа и с дерменджиев и със следващия министър на по един бъбрек , че тия които карат като диваци пак ще са на пътя и пак няма да ги наказвате , защото са от ;вашите хора ; , всички останали ще ни дерат кожата по всякакви налудничави закони
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Шофьор":

    Трамвайни релси май има само в София, ама да глобяват и за каране по тротоара , там могат само деца ДО 12г да карат велосипедче ‼️

    Коментиран от #67

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Матей преображенски

    10 3 Отговор
    Точки,плочки,мъни-мъни,мизата се вдига,а който няма финикийски знаци,дори да е светец,няма да кара,книжката и талона чистички и прибрани в чекмеджето(без мъни).И какво,пито-платено!?Крайно време е да се ликвидира това търгашество с ползването на мпс и наличието на привилегирован контингент.През время оно беше хиляди пъти по-либерте,в малките населени места имаше лабаво,известен самоконтрол на водачите и нищо страшно не произлизаше.А сега с тия нерваци по пътищата дори да има кат на всеки километър,все тая.Манталитета на населението се измени коренно,всеки си изпуска нервите,избива комплекси за малоценност.Трябва катаджиите да се обучат и да правят неврологични прегледи,на място,знаете едно време,почукване под коляното с мъничко чукче,подскочи ли крака,значи е бъкан с адреналин и обществено опасен.
  • 33 Перо

    33 0 Отговор
    Системата на управление на движението е със заложена корупционна практика! Правят се безброй кръгови движения и знаци за ограничена скорост на 30 км/ч. и всеки водач е автоматично нарушител,ако не кара на 1-ва скорост и не прави задръстване! Абсолютно всяко произшествие, влиза в графата “Несъобразена скорост с пътните условия”! Състоянието на инфраструктурата и безбройните ограничения затрудняват движението и правят КАТ излишни!

    Коментиран от #39

  • 34 Ром Бакарди

    8 6 Отговор
    Най гаднуту наказание за идин шафиор ша е: шарифа го спира и му вика: "слязвай-аз ша карам!" Виновниа водач на мепесето ша зяпа кат утърван и идва-идва ша дума: "що ве, старши-ко толкоз напрайх?!" Диалога ша прудалжи така: "Нидей много зна, чи да ни зема и жина ти сас мене!" Ей туй ша ги упрай драйверити на пътя да ни са праят на боговете на Египет.
  • 35 МИЛЕН ОТ ПП

    22 2 Отговор
    ТЕ КАТ ДА СИ ОПРАВЯТ ПЪРВО СЛУЖИТЕЛИ ТОГАВА ДА НАКАЗВАТ ХОРАТА
  • 36 Перо

    18 2 Отговор
    За КАТ е най-лесно да не се карат колите, а да се движим с каруци! Само тогава няма да има отнети точки, а те ще имат повече време за спане и играене на шах!

    Коментиран от #40, #49, #64

  • 37 Перо

    22 2 Отговор
    Някой виждал ли е КАТаджия да се включи да регулира движението при задръстване на кръстовище?
  • 38 цжбхнй

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Шофьор":

    Ти наясно ли си, че според закона щом е стъпил някой на пешеходната пътека трябва да спреш?
    Представи си сега, че правиш ляв завой да се включиш в кой да е прост булевард с 2 ленти в посока + островче в средата... Светва зелено и почваш да завиваш и някой стъпва на пеш. пътека ОТ ДРУГИЯТ КРАЙ на булеварда който е на около 15 метра от теб- по закон СИ ЗАДЪЛЖЕН да спреш и да го чакаш... Найс, а?

    Относно трамвайните релси и бус лентите решението е ЕЛЕМЕНТАРНО и му се казва "камери за контрол"- гарантирано всяка камера ще си избие парите максимум за 2 дни след монтажа... И след 1г. като се наложат едни 300-400 000 яки глоби никой повече няма да кара там...

    Коментиран от #57

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бегай

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Перо":

    Ти сериозно ли ?!! От каруцар може ли да се вземат 200 лв.за ескорт ?
  • 41 Момчил

    12 6 Отговор
    Това не са наказания, а отново нещо, което ще стимулира корупцията. Стига с отнемането на тия тъпи точки. Трябва като се кара с над 40 км над разрешеното , да се отнема книжката и свалят номерата. При повече - в затвора. Да видите как ще се превъзпитат българите.

    Коментиран от #56

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Лобистико

    10 0 Отговор
    Опулиха очища инструктурчетата, основно бивши катаджии, защото хората намаляват и работата им пада.
  • 46 ...

    17 0 Отговор
    КАТ предлагали... тоталните неадекватници дето плачат за тотално закриване и разпускане предлагали промени в закон разбираш ли...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гешо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Щукар":

    Ти сигурно не си и шофьор ,само така си приказваш
  • 49 Аааа забрави...

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "Перо":

    ...не си прав! Те нямат толкова акъл за шах! Не ги надценявай.
  • 50 Глоби

    1 4 Отговор
    И камери. Стационарни и мобилни
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Аззаззз

    15 0 Отговор
    КАТ освен само да глобяват шофьорите друго могат ли? Кога ще започнат да глобяват собствениците на пътищата? Очеизвадно е че само с глоби нещата не се получават. Ама от тъпи хора какво да очакваме...

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Крум Зарков

    10 0 Отговор

    До коментар #52 от "Аззаззз":

    "Очеизвадно е че само с глоби нещата не се получават."


    Проблема е, че глобите по различни причини не се събират. В случая със Семерджиев заради милиционерски чадър, в повечето случаи заради неработеща дъравна администрация нищо, че сме та първите места в света по брой чиновници на глава от населението. У нас сигурно на един гражданин се падат по един чиновник и един милиционер. И заради съдебна систева претоварена с формализъм. Друг проблем, че акциите за глобявани не са всекидневна практика, а кампании веднъж на няколко месеца. Защо милиционерите да си вършат работа и да следят за нарушители. Когато вместо това може да превозват мигранти и да печелят по 500 лева на мигрант.
  • 55 Дан Илидан

    5 0 Отговор
    За ВСИЧКИ ли се отнася или само за тези БЕЗ привилегии и с малко пари в брой ..........................................
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 д-р У

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "цжбхнй":

    Тази проза , която си съчинил е скучна и куха . Прочетох я , за да разбера , какво си , но .........................
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 5352

    7 0 Отговор
    Тия си вдигат глобите, ВиК вдига водата, всеки прави нещо в тази мръцинария и никакъв контрол.
    Но овчата душа може да бъде много търпелива.
  • 60 Гост

    3 1 Отговор
    Почва се от наказания за фермите за книжки, раздаващи свидетелства за правоуправление на който си плати. Има ли такива у нас или сме безупречни и по този показател?
  • 61 От 80-те процента

    3 1 Отговор
    Стегнете се, момчета! През вечер ви дават по телевизията за злоупотреби. Вече никой ви няма уважение. Изчистете си богклуците и се борете за авторитета си. Успех!
  • 62 Ноки

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ученика":

    Защото Бай Ганьо ще прехвърли колата на 80 г дядо или на някой роднина, който не шофира и ще прибира бонусите. Всичките застраховки трябва да са физически лица, за да има лична отговорност. Все пак водача причинява ПТП, а не автомобила
  • 63 Един БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Катаджия изрежда пред пийнал шофьор:
    - Значи сте пил - един джин, две ракии и две бири! Сметката ви е 50 лева!
  • 64 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Перо":

    Да .....но пък тогава откъде ще им дойдат заплатите.
  • 65 Стефан

    2 0 Отговор
    КАТ да си гледат контрола .а не да ни превъзпитават
  • 66 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    С какво досега промениха живота ви глобите и увеличаване на цените?
    За да е стадото под контрол е нужен страх,а той се поддържа с Контрол и високи цени.
    Плащате си за да бъдете глобявани от някой на който му се нарежда от отгоре какво да прави.
    Все повече полицаите стават касиери и се задължават да пишат всеки ден някакви неща,които с времето им писва и води до напускането на кадри.
    Млади ги пенсионират вярно и млади и си отиват.
    За това като ме спира полицай го питам като ми цитира закона,защото карам без колан,намалиха ли тези закони жертвите по пътищата и кого застрашавам като карам без колан?
    А и в закона пише ли,че може определени номера автомобили да не бъдат спирани и възпрепятствани?
    Загубват говор и картина полицаите като им се задават неудобни въпроси.
    Познавам жена на инвалидна количка защото е била с колан и познавам младеж жив защото е бил без колан при катастрофа.
    Това с коланите е много относително по принцип.
    А нормално ли е в града да се кара с висока скорост,а камерата да се залага на някакъв участък извън града почти където реално висока скорост с десет или двадесет километра в час не са опасни след като няма хора и си е почти извън градско?
  • 67 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Често спирам да минат пешеходци на велосипеди,а това реално не е правилно,да използваш пешеходната пътека за предимство карайки велосипед.
    И възрастни и деца го правят.
    Отделно съм виждам майка с дете на тротинетка,при това бебе по пътя.
    Все пак това е България, страната на неограничените възможности.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове