16 Януари, 2023 11:24 1 869 21

Пламен Киров: Може да отложим изборите и след Великден, не е фатално. Имаме стабилно служебно правителство

  • пламен киров-
  • избори-
  • великден-
  • служебно правителство

БСП може да удължи времето за диалог преди да излъчи кандидат за премиер, коментира експертът

Пламен Киров: Може да отложим изборите и след Великден, не е фатално. Имаме стабилно служебно правителство  - 1
Снимка: NovaNews

Първата възможна дата за предсрочни избори е 26 март или после 2 април. Бихме могли да отложим изборите и след Великден. Това няма да е фатално, защото имаме прилично и стабилно служебно правителство, което се справя. Това каза в "Твоят ден" проф. Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ.

Според него разумните срокове отдавна вече бяха прекрачени, така че БСП може да прецени да удължи във времето опитите за формиране на диалог и формула преди да излъчи кандидат за премиер. "При връчения днес трети мандат Конституцията не дава срок, в който парламентарната група трябва да го върне. Той не е персонален мандат. БСП ще се опита да състави коалиционно правителство, иначе трябва да играе ролята на камикадзе с кабинет на малцинството. Проблемът е, че се търси подходяща дата за провеждане на предсрочни избори, като че ли това е основната цел за разтягане на процедурата от президента. Консенсус очевидно няма да има, но поне да се сформира мнозинство", посочи той.

По думите му би било истинско чудо да се формира правителство с третия мандат, но дори да се случи, то ще е с ограничен мандат по теми за консенсус и с хоризонт до местните избори. "Много е вероятно да бъдат съчетани изборите в края на тази година - местни и предсрочни парламентарни", коментира проф. Киров.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скрий се копейко

    17 10 Отговор
    Имаме стабилно правителство от руски шпиони
  • 2 Българка

    15 10 Отговор
    Кремълските агенти се самозабравиха. В моментът властта на Радев е безконтролна и недосегаема точно както и престъпленията на "божия инструмент" Каскета

    Коментиран от #10

  • 3 Няма партия която да става за нещо

    11 3 Отговор
    Всичкото е мъка.
  • 4 БГ светлина

    19 0 Отговор
    СУ стана котило за всякакви кариеристи и мутри
  • 5 българин

    16 6 Отговор
    Още един измислен професор и словоблудствата му, "прилично и стабилно" правителство бил гълъбарникът на пРеZидента според този "велик учЕн", ех какви кретени, какви кремълски подлоги яхнаха държавата и край няма путинската наглост и дезинформация. Най-добре изборите след Коледа, ако украинските герои не объркат сметката на кремълските военнопрестъпници.
  • 6 Българка

    15 5 Отговор
    В подходящото време тече акцията "Кал и каскети" От медии и телевизионни екрани каскетите и Сийчето ни внушаваха за съпричастност на хора от ДБ и ПП към терористи, пране на пари ...... Това си е извратена политическа акция от бухалките на мафията. Това повлия и на връчванетото на 3-тия мандат, по-точно послужи за оправдание на резидента да го даде на тези, които нямат шанс за съставяне на кабинет. 8 щата на САЩ разследват Нексо , но повдигнатите обвинения е за дейност, сходна с банковата без лиценз. Това е административно, не криминално деяние. Нашите каскети обаче много си харесват думичката "тероризъм" (що ли?) и ОПГ (що ли?). И най-смешно е да правят одит по време на разследване. Да не говорим за резила, че милиционерите не разпознават оригинални картини на известни художници от репродукциите на тези картини. Гешев и другите му ортаци, които се хвалят, че разследването на Nexo е второ по важност след КТБ (смех), знаят ли че има опис къде са изложени ,съхранявани картините на Пикасо?И в тези описи не е България
    А защо изобщо не отменим изборите? Те мутрите така хубаво си партнират, че сме стабилно на първо място по бедност и корупция. А Гешев ни "пази"

    Коментиран от #12, #16

  • 7 малко е

    5 4 Отговор
    2г-3г така ще бъде!Това е за добре!Без 240 и на борсата и почва ремонт на сградата!
  • 8 ФЕН

    13 3 Отговор
    Шарлатанин на държавна хранилка! Искат да са изборите през лятото заради младите да не гласуват.Тънки сметки на без крачмар.На този шарлатанин жена му е комисия с подкрепа на ГЕРБ а сина му е младежки кадър на ГЕРБ....ШАРЛАТАНИЯ !!! Нека всички излезем и да гласуваме да спрем Z-ШАРЛАТАНИЯТА !!!
  • 9 УРА,, УРА

    10 0 Отговор
    Личи му на този отдалече, че принадлежи на някого. Въобще и дума не се казва, че на държавата и трябва нов бюджет. Важното е да се сипят хвалби за манипулиране на хората.
  • 10 Дебеец

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Лошото е че няма да влезем в следващия паламент. Похарчиха ни!
  • 11 нннн

    8 0 Отговор
    Да, бе! Може да се отложи и за след Коледа - следващата година...
  • 12 Умен и красив

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Остави това ,ами кажи какво ще ядемЕ след изборите ,че май ни отсвириха! (Смех)
  • 13 Справедлив

    6 0 Отговор
    Този се неспря.Вместо да си гледа работата в КЗК е навсяко гърне мерудия.Голям юрист,голям познавач на конституцията.
  • 14 Не си

    6 0 Отговор
    ли малко много нагъл ? Що за подигравка с българските граждани ?!
  • 15 един

    8 0 Отговор
    Kво пречи да отложим изборите и за след две-три години,имаме стабилно правителство което никой не му държи сметка/то и по-тази причина е стабилно/,направо си и е дюшаш за наглите комунисти/дето седнал да ми обяснява кво пречи идиота/!
  • 16 българка

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Браво, чудесен отговор на "професора" от кохортата на Радев !
  • 17 Минева

    4 2 Отговор
    Стабилни са в лъжите. Наглеци.
  • 18 Голем смех

    7 1 Отговор
    Тоя кой беше? Говорител на Чорапа?
  • 19 😆😆😆

    2 2 Отговор
    Не бързам да ходя за гъби 😂 когато - тогава 🤣
  • 20 Тоя

    8 1 Отговор
    Смърди на продажен зелен чорап.
  • 21 Тома

    1 0 Отговор
    Този повече ми прилича на комбайнер отколкото на професор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол