17 Януари, 2023 20:30 1 937 28

Изпълнителят на ремонта на жълтите павета отнесе глоба от 100 хиляди лева

  • изпълнител-
  • ремонт-
  • жълти павета-
  • глоба-
  • 100 000 лв.

Столичният кмет заяви, че е поискала специална експертна намеса, затова са поканени водещи експерти. „Целта е да не се допуска след пренареждането ново разместване", обясни Фандъкова

Изпълнителят на ремонта на жълтите павета отнесе глоба от 100 хиляди лева  - 1
Снимка: БГНЕС

Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия обем на проекта. Проектът продължава да се изпълнява и в момента, той е разделен на етапи. Зоната, в която се ремонтират жълтите павета, е само в пътните платна, това е зоната, в която бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 хил. лв. и до този момент не само няма Акт 15, но не е платен нито един лев по обясними причини. Разбира се, че категорично не са се справили. По Закона за недвижимо културно наследство изпълнителят е глобен със 100 хил. лв. за наранени жълти павета, която е в сила.

Това каза кметът на Столична община (СО) Йорданка Фандъкова на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление (КРПБМС), предаде репортер на БГНЕС.

Столичният кмет заяви, че е поискала специална експертна намеса, затова са поканени водещи експерти. „Целта е да не се допуска след пренареждането ново разместваме", обясни Фандъкова и уточни, че в момента се прави тестов участък на площадката, на която се съхраняват паветата и когато експертите са готови, заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще отидат да видят резултата. Тя подчерта, че нейно е било предложението жълтите павета да станат културна ценност.

По разчетите и плановете, които имаме за довършване на обекта, няма риск да бъдат загубени средства, съобщи Фандъкова.

Заместник-кметът на СО Ангел Джоргов заяви, че очевидно проблем има, но са взети достатъчно проби, включително и от независима лаборатория – както от пътната основа, така и от материалите. Ясно е, че проблем има, но всички проверки показват, че всичко отговаря на изискванията, както са записани в проекта. Той е оразмерен така, както се оразмерява всяка една пътна настилка. Проблемите са свързани само и единствено с хоризонтални размествания на паважа, няма пропадания, отбеляза той. По думите му се вижда, че проблем в основата няма и в случая е използвана класическа технология, като очевидно заради трафика тя трябва да бъде оптимизирана – пясъчната възглавница и материалите за самата фуга.

Министър Шишков от своя страна отбеляза, че стойността на проекта е над 46 милиона лева, като 41 милиона са отпуснати по оперативната програма. Срокът за изпълнение е удължен до септември 2023 г. Вече са направени две проверки, които са чисто технологични, и каквото и да излезе от тях, то ще бъде в полза на обществото, каза той. Шишков определи като сполучливо решението проектът да бъде разделен на етапи.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков посочи, че ако това се беше случило в Германия, нямаше на тази маса да бъдат нито арх. Джоргов, нито столичният кмета, а проектантът и изпълнителят. Регресът на този договор е 10%, което е нищожно за такъв проект, смята той.
Глобата е наложена за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център. След подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник е съставен констативен акт от Столична община. Наказателното постановление е издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.

Жълтите павета, който са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичен общински съвет. За допуснатото умишлено увреждане кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до софийска градска прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипи

    41 0 Отговор
    А колко милиончета е лапнала тази фирмичка? Да не се окаже, че бълха ги е ухапала със стоте бона?

    Коментиран от #9, #11

  • 2 АПОКАЛИПТО

    21 1 Отговор
    ВИЖТЕ ДАНА КО СЕ СМЕЕ КАКВО СА 100000 ЛВ ТО ПАРИ ЗА МИЛИОНИ ПРОВАЛИХА
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    25 2 Отговор
    А кой даде поръчката на гробарска фирма?
    Аз или самоковската учителка по Руски?
  • 4 Значи експерти

    24 0 Отговор
    вече ще редят павета! Кръгла маса за събиране на повече идиотски предложения.

    Коментиран от #6

  • 5 Буквоядец

    21 1 Отговор
    Въпросът е защо даскалицата-кмет за пореден път не избра точния изпълнител.?
  • 6 по точно

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Значи експерти":

    Ще ги лепит с бай майстор Фандък......
  • 7 Смех

    26 0 Отговор
    Взел 40 милиона платил 100 хиляди

    Коментиран от #8

  • 8 Точно така

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    Това е да вземеш 400 лв и да платиш 1 лв глоба
  • 9 Куку

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пипи":

    Ти съмняваш ли се? Защо е тая въпросителна? Естествено, че са им дали 100 милиона, а сега им удържат 100 хиляди и то защото се вдигна медиен шум.
  • 10 ха ха

    7 0 Отговор
    обявиха ги за културна ценност за да могат да съдят този който ги ползва срещу ; избраниците ; , горките павета какво дочакаха , но пък на наранените павета ще им търсят психолог
  • 11 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пипи":

    385 милиона за 2021, като Столична Община отстраняват всички, освен тях, в повечето процедури.
  • 12 Само?

    12 2 Отговор
    Едно време за такава работа и отношение към национално културно наследство пращаха на екскурзия в Белене. А построено още го ползваме! Сега го строим и ремонтираме всяка година, глобяваме ги 100К, а по ремонти отиват по 1 М годишно . Но със самоковска начело, така ще е
  • 13 Павел

    10 0 Отговор
    Самоковката как се е ухилила, все едно всичко е наред.

    Коментиран от #19

  • 14 Данчо

    8 0 Отговор
    С тази смеещата се трябва ба се махне и целия общински съвет. Те също имат вина.

    Коментиран от #17

  • 15 Сашко градският кенеф

    8 0 Отговор
    А,кой ще докаже,че глобата е платена?
  • 16 Мдааа

    8 0 Отговор
    От единия джоб в другия. На Бащицата.
  • 17 Много ми

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Данчо":

    прилича на Комитова.
  • 18 Крум Зарков

    14 0 Отговор
    Нека някой ми даде 46 000 000 лева и да ме глоби след това с 100 000 лева, т.е. с 0,2% даже и с 1 000 000 лева да ме глоби пак ще съм на огромна печалба. Пък нека после общината да харчи още 46 000 000 лена за ремонт на ремонта.
  • 19 Даниел Немитов

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    И на тебе да ти беше препълнено портмонето и ти щеше да си ухилен.
  • 20 Хъхъ

    8 0 Отговор
    Смешна работа, а платихте 17мил за смотаното изпълнение ……
    Абсолютен грабеж е това !
  • 21 хммм

    3 2 Отговор
    Браво на Фандъкова.. как ги наказва!
  • 22 Всички знаят

    6 0 Отговор
    Бълха ги ухапала на фона на получените милиони!
  • 23 Констатация

    6 0 Отговор
    В бургаска област , дадоха на една местна пътна фирма , съвсем случайно да преасфалтира един важен натоварен междуселски път . Пътя и в момента е в уникално състояние , 10 години от тогава , няма дупки , няма изкривявания .Направо е удоволствие да се кара. Е на тая фирма повече поръчка не и дадоха.
  • 24 Хммм

    4 0 Отговор
    Работа за прокуратурата , но да започнат от кметицата , и кметицата първо да каже , кой и нарежда от по-високо , да избере тази фирма изпълнител . Щото така се действа в тази територия. Ако имаше държава .
  • 25 русенец

    5 0 Отговор
    те взели 100 ама колко ще върнат на чекмеджето
  • 26 ХайлХимарс

    4 0 Отговор
    Тъпа, по-тъпа, най-тьпа, фъндъкова.
  • 27 Тази Фирма която взе 17 мил +ДДС, за

    2 0 Отговор
    Нареждането на жълтите павета, сее обагатила неправомерно за сметка на Данакоплатците!! Явно не само фирмата!! Нямат майстори, това е проблема, сега търсят Българи, които работят по Европа, и редят такива, настилки!! Като погледнете как редят и гранитните павета, на човек му идва да заплаче и да вика!!! Корупция за много милиони!!
  • 28 Циник

    1 0 Отговор
    А времето. което губите на всички живеещи и работещи в тоя район, докато ви обикалят разкопките и руините кой ще го плати? Хем крадливи, хем нагли, хем некадърни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове