Тема: Украйна

20 Януари, 2023 12:38 2 184 42

Найденов: Срещата в "Рамщайн" е ключова за войната

  • ангел найденов-
  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия-
  • рамщайн

Предоставянето на тежко въоръжение на Украйна ще даде на армията достатъчен потенциал, каза Налбантов

Найденов: Срещата в "Рамщайн" е ключова за войната - 1
Снимка: БГНЕС

Срещата за Украйна в американската база „Рамщайн“ е ключова, защото става дума за решение на координацията по отношение на военно-техническата помощ, това каза Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Предоставянето на тежко въоръжение е сформиране на капацитет за настъпателни действия на украинската армия, т.е. достатъчен потенциал, с който тя да може да изтласка руските сили на границата от 1991 г.“, това заяви военният експерт Илия Налбантов. Той каза, че е важно да се отбележи, че на Украйна ще бъдат дадени нов клас ракети, които могат да поразяват цели, достигащи в границите на Крим. Налбантов смята, че това ще промени качествено съотношението на силите. „Западните партньори на Украйна изчерпаха целия си ресурс да вразумят Путин и неговото обкръжение. Затова те предоставят достатъчен настъпателен капацитет на украинската армия“, бе категоричен той.

Още новини от Украйна

Найденов каза, че решението, което включва бронирани машини, евентуално танкове, ракетни системи и системи от противовъздушна отбрана са не просто прецедент, а нова фаза във военните действия. „Това означава нова динамика на военните действия на украинската армия. Очакванията за примирие остават на заден план. Всичко подсказва ескалация на бойните действия и като цяло на войната“, допълни той. Найденов посочи, че въоръжението, което се предоставя на Украйна е както настъпателно, така и отбранително.

Предоставянето на военна помощ от страна на България е обвързано с превъоръжаването и модернизацията на българската армия, поясни Найденов.

Налбантов каза, че оказва действия от държавата, а не от частни компании. „11 месеца само слушаме приказки от българските държавници. Когато държавата предостави, тогава ще кажем, че всичко е наред. Всичко друго е предизборно говорене“, поясни той.

„Това, което имаме в експлоатация или е като резерв в българската армия не е предоставено от българската държава на Украйна. Всичко онова, което е предоставено е от частни фирми, които бяха закупили тези платформи години преди това и стояха по складове. Сега в този момент са решили да ги реализират“, каза Налбантов. „Държавата към момента не е предоставила един патрон, един боеприпас на украинските въоръжени сили като държава. Всичко е минало възмездно към този момент. Когато това се случи след срещата в „Рамщайн“, тогава можем да говорим за решителност“, бе категоричен той. Военният експерт каза, че складовете ни са пълни и това, което имаме като резервни може да бъде предоставено, защото след войната то ще бъде излишно за българската армия и за новите технологични изисквания.

По думите на Найденов държавата така или иначе на фона на решението НС чрез МО предоставя и въоръжение, и боеприпаси. България не предоставя тежки оръжейни платформи, допълни той. „Що се отнася до публикацията в „Ди велт“ и помощта на България в началните месеци на войната, там се говори за това, че България е покрила 1/3 от нуждите на Украйна за оръжие и боеприпаси и 40% от необходимия дизел. Това очевидно е план, макар и таен, който е задействан от страна на част от предишното правителство“, заяви Найденов. Държавата не само не е пречила, но е и улеснила чрез своите механизми износа на това оръжие и гориво, поясни той.

Найденов е на мнение, че този износ се е случвал тайно, защото опасенията от политически сътресения - падане на правителството и политическа криза, които така или иначе се случиха – са основен аргумент за този план.

Той каза, че намираме обяснение в публикацията и за посещението на Петков в Украйна, и посещението на украинския външен министър в България, и за писмото, което внесе украинския посланик при първото решение на НС.

Налбантов каза, че очакваме от Украйна потвърждение, че българско качествено оръжие вече е на бойното поле и участва във военните действия. „Това ще е истината. Всичко останало е в рамките на приказките“, допълни той.

По думите на Найденов данните за износ от страна на България на оръжия и боеприпаси са красноречиви – от началото на януари до август са 2,3 млрд. евро, а от 2 август до началото на ноември са 1,4 млрд. евро. „Това са нива, които са 5-6 пъти повече от годишния обем на българския износ за трети страни“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 22 Отговор
    Набутаха ни в една война в която не може да има победители.

    Коментиран от #21

  • 2 мнение

    18 15 Отговор
    значи ще има пари за джипове
  • 3 Мислете

    24 1 Отговор
    за кого ще гласувате на изборите особено за тези, които гласуват за бсп. Оказа се че бсп върхушката здраво си лъже и маше електората
  • 4 Гай Турий

    36 21 Отговор
    Найденов, ти като бившсоциалист и уж миротворец, кога стана такъв ястреб, решен да връща границите на Русия до 1991 г. Ти в американското посолство ли работиш? А не е ли по-справедливо да се върнат границите на СССР до тогава?

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Червен

    3 13 Отговор
    мозък .
  • 7 а самолетите

    22 15 Отговор
    Найденов е на мнение, че този износ се е случвал тайно,

    Какво тайно ве, товарния самолет на летището се виждаше, и беше ясно за какво е тук, но мисирите не смееха да питат
  • 8 Найденов съм

    19 16 Отговор

    До коментар #4 от "Гай Турий":

    Имам сметки да плащам
  • 9 горски

    22 17 Отговор
    Тези ще ни закопаят,както и децата ни....За да се вземат едни пари,и да се осигурят едни интереси, ще ядем ядрени гъби.
  • 10 Васил

    3 27 Отговор
    На срещата алчните Германци пак ще увъртат за да не дадат техника на Украйна няма такава долна нацоя като дойчовците.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Марш

    20 19 Отговор
    Руснаците вън от Украйна!!! Имат много работа в собствената си държава, като се започне от олигархично-диктаторския режим на управление.....

    Коментиран от #16, #38

  • 14 ха ха

    4 13 Отговор
    то на бандитите истината никога не е понасяла , та как да кажа че по молба на сатанистите ще има разширение в Адовото пространство с много нови казани с катран за тях самите
  • 15 И каква стана тя?

    12 16 Отговор
    Ако Слави не им беше разтурил седянката, тия щяха да изнасят още и още и още, докато по всички официални мисирки лъжеха, че нищо не се изнася. Къде беше Радев тогава? Нали той набута киряците във властта? Редно е заедно с киряците и той да поеме отговорност. Дори и нищо да не е можел да направи, трябваше поне да го огласи ясно и публично
  • 16 позеленял

    3 15 Отговор

    До коментар #13 от "Марш":

    препоръчваш ли мутро декорацията както у нас ? с не заплащане на труд и работещи бедни ? плачете за чук
  • 17 А ти колко

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Васил":

    Си дарил за Украйна??? Или с чужда пита помен правиш
  • 18 хахаха

    11 18 Отговор
    всички "експерти" говорят за въоръжение, колко, какво, а забравят, че армията е преди всичко ХОРА....да не би да си мислят, че войната е компютърна игра и всеки участник в нея има 3-4 живота? Тия танкове, гаубици и друго трябва някой да ги обслужва...освен да дойдат барабар с натювците, ама тогава играта отива на друго ниво...и ще горят европейски столици...

    Коментиран от #27, #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гюлю

    4 17 Отговор
    Налбантов ли, Найденов ли и тоя огладня- гладен болшевик виждал ли си!?
  • 21 2020

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не разбирам защо след като войната е между две държави - Русия и Уккрайна, се месят НАОТ, ЕС, Хващ, Западнящите от геййевропата. Страничните наблюдатели трябва да са миротворци, а не нагнетяващи смърт!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 22 Комуниста

    7 16 Отговор
    Заради е такива соросоидни подлоги като Найден в момента РБ няма армия
  • 23 Иван

    17 10 Отговор

    До коментар #21 от "2020":

    Ако помислиш малко повече може и да разбереш защо.
    Мераците на Путин няма да спрат ако превземе Украйна.

    Коментиран от #26, #34

  • 24 предатели

    7 9 Отговор
    всичко в РБ става тайно. Но иначе се кълнат във вярност всички. Възраждане ще ви оправи....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    11 4 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Много езуитско изказване, Разбира се, че експертите ще говорят за оръжие, но мислят именно за ХОРАТА. Как по друг начин да защитят ХОРАТА в Украйна, Да не искаш Путин да ги избие като пилци.

    Коментиран от #32, #33, #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ФЕЙК

    5 5 Отговор
    Найденов, ти си еманация на съвременния "ПОЛИТИК" , като много СТРАННО развита личност. Социалист- натовец - поборник за човешки права - военолюбец - хубавец - женен за мъжко момиче Мая/ - изповядваш "истамбелски ценности" И НАЙ-ВЕЧЕ НА ХРАНИЛКА НА ИЗВЕСТНОТО ЧУЖДО ПОСОЛСТВО!
  • 30 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    МИ ТЕ ИСЕГА С НАТОВЦИТЕ И ТЕХНИКАТА ..ДАЖЕ ИМА БЪЛГАРИ ЗА ПО 5000 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ ....ТОЛКОВА СТРУВАТЕ ПРОООСТ МААТРЯЛ ЗА КРАВАРИТЕ
  • 31 грибЪй въй

    0 0 Отговор
    Ние си изпращахме дискретно, по талавизора викаха, че не пращаме, всичко си беше ток и жица. Всички доволни :))) за какво махнахте Кирил Петков хо хо хо
  • 32 грибЪй въй

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Йезуитите имат един интересен принцип: целта оправдава средствата.
  • 33 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Ванка Дурачок не разбрал какво му се казва...я ми кажи ти, умния, като няма хора, кой ще седи в тия танкове?
    Да не мислиш, че мъжкото население на покрайнината гори от желание да воюва? Или пък е безкрайно? като си се загрижил за хората, грабвай берданката и на фронта да трепеш руснаци...

    Коментиран от #36

  • 34 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Така ли? За какво са му паразитиращи държави на Путин? Какво имат те от това, което няма Русия? Към кого има мераци той, например?
  • 35 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Ти сериозно ли? Горкият си.....
  • 36 ТИРбушон

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "хахаха":

    Украинците са много корави. От голодомора оцеляха и сега ще е така. А най-хубавото от всичко е, че са като един в защита на държавата си. Дълбок поклон пред героите на Украйна. А твоите митрофански речи си ги знаем.

    Коментиран от #37

  • 37 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "ТИРбушон":

    ма вярно ли е така? :)))))) гладомора ти е само в празната кратуна, а украинците са си руснаци, затова така кървава излиза тая война...както се пее в една руска песен - само руснак може да се бие с руснак...

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Изрод от фашисткия факти, изтри ми коментара! Е добре: БЪДИ ПРОКЛЕТ ДО ВЕКА! Защото е писано в СЛОВОТО БОЖИЕ: ,,На когото простите, простено да е! На когото не простите, да не му е простено! Така говори Духът към Църквите! Ето, Ида Скоро! И ще
    Въздам на всеки според делата му! ДОЙДИ, ГОСПОДИ ИИСУСЕ! АМИН!"
  • 40 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Този комуняк Натовец а жена му Галевица, духа супата на Путен.
  • 41 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "хахаха":

    Много си прав за това твърдение! И аз харесвам Великата Руска Култура, създадена на Азбуката КИРИЛИЦА, КОЯТО ВСЪЩНОСТ Е БЪЛГАРИ С И КОЯТО БЪЛГАРСКИ МИСИОНЕРИ ЗАНЕСОХА В ТОГАВАШНАТА Киевска Рус, ПО МОЛБА НА КНЯГИНЯ ОЛГА ПРЕЗ 988 година СЛЕД ХРИСТА!

    Коментиран от #42

  • 42 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Едуард Петров":

    Поправка: ...БЪЛГАРИЦА...! Духовно простите Факти променят някои думи, които са точни и не трябва да бъдат произволно променяни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове