20 Януари, 2023 14:06 1 482 41

Александър Йорданов за побоя в Охрид: Това граничи с опит за убийство

  • александър йорданов-
  • охрид-
  • бой-
  • побой

Няма ден в македонско училище или университет, в който да не се говори нещо срещу България, заяви политикът

Александър Йорданов за побоя в Охрид: Това граничи с опит за убийство - 1
Снимка: Архив

"Рано сутринта се запознах със случая, обсъдихме го заедно с колегата Андрей Ковачев, с когото работим в Комисията по външна политика на Европейския парламент. Как да коментирам случая? Това граничи с опит за убийство. На всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, прекалено дипломатична позиция", това каза за Агенция "Фокус" евродепутатът Александър Йорданов, в коментар за поредния побой над българин в Република Северна Македония - Християн Тиндинков, секретар на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид.

"Преди всичко искам да кажа, че трябва много ясно да бъдат изтъкнати основните причини, за да се стигне до това престъпление, защото става дума за опит за убийство, както и за други подобни случаи, които имахме. А основните причини за това явление са три. На първо място, това е антибългаризмът в македонската политика, който има десетилетни корени и е наследство от Югославския период на тази държава.

На второ място, това е македонската образователна система, която е подчинена изцяло на доктрината на македонизма, а както добре знаем, тази доктрина представлява антибългаризъм в постоянно действие.

Това е всъщност система на лъжите и фалшификациите за България, които са навлезли много дълбоко в учебното съдържание и практически са учебно ежедневие.

Няма ден в македонско училище или университет, в който да не се говори нещо срещу България или да не се преиначават факти и събития, които засягат българската история и респективно историята на този регион.

Това е изключително опасно, това е ежедневен мозъчен тероризъм, който се осъществява в рамките на образователната система на Македония – тероризъм срещу България.

И не на последно място, на трето място, но не на последно, това е ролята на медиите, които конкретно на Северна Македония са се превърнали, особено в последните години, в един ежедневен рупор на антибългаризма. И на всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, дипломатична прекалено позиция", категоричен е българският евродепутат.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    39 4 Отговор
    Това не граничи, то си е опит за убйство! България отново да наложи ВЕТО за каквито и да е преговори на ЕС с РСМ
  • 2 Един път

    25 4 Отговор
    Да съм съгласен с този депутатин

    Коментиран от #20

  • 3 да де

    26 5 Отговор
    Жалко, че това не се случи и с това мекотело докато беше посланик там.
  • 4 Така де

    22 4 Отговор
    Антибългаризмът е започнал с великото дело на другаря Г. Димитров за създаването на македонската нация. В знак на благодарност българите са кръстили град на неговото име - Димитровград.

    Коментиран от #8

  • 5 Фалшив СДС-ар!

    9 16 Отговор
    ГЕРБ, ВМРО, Разграждане, БСП, ДПС и Низход
    като руски партии търсят съзнателно конфронтация с РСМ за да се спре нейният курс към ЕС. Разюзданата им патриотарщина има една цел - да обслужи руските интереси на Балканите. Тежко на наивните риби повярвали на кремълската пропаганда и действията на руското посолство - координационен център на руското разузнаване на Балканите. Даже Вучич се отдалечава от Русия, при нас положението е безнадеждно !

    Коментиран от #41

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така е

    13 9 Отговор
    Украина е Руската Македония !

    Коментиран от #9

  • 8 И сърбетата също прекръстиха

    20 8 Отговор

    До коментар #4 от "Така де":

    Цариброд на Димитровград ! Г.Димитров е най-големият национален предател в нашата многовековна история !

    Коментиран от #11

  • 9 Чети К.Маркс и др. и ще видиш, че

    15 12 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Киевската Рус е майката на московията, която си е пряк наследник на Златната орда !
  • 10 Търновец

    10 5 Отговор
    Йорданов не беше ли посланик там - какво направи да спре анти Българина там? Моя покоен свако - роден в Путин- беше принуждаван да се пише македонец, въобще македонизма и анти-Българизма водят началото си от Белградския университет и от някои "интернационалисти" от Кремъл. Ако някой се интересува Сърбинът атентатор който застреля престолонаследника на Австрия и неговата съпруга не беше убит от Австрийците - беше на 17 години- а наказан със затвор а след излизането оттам беше издигнат за професор по история в същия този Белградски университет където и сега се пишат измислици за нас, а как Сърбите третират Българите е Ниш и Западните области на България?

    Коментиран от #33

  • 11 Лапашо

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "И сърбетата също прекръстиха":

    А Сашо Лапашо е най-големият политик- тип "бай Ганьо" в българската история. Келепирджия, лаком, цял живот на държавната трапеза, паразит, готованко, без да знае чужд език- евродепутат, а ена 70 години. Лапа по 15 бона в евро на месец. Лесно е да се пъчиш в гърдите с този стандарт, който не си заслужил.

    Коментиран от #24

  • 12 Гочоолу

    19 3 Отговор
    Като факт е така, но кой го казва: един предател, който през живота си не е свършил работа за пет пари, незаслужено уредил се евродепутат, завършил института за детски ,учителки в Шумен.Живот му е минал по банкети, разпивки, семинари, пътувания, почерпки, конференции, празни приказки, лежане, ядене и пиене и после обратния процес в тоалетната.

    Коментиран от #34

  • 13 димитриjе латас

    12 6 Отговор
    Ал. Йо. тоз титан со диплома за даскалица од ШУИ пак се изходи умствено и предизвика френичко зяене од платените патиотичари со дрвени глави ! Кой сее ветрови , жние бури !
  • 14 Този шопар е евродепутат,

    10 3 Отговор
    Срам и позор!

    Коментиран от #18

  • 15 Да те бяха опрали теб, кюфте

    6 3 Отговор
    Поне нео полезно да свършиш за България, макар и пасивно, щяхме да те ползваме за пропаганда:
    "Вижте, бият изглеждащи отвсякъде еднакво овални български граждани!".
  • 16 Русия враг №1 на България

    12 6 Отговор
    Докато нашите ученици не започнат да изучават истинската ни история, а не тази написана ни по съветски образец, докато не се изучават зверствата на комунизма, нямаме право да изискваме от българите в Северна Македония да си променят учебниците. И от двете страни на границата се изучава история написана в Москва, за да се подклажда раздора между един и същи народ, разделен от граница.

    Коментиран от #35

  • 17 Простя Копейкин

    11 4 Отговор
    Ето го сашко киФтето, дето се продаде на тиквата за две кебапчета и дипломатическа службица.
    Я кажи сашко какъв "евроатлантик" е банкянската тиква .
  • 18 Дебелашки

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Този шопар е евродепутат,":

    Срамно и позорно за България като държава от ЕС да има такива квази-евродепутати. Не знае нито един чужд език, освен руски, 33 години е на държавната хранилка, на дърти години още е доцент, вечме е на 70 лазарника, мързелив, но хлъзгав използвач.
  • 19 Данко Хаирсъзина

    9 3 Отговор
    Това лице бе посраник в Македония, какво направи за отношенията между двете страни ? Нищо. Но иначе устрои себе си.
  • 20 Мим

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Един път":

    Напълно те подкрепям,щото и аз за първи път да се съглася с него...
  • 21 скрий се!

    8 3 Отговор
    Тоя по-добре да се скрие и да не се показва. Той е срам за човешкия род.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е да де,

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Лапашо":

    бих искал да спомена нещо.Каракачанския с още един-някой си Добри Божилов(може и роднина на някогашен Мин.председател) прокарват една идея за "синът на Левски"-нещо кат чалга в литературата бих казал.Написал книга тоя Добри Божилов за сина на Левски,който като замогнал търговец,разполагащ със средства се срещнал с Гоце Делчев,подкрепил го в каузата,средства за въоръжаване му дал и все едни такива измислени губерния на времето по четене.Взехме да преиграваме в едни глупашки хрумвания,а?Иначе тоя за какво да го чета?Закъснял самолет във Франкфурт,от компанията им платили преспиване и само тва чака тоя,да пише във фейсбук на какво премеждие бил подложен.Точно кат писателя,дет го казва ПАЗИ БОЖЕ СЛЕПО ДА ПРОГЛЕДА.Прав ли съм!
  • 25 ТИР

    5 2 Отговор
    Дори не прочетох излиянията на този мазник,,,
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 470642

    3 1 Отговор
    Така е,македонската образователна система ,политици и медии,те не са спрели и умишлено не променят учебниците.Да се изиска историята да влезе в преговорната рамка,двустранно не става .Действайте Йорданов и нашите политици също.Как не случихме на външен,този е слаб.

    Коментиран от #30

  • 29 Боруна Лом

    1 0 Отговор
    ХОДИ ГО СПАСЯВАЙ
  • 30 Гран плас

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "470642":

    Сашо Дебелия това изобщо не го интересува,интересува го единствено собствения интерес.
  • 31 ха ха

    3 3 Отговор
    И на всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, дипломатична прекалено позиция", категоричен е българският евродепутат./ тоя да не призовава за война ?
  • 32 Този

    5 1 Отговор
    нали беше посланник там - защо ли не го попребиха!?
  • 33 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Търновец":

    Извинявам се - не Путин а Пирин.
  • 34 Търновец

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гочоолу":

    Дотук всичко вярно но освен това е и чужда подлога
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Какво

    7 1 Отговор
    да тИ кажа!? Нито съветски нито ръски политици и управници са виновни за манджите които са дробили и дробят нашите си алчни и продажни политици! Селият свят ни се смее и се чуди на акъла ни.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Вергина

    5 1 Отговор
    Скъсване на дипломатическите отношения е това, което България би трябвало да предприеме. Няма смисъл от тия драми. Така няма да влязат и в ЕС - за да влезеш там, трябва да си в добри отношения със съседите. Не че ЕС е в цветущо положение, но докога тия проблеми.
  • 39 Чак пък толкова

    4 1 Отговор
    От малко бой нищо му няма 😆
  • 40 Питам

    1 0 Отговор
    има ли нормален българин на който този отвратилен дебелосерко да му е симпатичен. НАПИШЕТЕ тук.
  • 41 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фалшив СДС-ар!":

    Болен ционист и джендър! “Макетата” в ЕС, през крив макарон!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове