Last news in Fakti

20 Януари, 2023 21:46 2 073 28

Какво разбра парламентарната комисия за Nexo

  • нексо-
  • бнб-
  • министерство на финансите-
  • парламент

Дружеството, което има офис в България, е швейцарска собственост, в МФ няма информация за проблем с него, БНБ не може да надзирава или регулира дейността му

В Министерството на финансите не е постъпвала информация, че има проблем с дейността на криптоплатформата Nexo. Това стана ясно на заседанието на временната парламентарна комисия за установяването на обстоятелствата около дейността на компанията. Предстваители на компанията са участвали в работни групи в министерството като представители на ФинТех асоциацията, съобщи БНР.

Заместник-министърът на финансите Александър Свраков потвърди информацията на Националната агенция за приходите, че дружеството, което има офис в България, е швейцарска собственост.

Във финансово министерство са проведени няколко срещи, свързани с регулацията на криптоактивите, като последната е била през май 2022 г. На тях е имало представител на Nexo, съобщи Снежанка Колева от министерството:

"При нас идва Българска ФинТех асоциация, която е национално представителна асоциация. Те представят експерти. Не можем да поставяме под въпрос всеки експерт, който е даден за работа в работната група", заяви Колева и обяви, че цялата кореспонденция по темата може да бъде предоставена на ресорната комисия.

Подуправителят на БНБ Нина Стоянова пък припомни, че криптоактивите са нерегулирани и рискови. Предстои надграждане на съществуващата регламентация и то на международно ниво.

"Регламентацията ще изисква, така както все един банков превод е ясно - кой го изпраща, кой е наредителя и кой е получателя, така и при операциите с криптоактиви да е ясно кой е наредителя и кой е получателя на една трансакция. Тоест, тази анонимност, която сега е интересна за някои престъпни елементи от престъпния свят, да бъде елиминирана".

Стоянова подчерта, че трябва ясно да се прави разграничение между криптоактиви и дигитални валути, които се разработват от редица централни банки по света.

Не е в надзорните компетенции на БНБ да надзирава или регулира дейността на компанията Nexo в България, заяви още подуправителят на централната банка Нина Стоянова.

Тя припомни каква е дефиницията на банка и кредитна институция според регулативната рамка, а надзорните функции на БНБ са именно в тази сфера:

"Законът за кредитните институции дава дефиниция какво е кредитна институция, която следва от съответните европейски директиви. Това е институция, която извършва привличане на влогове в парични средства. А Nexo извършват привличане в някои сметки в криптоактиви. Тоест, това по никакъв начин не попада в компетенциите на Банков надзор".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прасето блеевски

    21 4 Отговор
    как не е глътнало и нексо ?
  • 2 честен ционист

    13 3 Отговор
    Нищо няма да разберат. Нали всичките са цоцали от там. От десетина години на тия измекяри им плащат в крипто, а те декларират мизерни доходи в България.
  • 3 Последния Софиянец

    13 11 Отговор
    Въпреки решението на най висшия орган в България -парламента и зад гърба на народа шепа политици продават оръжие на Украйна.Къде е прокуратурата?

    Коментиран от #16

  • 4 На снимката

    21 4 Отговор
    Немитов е отекчен. А Деса се помирисва сама.
  • 5 Делю Хайдутин

    13 1 Отговор
    Горките Нексо не са знаели кой ще управлява и са давали пари на всички партии.Яко са се охарчили.

    Коментиран от #13

  • 6 Ала Бала

    14 8 Отговор
    Тепърва започва драмата с NEXO в щатите, глобени 45 000 000 доларки след като са се признали за виновни, ма това не е края, следва връщане на парите на клиентите. Цялата дружина нексовци тук вероятно предполагат, че ще им се размине, ма крадат от господарите си, а те взимат, но не дават.

    Коментиран от #27

  • 7 Бащата

    30 2 Отговор
    Я немом да разберем,как шепа тапанари от Народното събрание ще,разследват едни от най големите мозъци в света..тея в парламента сричат: не може да чете
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 101 Далматинци

    20 1 Отговор
    Тая комисия няма никакви функции и в този смисъл, не виждам причина да се разиграват подобни циркове
  • 10 ДЯДУ РОГЛЮ

    8 4 Отговор
    какво да разберът те мислят за избори ама хората ми се струва не им се гласува много
  • 11 Инвеститор

    15 2 Отговор
    За пореден път - зад океана някой пръ““ал, тука лизачите масово се на““аха. След някой ден миризмата отатъка ще се разсее,ама тука някой ще трябва да чисти (разбирай да плаща, ясно кой)
  • 12 Предложение

    3 10 Отговор
    Нексо да дадат и на България 45 милиона както дадоха на САЩ и Гешев да ги остави.Защо да не направим като американците?За толкова пари ще забравим и ние с какво са се занимавали хаха.
  • 13 Балон

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Щедро се раздават привлечените чужди пари (споразумяват се за 43млн.$ за да купят индулгенция от САЩ)
    Щом пукне балона, заблудените вложители ще имат огърлица от цифри на флашка, вместо реални банкноти (ако няма на кого да продадат цифровата си огърлица)
  • 14 без имена

    13 1 Отговор
    кво стана с ония биткойни прибрани у нас след едно разследване ????? помня ставаше дума за много милиони лева....
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 3 Отговор
    къде сте тези дет.........друго пишехте........уж не разбирате,пък все ви избиваше на "Пирамида"....успяхте с меее сирките да излъжете хората и няма кой да ви поиска сметка,нали....или така си мислите,а......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Герберски разбирач

    11 3 Отговор
    Разбраха че индианския им прокурор се напикава като чуе ФЕБЕРЕ до положение д а нарушава граждански права и ще си носи последствията
  • 18 Лошо,ами сега Гешев какво ще разследва?

    13 1 Отговор
    Този помияр пак стана за смях.
  • 19 Чекмеджан

    10 0 Отговор
    КТБ я опоскаха, сега са хвърлили свински очички на нексо.
  • 20 Жоро

    12 1 Отговор
    Пак ще ни съдят и пак ще плащаме нали ви е ясно.
  • 21 Бележат във собствената врата отново

    2 5 Отговор
    Байдън е абсолютно безкруполен във външната политика лошото е че ушанките и герберистите не го отценяват
  • 22 Шерлок Холмс

    0 7 Отговор
    На тези от НЕКСО им е за рабранено да влизат в САЩ и дори саим отказали от Кайманови острови да си отворят банкова сметка
  • 23 Реалист

    1 8 Отговор
    На Кайманите където се перат най мръсните пари на планетата са отказали парите на това NEXO смятайте за какво става дума

    Коментиран от #26

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    ти си платен ,лъжльо,а не реалист!
  • 25 3333

    6 0 Отговор
    Тая комисия нищо няма да разбере.Пак ще осъдят България за много пари.
  • 26 Е как да ги

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    откажат, като това са дигитални пари.
  • 27 Не са се

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ала Бала":

    признали за виновни, тъй като това не е престъпление, а са нарушили регулация.
  • 28 Деси флашката

    1 0 Отговор
    Нема значение дали Нелсон са виновни.Ние трябва да дигане шум щото сме пред избори, а ни трябват поне 30%с хартиените бюлетини. Иначе вождът трябва да ходи при бай Ставри и край на шайката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове