Last news in Fakti

23 Януари, 2023 21:11 1 256 32

Пламен Димитров: 1/3 от инфлацията у нас очевидно се дължи на фактори като неперфектен пазар и спекула с цените

  • пламен димитров-
  • инфлация-
  • пазар-
  • спекула-
  • цени

"Решение на служебния кабинет беше да послуша анализаторите и бизнеса, че е по-добре да не внасяме проектобюджет за 2023 г., но сега трябва да решим какво ще правим с разходите. В момента хората в много сектори са готови на протести. Стачни действия започват в „Български  пощи”, в градския транспорт – също”, поясни президентът на КНСБ 

Пламен Димитров: 1/3 от инфлацията у нас очевидно се дължи на фактори като неперфектен пазар и спекула с цените - 1
Снимка: Нова телевизия

Цените в България са сходни с тези, не само в Източна Европа, но Германия и Испания. Там обаче минималната работна заплата е 1170 евро, а при нас е 360 евро. Това обясни в “Интервюто в Новините на NOVA” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му от синдиката са предупреждавали много пъти през есента, че, ако не се приеме бюджет за 2023 г.. ще изпаднем в патова ситуация.

„Решение на служебния кабинет беше да послуша анализаторите и бизнеса, че е по-добре да не внасяме проектобюджет за 2023 г., но сега трябва да решим какво ще правим с разходите. В момента хората в много сектори са готови на протести. Стачни действия започват в „Български пощи”, в градския транспорт – също”, поясни той.

По думите му инфлацията в ЕС и еврозоната е около 10%, а в България средногодишната е 15,3%. Тоест 1/3 от инфлацията у нас очевидно се дължи на фактори като неперфектен пазар и спекула с цените.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    12 6 Отговор
    Дължи се на корумпиран пРезидент и премиер.
  • 2 Последния Софиянец

    22 7 Отговор
    В заведението ми съм сложил подписка за отлагане на еврото.Всички се подписват.
  • 3 антидържавата

    17 6 Отговор
    Този път, за първи път, ще се съглася с този синдикалист.
  • 4 гост

    22 1 Отговор
    За спекулата: Ароматизатор за пране на известна шуменска фирма в Шумен се продава за 9 лева/4,5 евро/. В Лимасол /Кипър/ на 2000 км от Шумен в същата верига се продава за 2,5 евро/5 лева/!

    Коментиран от #9, #14, #16

  • 5 Гнида

    12 2 Отговор
    Днес дали е ибрикчийствал на домуса ?
  • 6 Иванови

    5 11 Отговор
    Със помпане на МРЗ само се вдигат цените и инфлацията и нищо друго. Бедните стават още по бедни, богатите стават още по богати. Например ако сега продавам едностаен за 50к евро , като напомпате МРЗ от там цените на хр.стоки, цените на енергията и всичко останало , то аз ще ви продавам едностайния за 100к евро. Наемите също ще скочат нагоре. Това са примери . Важи за всичко. Кой разбрал - разбрал.
  • 7 Лафонтен

    21 0 Отговор
    Пачооо.....!Инфлацията е поради липса на пазар и най вече от брутална корупция,картел,монопол,спекула илипса на синдикати.
  • 8 Адам Хилтън

    23 2 Отговор
    А това че изгубихме 3 милиона българи, само за 30 години се дължи на перфектен пазар.
  • 9 Иванови

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    До госта. - Да де. Например аз купувам френски картофи от производител на 2000 км. разстояние на 1,40 лв. Българските производители хич ги няма или ако ги има цените са нагоре. Е ? Как става номера ???

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Васил

    10 1 Отговор
    Чак сега ли открихте топлата вода значи не ставате за тази работа щом ви отне толкова време/
  • 12 ГЕРБераст

    3 3 Отговор
    Занемисе да те однема бе бесрамтик. Вие сте най рошото дето се е случвало на България
  • 13 Гай Турий

    20 3 Отговор
    В Б-я като ненормална страна, макар влязла в еврейския съюз, се вихри дива спекула с цените на продуктите от малката кошница. Това е бедствие за бедните хора. Веднага трябва да се приеме закон срещу спекулата. Няма значение, че сме в еврейския съюз, той и без това е неравноправен, грабителски във всяко едно отношение, особено в културата си на възпитание на дивите и лакоми за милиони-милиарди диви капиталисти, пръкнали се бурно и неизличимо от семето на бай Ганьо. Спекулантите на ешафота!
  • 14 Айде ще минеш

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    И без ароматизатор за прането
  • 15 Трътката

    13 1 Отговор
    Цените са далеч от сходни. В България е по-скъпо. В абсолютна стойност. Другото е отделно.
  • 16 мдда

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    когато живеем в комунизъм е нормално да има нихилизъм къ мбългарското. затова български стоки се слагат на цени над вносните за да откаже хората да купуват. Никой не обича българите след като имаме комунист на власт.
  • 17 Важно е

    15 1 Отговор
    Да не забравяме все пак че 90% от борсите на едро се държат от фирми на ГЕРБ и ДПС.
  • 18 177

    9 0 Отговор
    Обсъждат се надълго и нашироко цените и заплатите. Всички обаче пазят голямата тайна. Каква е нормата на печалба на българския бизнес. Защото при тези високи цени и ниски разходи за материали, данъци и работна сила, печалбите трябва да са огромни. И те не се инвестират в бизнеса, а не други места. Така че там е решението на проблемите, размера на печалбите. Докато нашия тъй наречен бизнес не се научи да работи с нормални печалби , нещата няма да се променят. Той няма да се научи доброволно. Трябва да бъде поставен при условия, които да го принудат да се научи.

    Коментиран от #19

  • 19 Точно

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "177":

    Много точно казано . Трябва държавата пряко да се намесва във всичко и най вече в “ бизнеса”
  • 20 Д-р Гълъбова

    5 1 Отговор
    2/3 от инфлацията в България се дължи на спекула. Румен Радев и правителството му не са направили нищо по въпроса!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    Точно спекулата е най-големия проблем! Нали уж сте някакви синдикати? Освен да цвъркате друго можете ли? Всяко вдигане на заплати се обезсмисля от тази спекула.
  • 22 0010

    3 0 Отговор
    Инфлацията се дължи на такива като ваз дето нищо не правяят а взимат голямите заплати при Бойко имаше и боноси от откраднато то сега няма и станахте много загрижени за народа уж
  • 23 ваня

    2 0 Отговор
    тази " инфлация" я правят селски мошенници, които не са учили никога световна иконмика- т е политикономия!и без мошенници, които сменят кода! ще снимам
  • 24 е как

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванови":

    Ами субсидийте на за френския картоф са 10 пъти по високи от тези за БГ. Просто за ЕС сме дори административно 2ра класа хора.
  • 25 Ей...

    1 2 Отговор
    ...този не се научи, че при демократична пазарна икономика Държавата няма право да се меси в ценообразуването на търговеца. Каквато цена сложи търговеца, това е. Този е никой да забрани на търговеца да продава за колкото си иска.
  • 26 Ами твоя

    2 1 Отговор
    Приятел Толупа я започна тая. Спекула.Олигарсите в млекопреработвателната, гербави.Пилето гербави вдигна яйцата на 50ст.За бога хора не купувайте фалшивото им прясно мляко,фалшивото пълно с вода сирене и кашкавал.Да ги хвърлят в канализацията.Хлябс щеше да се понижава,нищо подобно.Диви капиталисти и нахални като вожда си бащица Толупа.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Чочо

    0 0 Отговор
    Чак сега ли го разбрахте?
    Хората отдавна говорят за спекула.Още откакто започнаха да поскъпват дървата за огрев.
  • 30 МАРКСИСТ

    2 0 Отговор
    Това, че 1% от хората държат парите, собственост, икономика, не е конспирация. ............. .................. Пари да се трупат от богатите е основният бъг на капитализмът. Гладстон казва, че само парите на имотните класи се увеличават. ..................... БНБ 2022: „големите сметки“ вече са 1042 броя. В тях, богатите спестители държат средно по 5,9 млн. лв. Огромната част от банковите влогове обаче са с дребни суми. 67% или 6,1 млн. броя депозити са със сметки до 2500 лв. Общата им стойност е едва 2,5 млрд. лв. или само 3,8% от всички спестявания в банките. Иван Ангелов пише, през 2012г. - че 60% от българите нямат спестявания, медии пишат - че само 9% от българите имат банков депозит. Сега в банките 103 милиарда лева депозити, но само 2,5 милиарда са в работниците, над 100 милиарда в бизнесът, разлика 40 пъти в притежаваното, богатството на бизнеса и трудещите се. В 3% от сметките в банки са над 50 000 лева, и съдържат две трети от всички депозирани пари, 70 милиарда лева, над 10 000 лева сметки събират 90 милиарда лева, но не значи, че един човек има една сметка, особенно тези с между 100 хил и 200 хил. меже и 10-100 сметки да са на един човек. заради гарантираните при фалит.. ............. ............ ... 25 000 нови автомобила се купуват, което навежда, че средната класа е само 6%. Работник не си купува жилище нито нова кола нито ходи на курорт. 60 000 ЖИЛИЩА ГОДИШНО РАБОТНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАХА ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМЪТ, СЕГА НУЛА, 60% РЕДОВНО НА КУРОРТ СЕГА
  • 31 МАРКСИСТ

    0 0 Отговор
    2012г. - че 60% от българите нямат спестявания, медии пишат - че само 9% от българите имат банков депозит. Сега в банките 103 милиарда лева депозити, но само 2,5 милиарда са в работниците, над 100 милиарда в бизнесът, разлика 40 пъти в притежаваното, богатството на бизнеса и трудещите се. В 3% от сметките в банки са над 50 000 лева, и съдържат две трети от всички депозирани пари, 70 милиарда лева, над 10 000 лева сметки събират 90 милиарда лева, но не значи, че един човек има една сметка, особенно тези с между 100 хил и 200 хил. меже и 10-100 сметки да са на един човек. заради гарантираните при фалит.. ............. ............ ... 25 000 нови автомобила се купуват, което навежда, че средната класа е само 6%. Работник не си купува жилище нито нова кола нито ходи на курорт. 60 000 ЖИЛИЩА ГОДИШНО РАБОТНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАХА ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМЪТ, СЕГА НУЛА, 60% РЕДОВНО НА КУРОРТ СЕГА 6% НА 6 ГОДИНИ ЕДИН ПЪТ, автопаркът на работниците 500 хил. автомобила 1975г. до 1980г. нараства над ЕДИН МИЛИОН, 100 000 ГОДИШНО. нрб-НРБ:Един лев тогава струва 7 пъти повече от сегашен лев, дори 10 пъти. Тракторист 1989 г. взима нето 360 лева купуващи колкото сега 2000 лева, плюс премии 1000 лева годишно - купуващи колкото 5-6 000 лева сега. Фризьорка 1989г. нето заплата 290 лева купуващи колкото сега 1500 лева, с 10% от заплатата си изплаща апартамента си.. Работниците през социализмът имат спестявания за 8 милиарда долара - МВФ-данни. 8-милиарда тогава, инфлационен калкулатор казва -
  • 32 МАРКСИСТ

    1 0 Отговор
    25 000 нови автомобила се купуват, което навежда, че средната класа е само 6%. Работник не си купува жилище нито нова кола нито ходи на курорт. 60 000 ЖИЛИЩА ГОДИШНО РАБОТНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАХА ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМЪТ, СЕГА НУЛА, 60% РЕДОВНО НА КУРОРТ СЕГА 6% НА 6 ГОДИНИ ЕДИН ПЪТ, автопаркът на работниците 500 хил. автомобила 1975г. до 1980г. нараства над ЕДИН МИЛИОН, 100 000 ГОДИШНО. нрб-НРБ:Един лев тогава струва 7 пъти повече от сегашен лев, дори 10 пъти. Тракторист 1989 г. взима нето 360 лева купуващи колкото сега 2000 лева, плюс премии 1000 лева годишно - купуващи колкото 5-6 000 лева сега. Фризьорка 1989г. нето заплата 290 лева купуващи колкото сега 1500 лева, с 10% от заплатата си изплаща апартамента си.. Работниците през социализмът имат спестявания за 8 милиарда долара - МВФ-данни. 8-милиарда тогава, инфлационен калкулатор казва - че сега са 30 милиарда долара. Сега работниците имат 1,5 милиарда долара в сметки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол