Last news in Fakti

24 Януари, 2023 06:05 1 936 21

Любослав Костов: Инфлацията идва отвън, нещата се влошават

  • любослав костов-
  • инфлация-
  • икономист-
  • кнсб

Нека спрем да обвиняваме българския потребител, заяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ

Любослав Костов: Инфлацията идва отвън, нещата се влошават - 1
Снимка: БГНЕС

Когато си платите данъците и осигуровките, ако сумата, която ви остава е по -ниска от тази заплата за издръжка, то в очите на синдикатите и на социално- мислещите хора, вие сте работещ беден. Това каза в ефира на обзорното предаване "Това е България" по Радио "Фокус" Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, във връзка с данните на конфедерацията за издръжка на живот за месец декември.

Изследването гласи, че 1351 лв е необходимият нетен месечен доход за работещо лице от едночленно семейство, а за тричленно домакинство (т.е. двама работещи с едно дете до 14 г.) достига 2432 лв.

Любослав Костов коментира, че КНСБ прави това изследване повече от 30 години на всяко тримесечие.

По думите му в момента заради инфлацията, политическата криза и заради много други, включително и геополитически фактори, нещата се влошават.

"В момент когато очаквахме да конвенгираме към средноевропейските доходи, ние се отдалечаваме. Това е показателно, тъй като в момента малко над 700 000 работещи се осигуряват на доход по-нисък от тази заплата за издръжка", коментира директорът.

Той уточни, че близо 100 000 човека за една година, са изпаднали под тази заплата за издръжка, която нараства с над 17%. "Това е повече дори от ръста на средногодишната инфлация", заяви Костов.

Любослав Костов допълни, че има стоки, които поскъпват с много повече от 17%.

Той даде пример с яйцата, които са поскъпнали със 147%, прясното мляко със 76%, кренвиршите с над 60%, картофите с 80%, захарта с 85% и др.

"Всички стоки от малката потребителска кошница, които най-много се потребяват от хората с ниски доходи, които присъстват като най-голям дял в потреблението, са поскъпнали с много повече", каза той.

Костов беше категоричен, че това е причината на масовото обедняване.

"Тази криза ще я понесат хората от средната и хората под средната класа, а не тези, които я причиняват", каза още директорът.

"Всичко можем да кажем, но не и че хората са причинителите на тази криза, тъй като те със своето потребление движат растежа. Те не помпат инфлацията", обясни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

"Инфлацията идва отвън и е част от спекулативно нарастване на отделни стоки и услуги по места. Нека спрем да обвиняваме българския потребител, че той е виновен за всичко.", заключи Костов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    17 0 Отговор
    Ма верно ли....че досега политици и журналисти ме убеждаваха ежедневно колко добре живея...-та ти сериозно ли сега откри топлата война...?
  • 2 Гост

    9 13 Отговор
    Русия и Украйна докараха инфлацията с войната. Кой кво направил и кой нападнал не знам ама Европа трябва да стои настрана от тия конфликти в бившето СССР. Да се оправят, а ние да си гледаме нашата паница, щотонакрая ние гладни ще останем.

    Коментиран от #13

  • 3 Сова

    29 2 Отговор
    Виновни за всичко сте синдикатите. 12 години при боко си траехте, а тогава в безметежните времена можете да направите заплатите европейски. Сега като няма кой да ви дупи сте силни. И да инфлацията идва от вън, НО спекулата си е наша, а държавата и резидент ги няма

    Коментиран от #21

  • 4 И този

    9 4 Отговор
    плаче за дърво,заради всяване на паника!

    Коментиран от #6

  • 5 Красимир Петров

    24 0 Отговор
    Инфлацията идва от крупните Български бизнесмени.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 велик кретено-зидар

    14 0 Отговор
    хаха, само теглят заеми и ги крадат, инфлацията дойде от крадците в енергетиката. до 2030-а един град смехономика, останалото от територията цигания и заклани хора за 5лв. на мн места предстои и пътища да не останат, под 5 млн следващите 10 години - пенсионери, милиционери, общинари, наркомани и цигани.
  • 8 7739

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Красимир Петров":

    Инфлацията е изгодна за държавата и я прави единствено тя.Вземи за пример цената на горивата
  • 9 ЕАР БНБ

    2 0 Отговор
    Това е решимо при нов курс на лева спрямо еврото,
    1 лев = 1 евро
  • 10 Читател

    2 0 Отговор
    Да да от вън идва инфлация да то и простотията , кражбите и корупцията идват от вън ,че даже ние сме ги подобрили щото сме тарикати
  • 11 МАРКСИСТ

    6 0 Отговор
    2012г. - че 60% от българите нямат спестявания, медии пишат - че само 9% от българите имат банков депозит. Сега в банките 103 милиарда лева депозити, но само 2,5 милиарда са в работниците, над 100 милиарда в бизнесът, разлика 40 пъти в притежаваното, богатството на бизнеса и трудещите се. В 3% от сметките в банки са над 50 000 лева, и съдържат две трети от всички депозирани пари, 70 милиарда лева, над 10 000 лева сметки събират 90 милиарда лева, но не значи, че един човек има една сметка, особенно тези с между 100 хил и 200 хил. меже и 10-100 сметки да са на един човек. заради гарантираните при фалит.. ............. ............ ... 25 000 нови автомобила се купуват, което навежда, че средната класа е само 6%. Работник не си купува жилище нито нова кола нито ходи на курорт. 60 000 ЖИЛИЩА ГОДИШНО РАБОТНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАХА ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМЪТ, СЕГА НУЛА, 60% РЕДОВНО НА КУРОРТ СЕГА 6% НА 6 ГОДИНИ ЕДИН ПЪТ, автопаркът на работниците 500 хил. автомобила 1975г. до 1980г. нараства над ЕДИН МИЛИОН, 100 000 ГОДИШНО. нрб-НРБ:Един лев тогава струва 7 пъти повече от сегашен лев, дори 10 пъти. Тракторист 1989 г. взима нето 360 лева купуващи колкото сега 2000 лева, плюс премии 1000 лева годишно - купуващи колкото 5-6 000 лева сега. Фризьорка 1989г. нето заплата 290 лева купуващи колкото сега 1500 лева, с 10% от заплатата си изплаща апартамента си.. Работниците през социализмът имат спестявания за 8 милиарда долара - МВФ-данни. 8-милиарда тогава, инфлационен калкулатор казва -
  • 12 МАРКСИСТ

    2 0 Отговор
    Това, че 1% от хората държат парите, собственост, икономика, не е конспирация. ............. .................. Пари да се трупат от богатите е основният бъг на капитализмът. Гладстон казва, че само парите на имотните класи се увеличават. ..................... БНБ 2022: „големите сметки“ вече са 1042 броя. В тях, богатите спестители държат средно по 5,9 млн. лв. Огромната част от банковите влогове обаче са с дребни суми. 67% или 6,1 млн. броя депозити са със сметки до 2500 лв. Общата им стойност е едва 2,5 млрд. лв. или само 3,8% от всички спестявания в банките. Иван Ангелов пише, през 2012г. - че 60% от българите нямат спестявания, медии пишат - че само 9% от българите имат банков депозит. Сега в банките 103 милиарда лева депозити, но само 2,5 милиарда са в работниците, над 100 милиарда в бизнесът, разлика 40 пъти в притежаваното, богатството на бизнеса и трудещите се. В 3% от сметките в банки са над 50 000 лева, и съдържат две трети от всички депозирани пари, 70 милиарда лева, над 10 000 лева сметки събират 90 милиарда лева, но не значи, че един човек има една сметка, особенно тези с между 100 хил и 200 хил. меже и 10-100 сметки да са на един човек. заради гарантираните при фалит.. Стойността на фирмите е 500 милиарда, а жилищата на работниците струват 100 милиарда лева, площ 15 кв.м на човек. 80% притежават жилище, на 10 човека е жилищито. В САЩ 65% притежават жилище, на един или двама е жилището. На човек се пада жилищна площ в Германия 60 кв.м.
  • 13 А без

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    платени глупости! Инфлацията идва от политиката на ФАЩ и по специално федералния резерв.. Тоя дълг го оправя само война. Няколко пъти предизвикват такива инфлации и после ги зануляват именно с войни. А подставените им европски политичета им суфлират, въпреки очевадните вреди. Накрая вредите остават за обикновените хора.

    Коментиран от #14

  • 14 Гринго

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "А без":

    Е той човека па същото каза ама ти нали си умен и требе да блеснеш. Не врат ми шия. Е от теа философи кат теб нема се оправим никога.
  • 15 Финансист

    2 0 Отговор
    Кажете го това на "Дацов Сие".
  • 16 Българин

    2 0 Отговор
    Комунистите са виновни за всичко и инфлацията и ограбването на държавата
  • 17 Прав

    1 0 Отговор
    Тук се краде не се прави нищо за народа инфлацията е вече 120% нито са вдигнали заплатите на хората нито са свалили цените на хранителните продукти богаташите ще осиротяват и то много за сметка на 😎👮дър 💩жав 💩ата 👮 😎
  • 18 Прав

    1 0 Отговор
    При 1000% инфлация тотално сриване на 0лв.държавата 0лв. Щего на правят фалита държавата до месец да няма нищо на масата 🧑‍🍳0лв.🧑‍🏭0лв.🧑‍🔧0лв.🧑‍🌾0лв.👷0лв.🍞🥖🥐🥯🧇🥞🍳🥚🧀🥓🍕🥩🍗🍖🍔🌭🥪🥨🍟🍕🫔🌮🌯🥙🧆🥘🍝🥫🥗🍲🍛🍜=🎭
  • 19 нормален

    0 1 Отговор
    Военнолюбците на чело със сащ и наследниците на хитлер ни докараха всички злини
  • 20 знаещ

    0 1 Отговор
    В отговор на този дето изкарва комунистите виновни истинските комунисти направиха държавата българия цветуща за живеене и за работа но за нещастие вие младите не го знаете защото ви изтриха мозъците а на нас дето помним какво беше не ни дават думата и много моля не сравнявайте нинова с истинските комунисти
  • 21 БРЦК

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сова":

    Не са виновни нито заплати нито Русия никой не ни е виновен за собствената ни глупост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове