Last news in Fakti

24 Януари, 2023 11:28 2 197 37

Политолог: БСП са абсолютно сами, изгубиха старите си партньори и ще продължат да пропадат

  • бсп-
  • избори-
  • политически сили

Нови политически сили като ИТН и ПП бяха на първо място, това е знак, че хората не искат да живеят както досега, казва Лидия Даскалова

Не трябва да ни притеснява отиването на избори. Въпросът е хората да не се демотивират да гласуват. Те трябва да разберат, че абдикацията от вота не е в тяхна полза, потенциално кабинет може да се излъчи и с ниска избирателна активност, но не е в това смисълът. Наблюдавахме политическо лицемерие в последните месеци, пишем нова история. Това каза за Нова телевизия Лидия Даскалова, политолог.

По думите ѝ има две поуки, които следва да се извлекат от ситуацията. "Има голяма част от обществото, която действително иска промяна. Това се видя от изборните резултати. Новите политически сили като ИТН и ПП бяха на първо място, това е знак, че хората не искат да живеят както досега. Вторият извод е, че когато предадеш своя електорат, няма да ти бъде гласувано отново доверие. ИТН е абсолютен знак за това", подчерта тя. И допълни, че БСП ще продължи да пада надолу.

"Струва ми се, БСП са абсолютно сами, изгубиха и старите си партньори. "Български възход" може и да не влезе в парламента. Нужна е или преориентация към модерното ляво, или друга промяна, но така не виждам как ще продължи. Има ниша за нов ляв проект. Важно е не просто да са нови, а какво се случва след като се създадат. Трябва да спрем да се доверяме на експерименти, които идват с шаблонни фрази и обещават нещо. Важно е кой оглавява новия проект и план какво ще се случи", посочи Даскалова.

От своя страна Ивайло Динев, доктор по политически науки от Университета "Сант'Анна" в Пиза, смята, че обществото има нужда от промяна. "Често срещана в българската история е появата на нови политически сили, асоциирани с младите и нещо ново. Сега се забързаха процесите и трябва да свикнем, че това са дългосрочни и дълбочинни промени в нагласите и ценностите на обществото. Традиционните политически сили трудно го възприемат", заяви той.

Според него БСП е имала инициатива да реализира мандат, но не и реални шансове. "Мисля, че не е възможна коалиция между партиите от предишното управление и БСП, тъй като това би довело до протести", прогнозира Динев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00014

    21 6 Отговор
    Тази да вземе да надраска нещо и за ДБ и ПП. Ама не е платено добре, а?
  • 2 Трак🇮🇹🇩🇪🇦🇹🇮🇷🇯🇵🇺🇦🇧🇬

    12 12 Отговор
    БСП били сами …?? Ха ха . БКП с дъщерните ди туморни образования и метастази няма как да остави един от пипалата си сами ! БКП има БСП има ДПС има ГЕРБ има НДСВ има новата стара готова хартиена коалиция! Ци-га-нските махали вече са на стенд бай в готовност, КРИБ БСК и АИКБ също, съд прокуратура ДАНС разни менте политолози менте професори медиаторски агенции всичките пипала на БКП са в бойна готовност. Медии и политолози дървените философи професори за полиране на тъ-пите мозъци и подготовката на почвата съд и прокуратура с милицията за смазване и мачкане ,ЦИК за лъжите след изборния ден чувалите вече са подготвени с напечатаните бюлетини. БКП е в готовност отдавна с новия пореден геноцид и мор за българите и най вече младите. Грабеж с подмяна на етническия българин с ЦИ-ГА-НИ ! Това е и БКП вече на 90% го е изпълнила . Тук няма да управлява никой честен нормален и почтен човек - тук е държавата на ДС и БКП терористите олигарси— домуса Шиши меди и цялата ДС БКП ШАЙКА. Надежда всяка оставете

    Коментиран от #25

  • 3 Нова Сорос ТВ

    27 9 Отговор
    Много лъже и манипулира въпросната женица!
  • 4 Сандо

    15 8 Отговор
    От много години БСП бе планомерно,организирано и без прекъсване атакувана по всякакъв начин за да може да се унищожи.Тя беше последната нормална партия.Сега оглупелите и оскотяло туземци ще гласуват само за някакви проекти от типа ПП.

    Коментиран от #7, #33

  • 5 зачуден

    22 5 Отговор
    Таз мома чия ли щерка (или метреса) ще да е ,че само ни я натрапват ,като "политолог" ?!
  • 6 Перо

    9 7 Отговор
    Пропадането е тотално, защото заради болните амбиции на един човек за власт, БСП станаха ортаци с дявола, джендърията и ционистките им началници!
  • 7 Да Нинова си свърши работата

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Лично Костов я подкрепи.

    Коментиран от #9, #17

  • 8 Яни

    9 5 Отговор
    Къдравело, недей мисли много, БСП е сто г. партия, а новите идват и си отиват. Мисли, че бившите съпартийци правят ново обединение и може да изметат недоучили самозванци, певци и всякаква проста паплач. Политически са подготвени, яли, пили и живяли. Такова е положението пат.ко прочела малко книжки, за разлика от тях.
  • 9 ЛЕОПАРД

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да Нинова си свърши работата":

    НО и ИВАН КОСТОВ беше от БКП и ПАРТИЕН секретар ПРЕДИ това КОМСОМОЛСКИ секретар а и от ИВАН КОСТОВ с МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ бе унищожена разграбна БЪЛГАРИЯ ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯТА и ТЪЙ НАТАТЪК
  • 10 666

    7 4 Отговор
    Новото не става със заклинания или желания на политолози. Хората решават на избори кой да ги управлява. Видя се че "новото" се оказа добре забравено старо. Неокомунисти и болшевики от ПП ДБ ИТН се опитаха да рециклират социализма от Живково време. Под маската на промените се крият ченгета от ДС милиционери и всякаква червена паплач която бяхме забравили. Резутата е плачевен. България затъна в блатото.
  • 11 Тошито

    6 3 Отговор
    Политическата шайка(класа) у нас ако искаше да помага на народа си щеше да провежда референдуми по спорните теми и да си управлява 4г, но те предпочитат да ни разиграват на поредните избори...
  • 12 !!!?

    8 6 Отговор
    БКП/ БСП - постсъветска ретроградна структора !!!?

    Коментиран от #14

  • 13 Меркуцио

    9 1 Отговор
    Ако политоложките приличат на безработни фолкаджийки, със същото самочувствие и стайлинг, как очакваме политиците ни да са умни като Хокинг, ерудирани като Симеон Радев и с поведение на английски джентълмени? М, как?
  • 14 БКП/ БСП

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Въпросните направиха плосък данък в услуга на техните олигарси !
  • 15 УРА,, УРА

    9 4 Отговор
    След няколкото гласувания заедно с ГЕРБ Нинова показа на всички, че не може да се разчита на нея и респективно на БСП. Затова закономерно партията пропада.
  • 16 Електра

    9 4 Отговор
    Не съм БСПарка, но не мога да трая поредната новоизлюпена Мисирка, да ръси акъл по доказани хора...
  • 17 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да Нинова си свърши работата":

    Става дума за това, че се слага край на нормалните , идейни партии и се заместват от политически проекти за постигане на определени цели.
  • 18 Болярче

    7 4 Отговор
    Това не са партии а мафиоти и далавераджии.Нинова беше от СДС за да се облажи от приватизацията.Години наред с Боко играят театро в НС за пред хората а си въртят далаверите.Съпругът и работи в Лукойл,а синът и е в САЩ.
  • 19 Електра

    7 3 Отговор
    всички видяхме как от Дай България се съюзиха с БСП, а сега пращат разни мисирки да плюят болшевиките. Аз признавам, че съм на светлинни години от болшевишките идеи, но предпочитам опонента ми да е ясен с ясна идеологическа ориентация, а не да прескача от десния на левия тротоар, както правят от Дай Българи, Г.нома, Киретата и Ристю...
  • 20 ганю

    6 2 Отговор
    Не Бсп са пропаднали а вие новите партии от 30г сте гнилочи и боклуци
    командвани от мафията и слугуващи на чужди интереси
    не сте свършили за 5 лв работа за 30 г

    Коментиран от #36

  • 21 ганю

    2 0 Отговор
    А българина продължава да живее зле
    а крадльовците да си папкат в парламента
    мястото на всички които са донесли загуби и ущърб на Държавата от 89г досега е в затвора
    и да ги съди Военен Трибунал без нагласии и прочие
    за да тръгне България по демократичният път който е избрала
    и да докаже на Европа че е правилният начин
  • 22 жокер

    3 2 Отговор
    Редно е ако едно лице е политолог и коментира целия политически живот да декларира на коя партия симпатизира за да се знае - защото определено тази дама не харесва БСП, но има пристрастия към "новите" партии ...
  • 23 Реалист

    5 2 Отговор
    Така или иначе БСП падат под 4% и няма значение дали някой би се коалирал с тях.
  • 24 един

    5 0 Отговор
    Имало нужда от нов ляв проект,то повече от леви проекти има ли у нас!От това му става ясно на човек къде са крадените пари,щото нов проект без пари не става,нали така?Иначе и аз щях да направя проект!
  • 25 Хи хи

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Трак🇮🇹🇩🇪🇦🇹🇮🇷🇯🇵🇺🇦🇧🇬":

    Защо забравяш , че ПП и ДБ управляваха 8 месеца с БСП и то само преди половин година ? Кака така им беше стъпила на шиите ,че Кирчо и Кокорчо не смееха да шукнат , само да задържат властта .Не вярвам за общо управление на ГЕРБ, ДПС и БСП , но вярвам , че шарлатаните в името на властта могат пак да се примолят на Кака.
  • 26 Факт

    2 2 Отговор
    Супер, това си е реклама за това сега ще гласувам за тях та дано всички друки кърлежи да отпаднат и да няма навлеци а само една партия.
    То от край време се знае че във България всичко е разделено на парчета.В БСП са оръжейните още от кинтекс и др.В Герб са всички фирми лапали евро дивиденти и сега плащат за това на партията пилешки и месарски цехове хотели и селски туризъм всичко със откраднати пари от евро фондовете.Дпс държат цяла североисточна българия и съсипват реки и природа със вецовете и фотоволтаиците си а новите се опитват да заграбят модерните технологии и айтитата и чрез чужди фирми да стават милионери със един два внесени танкера понеже имат връски там.За това искам да гласувам за една партия БСП която и без това си властва постоянно в държавата.Комунизъма драги не си е отишъл защото техните деца и пра внуци продължават да управляват със откраднатото преди.Поне да няма други навлеци.
  • 27 Факт

    2 0 Отговор
    Извинете ме за правописните грешки.
    Но някой е решил да внася гръцки клавиатури.
  • 28 Каскет

    2 2 Отговор
    ГЕРБ-ер му кажи и повече не го обиждай.
  • 29 Ха,ха

    3 0 Отговор
    Какво "ново" могат да бъдат ПП ,като фаворити им са ,такива като Рашков.А също така самите лидери на ПП са деца и внуци на червената мафия. Завършили в чужбина с крадени народни пари.

    Коментиран от #30

  • 30 Факт

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ха,ха":

    Tака е но не знам защо ще гласувам за БСП

    Коментиран от #32

  • 31 Факт

    3 0 Отговор
    Чаках го тоя рашков да направи нещо не можа и сега искараха неговите керливи ризи.
    За това сега българите трябва да съдят държавата за изгубени милиони за избори.
    Милиони за машини за изборите и милиони за това че се плащат наеми за складове на месец за да стоят там тези машини .
    Никой не ги е искал сега партиите да си плащат.
  • 32 Прав сте

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Факт":

    Наистина ,няма за кой.Да се надяваме ,че до изборите ще се появи нещо читаво най накрая.
  • 33 Ганьо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Дърти комунисти.
  • 34 отрезвяването

    1 0 Отговор
    Доскорошните коалиционни партньори на БСП ще пропадат.
  • 35 Бай Митко

    2 0 Отговор
    Уф, малейййй!!!
    Нищо, че е политолог. Нали е хубава!
    Ще ми пробутват те Румяна Коларова и Христина Христова. Хубавите що ги държите в резерва?
  • 36 БСП БСП БСП

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "ганю":

    Добре разбрахме, че БСП е такава и онакава! Разбрахме, че БСП е виновна за всички лошотии в страната! Но дайте се вземете в ръце и си направете простата аритметика коя партия колко години е била на власт и какво е изградила за народа и страната? Дрънкането на глупости под чужд диктат е най-лесното, щото всички които са ни управлявали са присвоявали. Първите разрушаваха последните кърпиха. Направете си рекапитулацията! Какво направиха тези с пълните мандати, че и отгоре, които бяха надеждата на избирателите: Костов, Сакскобургготски, Станишев, особено Борисов, Петков?
    Вместо да им се потърси сметка за разсипията, продължавайте да викате по БСП! Докато постоянно ръфате БСП виновниците за дереджето ни ще са си спокойни, че никой няма да се сети за тях!
  • 37 И тази ли била...

    1 0 Отговор
    ...,,политолог"...?!А аз като я видях,си помислих,че е чалга-певица...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове