Last news in Fakti

28 Януари, 2023 05:10 1 396 27

Ген. Константин Попов: Две години пълна политическа тъма, страната е в изолация

  • генерал константин попов-
  • изолация-
  • политика-
  • шенген-
  • оръжие-
  • украйна

Сигурно е, че има българско оръжие в Украйна, заяви председателят на Центъра за развитие на политики

Ген. Константин Попов: Две години пълна политическа тъма, страната е в изолация - 1
Снимка: БГНЕС

"Много ясно е, че българската военна промишленост изнасяше оръжие, а това, че българската държава не предлагаше на правителството безвъзмездно сражение, също е вярно. В края на краищата българско оръжие е сигурно, че има в Украйна", заяви председателят на Центъра за развитие на политики Константин Попов в студиото на "Денят ON AIR".

"По-важното е, че се взе политическото решение, че можем да предоставим такова оръжие, защото това ни поставя на картата на Европа, на НАТО. Черноморският регион е под световния прожектор. Да се крием и да се снишаваме не изглежда добре", добави Попов.

Според него изминалите 2 години са абсолютна тъма в политиката и има усещане, че България е във външнополитическа изолация и "звучният Шенгенски шамар" потвърждава това. Той отбеляза, че всеки диалог е загубен, когато няма стабилни политики и е отречено, че няма ляво и дясно, защото се губи доверието на тези, които те следват.

"Тези години са много решителни, този прозорец се отваря рядко, в който се пренарежда световната карта, приоритети, световният ред, световната система за сигурност и тогава някои изплуват, някои потъват", каза Попов пред Bulgaria ON AIR и уточни, че България не се справя много добре.

Гостът смята, че руснаците не са се уплашили от "Леопард 2", но не им е приятно от факта, че Германия ще ги предостави на Украйна.

"За да може да се усвои такава сложна техника от самите екипажи, от командира, си трябва много сериозна подготовка. Изисква много сложна логистика и още по-сложно е да се изградят командири на тези танкови формирования, които да могат максимално да използват техните бойни възможности. Изисква доста време, а се говори за предстояща руска офанзива вследствие на мобилизацията, която проведоха", коментира Попов.

Той очаква тази година да бъде решителна за войната и съдбата на Украйна да се реши на бойното поле, а съдбата на световната система за сигурност и мястото на Русия ще се решават в продължение на десетилетия и там основният инструмент ще бъде икономически. Неговото мнение е, че е много вероятно конфликтът да ескалира, за да се намери някакво решение, защото сега ситуацията е патова. Предположи, че сигурно ще се стигне до дипломатическо решение.

Гостът посочи, че списъкът с оръжия, които ще дадем на Украйна, може да има някаква степен на конфиденциалност, но поражда съмнения и спекулации. Попов сподели, че би трябвало да се даде обща рамка, без да се нарушава изискването за класифицирана информация.

"Аз смятам, че българската армия има нужда от модернизация но се надявам, че българският войник е запазил бойния си дух и желанието да защитава родината си", каза Попов и поздрави всички, които са работили за придобиването на F-16, защото такава сериозна ескадрила ни поставя в друга категория.

"Голям проблем е и модернизацията на сухопътни войски, но там ще трябва да се вложат сериозни ресурси – от екипировката на войника до придобиването на нова техника", изтъкна още Попов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай дан

    29 4 Отговор
    Поредния на хранилката предоставена от англосъконците и сорос!
  • 2 Лост

    22 4 Отговор
    Каква армия, какъв дух с такива генерали и полковници.Да ги съберат тях на едно учение да ги видим какво ще направят.
  • 3 12340

    19 3 Отговор
    ".... Много ясно е, че българската военна промишленост изнасяше оръжие, а това, че българската държава не предлагаше на правителството безвъзмездно сражение, също е вярно....."
    ???
    ...... Фуражката уврежда мозъка,
    герберастлъка го доунищожава!
  • 4 плюс минус

    16 3 Отговор
    Нека военните не се месят в политиката.
    Дано човечеството да върви напред и да забрави за войни и оръжия.
  • 5 Артилерист

    23 2 Отговор
    Жалко, че този офицер е вевесар, защото те се водят за умни, а той се оказа нагаждач, престанал на шайката. Той е вербуван от атлантиците и има голям принос-водещ се ВВС експерт-за даването на нашите милиарди за старомодификационни американски самолети, които не са ни предоставени вече повече от 4 години и не се знае въобще кога ще пристигнат. С тези пари можеше да купим 2, дори три ескадрили готови за използване нови модерни изтребители. Но, видите ли, с американската "сериозна" ескадрила, която още я няма никаква, сме се били поставяли, разбирате ли, в друга категория!?!? Така може да говори само човек, който натегачески, угоднически, кариеристично се е продал. Ама и как да не се продаде, чак "Център" му създали да председателства...

    Коментиран от #6, #25

  • 6 Много точно

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Артилерист":

    Много точно казано ! Това не са само предатели ,но и родоотстъпници,не знам защо продължават да се наричат бг офицери такива подлоги ,а за генерали въобще не говоря ...срам и позор

    Коментиран от #8

  • 7 дядото

    15 2 Отговор
    все по- тревожна е тенденцията всеки генерал от армията,пред медиите пряко или косвено да говори за война а не за отбранителни способности на армията.рамщайн и оглупяли лидери се подготвят да принесат огромната част от света в жертва на интереси,алчност и изграждане на някъкъв световен ред
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Каква армия да имаме, когато подлоги я

    11 1 Отговор
    водят, а тюфлеци а запълват? Вижте го този, типична краварска подлога, а Шаламанов, а Тагарев, а Божилов и още много подобни плюмки стават само за краварски клакьори, за пари разбира се, но скоро ще изчезнат от българска земя, ще се разбятат като плъхове.
  • 14 Да а

    4 1 Отговор
    По голяма глупост не бях чел скоро. СДС СДС Демокрация. КОЙ не скача е ....
  • 15 Норюмален

    6 1 Отговор
    Аман от центрове. И този си има центърза политики, за да ръси простотии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тото 1 и Тото 2

    6 1 Отговор
    Щом този генерал не иска да е в ТЪМАТА , да се беше записал доброволец във войната и да ни отсрами ! Щеше да бъде и за пример / положителен или отрицателен / !
  • 19 Йеронимус БОШ

    6 1 Отговор
    Винаги съм се питал - КАК СВЕТА РЕАГИРА на агресията , войната , резрушенията и смъртта , която предизвикаха САЩ във Виетнам например ? Имало ли е ембарго срещу тях от ЦЕЛИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН и МИРОЛЮБИВ свят ? Спирани ли са спортистите им ? Запорирани ли са сметките им ? Порицавани ли са на висок глас ? Да не говорим , че същото се повтори и в Либия , Сирия , Ирак , Афганистан ........
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 между_другото

    4 0 Отговор
    Не забравяйте, че "звучният Шенгенски шамар" е заради състоянието, в което оставихте оградата по границата.
  • 23 Само като му видите

    8 0 Отговор
    лисугерската физиономия на този...и ви става ясно....продажник от всякъде.....срам и позор за бг армия
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иванов

    2 0 Отговор
    Абе ПИГМЕЙ- дето не ми е ясно как си завършил ВНВУ"Г.БЕНКОВСКИ" а явно яко си скатавал от строева-щом дори не си научил с кой КРАК се МАРВИРУВА.......ПОЗОР за БА!!!!!! ПОДЛОГА на КРАВАРИТЕ.ТАКИВА КАТО ТЕБ преди 1989 ги..........пращаха на преквалификация за "оператори на биологични единици" в Белене.......
  • 27 Чупка

    1 0 Отговор
    Ляв крак-лява ръка,десен крак-дясна ръка... Чупка недоразумение такова. Отивай да изкараш начална военна подготовка при някои новопостъпили войници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове