Last news in Fakti

29 Януари, 2023 16:59 1 606 41

Васил Гарнизов: За българите сигурността е по-важна от свободата и демокрацията

  • проучване-
  • демокрация-
  • сигурност

Българите мечтаят на света да има мир, някой да се грижи за здравето им, без да полагат усилие, някой да им осигури образование и работа, посочва професорът

"Българите избират сигурността пред свободата. Виждаме, че темата за сигурността е станала по-чуваема, по-животрептяща, по-активна. Въпросът е в това - какво с какво сравняваме. Когато гледаме дългата перспектива, се откриват по-трайни ценности. Изследването на "Тренд" е ориентирано повече към момента".

Това каза пред БНР проф. Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет, във връзка с проучването на изследователски център "Тренд" за обществените ценности в България, направено през октомври миналата година по поръчка на компанията "Интерпартнърс" и дъщерната ѝ "Интеримидж".

Според допитването - за българите сигурността е по-важна от свободата и демокрацията. За 90% от попитаните образованието и здравеопазването трябва да бъдат безплатни. При 47% най-важен сред ценностите е мирът, следват семейството и сигурността, а свободата е на шесто място. Ако трябва да избират между свобода и сигурност, повечето биха избрали второто. Доминират мненията, че държавата трябва да осигурява работа на всеки, който желае да работи; че успехът в България зависи от това кого познаваш; че животът е безсмислен без деца.

Проф. Гарнизов допълни, че въпросът за повишената нужда от сигурност в различните години отговаря на различни проблеми, пред които обществото ни е изправено.

И посочи, че в НБУ има център за изследване на европейските ценности и България се е включила в изследванията на тези ценности в началото на Прехода, като тогава демокрацията се е възприемала като синоним на свобода, на бъдеще, на възможност, докато днес - след годините на преход, на демокрацията се гледа като на тип организиране на властта.

"В този смисъл тя върви систематично надолу, защото се свързва с колективни органи на властта, с непрекъснати дебати, с трудности на вземане на решения. Последните две години от българския политически живот не могат да дадат добри примри и убеденост на нашите съграждани, че демократичният ред работи по правилен и успешен начин", допълни той , като изрази съмнение, че в ежедневието си българите се тревожат от демокрацията.

"Изследването на "Тренд" показва, че българите мечтаят на света да има мир, някой да се грижи за здравето им, без да полагат усилие, някой да им осигури образование и работа. Обаче с поведението си тези хора не очакват някой да им осигури това, а отиват в чужбина, работят, връщат се, взимат заеми, строят къщи. Когато гледам българина, не виждам деформации и причини за притеснения".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    48 12 Отговор
    Откъде изплуват толкова ,,небългари,, да плюят българите за правилното им отношение към тази ,,демоНокрация,,

    Коментиран от #5

  • 2 Русофил

    18 37 Отговор
    С Русия начело никога няма сигурност, само терор и корупция.
  • 3 Картунгел

    32 9 Отговор
    Поредния гешефтар.
  • 4 ХАХАХА

    39 6 Отговор
    НБУ---- съмнявам се ,че ще бъде казано нещо добро за българите от преподавателите там. Рупорът на шорош в България.
  • 5 ХАХАХА

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Алчността е причината за такива като този.
  • 6 САЩ са заплаха за света

    36 11 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Сащ създадоха неофашизъм в Укрия и тласкат света към гибел.

    Без Сащ ще има мир.
  • 7 Б Бългавия?

    23 12 Отговор
    В България останаха престъпниците, необразованите, мързеливите, реститутите и потомците им, както и пенсионерите разбора се. А сега ми кажете какво очаквате от този микс?

    Коментиран от #14

  • 8 гост

    41 5 Отговор
    1. За всяко едно същество вкл. за хората на ПЪРВО МЯСТО Е ФИЗИЧЕСКОТО ОЦЕЛЯВАНЕ! Свобода и демокрация може да си позволи само живия и сития човек.
    2. Гарнизов, всички говорите за ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ. Бъди така добър да изброиш поне няколко от тях, защото ги търсих в нета, но нищо не можах да намеря. Може би те са една химера, която никой не знае какво представлява?

    Коментиран от #19, #26

  • 9 Кънчо

    6 17 Отговор
    За това не сме народ а леш
  • 10 Българин🇧🇬

    32 5 Отговор
    В България от 30 години нито е свобода нитоне демокрация, а соросоиден фашизъм почна се от плана,, Ран - Ът "на САЩ където решиха да ни,, редуцират " до 5 000 000 население.
  • 11 Да, бе

    28 3 Отговор
    Къде го видя това безплатно здравеопазване, бе измисленяк! Плащаме осигуровки и на ръка да ни изтребва лекарската вечноненаяла се мафия.

    Коментиран от #16

  • 12 Трифон зарезан

    27 5 Отговор
    Свобода 8 часа робски труд за да има какво да ядат 240 000 канцеларски плъхове държавни служители.
  • 13 Комуниста

    24 4 Отговор
    За българите е важна сигурноста разбира се на 1 място , а не,, демокрацията " на Ротшилдите където народа е роб! Наричат демокрация интресите на ФАЩ имат си слуги които сега наричат интресите на ФАЩ евроатлантически.
  • 14 ХАХАХА

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Б Бългавия?":

    А ти и твоите родители и бабетките и половинките къде са ,да не са в Париж? Хващай самолета и хвъркай да се присъединиш към тях.

    Коментиран от #36

  • 15 Шерлок Холмс

    17 6 Отговор
    Сорос и Костов докраха МВФ в България 1998г. Сорос спеколанта с валутната борса сначкаха лева за да дократ МВФ в България.
  • 16 гост

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Да, бе":

    Прочетено във фейса: Лекар - професор, невролог, неосъществен премиер прави операция на старецV Бабата е придружител. Влиза "професора" и си иска взятката от бабат. Тя вади портмонето в, в което има 200/двеста/ лева и му ги подава." Професорът" ги взема с думите: ТУК ДА НЕ Е ФРИЗЬОРСКИ САЛОН?
  • 17 ГруЮ

    21 1 Отговор
    И този е от “Свидетелите на единственият правилен строй-капитализЪма….ъъъ Демокрацията”. Много добре разбира ( професор някакъв все пак), че тези 90% искайки образованието и здравеопазването да бъдат безплатни, всъщност искат просто социална справедливост. Каквато фасадната демокрация, по принцип не е склонна дори да обсъжда.
  • 18 Пенчо

    24 0 Отговор
    Нормално е след като разбереш, че няма нито свобода нито демокрация.
  • 19 Госあ

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Е, ти пък ! Най голямата евроатлантическа ценност е петрола, после са диамантите, газта, златото и евтината работна ръка. След това са и пазарите за третокачествени боклуци.
  • 20 Реалист

    8 3 Отговор
    Ракия и зеле да има пък ако ще турско да е:)
  • 21 ха ха

    6 4 Отговор
    34 години в кръг през пустинята... Така става като в училище се учи Под игото за сметка на Робинзон.
  • 22 Маца

    12 0 Отговор
    "...някой да се грижи за здравето им, без да полагат усилие, някой да им осигури образование и работа." Това може да се отнася за определен процент от един богопомазан етнос, но една трета от трудоспособното население е в чужбина не защото не му се работи.
  • 23 Я Я Я Я ДА

    5 0 Отговор
    ТОЙ Е ИЗМЕННИК НА РОДИНАТА - ДА ГО УНИЩОЖИМ БЪРЗО .........................................................
  • 24 СТЕФАН

    11 0 Отговор
    СКУЧНО И БАНАЛНО...
    Най-лошото е, че за този няколко реда е взел пари.
  • 25 Реалист

    2 10 Отговор
    Никъде няма безплатно образование и здравоопазване - парите идват от някъде, изработват се.
    В България все още управлява инсталираната от кремъл комунистическа мафия, далеч сме все още от демокрация със съветска прокуратура и болшевишки управници, клели се в БКП-КПСС .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 старецът и реката

    13 1 Отговор
    Българите мечтаят на света да има мир, да има качествено здравеопазване, трудът им да бъде оценяван, да има качествено образование за децата си и работа, а това което казва ,,професорът" е оправдание на бивши политици като него, които всичко това унищожиха под прякото ръководство на сорос и станаха квазипрофесори в соросоидния университет!!!!
  • 28 ЛиБеРаст

    15 2 Отговор
    Има световен елит и световно разпределение на труда и производството. България е само тилова територия за война срещу Русия! Западният елит не се интересува за народа на България. Българският управленчески елит е оставен да краде на воля срещу лоялен слугинаж. В България няма нищо натовско и нищо европейско. ИШЛИМЕ и износ на суровини, включително и човешки ресурс. Какво да е българското население, унижено, подиграно и захвърлено, непрекъснато лъгано?

    Коментиран от #30

  • 29 Баце

    11 0 Отговор
    може да си професор, но щом си в този институт е ясно, кой ти дърпа конците, и да ти кажа, не "някой да се грижи за българина" или да му осигурява това или онова, а БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, но такива нямаме, имаме продажници и марионетки, лошото е, че и интелигенция нямаме, а пишман професори и ветропоказатели гладни за шекели.
  • 30 555555

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "ЛиБеРаст":

    Веднага ти удрям миноса,и ти казвам,че България не е лечебница за да я използваш за лечението на своята язва.

    Коментиран от #34

  • 31 !!!!!

    13 0 Отговор
    Който продаде свободата за сигурност губи и двете. Глобалистите обещават сигурност в концлагера. Новия глобален фашизъм идва.

    Коментиран от #33

  • 32 ха ха

    6 0 Отговор
    нагли до безобразие , чисти крадливи мутри раздали си титли и постове
  • 33 555555

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "!!!!!":

    Фашизъм ,комунизъм въпрос на интелект,на всекиму според онова между ушите.
  • 34 позеленял

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "555555":

    за тебе е каца с мед ? и си се притеснил че може само да го гледаш без да гребеш с черпака
  • 35 Асен

    5 2 Отговор
    Разбира се че за предпочитане е сигурността! "Свободата" донесе на хората глад, отчаяние и безпътица! Много ги обичам такива "свободни" като тоя!
  • 36 Нашите са пенсионери

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХА":

    и мизерстват във Варна с мижава пенсия. Подкрепят БСП(БКП), на което са дали живота и здравето си, по същата причина, заради която собственик на Лада Нива, правил и 3 основни ремонта сам, не иска да го продаде или изхвърли. Обаче не осъзнават, че ако не сме ние със сестра ми, да им пращаме пари от "гадния" запад, щяха да са отдавна в "Тополи",!

    Коментиран от #37

  • 37 оня

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "Нашите са пенсионери":

    И извода какъв е? Заради тази краварска демокрация беднотията е повсеместна и ти бачкаш в чужбина:))

    Коментиран от #39

  • 38 Един от народа

    7 2 Отговор
    Професор по антропология. Що за наука е това? Измамници. Едно време им казваха агитатори. Нещо като недоучени попове.
  • 39 Извода е, че ако не можеше да излизаме

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "оня":

    както при комунизма, кучета ни яли, цялата рода, и цялата държава. Сега милиони от нас вкарват западни пари, за да изхранват и лекуват родители комунисти.
  • 40 БСП на Бунището

    4 0 Отговор
    Според НСИ(национален статистически институт),българите в работоспособна възраст са 800 хиляди.Като извадиш 100 хиляди военни и армия,още 100 хиляди Държавна администрация,още 100 хиляди преподаватели,студенти,търговци,лекари,учители,инвалиди,съдии,прокурори,адвокати .......И се оказва,че Работещите произвеждащи нещо са не повече от 500 хиляди и те ,хранят с труда си всичките останали 6 милиона останали в България заедно с 2,5 милиона Пенсионери....И само те си траят,не мрънкат и като им писне и на терминал 2 ....30 години нито една Стачка за повишаване на доходите и накрая няма да има кой да работи ..И даже двата бойни хеликоптера,които са ни останали са ни в повече....
  • 41 Хихата

    1 0 Отговор
    Може би въпросът е бил поставен подвеждащо, понеже всеки здравомислещ човек осъзнава, че ако избереш сигурността пред свободата, губиш и двете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове