Last news in Fakti

29 Януари, 2023 17:45 1 108 19

Крум Зарков: "Коалиция на нежелаещите" има защитни тези, но промените в НПК може да станат факт

  • механизъм за разследване-
  • главен прокурор-
  • избори

Спорът кой е виновен за поредното отлагане на този знаков законопроект ще продължи и ще се изостри в предстоящата предизборна кампания, смята министърът

Крум Зарков направи свой анализ на ситуацията около приемането на механизъм за разследване на главния прокурор. Във фейсбук той показа оптимизъм, ако "достатъчен брой народни представители да се разграничат от "коалицията на нежелаещите" и да направят така, че идната седмица законът да стане факт. Защото невъзможно няма".

Ето и целият анализ:

Тактиката на "коалицията на нежелаещите" да приемат механизъм за разследване на главния прокурор е построена на три защитни тези:

Първата. Законопроектът бил писан бързо на коляно, а освен това бил и противоконституционен.

В действителност по този закон е работено повече от година, обсъждан е широко и напоително, казани са "за" и "против", и остава само да се вземе решение дали да бъде приет. Преди да бъде приет, няма как да знаем какво би казал Конституционният съд;

Втората. Нямало време законът да бъде приет, защото бил внесен късно, в края на декември.

Всъщност бе внесен веднага, след като бяха обсъдени и нанесени изпратените в края на октомври препоръки от Венецианската комисия - така, както служебното правителство се бе ангажирало. Общественото обсъждане приключи на 14 декември, на 23-ти законопроектът бе одобрен от Министерския съвет, на 30-ти беше вече в Народното събрание. Оттам нататък Комисията по правните въпроси веднъж отложи гласуването със 7 дни, а по-късно пленарното заседание се провали поради липса на кворум, изчезнал точно преди да се произнесе по темата. Тези осем загубени дни можеха да са достатъчни за приемане на внесения на 30 декември законопроект.

Третата теза. Законопроектът бил затрупан от други подобни, което затруднявало работата.

Това вече е вярно. То обаче се прави целенасочено от "коалицията на нежелаещите", за да стане объркването пълно и окончателното гласуване да се затрудни максимално.

Така или иначе спорът кой е виновен за поредното отлагане на този знаков законопроект ще продължи и ще се изостри в предстоящата предизборна кампания - ще се чуят груби обвинения и познати оправдания. Но има начин всичко това да се избегне стига достатъчен брой народни представители да се разграничат от "коалицията на нежелаещите" и да направят така, че идната седмица законът да стане факт. Защото невъзможно няма.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    17 3 Отговор
    Изчезни бе под....ло...го лъжлива. Дано не влезете в следващия парламент
  • 2 Саше...

    14 2 Отговор
    Сашеее..... защо са те кръстили Крум , като пак си толкова праззз....
  • 3 Факт

    15 0 Отговор
    Момчето будеше симпатии и надежди до момента в който не се включи в Гълъбарника на Зеления чорап.Нещ не му е наред значи.Ще се чуе.

    Коментиран от #8

  • 4 Циник

    8 1 Отговор
    Е хайде дано!
  • 5 бе Саше

    14 1 Отговор
    верно ли е .... за котката на Мая
  • 6 Гейчо

    7 1 Отговор
    Тоя нещо за войната нема ли да каже
  • 7 Коткоубиеца

    16 2 Отговор
    Да си лекува нервите, да не ни занимава със себе си
  • 8 Може

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    ли да вярваш на шумкарски внук и милиционерски син ? Кръвта вода не става - нито морални и човешки ценности , а за християнски изобщо да не говорим .
  • 9 Я Я Я Я ДА

    13 0 Отговор
    ДЕЛИ КУРУМЖИ - НЕКАДЪРНИКА - ОТ БЕСПЕТО - ЦЪРВУЛА НА РАДЕВ И НИНОВОА .........................
  • 10 Я Я Я Я ДА

    13 0 Отговор
    АБЕ КОМУНИСЧЕТА НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ВСИЧКИ ВИ СЕ ПРЕСМИВАТ - ВСИЧКИ / ЦЯЛ СВЯТ И НИ ИЗЛАГАТЕ НАС КАДЪРНИТЕ ХОРА .................................................................................................................................
  • 11 Кацамунчо

    13 1 Отговор
    Слаб министър, нищо не разбира от право. Комунист, внук на генерал от Държавна сигурност, послушник на Партията-майка, назначенец, не е влизал в съдебна зала, нвяма опит, нито правна култура, възложил промените на някаква адвокатска кантора,вместо на професори, защото това момченце по стар комунистически обичай не обича интелигенцията. Дано повече да не ни се мярка пред очите.
  • 12 Зарко Крумов

    14 0 Отговор
    Знаете ли кои са били министри на правосъдието на България? Професорите Венелин Ганев, Любен Диков, Йосиф Фаденхехт, Александър Сталийски, Теодор Чипев, Георги Петканов, видни съдии, адвокати, общественици. А този кой е? какво е работил, какъв трудов стаж има, явявал ли се е по дела? Написал ли и нещо с правна тема?Той не знае къде е регистратурата на съда, те го турили министър на правосъдието! Боже, боже,боже,боже....
  • 13 неприятен

    14 0 Отговор
    Крайно неприятно лице. Некадърен, с ниска правна и обща култура, връзкар, приспособленец, внук на генерал от Държавна несигурност.
  • 14 Аман от психясали

    15 0 Отговор
    Какво си се ухил, бе? Какво толкова весело има? Още малко и ще протечеш от мазнотии, лъснал си се като цигански тиган на месечина!
    Уф че непрятен човек!
  • 15 Стига сте играли цирк

    6 1 Отговор
    Ако има прокурор, който да си гледа работата отдавна да сте в затвора, а не в парламента. Всички вие, с над 3 мандата там.
  • 16 пери

    2 13 Отговор
    Както винаги измествате фокуса. Не е важен Крум Зарков, въпреки че е много интелигентен и подготвен, все пак е завършил Сорбоната, важно е да се приеме закона. За да можем да се отървем от Гешев и нещо наистина да се размърда. Ама гербавите ще направят всичко възможно това да не се случи. Ще следим изкъсо тая седмица. Всичко ще лъсне.
  • 17 ТКО

    3 1 Отговор
    До неразбралите....ще направят всичко възможно да не се приеме......за да обвинят познайте кой?????
  • 18 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    ТИПИЧНА ФИЗИОНОМИЯ НА ........ ПОДМАЗВАЧ ........ ФАКТ !........ КАЦАМУНСКА ПОДЛОГА НА ....... ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП .......... ФАКТ !
  • 19 Кога ще го махат този

    1 0 Отговор
    Като видя това леке и ми се повръща.Мазник и продажник.Правна нула и марионетка на божковистите.,уж че се бори срещу корупцията за пред отвътокеанците,лъжи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове