Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 15:21 9 479 33

Първан Симеонов посочи кой държи ключа за следващия кабинет

  • първан симеонов-
  • партии-
  • избори-
  • мерки

Подписките за референдумите на "Възраждане" и на "Има такъв народ" ще бъдат паралелни кампании

Първан Симеонов посочи кой държи ключа за следващия кабинет - 1
Снимка: БГНЕС

"В следващите два месеца ще е важно кой ще спечели надприказването на тема кой беше виновен, за да се стигне пак дотук. Който бъде припознат като виновен, може би ще трябва да се примири с по-нисък изборен резултат".

Това каза пред БНР социологът и политически анализатор Първан Симеонов.

По думите му, ако партиите "успеят да вдигнат избирателната активност за себе си - било то с хартиеното гласуване, било с хартиеното отчитане":

"Казвам го с усмивка, но това може да доведе до различни изкривявания, които да проличават още по-рязко на фона на органично ниска избирателна активност на тези избори".

Според Първан Симеонов казусът, свързан с отношенията на страната ни със Северна Македония, трябва да бъде отчетен:

"Партиите, които по-отблизо се занимават с тази тема, ще могат евентуално да разчитат на някакви съживявания и прегрупирания. Трябва да се следи какво става около бариерата за влизане н парламента. Защото това дали ще влезе някой по-малък, може да се окаже много важно затова дали има шанс да се създаде после правителство. Това може донякъде да отблокира политическия процес".

Подписките за референдумите на "Възраждане" и на "Има такъв народ" ще бъдат паралелни кампании, които ще усилват резултата на тези политически сили, смята социологът.

"Радикалният или популисткият тип гласуване може да се надява на по-сериозен резултат на тези избори".

По думите на Симеонов този радикален вот може да увеличи шанса за съставяне на правителство, защото:

"Ако има радикална заплаха, може да има повече мъдрост в главите на мейнстрийм партиите. Ако войната ескалира, по-възможно е да се предпочете в България да има по-стабилен тип управление. Ако има някаква заплаха, тя може да подейства отрезвяващо и помъдряващо".

БСП сега е ключът, подчерта политическият анализатор и обясни:

"БСП е формацията, която доказа през последните години, че може да превключва от блок в блок. ... Ако БСП се навие да подкрепи един от двата блока, става диспечер. Това, което казвам, е крайно трудно, но Корнелия Нинова на всяка цена ще търси политическо оцеляване, което ще я направи максимално гъвкава".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    49 13 Отговор
    Мога да ви обяснявам много за бившия социализъм и новият неокомунизъм наречен неолиберална демокрация. Малцина ще ме разберат зашото редовните покемони по телевизията объркаха мисленето на хората. Хаосът в главите на хората е същият като строят в който живеем. От старото се помни хубавото, от съвременниците разбира се, младежите са слушали само пропаганда за лошотиите на болшевиките. Имало е и лошо разбира се, но това беше по времето на Сталинизма, Димитров и Коларов. След Априлският пленум 56-та животът стана достатъчно добър за да се усмихваме един на друг. Тогава имахме култ към личността, сега култ към омразата. Имахме държава, ред и законност. Сега територия, анархия и свобода намазана на филия и консерва демокрация за вечеря. Бяхме приятели, сега врагове. Дали Путин ни раздели или Зеленски? Как мислите? Или "новите" ни по-големи братя, янките? Липсваха ви пътуванията, бананите и целуфана с панделките? Ей ги, имате всичко пожелано. Защо тогава не живеете усмихнати и щастливи? Щото сте бедни...или не си искате държавата, а само спасителя? Спасителят е зад вас, плувайте към Атлантика и не се претеснявайте, това което усещате не е риба. Това е обещаната свобода и демокрация.
    Наивници, 33 години не прогледнахте, че т.н. преход е само смяната на поколенията на социал-демократите, наречени болшевики. Избраните да бъдат избрани "спасители", но няма значение, че техните води не са вашите водовъртежи. Избирайте същите и плувайте... не е риба!
  • 2 Българка

    31 22 Отговор
    "... ако партиите "успеят да вдигнат избирателната активност за себе си - било то с хартиеното гласуване, било с хартиеното отчитане":
    На следващоте избори няма да има изкривяване, а фалшифициране на вота.Първият закон, който мафията /хартиената коалиция промени бе Изборният кодекс. Явно са се договорили за открадване на изборите. Само много висоа активност на избирателите може да минимизира фалшификацията на изборите на 02.04.2023

    Коментиран от #22

  • 3 123

    29 17 Отговор
    Снимка в едър план на този неземно грозен соросоид предизвиква газове и киселини в стомаха, както и повръщане.
  • 4 Леле,леле

    34 6 Отговор
    Това леке (табуретка) син на комунисти с прякор - Мечата п.тка,тръгнал акъл да раздава !?!

    Коментиран от #19

  • 5 Последния Софиянец

    35 2 Отговор
    Ключът е в българските граждани.
  • 6 честен ционист

    25 16 Отговор
    Кире държи крипто ключа за ротативките. Лорер му го даде. Не питайте Лорер, от де го има..
    Много книжек я читал,
    Много фокусов видал,
    Свою тайну от меня
    Не пытайся скрыть!
  • 7 Ха ха ха

    22 8 Отговор
    Първанчо майн , види се и ти си корнелноувреден от болшевизма .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сирене

    25 16 Отговор
    ПП и ДБ са виновни за липсата на съдебна реформа, а ГЕРБ за всичко останало - пътищата, през липсата на функционираща държава (освен където ти взимат пари), до качеството на въздуха.
  • 10 Цуца

    25 17 Отговор
    Тия ”референдуми” дали ще бъдат подкрепени има няма от 100тина човека? Абсолютна безмислица!
  • 11 Баце

    14 4 Отговор
    Краварката у долния десен ъгъл!
  • 12 Румен

    13 3 Отговор
    Тоя шопа——-р социолог? Хахаха. Просяк
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 УРА,, УРА

    25 0 Отговор
    Единственото спасение да се анулират купените прогнози на подобни субекти е масовото гласуване. На всички вече ни е дошло до гуша да гледаме и слушаме едни и същи физиономии в политиката и политологията. Трябва да се засрамят някои хора, които не гласуват. Не може да живееш тук и да се ползваш с всички права и дадености наравно с гласуващите. Така губиш правото да коментираш, каквото и да било в държавата, щом като си без отговорен и нищо около теб не те вълнува.
  • 15 Лена хубавата

    21 16 Отговор
    Който гласува за Кокоркиро,Мравоядът и младият Бонев/нищо лично/Гласува да пратим войници в Украина.Мислете с главите си.

    Коментиран от #21

  • 16 среднощен

    12 4 Отговор
    "...БСП е формацията, която доказа през последните години, че може да превключва от блок в блок...";
    БСП може да "превключи от блок в блок" - докато "приключи"... ДПС е "политическият диспечер" - скоро ще го разберем...
  • 17 Жоро

    15 0 Отговор
    Анализаторчетата са много далече от истината както видяхме всеки път. Резултатите им се предплащат от тоя и оня. Не им вярвам на думите ама хич!
  • 18 Механик

    12 4 Отговор
    Ключът от резултатите на новите "избори" ги държи по стара традиция, Херо Мустафа или наследника и.
    Който се заблуждава, че е избирател, е дълбоко и избирателно манипулиран.
    В малките държави винаги е така. Така беше тука и по соца, така и при демокрацията.
    Нима мислите, че САЩ (чиито слугинаж сме в момента) ще допуснат на власт да дойдат някои, които не симпатизират на САЩ? Ми то е все едно по време на соца да се допусне на власт накой различен от БКП!
  • 19 Те всички са такива

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Леле,леле":

    Всички са или Партийни номенклатури (но ГК или ОК на БКП), или техни наследници. Сега всички тичат по вятъра и казват: "ние сме". Утре, ако вятърът задуха в друга посока? Наследниците ще извадят други техни наследници да тичат по новия вятър. Много просто!
  • 20 Тц..тц...

    4 1 Отговор
    Братле, хаосът в главата ти е невъобразим, ако ти разменят спирките на градският транспорт можеш ли се прибра?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 нннн

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Ако няма контрол, всеки начин на гласуване може да се манипулира. Партиите спореха и се караха как да се гласува, но не и за по- важното - как да се контролира. Не искат сериозен контрол, и това е. Защо ли?
  • 23 Да наистина

    4 6 Отговор
    Много точен анализ на ситуацията. Колкото и да не им се иска на някои да го признаят, БСП с Нинова е най - верният показател за интересите на хората. С Нинова, подчертавам ! Тя е неотстъпчива и подготвена, за да провежда социална политика. Страхотен натиск има върху нея от вътрешните лъжесоциалисти, които са жадни за власт и ще продължат да драпат , за да се обогатяват още повече - Гергов, К. Добрев, Станишев , В.Лечева , М.Манолова и други неудовлетворени кариеристи. Щели и на конгрес да ,,разпуснат партията" само и само да не е Нинова. Цитирах К. Добрев , изказал се пред медиите. Безсрамници. Нека лявомислещите хора им отговорим подобаващо на изборите !
  • 24 Иван

    3 2 Отговор
    Кой си ти и най вече кой те пита
  • 25 Пейчо Димитров

    7 5 Отговор
    Ориентирайте се около Възраждане и ИТН.Умни и оригинални партии са.Всички останали са за добър пълнеж в кофите на чистотата!
    .
  • 26 БАБА ГУЩЕРОВА

    4 2 Отговор
    ПАК ВИ КАЗУВАМ , БОЙКО И КИРО НЕМА А ОПРАВЛЯВАТ... КЕ ВЛЕЗАТ У ЗАТВОРО !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И НОВИЯ ПАРЛАМЕН Е ЗА У БОКЛУЖИЙСКИТЕ

    2 1 Отговор
    КОФИ , ............................. СЪЩО КАТО ПРЕДИШНИТЕ МРЪТВО ЗАЧЕНАТИ И РОДЕНИ !
  • 29 КРЧО И КОКОРЧО САМО ЕДНО НЕ МОЖАХА

    5 2 Отговор
    ......... ДА ПОДПИШАТ ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ .... СЕГА ИСКАТ ДА ПОПРАВЯТ ТАЗИ СИ ГРЕШКА .......... ОБРЪЩАЙТЕ РЕЗБАТА И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ !
  • 30 Балканска Ница!

    1 0 Отговор
    Вече избор няма или социализъм или фашизъм всичко останало е бля бля!

    Коментиран от #32

  • 31 Анонимен

    0 0 Отговор
    Паразит
  • 32 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Балканска Ница!":

    Да, социализъм или фашизъм! Остава да различите партиите в двете посоки и да решите за кои да дадете гласа си. И нека се отчете , че има между тях фалшификати. Истинските са ясни, открояват се ярко . Някой ще иска ли отново вкуса на фашизоидните ? Едва ли! Тогава ....не се бойте , а решете !
  • 33 нормален

    1 1 Отговор
    Много е важно всички да гласуват понеже партиите от статуквото имат постоянен електорат и колкото по-малко хора гласуват толкова по-голям процент ще представляват тия които гласуват за тях затова е важно хора гласувайте който не гласува трябва да знае че дава гласа си за бойко и за доган
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове