Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 13:26 1 086 43

Красимир Вълчев: Ако 2022 година има ръст, той не е благодарение на Асен Василев, а въпреки него

  • красимир вълчев-
  • асен василев-
  • учители-
  • заплати-
  • инфлация

Трябва да си доста самозабравил се манипулатор, за да преиначаваш толкова нагло фактите. Пропуска да ни каже, че за неговите 12 месеца инфлацията е повече, отколкото за 12 години. Половината от тази инфлацията е заради корупционните му и посреднически схеми и грешната фискална политика

Красимир Вълчев: Ако 2022 година има ръст, той не е благодарение на Асен Василев, а въпреки него - 1

Сериозно възмущение от думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев изрази в своя позиция днес синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Оттам заявиха, че са безкрайно възмутени и шокирани от грозните думи по адрес на българските учители на Василев.

Вчера в интервю за Би Ти Ви той заяви следното: "Когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, както имахме 10 г. такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да трябва да навлизат нови кадри".

Ето какво коментираха представители на ГЕРБ-СДС:

Обидно към учителите. Всички станали учители преди да ни споходи “промяната” са ненормални, а на жените им липсва и известно отношение към външния вид, написа бившият образователен министър Красимир Вълчев във Фейсбук.

Нагло към фактите. Само за 4 години - от 2017 до 2021 година, заплатите на учителите се увеличиха двойно - 100%, при 9 % кумулативна инфлация, т.е. реално с 91%. Финансовият министър Асен Василев предложи само едно увеличение с 12 % при 18 на сто инфлация, докато той министерстваше. Т.е. за първи път от 10 години благодарение на Асен Василев имаме реално намаление на доходите на учителите. Второто увеличение - с 5 на сто от 01.09.2022 година, се случи по предложение на ГЕРБ, въпреки негативното становище на Асен Василев като финансов министър и гласовете Против на ПП на заседанието на Комисия по бюджет и финанси.

Само преди дни СБУ изнесе информация, че ръстът на учителските заплати за 10 години е 258%. И това при 17% общо инфлация за периода

В двете актуализации, които внесе Асен Василев имаше 0 (нула) лева за образование. Готов съм да се обзаложа, че след публикуване на окончателните данни, ще видим и намаление на разходите за образование като процент от БВП, което ще пречупи тренда от последните години за повишението им.

Трябва да си доста самозабравил се манипулатор, за да преиначаваш толкова нагло фактите. Същото и за пенсиите. За 12 месеца нарастнало повече от 12 години. Пропуска да ни каже, че за неговите 12 месеца инфлацията е повече, отколкото за 12 години. Половината от тази инфлацията е заради корупционните му и посреднически схеми и грешната фискална политика.

2022 година е годината, през която за първи път от 24 години средните доходи намаляват реално - увеличеното им е по-ниско от инфлацията. В единствения бюджет, който Асен Василев предложи като министър, нямаше политика по доходите за публичния сектор, а частният сектор беше спасен благодарение на компенсациите за тока, предложени от ГЕРБ. Същият Асен Василев, който три месеца баламосва бизнеса и накрая внесе проектозакон за актуализация, който не съдържаше никакви компенсации. Ако нямахме компенсации, днес стотици предприятия, в т.ч. структуроопределящи, щяха да са преустановили дейността си, респ. десетки хиляди хора щяха да са загубили работните си места.

Хвали се с “безпрецедентен ръст от 3,9 %, какъвто България не е виждала”. Освен, че не е вярно и това лесно се вижда в сайта на НСИ, този ръст е точно толкова, колкото формира в БВП износа ни на електроенергия за 2022 година. Точно толкова, колкото ще е спадът на БВП, ако закрием 55% от въглищните централи. Същите централи, които ни позволяват да плащаме компенсации за тока и които Асен Василев спазари срещу лобисткия и корупционен проект за батерии. Ако 2022 година има ръст, той не е благодарение на Асен Василев, а въпреки него.

Същият Асен Василев, заради когото се изпариха 30 процента от реалната стойност на спестяванията ни. Същият, който увеличи двойно дълга ни и заради когото ще плащаме по 1,5 млрд. лева повече годишно за лихви. Същият, заради чиито схеми плащахме по 300 млн. лева месечно повече за горива и 30 % процента по-скъп газ. Същият, който назначи Спецов за шеф на НАП и като резултат приходите от ДДС от сделки страната за първите седем месеца на 2022 година (до края на мандата му) са по-ниски от 2021 година, въпреки инфлацията от 20 процента.

Политикът, за когото “всичко е маркетинг”. И вярва, че може да я кара само на фалшиви разкази. Защото ви оценява като ненормални. И защото си мисли, че нямате собствена преценка за събитията. И не помните. И не четете и знаете какво е статистика. И не разпознавате на кого му пука и за кого “всичко е маркетинг”.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИ ПАТРИОТ

    28 8 Отговор
    ГОРДЕЯ СЕ С ЯВОР БОЖАНКОВ. МОМЧЕТО ИМА ПОВЕЧЕ СМЕЛОСТ ОТ ЦЯЛОТО БСП ВЗЕТО ЗАЕДНО!

    Коментиран от #31

  • 2 Последния Софиянец

    15 19 Отговор
    Напротив!Асен Василев направи милиарди от оръжията за Украйна.

    Коментиран от #9, #22, #27

  • 3 Адам Хилтън

    23 3 Отговор
    Тя и България 30 години оцелява въпреки демокрацията.
  • 4 Пич

    12 31 Отговор
    Е , не си прав !!! Ръстът на корупцията е точно заради Кирчовците и Ристовците !!!

    Коментиран от #26

  • 5 тикви

    30 9 Отговор
    Крадливите ГЕРБЕРЧЕТА много се активираха!
  • 6 Много

    35 2 Отговор
    нагъл и злобен ! Като министър продаде учебници на кума му и олапаха големи пари от държавата ! То в шайката има ли един читав ?
  • 7 Иво

    37 3 Отговор
    На Краси жена му е евромилионерка от нагласени обществени поръчки с учебниците на децата. Гарантирано от ГЕРБ!

    Коментиран от #20

  • 8 Хектор

    24 3 Отговор
    Тези герберуги са безсрамни хора. Техния лидер , неуко нагло борче по какво е специалист? Пу!

    Коментиран от #18

  • 9 Цончо

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Вчера беше от ИТН, днеска си от Възраждане, утре ще си от новите спасители. Всеки те лъже и маминото си иска.

    Коментиран от #16

  • 10 мдам

    1 16 Отговор
    нека не забравяме че във ФАЩ всички са глупави, нямат здравна застраховка и са доволни от живот на кредит.. Това се иска от вас, но със 810 лева базов доход.

    Коментиран от #14, #29, #32

  • 11 Фактъ

    23 4 Отговор
    Този от снимката е гнусен гербераст .
  • 12 Манипулатори и лъжци от ГЕРБ

    15 5 Отговор
    Ахаа, значи като има инфрация, ГЕРБ лъжат, че ПП са виновни, докато за това всъщност са виновни ковид кризата и войната в Украйна, а когато има ръст в икономиката, "Ако той не е благодарение на Асен Василев", докато за това всъщност е тъкмо благодарение на финансовата политика на Асен Василев като финансов министър, защото осигури за бизнеса благоприятна среда лишена от корупцията на ГЕРБ. Големи лъжци и манипулатори са ГЕРБ!
  • 13 Българин

    3 16 Отговор
    България има само един шанс да се отърве от колониалното си битие - хората да вземат бюлетината и на изборите да накажат партизаните на Сорос от ПП и ДБ2323

    Коментиран от #15

  • 14 Лъжеш!

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "мдам":

    Само 9% от американците нямат здравна застраховка! И да, доволни са от живота си на кредит, харчат си хората повече отколкото имат.
  • 15 Я не пиши глупости бре!

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    България има само един шанс да се отърве от колониалното си битие - хората да вземат бюлетината и на изборите да накажат статуквото, саботьорите на реформите в съдебната система и хартиените фалшификатори ГЕРБ, БСП и ДПС.
  • 16 Чест и почитания на Асен и Кирил!

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Цончо":

    Не всеки те лъже - надеждата е ПП +ДБ! ПП вдигнаха пенсии и минимална заплата и направиха детските градини безплатни, ДБ се борят за правосъдната реформа!

    Коментиран от #35

  • 17 опаа

    7 1 Отговор
    Още един крадец умник на мама.
  • 18 Борисов е страхливец, лъжец и лицемер.

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хектор":

    На идерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да му кажат, че "част от това да служиш добре на народа е да знаеш кога е подходящият момент да направиш път на някой друг и кога идва моментът да имаш смелостта да го направиш“!!!
  • 19 а ъъъ

    8 3 Отговор
    Ще гласувам за тях защото само те имат евентуалния потенциал да ви изметат завинаги и да ви изпратят там където ви е мястото -небитието ,крадлива пасмина.
  • 20 Мдаа

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Иво":

    Те всички ГЕРБери станаха милионери за 12 години власт, а прокуратурата се прави на сляпа! В Румъния още 2017 година ги осъдиха ефективно от 2 до 8 години затвор сумати корумпирани по високите етажи на властта, кметове за злоупотреба с власт, бизнесмени за укриване на данъци. Нашата съдебна система се занимава само с кокошкари.
  • 21 родител

    3 13 Отговор
    Трябвада съм луд или да мразя децата си за да гласувам за ПП или ДС. То всъщност е все едно и също.

    Коментиран от #24, #28

  • 22 Лъжеш!

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това е мръсна герберска лъжа! По-точно Боко направи милиони евраци и спинка с тях блажено, като ги държи в чекмето си, заедно с кюлчетата злато. А финансовият му министър за цели 5 години Горанката е ощетил българската хазна с половин милион, като е съветвал най-богатия човек в България как да измами финансовата система и да си ги спести, за което го вписаха в списъка Магнитски.
  • 23 Всички на амбразурата

    5 1 Отговор
    Ужассс. ГЕРБ умре. Бойко в затвора
  • 24 Истината

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "родител":

    Че си луд, луд си, едва ли имаш деца, защото щеше да си доволен, че ПП направиха детските градини безплатни и безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас. Поне не заблуждавай другите!
  • 25 Никога повече ГЕРБ!

    12 2 Отговор
    ГЕРБ са прогнила от корупция партия. Никога повече ГЕРБ!
  • 26 Мнение

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Герберски лъжи разпространяваш! ГЕРБ са виновни за високото ниво на корупция у нас. За 12 години ГЕРБ така се оплетоха с мафията, че стана страшно! ПП тъкмо дойдоха на власт и започнаха да разкриват престъпните схеми на ГЕРБ и мафията прати да ги съборят от власт благодарение на ИТН, ГЕРБ и ДПС.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 миии

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "родител":

    Заведи ги при Путлер той е демократ, пуска ги да летят от високо.
  • 29 Въпрос

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "мдам":

    Като е зле в САЩ, защо има такова натискане за зелени карти? А защо никой не иска да отиде да живее в Русия?

    Коментиран от #30

  • 30 д ъъъ

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Въпрос":

    Защото този е 100годишен бастун, който и до тоалетната не може да отиде но знае, колко зле е в САЩ.
  • 31 нннн

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИ ПАТРИОТ":

    Ама той ме членува в БСП. Корнелия се подлъга да го включи от гражданската квота и сега бере ядове. Неблагодарник!

    Коментиран от #34

  • 32 6нтщ5ж

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "мдам":

    Като е зле в САЩ според тебе, защо всички бягат натам, дори Мишо Шамара избяга там и си живее живота.

    Коментиран от #39

  • 33 Минева

    4 1 Отговор
    Това е благодарение на Асен Василев. Службашите са нагли и егоцентрични като шефа си
  • 34 Рей

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "нннн":

    В предишното Народно събрание, Явор Божанков беше отстранен от БСП след острото си изказване от трибуната заради позицията му за руската инвазия в Украйна. БСП не търпи инакомислещите! Божанков е интелигентен и образован човек със собствена позиция. Браво на него за смелостта да изкаже мнението си!

    Коментиран от #38

  • 35 лъжатакракатакъси

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Чест и почитания на Асен и Кирил!":

    Не лъжи! Тези неща само се случиха по времето на пепетата! Принудиха ги и те нямаха избор: за да продадат и осребрят за лично ползване интересите на българите, им трябваше бесепето. На кирчовци могат единствено да са благодарни милионерите пенсионери, които пулучиха безсрамни пенсии покрай стотинките за другите... И понеже бедните захлебиха, пуснаха юздите на инфлацията... Сега сърбаме лъжите им. По-лоши, по-крадливи, готови да убиват за чужди интереси. Фанатици до глупост - били на страната на силните, на победителите...Тъжна и безнадеждна работа. Кръвожадни вълчета са тези момчета, не е добре да им се има доверие.
  • 36 Реалност

    6 1 Отговор
    Цифрите, цифритеее ...
    - 70 изгонени шпиони.
    - ограничаване на руското енергийно робство
    - невиждан ръст на БВП
    - невиждан износ
    - под 3% дефицит
    - 14,5 милиарда повече спестени пари в банките
    - 4,5 ръст на икономиката 7-ми в ЕС
    - 5% ръст на потреблението на стоки и услуги
    - 18.7% среден ръст на доходите
    - невиждано увеличение на пенсиите
  • 37 Кака Асена я интересуваше само

    1 1 Отговор
    Спецов да е доволен и да е шеф на НАП
  • 38 Божанков си е дьонме.

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Рей":

    Членуването в партия предполага единомислие СЛЕД вземане на решение. А това създание намери възможност да стане известен. Ами имаш друго мнение - партии много
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хахаха

    3 0 Отговор
    И този гадняр скоро ще приключи
  • 41 Асен Василев

    2 0 Отговор
    каза истината. Не само учителите, но и университетските преподавателки ходим с дупки в чорапите и ги крием под панталони. А този заедно с Анастас Герджиков окрадоха националния фонд за наука и образование. Много злини нанесоха на България. Да не говорим за образованието на ромите, което е само имитация. А учителките, които работят като певици, фризьорки, чистачки, пощальони, този какво ще каже. Преподавателите също прехвърчат от ВУЗ на ВуЗ. Истината боли.
  • 42 Крокодил

    1 0 Отговор
    При вас ръст имаше в чекмеджетата
  • 43 Гой

    0 0 Отговор
    Всъщност “невижданият ръст в икономиката” е само на хартия!!! Абсолютна цифра, зад която се крие разруха! При увеличение на приходите на енергийните и добиващи предприятия от топ 100 на бг икономиката в порядък от 200-400%, зад гордо анонсирания ръст от 4,5% всъщност стоят, угодно премълчани, хиляди фалити на микро, малки и средни предприятия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове