Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 13:47 1 332 22

Румен Радев: Петролопровод между Александруполис и Бургас ще ни осигури реална диверсификация

  • румен радев-
  • гърция-
  • петролопровода „бургас – александруполис“

В Атина бяха подписани и меморандум за сътрудничество между България и Гърция за гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ

Румен Радев: Петролопровод между Александруполис и Бургас ще ни осигури реална диверсификация - 1

Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за региона на Черно море. Това заяви президентът Румен Радев днес в Атина.

Българският държавен глава и министър-председателят Кириакос Мицотакис проведоха среща, след което участваха в церемония по подписването на двустранни меморандуми между България и Гърция за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ. В българската делегация, водена от президента Румен Радев, са заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов.

„Подписаните енергийни споразумения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени европейски ценности“, посочи Румен Радев. Обща бе позицията, че политическата воля на най-високо равнище в България и Гърция е фактор за търсенето на съвместни практически решения в дух на солидарност на проблемите със сигурността на енергийните доставки, сериозно нарушени вследствие на войната на Русия срещу Украйна.

По идентичен начин стои и въпросът за осигуряването на достъп до гръцките терминали за втечнен газ и до съхраняването на природния газ в газохранилището в Чирен, крайно необходим за развитието на икономиките на България и Гърция.

Подписаните днес документи имат голямо значение за цяла Европа и показват какво могат да постигнат заедно две страни членки на Европейския съюз, обединени от принципите на добросъседството и европейските ценности, подчертаха още Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата отбелязаха и значението на гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност между България и Гърция за изграждането на надеждни вериги за доставки по оста Север-Юг в условията на задълбочаващ се военен конфликт в непосредствено съседство.

Румен Радев изрази признателността си за визионерството на министър-председателя Кириакос Мицотакис за развитието на двустранните отношения между Гърция и България през последните години, както и за проявената солидарност и оказаната подкрепа от страна на Гърция след спирането на руските доставки на природен газ през април 2022 г.

Обща бе и позицията, че България и Гърция са пример и имат ключова роля за утвърждаването на сигурността, стабилността и добросъседството в целия регион на Югоизточна Европа, а подписаните днес споразумения променят енергийната карта на Югоизточна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Солей

    9 13 Отговор
    Обаче да се гарантира, че петрола може да тече само от Гърция към България, да не стане така, че да се окаже поредния путлераски проект замаскиран като европейски. :)))))
  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    5 11 Отговор
    ЯВОР БОЖАНКОВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ 2025ТА ГОДИНА
  • 3 Този проект е

    11 4 Отговор
    от край на 20-ти век.
    Спомнете си
    Кой го провали!
  • 4 Гъркът

    7 1 Отговор
    още чете , мазникът хилнат , сколасал на бърза ръка , бута вече папката към него !
  • 5 Мнение

    13 6 Отговор
    Трябва с шутове в дирника Борисов, Дянков, Горанов и сие да бъдат вкарани в затвора. Понеже взеха подкуп от Ердоган да спрат Южен поток и да направят Турски поток. При това с българска народна пара 3,5 милиарда лева. ГРАБЕЖ! КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА? После се чудят, защо имало Магнитски. Ами толкова много крадете, че чак САЩ не ви търпят вече.
  • 6 Сократ

    8 3 Отговор
    Страхотно. Византийците ще ни дават руска нефт на тройни-четворни цени. Ама защо чак 2025? Направо сега спирайте Нефтохима. Какъв живот ще почне, за чудо и приказ.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Братвурст

    4 0 Отговор
    Видимо доволни.
  • 8 Солей

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    Да разбираме, че сегашните цени на Нефтохима те устройват? :))))
  • 9 Смешен пингвин

    3 2 Отговор
    НЕка да кажем, че това е само на думи.... да не си помисли някой че нещо се прави в момента..
  • 10 Наблюдател

    10 1 Отговор
    Абе нали спряхме нефтопровода преди над 10 г, защото бил неекологичен и нямало да е на печалба. Сега никакви проблеми с екологията същите псевдо зелени евро-атлантически хрантутници не вижда. А печалбата от къде ще дойде, от това, че вместо еврин руски нефт от другата страна на Черно море, ще купуваме скъп от далече ли? Но така наредиха господарите и родните политици само махат с опашка.
    И Белене спряхме, защото 4 млрд лв за 2 блока били много и сме щели да се топлим в зимните нощи с евро фото волтаици. И сега същите искат да спрат удължаването живота с 30 г на оцелелите след евро окупацията 5 и 6 блокове на Козлодуй, което може да направи само производител. И да ги заменят с 2 експериментални, каквито никъде няма с начална цена 20 млрд долара, крайната и кога ще ги направят не се казва, гледай самолетите от тях. А до тогава да ни продават гориво на 5 пъти по-висока цена, пак експеримент и без извозване на отработеното. А двата платени блока да си ги завираме в ...
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор
    БРАВО
  • 12 Сталин

    2 1 Отговор
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко в по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers if London writing to associates in New York,1863
  • 13 А ти...

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    Как разбра че византийците ще ни дават руски нефт???, ти ли правиш химическите анализа на нефта?.
  • 14 " разнообразие " на цените вече видяхме

    2 1 Отговор
    Шефе и какво ще е разнообразието ? Уточнено ли е , или си търкаляме некакви чуждици така
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един

    1 4 Отговор
    Ще ни осигури още от същото!И каква е ползата сега от тая дерогация,като купуваме руския/по-некачествен/петрол на цената на по-качественият сорт Брент?Русия ни дере кожите,а Радев иска още от същото,причината е от ясна по-ясна!
  • 17 Браво

    2 2 Отговор
    ГРАБЕТЕ ДЪРЖАВАТА!!!
  • 18 дядото

    2 1 Отговор
    преди 1-2 десетилетия за същия петролопровод бяха протести,щял да замърси района,да унищожи бургас и т.н.сега ни убеждават обратното-бил необходим,полезен и здравословен.сега американския губернатор ли разреши
  • 19 ПЕТРОЛЕН ШУТ ЗА ПУТИН

    0 3 Отговор
    Скоро.....
  • 20 Лъжите на зеления чорап

    3 1 Отговор
    Краварската марионетка Румен с нова порция измислици!
  • 21 Морски вятър

    1 0 Отговор
    Бяма да коментирам за този проект а ще ви кажа нещо което чух от вече починал човек със позиции навремето. Още по време на войната руснаците са имали намерение за плавателен канал между Бургас и ДедеАгач(Александрополис) През бургаските блата, северна тракия, Марица и Бяло море. Плановете им се объркват от един български комунистически тъпанар наречен Добри Търпешев който изъегля българският корпус от беломорието на своя глава уж като солидарност към гръцките комунисти. Те руснаците затова са бързали да стигнат първи и са щели да стигнат ако бай Добри не беше маправил тази глупост. Когато на нашите позиции навлизат вече гръцки партизани и няколко английски и американски инструктори вече е било невъзможно щото е щяло да стане бой между саюзниците. Доколкото се знае дори Търпешев е изял и няколко шамара от маршал Толбухин. Според мен по добре че е станало тъка щото ако имахме беломорието Русия със сигутност щеше да ни направи 16та република за да има излас на бяло море и никога нямаше да се отървем от тях
  • 22 Старите

    0 0 Отговор
    проекти на путин,дочакаха актуализация благодарение на далите на времето клетва за вярност прред болшевизма.Българите да лапат мухи.В Европа вече втори месец цените падат,а тук сте горди с любовта си към болшевика....и с това ще си останете👏
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове