Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 14:09 1 380 19

Икономист: При пазарна икономика е опасно да се говори за таван на цените

  • инфлация-
  • таван на цени-
  • свободен пазар

Инфлацията удря най-вече хората с фиксирани доходи, смята Владимир Сиркаров

Икономист: При пазарна икономика е опасно да се говори за таван на цените - 1

„И през 2023 г. нивото на инфлацията ще остане високо. Ще бъде инфлационна година и външните шокове продължават да са актуални, за съжаление”. Това заяви по NOVA NEWS икономистът Владимир Сиркаров.

По думите му има понижаване на инфлацията след пика от декември 2022 г. „От януари има едно лекичко намаляване, но нивата на инфлация остават високи. На месечна база има покачване с над 1%, което най-вече се дължи на хранителните продукти. Това е големият казус - стоките и услугите от първа необходимост са основният фактор за общата висока инфлация, което е сериозният проблем”, каза Сиркаров.

Според него е опасно да се говори за тавани на цени – за административно регулиране на един свободен пазар. „Почти сигурно ще доведе до по-висока инфлация. Има риск някои стоки да излязат от щандовете на магазините”, смята икономистът.

Относно ръста на чиновническите заплати, Сиркаров каза, че в частния сектор ръстът на януари на годишна база е 17,7%, в обществения сектор е 13,5%. Като цяло общата средна брутна заплата за страната се повишава с 16,6%, което има ефект на компенсиране.

Инфлацията удря най-вече хората с фиксирани доходи. Сравняването на средната брутна заплата с годишната инфлация се припокриват. Най-уязвимите групи и хората с фиксиран доход страдат от покачването на стоки и услуги, допълни Владимир Сиркаров.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    1 20 Отговор
    АЗ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗПАДНЕ И ЗА ТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЯВОР БОЖАНКОВ - ЕДИНСТВЕНИЯ ЧЕСТЕН БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК!
  • 2 мдам

    5 3 Отговор
    ама никой не иска пазарна икономика за ЕС , ами западен, демократичен комунизъм... просто му търсят дрехи сега...
  • 3 Мнение

    16 0 Отговор
    При зависими евроатлантически майцепродавци е опасно да се говори публично, че народната любов може да ги застигне!!!

    Или връщате България на българският народ, или си носите последствията!!!
  • 4 Зевс

    26 1 Отговор
    Господин "икономист", мита, че пазарната икономика е развенчан преди почти 100 години при краха на стоковата борса през 1929 година. Не може да има пазарна икономика без държавата да създаде строги правила за съществуването и и да следи те да се спазват. Всяка пазарна икономика, оставена без надзор, се изражда на картели, монополи и т.н. както е при нас. Та да, тавана на цените не е много пазарен, но от друга страна как да се спрат спекулантите, картелите и монополите, които сега са като изтървани?

    Коментиран от #6

  • 5 Сталин

    21 0 Отговор
    Абе хайванин няма такова нещо като пазарна икономика,има корпоративни монополи ,картели и спекулации на финансовия пазар от племето с малките шапки.
    Само някой с половин мозък може да говори че има пазарна икономика
  • 6 Зевс

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зевс":

    Мита, че пазарната икономика се саморегулира исках да кажа, извинявам се.
  • 7 Мухаха

    4 1 Отговор
    Опасна е спекулата. Защо не се борите и ке говорите за нея и как да я преборите, а ми плямпате за таван на цените. Каква икономика на тая нищожна територия? Един доцент казваше: Икономист кога и да го убиел все е късно! Тогава Си Мислех, че е много краен.
  • 8 Аман

    9 0 Отговор
    Предвид, че съм дипломиран макроикономист и виждам какво е изразяването ми е всеки път смешно. Борави се с едни формулки, изравнявания, приравнявания, планове и таблици.

    Ама реалната икономика се върти със спекула, алчност и пазарните правила докато се задвижат, АКО изобщо се задвижат заради печатането на пари, изкуствената инфлация и икономисти и политици ще се събудят обесени по площадите. Като влезеш в магазина и видиш цена 50% нагоре, а заплатата ти уж е вдигната 20%, ако си късметлия не ти пука за плана-рана и растежа, а че децата са гладни.

    Коментиран от #13

  • 9 Така е

    9 0 Отговор
    Опасно е пазарна икономика да се прави от хора, които не разбират !
  • 10 Лъжец!

    8 0 Отговор
    Каква пазарна икономика бълнумате, като имате държамно подпомагане на частен бизнес. Чист грабеж на закриляни разбойници са неоправданите печалби на търговците търгаши!
  • 11 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    На теория е така, но сатанисткият запад скъса с това. Справка-тавани на газ, тавани на нефт, ......
  • 12 Перо

    9 0 Отговор
    Къде е тая пазарна икономика? От 33 г.,в БГ има само картелна икономика!
  • 13 Мнение

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аман":

    Браво, съгласен съм с Вас!

    Към днешна дата не е нужно човек да има икономическо образование, за да разбере, че това което се показва и представя по овладените медии, обслужва интересите единствено на тия същите, които от край време печелят от войни, болести и спекула!

    Няма как да има безкраен ръст на икономиките, когато ресурсите (вкл човешките) на нашата планета са ограничени!
    В тази връзка възниква фундаменталният въпрос, ЗАЩО СЕ ТОЛЕРИРАТ ВСЕ ОЩЕ КОРПОРАЦИИТЕ, МИЛИАРДЕРИТЕ И ТРИЛИОНЕРИТЕ???

    ПОРАДИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГИГАНТСКОТО КОЛИЧЕСТВО СРЕДСТВА В ТИЯ ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, СЕ ИЗЗЕМВАТ ФУНКЦИИТЕ НА ДЪРЖАВИТЕ, ДОПРИНАСЯЙКИ ЗА ЧАСТНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ШЕПА ХОРА, КОИТО НЕ СА ИЗБИРАНИ ОТ НАРОДИТЕ!

    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОВА ДА БЪДЕ ПРОМЕНЕНО!
    НЯМА КАК ДА ОЧАКВАШ, ЧЕ ЧОВЕК С МИЛИАРДИ И ТРИЛИОНИ, ЩЕ ИГРАЕ ПО ПРАВИЛАТА!
    ТИЯ ПОНЯТИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ, А ПЕЧЕЛЕНЕТО НА ПОВЕЧЕ ОТ ОПРЕДЕЛЕНА СУМА ДА БЪДЕ НЕВЪЗМОЖНО!!!

    КРАЙНО ВРЕМЕ Е НАИСТИНА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ПОДОБРЯВАНЕТО НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ХОРАТА И ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА!
    ИНАК ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ В ТОЗИ МУ ВИД!!!

    Коментиран от #14

  • 14 да,но

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мнение":

    Проблема е, че нормалния човек се въвлича в едно реалити тип 1984 (Русия лоша, Украйна добра, Ковид, инфлация), където да се бориш за хляба ти е първа и единствена борба.

    Революцията се прави от млади мъже и жени, а сега когато са заети да гледат инстаграм, тик ток, да си сравянват айфона и да се чудят от кой пол са всички до 35-40, то откъде да дойде промяната.

    А контрола се затяга с виртуални банкови валути, камери тип Китай, драконови закони, здравни паспорти и т.н.

    Коментиран от #18

  • 15 124

    5 0 Отговор
    Пазарна икономика има в големите държави. В България няма нито пазар, нито икономика.
  • 16 Питам:

    8 0 Отговор
    При либерална пазарна икономика трябва ли да има ДЪРЖАВНА помощ за бизнеса под форма на намалени данъци или освобождаване от данъци? Освобождаването на хляба от ДДС доведе ли до падане на цената му, или намаляването на ДДС за ресторанти и питейни заведения?
  • 17 333

    3 0 Отговор
    Как може да се регулира пазарната икономика в магазините - пълниш количката, отиваш на касата и като ти сметнат всичко - една майна и чао. Да си събират боклуците по лентата и след нея

    Коментиран от #19

  • 18 Мнение

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "да,но":

    Все от някъде трябва да дойде тази енергия, защото инак алтернативата е гибел!

    Набързо младите ще излязат от света на джуките, дъкфейса, татосите, инфлуенсърството и др. безсмислени дейности, когато ножът опре до кокала!!!
    А той вече пробива плътта със страшна сила!

    Ето например, как мислите, какво ще се случи с европейската икономика, когато започне да се захранва с втечнен газ от фащ, на 4-ни цени от досегашните?!
    Аз ще ви отговоря - пълен колапс, фалити и рецесия!!!

    Какво ще се случи с цените на горивата в България, когато изключението от ембаргото за руски петрол, изтече???
    Отговор - цените у нас ще гонят 6-10лв/л!!!

    Какво ще се случи когато АЕЦ Козлодуй спре да работи с руско ядрено гориво?!
    Ще получим евентуално мюриканско, което е рисково и отработеното ще бъде съхранявано в България, където няма обособени площадки за дългосрочно съхранение!!!

    Готвят икономически крах за Европа и то в близките няколко години!!!
    Ако до тогава заспалите душици от нашия народ не се събудят, тежко и горко ни!!!
  • 19 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "333":

    И после момичетата го отнасят, не стига че са смалки заплати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове