Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 15:44 46 322 39

Строителен инженер: Най-опасни са рамковите стоманобетонни и тухлените неармирани сгради

  • земетресение-
  • мек първи етаж

Причина за срутване на много сгради в Турция е т.н. "мек първи етаж"-партери, преустроени в ресторанти, заведения, магазини, казва Иван Кирмин

"Най-несигурни са сградите, по които са правени нерегламентирани преустройства. Те са най-рискови. Ако има такива преустройства особено по партерните етажи, те са от несигурните сгради", каза строителният инженер Иван Кирмин.

Той уточни, че падат най-много рамковите стоманобетонни сгради, както и тухлените неармирани сгради.

"Има много голямо значение върху каква основа е сградата, каква е почвата отдолу – дали е скала, дали е глина. За да разберем колко е устойчива една сграда, трябва да се направи обследване там, където няма документи за сградата, където са правени преустройства. Ако има документи, може по тях да преценим", обясни инж. Кирмин пред Bulgaria ON AIR.

"В България приоритет в застрахователния сектор има автомобилното застраховане, 2/3 принадлежи на него – "Гражданска отговорност" и Каско, като имущественото застраховане е само 11-12% - тук влиза индустриалният пожар, което означава застраховане на фабрики и производствени предприятия. Само 7-8% от жилищата са застраховани", каза застрахователят Ангел Налбантов.

Според него това се дължи на неиформираността, липсата на застрахователна култура и липсата на доверие в застрахователните компании.

По думите му в големите градове процентът на застраховани жилища е по-висок, защото гражданите са наясно срещу какви разходи какво покритие получават, а в селата интерес към застраховка се проявява едва когато някой е направил основен ремонт и е вложил повече средства.

Инж. Кирмин смята, че причина за многото срутени сгради в Турция е т. нар. "мек първи етаж" – партери, преустроени в ресторанти, заведения, магазини. Той добави, че подценяването на материалите и конструктивните решения също са допринесли към разрухата.

Гостът коментира и града чудо – Ерзин, където няма нито една пострадала сграда: "Четох, че кметът не разрешава незаконно строителство. Може би са и по-ниски сградите, самите почви са по-подходящи за строителство в сеизмични райони", посочи специалистът.

Инж. Кирмин подчерта, че сградите у нас са защитени и е категоричен, че новото строителство отговаря на по-нови тенденции в науката и е по-здраво от старото.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    57 23 Отговор
    От каквото и да са направени, думне ли 7.1 като 28-ма год у Чирпан и ги пиши разрушени 90% от тухлените постройки.
  • 2 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    38 20 Отговор
    МИ ТОЯ СЪРВУЛ ОТ СТАТИЯТА ЩЕ ПЪРВИЯ АРЕСТУВАН КАКТО СТАНА В ТУРЦИЯ
  • 3 123456

    35 21 Отговор
    тоя инжелер намери трибуна и ДАЙ , ДАЙ .... удрии
  • 4 Панелчо Панелчев

    52 19 Отговор
    Кирминеееее случайно да си чувал че в Япония тухли не се използват в строителството ?
    Кирминеееее от тухли се строят само кокошарници.

    Коментиран от #5

  • 5 Забелязъл

    59 5 Отговор

    До коментар #4 от "Панелчо Панелчев":

    Преди няколко години в Чили имаше земетресение 8,6 по Рихтер и жертвите бяха 8 човека живеещи в стари къщи. В новото строителство и чилийците неползват също тухли всичко е бетон и желязо затова и след това силно земетресение сградите даже не са били увредени и са годни за живеене.
  • 6 Ха ха ха

    54 5 Отговор
    Още един наточен за лесни пари сюртук. Такива сега ще се рзпълзят навсякъде по медии и бедийки и ще търсят лоби за да топнат муцуни в някоя застрахователна далаверка.
  • 7 Иво

    93 22 Отговор
    Инжинере, точно съвременното строителство е по некачествено от старото. Нексчествени скъпи мстериали, икономия на материали, измислени строители в комплект с ниско плащащи часници е равно на сриване при зенетресение.

    Коментиран от #28

  • 8 Деций

    66 4 Отговор
    И като гледаш стъкмени документи какво ще разбереш?Мислиш ,че документите отговарят на действителността ли?Наивник!Но най вероятно знаеш истината но не искаш да я кажеш.Нищо не отговаря.Колко високи сгради има построени в близост до речни корита?Там на вторият метър излиза вода,колко сгради от подобен тип и местонахождение са със забити пилони по 15/20 метра?Каква може да е почвата на подобни места?,глина,пясък,най много мергел.При аналогичен трус,тук нещата няма да са по различни!Извън всичко това са направете реконструкции и "подобрения" по носещите части на сградите.Те допълнително ще усложнят нещата.И въпроса е не дали ще се случи,а кога!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 .....

    16 3 Отговор
    Жалък съм и затова съм мает тук, щото е зависима медия.
  • 14 .....

    8 4 Отговор
    Жалък съм и затова съм мает тук, щото е зависима медия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ........

    6 4 Отговор
    Зависимте медии, търсят кухи кът мен.
  • 18 Айде

    33 15 Отговор
    Айде стига глупости!Старото строителство е здраво,но преустройство,бутане на стени е гооолям проблем.Новото, обаче,не струва!Само 3 фирми строят добре.Главболгарстрой, Калистратов и Планекс Инвест.
  • 19 ......

    10 5 Отговор
    Зависимте медии, търсят кухи кът мен.
  • 20 .......

    5 2 Отговор
    Зависимте медии, търсят кухи кът мен.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    25 1 Отговор
    Сега в тази ситуация на застой в строителството,отива към спад,ще има много фалити на фирми и плачещи хора, по-добре така, отколкото да се правят глупости по строежите.Защото, при едно силно земетресение недай си Боже,не се знае?!
  • 24 За тези които

    41 3 Отговор
    Пишат против тухлите искам да напомня. Света е пълен с тухлени сгради на по няколко века, в които няма капка бетон и арматури. Преживели земетресения и всякакви природни катаклизми. В Испания, предимно в Галисия, Астурия и Кантабрия до ден днешен се строят къщи от големи каменни блокове. Арматура и бетон няма. И точно те са най скъпите имоти там. Виждал съм такива обитаеми къщи строени преди над 150 години. Лесно се разбира , защото на повечето годината на построяването е издялана на някой от камъните по фасадата . По същата технология са им построени катедрали и много стари фабрики, някои високи над 35-40 метра
  • 25 Пуйката пита

    30 3 Отговор
    Какво разбирате под тухлени постройки? Панелоповдигащи тухлени блокове? Или тухлени къщи? Кое по точно? Всеки драска нещо ама без хабер да си има. Драскачи
  • 26 Бако каза

    15 1 Отговор
    По скоро пакетоповдигащи блокове строени шейсетте години. Това ли са тухлените постройки дето ше паднат. Аи беги ве
  • 27 Уса

    17 10 Отговор
    Най-голямата глупост е тухлената сграда.Дори американските дървени "хамбари"са по безопасни при земетресение,но не и срещу торнадо.Тогава стават на трески и летят в кръг заедно с живущите.След като се налетят отново построяват хамбари за следващото летене
  • 28 Строител

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Иво":

    Първо се научи да пишеш,след това проучи нещата и чак тогава коментирай!
  • 29 редник

    20 0 Отговор
    "Гостът коментира и града чудо – Ерзин, където няма нито една пострадала сграда: "Четох, че кметът не разрешава незаконно строителство."

    Кметът на Ерзин - Кмет на София!
  • 30 Циган

    22 0 Отговор
    обследване, застраховане- ясно на къде бие Ванката, ама нема да станеее, келепира с обследването се провали :D
    И за завършек вица, че новото строителство било по-здраво от старото :) муахахах
    Абе Ванка, я покажи една поне изкълчена сграда къде да не е протекло през горните 1-2 плочи, или пъд да има стабилни колони, с повечко арматура така, да не му се е свидело на ганьо-строителя? А?
    Да кажеш нещо?? Мълчиш ?
  • 31 Селянин

    41 3 Отговор
    Новите ни сгради са като хранителните ни продукти в магазините и магистрали. Контрол в нашата държава има само на книга. Всичко е само печалбарство и далавера. Господ да ни пази.
  • 32 БоКо

    7 2 Отговор
    В Ерзин няма загинали хора от последното земетресение,но има доста пострадали сгради!
  • 33 Специално мнение

    17 0 Отговор
    Да не дава господ да проверим колко новото строителство било по добро от старото...
  • 34 Пази Боже!

    5 1 Отговор
    Така нареченото ново бързо и леко строителство с пластмасови и ламаринени облицовки е такова,за да бъде лесно подменено.Подмяна след "природна" катастрифа се има впредвид и това се знае от специално обучените хора,които се наричат зидари,но не са.
  • 35 Мунчо

    8 2 Отговор
    Съвременният Бай Ганьо разбира от всичко - строителство, автомобили и пр., и коментира ли, коментира, не спира. Да, защото е звършил едновременно ВИАС, ТУ, както и всички други ВУЗ-ове. Оп, грешка, но не в България, защото тук нивото на образование е ниско, а в чужбина, в престижни университети. Освен това - работил е и дълги години във всякакви области, като е изключително компетентен и може да изкаже мнение, във връзка с всякакви теми.
  • 36 Така е

    4 13 Отговор
    Западът ще щади Русия за да не стане както е станало с Германия след първата световна. Защото озлобена Русия може да направи 4та и последна световна за човечеството. Не мисля, че трябва да бъдат щадени, ама кой ни пита.
  • 37 Сградимир Хорасански

    10 1 Отговор
    Новото строителство в бгъ е менте
    Даже без трусове се разпада.. Най евтините материал, на две на три се вдига сградичка без никакво съобразяване със стандарти и норми!
  • 38 Гочето

    6 1 Отговор
    Ами ако бяха строили панелки като нашите през соца една нямаше да се срути като знам колко бетон и арматура има в нея,ако освен някой малоумник е решил да махне носеща панела за да му стане апартамента по голям.
  • 39 Иван

    2 0 Отговор
    Такива инжинери с лопата да ги ринеш тук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове