Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 07:09 23 393 59

Георги Стайков: ТЕЛК има само в България

  • георги стайков-
  • телк-
  • актьор

Ще съдя България, това е моето решение, заяви актьорът

Хора с право на пенсии за инвалидност не са ги получавали, след като в края на януари бяха приети промени в закона, уреждащ правата им. Промените предвиждат при забавяне на ТЕЛК в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си. Защо обаче не получават парите си.

„За януари и февруари не съм получавал парите си. Отговарят, че имат голям обем информация. ТЕЛК има само в България. В другите страни, към които се стремим, има пенсия по болест. И тя е до живот. НОИ са съобщили, че ще има служебно възобновяване на правата на хората в средата на март? А какво ще правят хората между 1 януари и 30 март? Ще съдя България, това е моето решение. Да, ще отнеме време, но аз ще спечеля това дело“, заяви известният български актьор Георги Стайков, който също е потърпевш, в ефира на PrimeTime.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    148 4 Отговор
    За инвалидите не знам! Държавната администрация как ще изкара от 13заплата до първите премии през март месец - живи да ги ожалиш!

    Коментиран от #4, #8

  • 2 д ааа

    92 32 Отговор
    Парите са прибрани от Р. овчовците на сигурно място в офшорки.
  • 3 Студопор

    154 6 Отговор
    Като цяло ТЕЛК комисиите са връзкари, които са се намърда ли там да уредят себе си и близките си. Останалите хора трябва да се явяват всяка година даже, ако им липсва крак.
  • 4 ХАХАХА

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Веднага ще те обвинят в завист,а отделно ще я преформулират като национална черта.
  • 5 Пачо

    58 2 Отговор
    Парите трябва да се изплатят накуп от когато е спряно изплащането.

    Коментиран от #41

  • 6 Хахо

    202 6 Отговор
    Като цяло ТЕЛК овете у нас са средство за уреждане на мързеливи роми с пенсии по болест. Нагледахме се на цели села роми, които стават инвалиди, на цели семейства със 100 % инвалидност поради слепота, които карат лъскави джипове.... В същото време на истински болните се дават 30-40% инвалидност, защото нямат пари или не са свикнали да бутат подкуп за ТЕЛК комисиите

    Коментиран от #18

  • 7 ББ от Банкя

    45 12 Отговор
    Повече, печатам бюлетини яко

    Коментиран от #53

  • 8 Петър

    121 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    От работещите в държавната администрация, 90% са тотални неграмотници, това са държавни безработници на които дори и не им прави впечатление, че в "работата" им има нещо сбъркано.

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    21 71 Отговор
    Ръцете ти са здрави, работи стига мрънка.

    Коментиран от #17, #42

  • 10 АБВ

    45 95 Отговор
    Тоя като е толкова "велик актьор"защо няма заделени пари да преживее тези два велики месеца или каквото изкара и упуква и после света му е крив .Щом има пари да съди държавата значи има пари .Дела не се водят туко така.

    Коментиран от #13

  • 11 ЧОЧО

    84 7 Отговор
    Има много инвалиди двойни граждани.Проверете ТЕЛК Кърджали!
  • 12 Демократ

    103 8 Отговор
    ТЕЛК системата е корупционно звено за тормоз на болните хора. България е съсипана държава от корупционери без никакъв морал. Отношението към болните хора и децата показва морала на управляващите. В страните от ЕС този въпрос е решен така: в болниците, където се лекуват болните хора,лекарите,които ги лекуват определят степента на трудоспсообност,възоснова на която получават съответното парично обезщетение. Бързо,ясно, точно и правилно. Никакви комисии не са нужни и няма никакъв тормоз на хората, а има истинска грижа за болните хора.

    Коментиран от #54

  • 13 Днес

    64 8 Отговор

    До коментар #10 от "АБВ":

    Той се бори за всички пенсионери по болест
  • 14 Нали така ни научи комунизма

    33 2 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    И тежко стана сега.Булгария от страна с големи излишъци в годишното земеделско производство стана страна силно нуждаеща се от прехрана,от пари демек.От къде идат парите?От работа на държавно.
  • 15 Жал ми е за

    48 1 Отговор
    инвалидите в парламента много ми е жал скоро всички ще получат много от народната любов много ще ги боли
  • 16 Факман

    92 4 Отговор
    В България има и други неща например водене на 4 часа за работа или на 8 на минималната заплата и плащане под масата,има и пенсионери в държавните администрации които смучат от две места а няма работа за младите,има и назначени по държавните и общински администрации които са назначени и дори не посещават работа но получават парите си дори в парламента се вижда това,има и плосък данък от 10% който е за всички и за тези които взимат хиляди и за тези които взимат 780 лева минимална,има и парадокса че когато се осигуряваш на максималното взимаш максималната пенсия,има го и това ,че всички плащаме ДДС то на стоките и услугите и на края държавата връща това ДДС на фирмите не на хората,има го и това ,че фирмите се ползват с привилегии всякакви все едно са живи и удошевени ,а хората не се ползват с никакви привилегии,има го и това ,че държавата помага на фирмите като им плаща тока,на ресторантьорите им намали ДДС то на 9% както и на хляба но от тогава цените са нагоре не надолу,има го и това че когато започнеш работа имаш изпитателен срок на минимална заплата,а депутатите започват от първата секунда на максимална заплата за несъществуващата длъжност депутат с гарантиран 4 годишен договор и още много други простотии и парадокси.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тр9рт

    45 12 Отговор

    До коментар #6 от "Хахо":

    Един път показаха някакви богати роми, които си купили ТЕЛК и от години само тях повтаряте, и всички болни хора ги приравнихте към тях. Изарахте ги измамници. Престанете да манипулирате общественото мнение с вашите внушения! В целия ЕС грижата за инвалидите е най- неразвита и най- зле неподкрепящата. Няма европейска страна с толкова бедни инвалиди, както в Бг. Държавата е захвърлила точно инвалидите на произвола на съдбата.

    Коментиран от #20

  • 19 тр9рт

    46 6 Отговор
    В Бг трябва да се спре с това системно явяване пред комисия. Какъв е този срок на ТЕЛК от 1 год.? Докато инвалидът се яви, чака решение, мине през социала, подготви документи за пенсия, обработят му ги и са изминали 6 месеца. След това може да чака пенсия. А след още 5 месеца, преди да е изтекла календарната година, иде писмо- пак трябва да се явява на ТЕЛК, щото докато се подготви и яви пред комисия, календарната година ще мине. Пак да подготвя документи, да ходи по лекари, да следи дати... На практика инвалидът за 1 година е само 10-11 месеца с ТЕЛК. Знаете ли каква бюрокрация е това, какво разкарване, ходене по лекари, дълги срокове на чакане и пр.?

    ТЕЛК трябва да е най- малкото за 2 год. още на първо явяване и след това пожизнен. Или изначално да е пожизнен. Който иска, да се явява допълнително на ТЕЛК при промяна на здравословното му състояние.
  • 20 тр9рт

    35 4 Отговор

    До коментар #18 от "тр9рт":

    Имах предвид, че в целия ЕС само в Бг грижата за инвалидите е най- несправедливата и неподкрепяща. Изобщо социалната политика е насочена към отказване на помощ и подкрепа. НЕсоциална политика.
  • 21 да попитам

    60 3 Отговор
    Има ТВ предавания за хора в неравностойно положение. Мъж в САЩ с увреден слух получава толкова помощ от държавата, че живее в хотел. Не е 5 звезди, но е хотел с нормална стая и санитарен възел и отделно се изхранва с помощта, която му е отпусната. В Бг кой инвалид може да си позволи с жалката си инвалидна пенсия да живее в хотел? А на хората с наднормено тегло каква подкрепа оказват, не е истина просто. Макар САЩ да не са социална страна.

    За Скандинавските страни, Германия, Франция и пр. няма да споменавам. Те са социални страни отдавна. Срещу тях да бягаме, няма да ги стигнем. Не е човешко депутат да получава над 10 хил. лв. на месец, а инвалидът да е с 400 лв. Жестоко социално разслояване, разделение на крайни класи- крайно богати и крайно бедни. Това не е демокрация, не е социален капитализъм. Извращение е.

    Коментиран от #52

  • 22 иван

    18 3 Отговор
    Телк има само в България но там работят на пенсионна възраст и много бавно се работи подадох документи на 01 06 2022г. след 5 месеца ми поискаха още документи изпратих им ги със снимка ГТС с дата за операция на 23 01 2023г. на 30.01 2023г. предоставих епикриза за операцията и до сега нищо след 3месеца ще струвам година като можеше всичко да се подготви до сега
  • 23 Милениум

    15 30 Отговор
    Какъв инвалид си ти, бе? Докато живя в чужбина плаща ли осигурителни вноски? Парите от чуждите филми не ти ли стигнаха? Защо лъжеш, че си инвалид? Защо ограбва нои?

    Коментиран от #25

  • 24 Буквоядец

    10 12 Отговор
    Много преиграва! Той не е лишен.Има понятие "забава".
  • 25 даАа

    18 4 Отговор

    До коментар #23 от "Милениум":

    Щом получава пенсия в Бг, значи има трудов стаж или внасяни осигуровки. В Бг пенсия за ТЕЛК се отпуска срещу трудов стаж. Който няма стаж, не получава инвалидна пенсия. Или въпросът е да се заядеш с някого по форумите?
  • 26 да попитам

    23 6 Отговор
    В Бг трябва да се спре с това постоянно явяване на ТЕЛК през година, пред 2, през 3 год. и т.н. Да има една пенсия, а не като сега- малко пари от НОИ, малко пари от ДСП, тия пари за винетка, ония пари за транспорт, ала- бала. Една обща пенсия и точка. И крайно време е да се увеличат сериозно пенсиите на инвалидите с процент под 100. Всички привилегии и пари се увеличават само за ТЕЛК 100%, а другите? Как се живее с 400 или 600 лв., след като 50% от тях отиват за лекарства или изследвания, които не се поемат от НЗОК?
  • 27 Онкоболен

    43 3 Отговор
    Пожелавам на всеки законотворец който ни е оставил в тази каша да я опита лично
  • 28 Иванова

    21 2 Отговор
    ТЕЛК има и в другите страни, под различно име.НО организацията по получаване на инвалидна карта е ... несравнима.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кольо,

    2 12 Отговор
    При националсоциализма в Германия не е имало ИНВАЛИДИ, а знаете ли защо...?!

    Коментиран от #32

  • 31 Джордж

    41 4 Отговор
    Виждали ли сте 100%инвалид да се води сляп и да кара автомобил?
    Такива и подобни в България с лопата да ги ринеш, за разлика от наистина болните хора.

    Коментиран от #35

  • 32 да попитам

    9 8 Отговор

    До коментар #30 от "Кольо,":

    А знаеш ли защо при национализма в Германия е имало и концентрационни лагери? Знаеш ли, че след евреите Хитлер е бил нарочил и комунистите и славяните? Геноцида ли те влече?
  • 33 Иванов

    25 2 Отговор
    Защо никой не проверява колко са тези които не са за ТЕЛК с точат касата,наши преди години имаше закон за такива фалшиви телкове защо никой не разследва

    Коментиран от #37, #38

  • 34 Кочо

    23 10 Отговор
    Ето още един начин за обезпечаване електорат на Греб и ДПС! Това е вашият телк! Останалото е ядове и унижения за кротките будали и нещастници! Запомнете! Ако някой от Вас, при тази съществуваща бюрокрация и корупция успее да получи телк, това означава, че той е напълно здрав човек! Няма как болен човек да мине по тази стълбица на ада от началото при личния доктор, до финалния завършек при комисия от дяволи и таласъми!
  • 35 да попитам

    7 10 Отговор

    До коментар #31 от "Джордж":

    Докога ще повтаряш едно и също? Все за ония слепите с колата пишеш. Престани да поставяш всички хора под общ знаменател.
  • 36 Ааа не

    27 2 Отговор
    и в русия има ТЕЛК , така по този начин си докарват лев докторите престъпници, който е крайно нуждаещи го пращат по дяволите, а здрави и платежоспособни стават крайно нуждаещи се, проверете и другата схема с асистентите , възрастни хора със здрави синове и дъщери в пенсия са наели по социални програми, естествено платили близките на бъркотията в тази сфера на някой си абсолютен кретен наричан началник да се грижи безработна жена за родителя , а те си ловят мухи по задните части и държавата и по точно всички ние плащаме! В БЪЛГАРИЯ НЯМАШ ЛИ СИ СВОЙ , ЧОВЕК ЗАГУБЕН СИ МОЙ ЧОВЕК !
  • 37 Кочо

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "Иванов":

    Те са по недосегаеми и от Главния прокорор! Нищо не може да се направи! Настигам по пътя за общината един несретник, тръгнал пеш да полага подпис, иначе отпадал от някаква програма, за което получава 50 лв на месец, от които 2,5 лева удръжка! Кмета му се кара, че не се явявал на телк! Абе, как да се яви на телк!? То не може на 10 км да се яви да положи подпис, ти искаш да се яви изрядно на 110 км при великата комисия! Ами, то ако е в състояние да се яви, значи няма нужда от пенсия!
  • 38 да попитам

    20 8 Отговор

    До коментар #33 от "Иванов":

    Докога ще разводнявате темата за съществените проблеми при ТЕЛК? Заради вашите внушения за фалшиви ТЕЛК-ове насаждате омраза към инвалидите. Замитат се основните проблеми при тях, остават неразрешени и с нищожни пенсии, с които едва оцеляват. Заради единици недобросъвестни лица страдат истински нуждаещите се.
    Ако знаете толкова много фалшиви телкаджии, защо не сигнализирате поименно, а? Вместо това по форумите компрометирате всички инвалиди с хвърлени във въздуха непотвърдени съмнения. И постоянно пишете едно и също, някакви обобщения, без нито 1 аргумент или име.

    Коментиран от #48

  • 39 Гражданин

    17 3 Отговор
    И в НС има инвалиди. Лъжа ли е. Всеки гледа да се докопа до кокала в НС. Много фалшиви телкове, 2003 в нелк, една ромка от сутена си извади да ми покаже 1200 лева, щом не дадеш ми каза, няма да получиш. И първа я извикаха в стаичката им. Всичко е до съзнание, а и те си искат, по заобиколен начин ви го казват, как ми се ядат бонбони, не че да не им дадем, но при таковандържание от тяхна стана, един бонбон не давам, не мога ли аз да го изям. Ако всички мислят като мен, то НЕЛК забрави. Сега сериозно, и през 60те са късали бомелни от порок на сърце и отивайки в Пловдив им е било отменено, но получаваха 40 лева, а бяха млади. И сега има със същата диагноза сърце, без пенсии, и карат с пенсии на майка им. Срамота. А здрави с телк 100 %. Но с връзки, децата им в болници масажисти, без образование, хитрите печелят винаги в живота и подмазващите вдуличник хора. Убеден съм в това. А с рак инфаркт биваха с 30% и втори път им дадоха 70%.
  • 40 Работещ в Германия

    21 3 Отговор
    Няма Управия вьв нашата мила родина БГ.Тука един крьг от хора са добре ,а такива като мене куфара и за Германия.Вьв БГ всичко е наши и ваши и това продьлжава затова моето решение е чужбина.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    21 0 Отговор
    Абсолютно е прав...Пенсионер съм от Испания и България...Докато от Испания решението беше трудоустроен за постоянно в БГ ме карат през 3 год. да ходя на ТЕЛК...при положение че моят проблем няма оправяне...Няма ясни и точни правила...,както навсякъде в БГ...
  • 44 Иванова

    10 15 Отговор
    Този човек има пари да съди държавата а в същото време чака да получи някаква си мизерна иинвалидна пенсия. Че до нея ли е опрял?

    Коментиран от #46

  • 45 Кейт балу

    10 1 Отговор
    Не е вярно! И в Германия има но работи по лесно и бързо
  • 46 Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #44 от "Иванова":

    Че то съденето в Страсбург не е скъпо...,просто се протака много време...4...5 год...
  • 47 Ета

    11 4 Отговор
    Телк има навсякъде
  • 48 Буха ха

    18 8 Отговор

    До коментар #38 от "да попитам":

    БГ има най много телкаджии на глава от населението, в пъти повече от други страни. Ако това не е аргумент че много са фалшиви, не знам кое е.

    Коментиран от #49

  • 49 да попитам

    8 7 Отговор

    До коментар #48 от "Буха ха":

    Дай достоверен източник на информация! Къде и кога е написано, че в Бг има най- много хора с ТЕЛК на глава от населението? Иначе твърдението ти е лъжа.
  • 50 Доко

    10 1 Отговор
    Нали за това у нас има схеми, като тези на уж слепите братя, които са с ТЕЛК и много други , пунктьори , като тях на които държавата плаща пари без да имат това право.
  • 51 КОЛКО СЛЕПИ ЩОФЬОРИ ИМА В БЪЛГАРИЯ

    8 1 Отговор
    ........................
  • 52 БПФ

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "да попитам":

    А аз мисля, че ако някой е дебел, трябва му труд и диета, не държавна помощ !!! Или и лакомията стана инвалидност? А фалшивите ТЕЛК са масово явление, тия измамници трябва не само да бъдат изхвърлени от системата, но и принудени да върнат ограбените от истински нуждаещите се пари !!!

    Коментиран от #56

  • 53 Гост3

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ББ от Банкя":

    Ти къде видя това? Или някой т.п комунист ти го каза
  • 54 Гост3

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    Да прав си, ама какво да направим като живеем по съветски модел
  • 55 Кенеди уж

    2 1 Отговор
    Има много менте инвалиди. Аз да работя ,внасям данъци за тези ментета инвалиди и то със скъпи МПС по 150 000л със странични рентиерски доходи без данъци
  • 56 Кенеди уж

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "БПФ":

    Ментета инвалиди със скъпи МПС та, рентиери , тарикати ,
  • 57 Ти да видиш!

    1 1 Отговор
    Най-различни криминални досиета с купени лични карти,шофьорски книжки и дипломи за образование,карат колите си,получават заплати,пенсии,и от ТЕЛК чрез рушвети.Доказано,но пренебрегвано от BG полиция и най-вече от прокуратурата на Иван Гешев.Фактически ненаказуемо.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Също препатил

    1 0 Отговор
    Понеже няма как да дам линка, прочетете едни "преживелици" в Офнюз: заглавието е "Обжалване на ТЕЛК: Недейте!"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове