Last news in Fakti

2 Септември, 2013 15:54 5 245 4

Преди да спрете хората на Седемте Рилски езера, забранете джиповете и конете

  • седемте рилски езера-
  • джиповете-
  • конете

И туристите, и експертите от МОСВ знаят, че проблем, свързан със замърсяването на района около и в седемте Рилски езера от посетителите, няма. Хората са безкрайно внимателни, да се види боклук е рядкост, стриктно се спазва и забраната да се влиза в езерата, маршрутите са трасирани преди десетилетия, санитарни възли има в хижата, а ползването на нерегламентирани места е абсолютно невъзможно, защото навсякъде е открито. Това заявяват в становище от НГК  "Природата за хората и регионите".

Както много често се случва в нашата страна, истината не се казва открито. През изминалите години и МОСВ, Дирекцията на Националния парк, Общината, МВР, Окръжна прокуратура, Областната администрация, природозащитници не можаха да се справят с няколко местни бабаита, които в разрез с всякакви закони, правила, планове за управление, наредби, глоби и санкции бръмчат денонощно из Националния парк с раздрънканите си джипове. Изброените по-горе институции демонстрират пълно безсилие, като дори и глобите не могат да съберат по актовете, съставени от служители на Националния парк и горското стопанство. Шумът, прахта, изгорените газове, изровените пътеки, ерозията и унищожената природа са от гумите на тези автомобили, а не от маратонките на туристите.

Още по-голяма вреда създават конете. Те пък са собственост на Кочериновските джамбази. Под благовидната форма, че помагат на бялото братство получават разрешителни от Дирекцията на Националния парк за превоз на товари и хора. Но извършват дейността не само през месец август, но от април до октомври. И през деня и нощта горе има около 200 полудиви коня. Освен, че с копитата си и с тежките товари разбиват пътеките при дъждове това се превръща в буйни потоци и заради тях ерозията обхваща част от района. Още по-голямо замърсяване идва и от конските фъшкии. Един кон за 24 часа изхвърля около 10 кг фъшкии и още толкова урина. От април до октомври са 200 дни по 200 животни по 20 кг прави 800 тона на сезон, които се просмукват през почвата и влизат в езерата. Това е съпроводено и естествено с рояците мухи. Има много оплаквания  от туристи, защото са пуснати свободно, обикалят и по местата за хранене и ровят в контейнерите и разпиляват боклуци. Да не говорим, че повечето животни са с изранени крака и копита, и кървящи рани, получени при слизането и качването по каменистите пътеки.

Идеята да се ограничи достъпа на хора до тази невероятна природна забележителност – Седемте Рилски Езера, на зелени активисти противоречи на Хартата за правата на човека и на законодателството. Твърденията, че „до 2009 година са се качвали по 1000 човека годишно” е абсолютна глупост. Според тях на месец в активния сезон са се качвали по 150 човека, или по 5 на ден. Това е абсолютно невярно. И преди изграждането на лифта годишно 30-40 000 човека са посещавали езерата. Но само с джипове и раздрънкани камионетки, който бизнес е с над 20 годишна история. Само през месец август, от над половин век по време на традиционния събор на бялото братство се качват около 5000 човека.

Настояваме Министерство на околна среда и водите и Дирекцията на Националния парк да прекратят практиката с издаване на разрешителни за използване на животни на превоз на товари. Окръжна прокуратура, МВР и Общината да предприемат незабавни действия и да преустановят използването на моторни превозни средства в района на Седемте Рилски езера.

Прекрасната ни  природа трябва да е достъпна за всички – и за здравите, болните, инвалидите, децата и възрастните. Зад намерението за ограничаване на посетителите на природните забележителности в България стоят нечисти интереси, основно свързани с възможността за източване на еврофондове, заявяват още от НГК  "Природата за хората и регионите"..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гринго

    2 0 Отговор
    Точно така е! Джиповете мърсят, а не туристите. Никой няма право да ни забранява да ходим до езерата! На какъв принцип ще решават кой да се качи и кой не? Как ще стане това?! Абсурдна идея на "зелените измамници"! Да не се месят повече, защото стават смешни. Не им се получи далаверата с делфините и сега решиха да цакат туристите. Няма да стане!
  • 2 Бай Ганьо

    0 1 Отговор
    Тома Белев е виновен.
  • 3 Хиподил

    2 0 Отговор
    "Зелените" пак се опитват да си показват умствената недостатъчност!!! Тия хора ми се правят на еколози, а са точно обратното на природата! Тия хора се една бетонна плоча наливаща река от глупост след глупост!
  • 4 Олигархски

    1 0 Отговор
    Преди 15ина години на езерата се качваха туристи тук таме.Сега с пускането на лифта броят им се е увеличил драстично.Еко експертизата за изграждането на новите съоръжения явно е не вярна или псевдо еко експертите са "поизлъгали малко" срещу някой кинт за да се разреши строителството.Би трябвало да предвидят последиците от увеличения поток посетители които тъпчат яко в момента циркусите.преди месец пред мен 4 има младежи говорещи чешки или словашки се плацикаха в едното езеро необезпокоявани.След тях примерът им бе последван от други руско говорящи туристи които се "топнаха" в същото езеро.Къде са рейнджърите които се грижат за опазването на това умникално приридно богатство? Друг проблем са местните джамбази както се спомена които с джипки и коне осигуряват такси за мързеливите "туристи".Има само един изход трябва да се ограничи достъпа до там за да се запазят циркусите.Новите 2 езера са се превърнали вече в блата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове