Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 15:50 743 12

Мажд Алгафари: Проблемът с мигрантския поток няма да спре. Той само се увеличава. Екипите на границата са недостатъчни

  • мажд алгафари-
  • проблем-
  • мигрантски поток-
  • увеличение-
  • екипи-
  • границата

"Целият ЕС трябва да съдейства-да се дадат достатъчно средства, техника, кучета, хора, които да подпомагат охраната. Оградата по границата също трябва да е одобрена от ЕС. Ние направихме един макет, който за нищо не става. Има места, на които камерите не работят и каналджиите знаят кои са", коментира журналистът и преводач

Мажд Алгафари: Проблемът с мигрантския поток няма да спре. Той само се увеличава. Екипите на границата са недостатъчни - 1
Снимка: БГНЕС

Няма ден, в който на територията на България да не влизат нелегални мигранти. Това заяви пред БНР Мажд Алгафари, журналист и преводач, който работи с мигранти.

"Казвам го от гледната точка на човек, който е вътре в тези събития. Българската граница нарушават не по-малко от 1000 души. Само някои от тях са залавяни"

Трябва да се анализира пътя на отделните видове мигранти, обясни той.
"Защо тръгват, с каква цел, къде са се запътили. След това може да предприемем мерки. Сега не знаем как да ги спрем. Ограда няма да ги спре. Афганистанците бягат основно по икономически причини. В Турция живеят много сирийци. Там обаче икономическата обстановка вече не ги устройва. Затова решават да я напуснат. Знаят, че в Германия могат да получават по 400 евро на човек и осигурено от държавата жилище. Не винаги се доверяват на каналджии. Има такива, които тръгват самостоятелно. Използват GPS на телефон и точки, които някой, минал по същия път, им е набелязал. Понякога играят ролята на водачи. Взимат по-малко от каналджиите".
Президентът Румен Радев е прав, когато казва ,че службите работят-има заловени полицаи от вътрешността на нашите правораздавателни органи, смята Алгафари.

България е граница на Европа, но защо само ние трябва да я пазим, пита се журналистът.

"Целият ЕС трябва да съдейства-да се дадат достатъчно средства, техника, кучета, хора, които да подпомагат охраната. Оградата по границата също трябва да е одобрена от ЕС. Ние направихме един макет, който за нищо не става. Има места, на които камерите не работят и каналджиите знаят кои са".
Трябва да се увеличат наказанията за каналджиите, смята още той.

"Трафиканти и каналджии виждат какъв ни е закона. Стига се до споразумение и не се изтърпява никакво наказание. Повечето са условни".

От 2013 година Алгафари работи по такива случаи. Изкарал е година и половина на границата.

„Толкова ли нашите законодатели не разбраха, че проблемът с мигрантския поток няма да спре. Той само се увеличава. Екипите на границата са недостатъчни. Няма как да взимаме от вътрешността. Трябва да се увеличат щатните бройки на границата", посочва той още едно възможно решение, което може да помогне за справяне с нелегалната миграция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    В Турция продължава да ги тресе.2 млн без дом ще се изсипят на нашата граница.Радев да прати войски на Турската граница.
  • 2 хаберих

    4 1 Отговор
    България трябва да си поднови оградата и да я направи същата,като гръцката. Стоманена,плътна и висока поне 3 метра. Включително навсякъде камери и въоръжени с бойно оръжие патрули.

    Коментиран от #4

  • 3 Зевзек

    1 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ не може да реши проблема с мигрантите. Защото причината е ЗАПАДНА ЕВРОПА, целта на мигрантите е ЗАПАДНА ЕВРОПА. Европа се опитва да "прогони" прасетата от двора си, като им пълни коритото с храна. Така няма да стане. Трябва живота на мигрантите в Европа да стане по-тежък отколкото е в Афганистан, Сирия, Пакистан, Африка...

    Трябва яки земетресения и наводнения да станат в Европа, за да се върнат имигрантите откъдето са дошли.
  • 4 Крум Зарков

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "хаберих":

    БЪЛГАРИЯ трябва да МИНИРА границата, само това ще ги спре пришълците/скакалците. Като почнат да им хвърчат краката на една страна, тялото на друга страна ще спрат да преминават нелегално.
  • 5 Наивник на средна възраст

    0 4 Отговор
    Алгафарито синчето да си възпита не можа,българи с емигранти в центъра на София напада,на нас акъл зе да дава. Аман - войник кат бях - пиле трудно префърчаше на границата.Да се поема от армията.Права за стрелба по нарушители на националната граница на Републиката,Конституцията го повелява.Тая баба Меркел света обърка... пуста немска пенсионерка...

    Коментиран от #9

  • 6 Гражданска съвест

    4 0 Отговор
    Стари хора по границата вече записват номерата на коли и бусове,положението наистина е непоносимо,чашата се пълни от долу на горе когато другите държави спрат да пускат бежанци тогава държавата ни ще се пръсне по шевовете със същите благодарение на тези алчни каналджии .
  • 7 УСА боклук

    0 0 Отговор
    Мигрантите са следствие от агресията на УСА в Либия, Афганистан, Ирак ..... И изчадията от УСА го знаеха предварително , че така ще се случи. Трябваше икономиката на ЕС да се смачка. Ей тва е.
    Аз съм за отваряне широко границата с Турция.
  • 8 Търновец

    0 0 Отговор
    Този Палестинец какво прави тук? Защо е в България
  • 9 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наивник на средна възраст":

    Не е виновна г-жа Меркел - нея Барак Хасан Обама - Еврей - я принуди да приема мигранти, има го даже по Немски вестници
  • 10 марж

    0 0 Отговор
    Фирмите на Нидал ама взел Алгафари ги кани като меркелката преди
  • 11 А ми

    1 0 Отговор
    значи тогава направо да отлитат със самолет за Германия, щом тя продължава да ги приема, настанява и финансово осигурява. А същевременно ние сме виновните че сме ги били пускали. Необходимо е само и единствено да се зави че никой влязъл нелегално в ЕС няма право на нищо от гореизброеното и ще лежи първо в затвор, а после ще бъде изритан. Това ще е достатъчно да спре наглеците криминални престъпници. Гнус ме е от евролицемерниците и ми се повдига наистина само като ги гледам и слушам.
  • 12 Смешно

    0 1 Отговор
    Този господин е такъв комунист и русофил,но седи в ЕС, не ходи в Москва. Така е най-лесно да си русофил - живееш си в ЕС, получаваш европейска ставка заплащане, а хвалиш Путин. Ами господин Алгафари като е такъв русофил и Путинофил защо не живее и работи в Русия?! То така аз мога да съм почитател на Тонга и Зимбабве и да ги хваля колко са по-добре от ЕС, но да си живея в ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол