Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 06:17 1 379 23

Доц. Мария Бакалова: Посещението на Байдън в Украйна бе ясен знак за пълна подкрепа към Киев

  • доцент мария бакалова-
  • джо байдън-
  • украйна

В речта на Владимир Путин нямаше нищо неочаквано, заяви преподавателят по международни отношения в УНСС

Доц. Мария Бакалова: Посещението на Байдън в Украйна бе ясен знак за пълна подкрепа към Киев - 1
Снимка: Евронюз България

Посещението на Джо Байдън в Украйна бе ясен знак за пълна и безапелационна подкрепа за каузата на страната. Въпросът не е дали е било тайна, или не. Символното значение на това посещение е насочено и към Украйна, и към Русия, и към Европа. И то е: „Ние заставаме зад Украйна“. Видяхме, че и Кристалина Георгиева беше с Байдън, което е другата линия – не само политическата и военната подкрепа, но и финансовата. Това сигнализира присъствието ѝ там. Това заяви в студиото на PrimeTime доц. Мария Бакалова от Катедрата по Международни отношения в УНСС.

Тя коментира и речта на Владимир Путин пред Федералното събрание в Москва:

В речта на Владимир Путин нямаше нищо неочаквано. Повечето от тезите, които изложи по отношение на войната, многократно са експлицирани от Песков и други ръководители, а и от самия Путин. В тази реч той направи едно грандиозно обобщение на войната и цялата аргументация за воденето ѝ. Това, което Путин нарича колективен Запад, беше обвинено във всички възможни световни грехове. В някаква степен не можех да спра да мисля за „1984“ и тезата „Лъжата е истина, лъжата е истина“. Най-вече докато слушах частта за колективния Запад, каквото и да означава това, в която той го обвиняваше във всички неща, в които Русия е уязвима – правата на човека, демократичността и прозрачността на институциите, и т.н. Интересен е въпросът какво означава за Русия да се спре войната, какъв е печелившият изход от тази война. Защото освен конкретната цел, която се възпроизвежда, а тя е защита на населението в Лугански Донбас, не коментираме какво се случва с това население в последната година? От изказванията не е ясно какво се вижда като постигане на целите на т.нар. военна операция, анализира доц. Бакалова.

От думите на Путин стана ясно, че Русия трябва да се пренастрои за една много дълга война. Икономически, като организация, като възприятие… Тук индикациите са, че има някакви дългосрочни цели на тази война, добави тя.

Можем да тълкуваме тезата на Путин за войната с колективния Запад така: „Ако те не се намесват, ние много бързо ще приключим в Украйна“. Въпросът е какво следва след това? Ако се спаси Донбас, какво следва, запита доц. Бакалова.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    15 5 Отговор
    С ЧУЖДИ РЪЦЕ ВАДИ ВЪГЛЕНИТЕ!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 6 Отговор
    САЩ имат ИНТЕРЕС от ВОЙНАТА РУСИЯ УКРАЙНА
  • 3 Гориил

    32 6 Отговор
    Докато западните индустриални нации, водени от Г-7, губят сила поради украинската криза, глобалният юг, съставен от нови и развиващи се страни като Китай, Индия и Турция, набира влияние.
  • 4 Последния Софиянец

    25 5 Отговор
    Те цифрите говорят сами.Досегашните пакети помощ бяха по 2 млрд а сега е половин милиард.
  • 5 Някой

    31 4 Отговор
    Т, американците, имат навика да подкрепят някого (уж), но като им припари, да се изнасят на пожар. Последно го видяхме в Афганистан. И кюрдите подлъгаха да си правят референдум, пък после, когато ги подписаха сирийците, се направиха, че нищо е нямало.

    Коментиран от #10

  • 6 Гориил

    33 4 Отговор
    Плашещо глупаво и буквално зловещо е, че на Мюнхенската конференция по сигурността участниците стигнаха до извода, че няма алтернатива на въоръжения конфликт и че най-голямата държава в света трябва да бъде победена на бойното поле. Германия ще се опита да направи това за трети път от сто години!

    Коментиран от #7

  • 7 Последния Софиянец

    33 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Само Радев и Орбан говореха за мир в Мюнхен.
  • 8 Азиим

    30 3 Отговор
    Горките студенти, колко едностранчиво им се преподават и обясняват фактите и събитията, които никога не са такива, каквито изглеждат. И в университетите сигурно преобладават евроатлантическите ценности
  • 9 плюс минус

    24 2 Отговор
    Каква подкрепа?
    Военна?
    А защо не подкрепа за мирни преговори?
  • 10 кийухъгтф

    28 3 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Не гарантирам точност, но Бидончето посети и Афганистан, снима се с президента и заяви подкрепата си... И някъде след 3-4 месеца едни хора се изнасяха на пожар преоблечени като жени, изоставиха въоръжение за 80млрд. и даже имаше висящи от колесника на самолета. Не че нещо, ама...
  • 11 Ицо

    19 3 Отговор
    Само не знам дали БайДън разбра че е бил в Усраина що така го мъчат дядката да го оставят да си умира на спокоиствие
  • 12 Една

    15 2 Отговор
    Баян Бакалоглу,

    Кажете две думи за международния акт на държавен тероризъм на американците над газопроводите... Темата е доста актуална в ООН...! Все пак този акт застраши енергийната сигурност на Европа и цените скочиха до небето. А вие се занимавате с някаква незначителна реч на г-н Путин... Знаете ли, от възпитание няма да кажа какво мисля за Вас...?
  • 13 ПРОМИТИ МОЗЪЦИ

    12 3 Отговор
    С ТАКИВА ДОЦЕНТИ КОНЕ С КАПАЦИ КАТО ТАЯ КАКА И ПРОФЕСОРА ДАЙНОВ НАЛ СХВАЩАШ КВА КАША Е В ГЛАВИТЕ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ ЦЯЛАТА БОЗА РАЗБРАХ САМО ЧЕ ИСТИНАТА Е ВИНАГИ НА СТРАНАТА НА БАЙДЪН И НА СТРАНАТА НА СВЕТОВНАТА БАНКА ИЛИ КВОТО ТАМ ПРЕДСТАВЛЯВА ЦВЕТЕЛИНАТА АБЕ КО МИСЛИ КИТАЕЦА ИЛИ ТЯ ИСТИНАТА НЕ ЗНАЕ КИТАЙСКИ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    10 3 Отговор
    Тази опорка колко пъти ще ни я пробутвате. Излизат разни индивиди без достоверна информация за разговорите от срещата и правят "изводи" на принципа мижи да те лажем.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Орка

    3 2 Отговор
    А ПАНДИЗЧИИТЕ НА ПРИГОЖИН КВО МИСЛЯТ ПО ТОА ВЪПРОС
  • 18 истина ти казвам

    8 2 Отговор
    Ква подкрепа ма Бакалова? Деменцията просто отиде да си види новия имот!
  • 19 Наблюдател

    1 9 Отговор
    Естествено е нормалният свят да подкрепя Украйна.
  • 20 Мария не те

    2 0 Отговор
    днам що за ппепосавател си по международни отношения, при положение, че не можеш да разчетеш очевидни истини дори за не специалисти. Байдън каза на шмъркащия зеленясял кокаин, че това е последната помощ и да се оправя както може, ако ли не помощ повече няма. А, Путин съобщи за излизане на Русия от договора за РСНД и реакцията на натовците знаещи за какво става на въпрос не закъсня с молби Русия да преразгледа това си решение защото то води до апасна ескалация за света. Ето за това не бих те признал за какъвто и да е преподавател и то в международни отношения. Янно за да си запазиш поста са ти подсазали какво да кажеш, но ние преди 34 години нали уж за това се борихме, а то кво стана същото, че и по-зле.
  • 21 Дзверцов

    1 0 Отговор
    Е какво да е по- лицемерно и различно!? Запалиха им мозъците и чергата и вече не им остана правилен ход. Сега да изпратят наред с танковете- танкисти и пехотинци- така е "политически коректно" че то не останаха украински клетници.
  • 22 Дуценка

    0 0 Отговор
    Политици не коментират Украинъ. Само треторзредни коментатори като, надето, шами. търгарев. ленчето, танкиста .
  • 23 Той

    0 0 Отговор
    Аман от национални предатели!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове