Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2023 09:43 1 687 56

Ген. Съби Събев: Фатално закъсняхме да имаме модерна армия

  • армия-
  • модернизация-
  • ген. съби събев-
  • украйна

България няма да остане без охрана на въздушното пространство

Ген. Съби Събев: Фатално закъсняхме да имаме модерна армия - 1
Снимка: БГНЕС

Модернизацията и превъоръжаването на армията бяха фатално забавени, заяви пред БНР първият български военен представител в НАТО ген. Съби Събев.

"Няма да му е лесно на нашия президен на тази среща, ако трябва да дава информация за състоянието на отбранителните ни способности и състоянието на армията, нейните оперативни способности, защото те са значително деградирали в резултат на това, че модернизацията и превъоръжаването на армията бяха фатално забавени. Това трябваше да започне преди най-малко 10 години", коментира той в предаването "Преди всички" преди днес за Варшава да замине българският президент Румен Радев за срещата във формат Букурещка деветка, където ще присъства и американският президент Джо Байдън.

Още новини от Украйна

Според него България е пропуснала изключително добри възможности за обновяване на въоръжението си чрез предоставяне на българско съветско въоръжение на Украйна и получаване на заместващи способности.

"За разлика от редица страни, България недооцени тази възможност и под различни аргументи отказа - едва ли не, че ще се намали още повече способността на нашата армия".

"Има държави от НАТО, които предоставиха въоръжение, което използват въоръжените им сили. Ние под различни аргументи отказваме да направим това, поради което се представяме като несолидарен член на Алианса в усилията на ЕС и НАТО да осигури възможност на Украйна да се отбранява", коментира ген. Събев.

Той изрази надежда на срещата на Б-9 и България, и останалите източноевропейски страни да получат ясните послания на САЩ. По думите му е крайно време и ние да се присъдиним към тези усилия. Солидарността в такива съюзи е основен принцип, подчерта той.

По искане на Киев, от НАТО са се съгласили да разработят система за обществени поръчки за производство и закупуване на оръжия и боеприпаси. Според ген. Събев такава система може да заработи в следващите 1-2 месеца:

"Тя трябва да бъде съобразена и с украинското законодателство, и с практиките в НАТО. Мисля, че тя ще заработи, особено ако се отпусне значителен фонд за закупуване на тези въоръжения. В Украйна да се организира и производството на някои видове боеприписа - Украйна има такива възможности".

За посланието на върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел към европейските военни министри да предоставят спешно боеприпаси за Украйна, ген. Събев изказа мнение, че България може да се отзове много добре.

"Ние имаме излишъци, които трябва да утилизираме, да даваме средства за тяхното унищожаване. Вместо това ние спокойно можем да ги предоставим на Украйна".

Полша вероятно ще предостави изтребители МиГ-29 на Украйна, посочи той. И добави:

"Това, което има Полша, вероятно ще го насочи към Украйна. Дали нещо ще остане, което ние може да използваме, е трудно да се каже. /.../ Не виждам възможности ние да поддържаме по-продължително МиГ-29, освен ако от някоя страна се опитаме да наемем на лизинг МиГ-29 до пристигането на Ф-16".

За заместващия изтребител западен тип ние отдавна сме закъснели, изказа мнението си ген. Съби Събев.

Дори да успеем да сключим такава сделка, то обучението на летците и въвеждането на изтребителите в оперативна готовност ще отнеме доста време, поради което ние ще трябва да разчитаме на изтребителя на НАТО".

Незавидна е ситуацията, в която изпадаме, но България няма да остане без охрана на въздушното пространство, категоричен бе той и добави, че страната ни е в НАТО и можем да бъдем спокойни.

Откакто е министър на отбрана г-н Стоянов, шансовете за заместващи способности не бяха реализирани, подчерта още ген. Събев и обясни:

"България не стои добре, не стои стабилно и достойно като член на НАТО. Мисля, че други държави в такава ситуация реагират много по-адекватно. За съжаление, това е капацитетът на "нашия политически елит"".

България подценява важността на поста на посланик в НАТО в Алианса, изказа мнение първият ни военен представител. Според него така даваме много негативни сигнали.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙК

    30 8 Отговор
    Съби Събев, кръстен на дядо си Съби, който ако беше жив щеше да му каже: ОПИЧАЙ СИ АКЪЛА!
  • 2 Мнение

    33 3 Отговор
    КЪ няма да закъснеете, когато почти всички средства на народът ни от последните над 30 г, потънаха в нечии джобове, а наказани няма?!
    Когато от Козяк 16 дирижират случващото се в нашата държава и открито подкрепят мафията, която ни заробва, няма как да имаме армия!

    Така, че първо трябва да се изкорени евроатлантизмът в този му вид, да се опандизят всички престъпници от всяко място, да бъда върната държавата в ръцете на народът си и чак след това може да се мисли за модернизация!!!

    Коментиран от #27

  • 3 От подобни "ген."

    41 2 Отговор
    БГ "армията" е на сегашното си дередже
  • 4 Хохохо

    38 1 Отговор
    Ти другарю не си ли единия от първите които започнаха тая "модернизация" .как беше девиза малка и модерна хахах вие я съсипахте тая армия нищо не остана.
  • 5 Та ние си

    36 2 Отговор
    унищожихме армията в имета на демокрацията, а сега при демокрацията изведнъж закъсняхме да имаме модерна армия.
  • 6 Хахаха

    25 4 Отговор
    Може ли някой да обясни, защо русофобите излъчват с вида си сатанизъм. ,,Б о г Шель му метит". Руска народна поговорка. Погледите им са нечисти, устите са изкревени.....

    Коментиран от #8

  • 7 ЕвроАтлантик

    7 24 Отговор
    докато има русофили/путинолизсци в политиката и във властта, никога няма да имаме натовска армия ! само лалат и баламосват хората мръсните шапкари !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 чукундурнатюфски

    21 2 Отговор
    партньрите в половия и геополитическия живот дето вжеднбевно ни опрашват нали дариха 3 гумени лодки преди години за мощния ни черноморки флот
  • 10 Голям зор

    8 0 Отговор
    Да така е,някой трябваше да се нарушат през това време.
  • 11 Тоя го изтървахме

    17 0 Отговор
    Да го запишем редник в УСА армията
  • 12 Събчо, Събчо

    23 4 Отговор
    Да си бе пасъл говедата на село, сега можеше и на умен да се правиш
  • 13 007 /агент/

    6 20 Отговор
    Закъсняхме благодарение на ЗЕЛЕНИЯТ ЧОРАП, Стефан Янев и кохортата им - путинисти и в черв@та
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Онзи

    16 2 Отговор
    България освен СССР оръжие дали ще получи разрешение да произвежда и USA оръжие??Или ще получи правото да го закупува авансово?!?!
  • 16 байгън с колелото

    15 1 Отговор
    Гербераски смо--- генерал изпросени пагони като на Мутрота от Банкя нали нашите натоджии ползват 4 полигона без да заплащат,а ние дадохме жертви в Ирак заради тях и платихме изтребители на хартия и не се знае дали ще ги получим отре--- герберска
  • 17 Павел пенев

    20 3 Отговор
    Преди 35 години имахме армия бе мухльо? Сега нямаме армия но имаме евроатлантически ценности. Гледай си пенсията,купувай си редовно памперси и не се обаждай.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ха сега де!

    11 1 Отговор
    Колкото и модерна армия да имаме такива като Путин ще ни прегазят като луда крава телето си.
  • 20 Сиско

    14 1 Отговор
    Окрадоха армията , бе Събчо. Всички пари които трябваше да отидат в армията , отидоха за имоти и яхти в чужбина и за огромни сметки в офшорни държави. Ако се проследят парите, ще се види всичко-кой крал, къде ги сложил . За съжаления в България няма Прокуратура и съдебна система , за да се разкрие истината.Пък и никой не иска нищо да разкрива......Сега се чудим дали войниците ,да си купуват сами униформите и пушките.
  • 21 Съби

    13 2 Отговор
    Български генерал,член на етническа партия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Безобразие

    15 1 Отговор
    Имахме модерна армия 1989 година. След 33 години демокрация нито армия имаме като жива сила нито военна техника. Не може да въртим един акумулатор и да припалваме 33 ЗиЛ-а двама души. Не може патрони да си купуваме за огневи занятия по стрелба защото нямаме в наличност. Заради такива продажници като Събев сме на тоя хал . Знае се какъв "генерал" е този !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДДРОнег

    3 6 Отговор
    България се управлява много време от предатели !!!
    Първо от бсп-дпс, ндсв-дпс-бсп, ОПГ герПдпс, пРезидента ...
    Цяло чудо е ,че все още сме цели, май само ЕС ни крепи !!!
    И пак май npocтия БГ-електорат ще гласува за палачите си от ОПГ герПдпс, че и за други прорузки такива ...
    Бъдещето на България е с ЕВРОПА, не с Азия !!!
  • 26 Гост

    3 12 Отговор
    В България и особено в армията ѝ просто е пълно със съвеЦки отрепки.

    Коментиран от #56

  • 27 ДДРОнег

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Не от КОЗЯК, а от мазква !!!
  • 28 ТИР

    11 2 Отговор
    В грешка си Генерале,а истината е,
    че На бързо ликвидирахме Армията,,
    Кой ,Как и Защо е друга тема,,
  • 29 Тоя е папагал

    11 2 Отговор
    на каишка от Козяк
  • 30 хихи

    6 2 Отговор
    Пенчо!? Имаме ли доктрина за национална сигурност?
    От кого ще се пазим, какво ще защитаваме? колко време.? Какни средства са ни необходими? Колко личен състав(мотивиран)???
    Нямаме!!!!
    Тогава за какво превъоръжаване модерно говориш?!
    Ще намериш ли пет човека в България да войюват? да воюват за Чекмеджетата?!!
    Няма!
    Айде бегай от тука
  • 31 Козела

    13 1 Отговор
    Абе Съби, НАТО не ни предостави дори един патрон от 2004 година, когато станахме член! За сметка на това условието да влезем беше да унищожим всичкото читаво въоръжение и техника и да отменим наборната служба. Те на практика ни отслабиха, вместо да ни помогнат. Сега отново пищят -давайте каквото имате на Украйна! След изборите ГЕРБ и ПП+ДБ ще ги натиснат за кабинет и тогава един патрон няма да остане по складовете на БА. Затова Щатите размахаха на Баце бухалката Магнитски.Той е вътре и ще прави каквото му кажат.

    Коментиран от #34

  • 32 Паркет ния Съби Събев! Генерал мишок!!

    7 2 Отговор
    Отивай при Нацистите да се биеш за тях!! Б. О. К. Л. У К.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ген. Съби !

    9 1 Отговор
    Въобще армия не ни е нужна. Нито ще нападаме скоро Македония, нито реално нещо може да направи в реални военни действия. армия може да не ни е нужна само ако народа възстане и за атлантическа диктатура да помогне
  • 36 вдовец

    6 1 Отговор
    с кои пари, бе, глупендер !?
  • 37 Ква армия бре ?

    7 2 Отговор
    200 тюфлека и 100 генерала. И като едно наводнение стане не могат и 20 курсиста от Търново да съберат.
  • 38 Сащ са терористична държава

    5 2 Отговор
    Бладари на краварските си господари! И за икономиката, образованието, здравеопазването... на инсталираните от тях псевдополитици!
  • 39 ИНЖ

    1 5 Отговор
    Ако на 02.04.23г. изберем твърдо реформаторско мнозинство, до края на годината можем да изхвърлим музейните експонати от СССР(в посока Укрйна) и да превъоръжим БА. Трябва и можем да заслужим членството си в ЕС и НАТО!!!

    Коментиран от #41

  • 40 Чичак

    7 1 Отговор
    Стигнах до "първият български военен представител в НАТО ген. Съби" и загубих интерес
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Атлантически тюфлеци

    4 2 Отговор
    ...............без коментар.
  • 43 Съби

    2 1 Отговор
    Пишман генерал!!!!
  • 44 33470

    5 1 Отговор
    Във военното училище му викахме Събчо "Акъла"! Беше един от първите, които се продадоха на САЩ и започна да работи за тях. След това станаха цяла плеяда.
  • 45 Трън

    2 0 Отговор
    Тоя 2 приказки на кръст не може да обели.
  • 46 Тоя чува ли се ?

    2 0 Отговор
    "Тя трябва да бъде съобразена и с украинското законодателство, и с практиките в НАТО. ..... Има български закони и конституция бре подлого полудяла.
  • 47 Без армия тогава

    1 0 Отговор
    Нямаме нужда от армия..момчето каза само лодки и платноходки открадна пари за един самолетоносач със самолетите и после още каза че с ердоган са рода и оня ще пази границата щото много искал и през това време разни куковци включително президента не знаят къде са и искат да ни вадят от нато
  • 48  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Ако ще се съобразяваме и с украинското законодателство, и с "практиките в НАТО" ......да закриваме държавата и да я обявим за продажба за военен полигон. Да си поделяме парите и кой де види, Китай, Русия, САЩ...... Тотално неадекватни хора сте атлантическите недоразумения ей...... Лошото е че лъжеца Радев нещо подобно сега ще разпише във Варшава. Дааааа 100%.....
  • 49 Бу Бу

    4 0 Отговор
    ПЪРВОТО което трябва да се смени/модернизира в Българската Армия е ПЕРСОНАЛЪТ. От личен опит разбрах( и продължавам да откривам), колко нискоинтелигентни хора са военните. Направо са потресаващо т@пи и нагли. Комуникативното и действено им ниво е на ниво 10-12г. дете. По време на цялата им " служба " държавата се е грижела за тях. Да ги нахрани, облече, да им даде жилище и т.н. И нямат абсолютно никакъв стимул за развитие.Дори и сравнени с полицаите( с които повечето от нас са се срещали) са два-три пъти по-ограничени. Полицаите контактуват постоянно с обществото, докато военните са затворени в собствена общност( поделение) и практиески са откъснати от света. В момента в , който напуснат затвореното си общество(пенсионират се) и са като 10г. дете загубено на голям пазар.
  • 50 Гай Турий

    5 2 Отговор
    Това продажно мекере получи достоен отговор от президента. Ако съм на мястото на президента, ще го разжалвам и от запаса. Продажникът да ходи на козяк и да иска звезди на пагона от там.
  • 51 Съби проста краварска марионетка си!

    3 1 Отговор
    Съби кой би искал такова нещо да го командва?
  • 52 Целта е да имаме аналогова армия

    2 0 Отговор
    Аналоговите пенсионери, работещи в МО не могат да научат новата техника, и не искат
  • 53 Той

    2 1 Отговор
    Ибричии!
    Обирайте си партакешите с тАгарев и занимавайте при вашия господар оттатък океана.Достатъчно простотии наприказвате.
  • 54 Ощипана мома

    2 1 Отговор
    Америка никога няма да ни разреши да имаме армия.
  • 55 пенко

    1 0 Отговор
    НА ТОЗИ БИВШ -БИВШ - УШИТЕ МЕ СА КАТО ВЪВ " ВЛАДЕТЕЛЯ НА ПРЪСТЕНА " !!!!!!!!!!!!!!!!??
  • 56 Мммда

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Не тия са си типични демократи, и в Германия преди около 2-3 месеца се остановиха липси на оборудване занемарена поддръжка и изчезнали милиони евра.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове