Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 16:28 1 303 9

Камарата на строителите: Цената на цимента необосновано скочи със 70% в сравнение с ноември 2021 г.

  • цени на цимент-
  • спекула-
  • проверка

Браншовата организация настоява институциите по компетентност да извършат проверки на пазарите за спекула при цените на цимента и производните му продукти

Камарата на строителите в България (КСБ) сезира министър-председателя Гълъб Донев, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите за неоснователно завишение на цената на цимента и настоява за проверка за спекула.

Строителни компании са сигнализирали браншовата организация за безпрецедентно увеличение на стойността му с нови 24 лв. на тон от началото на март 2023 г., за което „не може да се твърди, че е вследствие на динамични пазарни процеси“. Така от ноември 2021 г. повишението в цената на цимента е 84 лева на тон или 70%.

КСБ настоява институциите по компетентност да извършат проверки на пазарите за спекула при цените на цимента и производните му продукти, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас, както и да бъдат наложени санкции на нелоялните търговци.

„До момента строителните компании считаха цените на цимента за основателно повишени вследствие на нормални икономически процеси, свързани с високото ниво на инфлация. Това е всеобщо известен факт и необходимостта от отчитането му бе отразено и в последните изменения и допълнения на ЗОП. След последното информирано увеличение от март 2023 г. обаче, с което цените на цимента се вдигат с нови 24 лева за тон, не считаме за основателни посочените причини за повишени производствени и логистични разходи.

През последните месеци се наблюдава стабилизиране на пазара и устойчивост на цените на природния газ и ел. енергията, които са основен разход за производството на цимент“, се казва в писмото. Според КСБ търговската надценка на цимента е прекомерно висока и е налице нелоялна търговска практика, която оказва неблагоприятно влияние на строителните компании в изпълнението на вече сключени договори за строителство по обществени поръчки, както и натоварва допълнително държавния бюджет в условията на частична индексация и липсващи единни правила за прилагане на методиката за нея по договорите с публични възложители.

Застрашава се също приносът на строителния сектор върху икономическото възстановяване на страната и се оскъпява процесът на финансиране на строително-монтажни работи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    5 0 Отговор
    Клинкерът се изпича в газова пещ при 1500 градуса по Целзий?

    Коментиран от #4

  • 2 ммм

    16 0 Отговор
    Изобщо не е необосновано - всичко се обосновава и основава на факта, че колкото и да се вдигнат цените, винаги ще се продава! Затова вдигнаха всичко и вместо да реагирате тогава на момента си купувахте и сега пак купувате, така че всякаква реакция е закъсняла вече! Пищи се докато е прясно и се действа... сега нема смисъл!
  • 3 то хубаво

    9 0 Отговор
    Ама могат да започнат със лъжата в квадратурите на жилищата и оттам да минат на цимента и осигуровките на минимална. Няма го вече цимента с мидичките.
  • 4 Да ама

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Повечето строителни предприемачи са без специално образование. Те на дали знаят какво се прави после с клинкера, камо ли пък да знаят как се прави бетон, как се контролират якости и т.н. Като Чичо Скруч са с две счетоводни графи при актуване и продажба - дадоха ми и взех им !!!

    Коментиран от #7

  • 5 Дани

    4 2 Отговор
    Чакаме твърдата ръка на бащата на нацията, геният Меси след 2 април да свали всичко с един замах!
  • 6 Артекс

    6 0 Отговор
    Махнете цимента, карайте с вар!
  • 7 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да ама":

    Да, ама да надува цените и да пичелят знаят и могат
  • 8 Aлфа Bълкът

    4 3 Отговор
    А вие колко пари искате за една къща на груб строеж?
    На 15-20мин от Пловдив 400-600 000лв.
  • 9 Ами скочи

    2 0 Отговор
    Тъкмо да се спрете малко с тая простотияи строителство на кутийки и кокошкарници. Сума ти и плошадки, дървесина и пространства наляхте с бетон-цимент. Ай спирачка малко пе АМАН
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове