Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 19:16 3 224 21

Скандалът в „Ел Би Булгарикум“: Отстраненият и новият шеф спориха в ефир за цената на доставката на мляко от Унгария

  • ел би булгарикум-
  • скандал-
  • отстранен директор-
  • цена-
  • доставка-
  • мляко-
  • унгария

„Всичко, което каза министър Никола Стоянов, е откровена лъжа“, твърди Николай Маринов 

Скандалът в „Ел Би Булгарикум“: Отстраненият и новият шеф спориха в ефир за цената на доставката на мляко от Унгария - 1
Снимка: bTV

Отстраненият директор на държавната млекопреработвателна фирма „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов поиска право на отговор на казаното в предаването „Лице в лице“ вчера от служебния министър на икономиката Никола Стоянов.
Стоянов обяви, че през декември миналата година Маринов е сключил договор с новорегистрирана фирма посредник, която доставя мляко от Унгария. Освен това в договора е било предвидено авансово плащане. Министърът обяви също, че има сигнали, че качеството на това мляко е лошо. Стоянов спомена и закупени нови автомобили и цистерни на завишени цени с решение още на първия Съвет на директорите, начело с Маринов, който поискал от него да спре проверката на ДКК по този казус.

„Всичко, което каза г-н Стоянов, е откровена лъжа“, заяви днес отстраненият директор на „Ел Би Булгарикум“.
За договора за доставка на мляко от Унгария Маринов обясни, че когато е постъпил на работа в държавната компания тя е изкупувала млякото на цена около 1,55 лв., в която около 15-20 стотинки е за транспорт.

„Забележете, транспортът от Добрич до Видин е 4300 лв. Реших да оптимизирам разходите и потърсихме оферти от други фирми. Получихме по-ниски цени, като една от офертите беше от фирма, която внася мляко от Унгария. Тази фирма има само три доставки в „Ел Би Булгарикум“.

На въпроса откога съществува тази фирма той отговори, че не е знаел предварително и чак сега разбира, че е създадена малко преди той да встъпи в длъжност (1 декември 2022 г.). Стигнали са до фирмата чрез служители, които изпратили запитвания до различни компании. Качеството била проверено чрез лаборатория на държавната фирма.

„Аз отказах оферта на министъра, за която той ми сподели в една от срещите ни в министерството, че ще получа. Като се върнах в кабинета си, на имейла си действително имах оферта – от българска фирма, която внася мляко от Унгария“, обяви Маринов. Той уточни, че въпросната компания е внасяла мляко от същата ферма, от която тази, с която са сключили договора. Нейната оферта обаче не отговаряла на стандартите за качество на „Ел Би Булгарикум“ и цената била висока – между 1,32 и 1,52 лв. за литър.
„Това, което направих аз – започнахме да изкупуваме мляко предимно от региона на Видин, от български производители, на цени от 1,15 до 1,35 лв.“, уточни отстранения директор.

По телефона в разговора се включи новият директор на в „Ел Би Булгарикум“ Владимир Русев, за да опровергае твърдението за цената на млякото по договор с фирмите, които Маринов е избрал. Той обяви, че цената по документи е 1,55 лв. за една от компаниите и 1,53 лв. на литър за друга фирма, която е била новорегистрирана.
Договорите са разписани така, но доставките са на други цени, отговори Николай Маринов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лигава муцуно

    46 5 Отговор
    А къде е Българското Млякооо? Въже ставам,само и само да увиснете на мен!
  • 2 Стига Театър

    12 4 Отговор
    Аз да,Ви налегна на тясно родителикиттттте
  • 3 Бонев

    44 0 Отговор
    Който е гледал предаването е разбрал защо сиренето и кашкавала са толкова скъпи. Спрях да харесвам логото "изберете българското".

    Коментиран от #15

  • 4 Опааа

    32 1 Отговор
    “Договорите са разписани така, но доставките са на други цени…”🤦‍♂️😆 Държавно братче!

    Коментиран от #6

  • 5 Отсраненият е

    32 4 Отговор
    голяма схема, и аз съм минал на гуда. Истински кашкавал в България няма.
  • 6 Бонев

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Опааа":

    В цялата история това е най недопустимо. В нормална държава този веднага би трябвало да бъде разследван.
  • 7 ХПХ

    8 6 Отговор
    Този се мисли за незаменим.
  • 8 ПУ.РУ.ФИЛИ,

    8 4 Отговор
    САМО БЕГЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
    ОБРАЗУВАТ ГАЗОВЕ,☝.......
  • 9 Реалист

    17 1 Отговор
    Биричеда тръгнал крачки по 5 метра да прави, ама го спрели:)
  • 10 Минева

    14 1 Отговор
    Има прокуратура и съд
  • 11 Тоалетна хартия

    34 3 Отговор
    В България магазините чуждестранни са с мляко от Чехия и Полша, моркови и зеле от Австрия, да очакваме , череши, праскови и т.н. от Финландия, Швеция или Норвегия!!! Взеха ни за бушмени и индианци да се радваме на дрънкулки. Ноооо, явно си го заслужаваме, щом има ""хора"" да гласуват за славуца,Кирчо и кокорчи, както и за банкенския еничар!!!
  • 12 Сталин

    10 12 Отговор
    И този ще да е от братчедите на Киртака,много си приличат, дребен селски крадец и мушморок

    Коментиран от #14

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 9 Отговор
    Хайде Бойко, връщай се, та да пратиш още боклуци, като този министър, в Дубай....
  • 14 Хахаха

    24 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Човека ви говори от месец,как ни грабят германците и свали цените,напук на хората на тиквата и чорапа а вие търсите под вола теле?Плащай баровецо и си избери пак същите ти крадливи господари и продай тази държавна фирмичка на арабите,да знаеш,че ще лапаш истинско гръцко сухо млЕко,без конкуренция.Абда ли.
  • 15 розово

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    Аз пък разбрах че най големият спекулант държавата.Народа трябва да се вземе в ръце .
  • 16 Иван

    6 0 Отговор
    Аферим
  • 17 Зевзек

    6 7 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тая крива муцуна която е решила че ще е директор до живот и сега реве като ощипана госпожица.Айде миличко в частния сектор да се научиш на работа....директор с памперс.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иванов

    7 0 Отговор
    Е нали уж започнал да изкупува българско мляко. В същото време подписал договор с унгарска фирма. Министърът пък му казал да купува от Унгария, но чрез друг посредник. И това е държавно предприятие, което защитава българските интереси. Браво! Честито!Честито!
  • 20 Констатация

    9 0 Отговор
    Ако сме се докарали до там , че България да внася мляко , то трябва тези които ръководят територията , по една сопа в гърба , и да ходят да пасат трева.
  • 21 Преразказ

    8 0 Отговор
    Краварката е в левият ъгъл , и маха на колите да спрат. А крава не се вижда в конспекта на картинката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол