Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 09:25 1 410 25

Дянков: ДДС трябва да се върне на 20%, за да нямат фирмите свръхпечалби и да влизат повече пари в бюджета

  • симеон дянков-
  • ддс-
  • 20 процента-
  • фирми-
  • пари-
  • бюджет

„Съмнявам се, че ще имаме редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото големите партии гледат към местните избори в края на есета“,  прогнозира бившият вицепремиер и финансов министър

Дянков: ДДС трябва да се върне на 20%, за да нямат фирмите свръхпечалби и да влизат повече пари в бюджета - 1
Снимка: bTV

Цените растат, потреблението се свива. Инфлацията нараства, но в България тя е привнесена отвън. Това заяви Симеон Дянков в ефира на bTV. Той бе категоричен, че спекула в цените у нас има.

ДДС трябва да се върне на 20%, за да нямат фирмите свръхпечалби и да влизат повече пари в бюджета, смята още Дянков.

Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 г. Дянков не вярва и на прогнозите за едноцифрена инфлация, каквато е целта на служебното правителство. Той обясни, че в България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предишното редовно правителство. "Веднъж като се вдигне цената, трудно си свалят търговците и производителите цената на продуктите. В момента, в който се качват цените, тя няма да спадне и това виждаме в момента в България", отбеляза Дянков, цитиран от novini.bg

Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара. Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета. "В следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния финансов министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите", настоя Дянков.

"Спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса, цените на стоките ще спаднат", добави той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. „Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива“, каза още той.

„Съмнявам се, че ще имаме редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото големите партии гледат към местните избори в края на есета“, прогнозира бившият вицепремиер и финансов министър.

Той смята, че ако има някаква надежда за съставяне на правителство, то ще е около партии, които искат влизане на България в Шенген и Еврозоната. "Демократична България" е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема, посочи Дянков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тоя

    15 3 Отговор
    да спре да дудне тъпни ! Всъщност , къде е бездомника , бе ?
  • 3 Постна пица

    8 9 Отговор
    Трябва да се намалят и заплатите, а и да се премахне комунистическата надбавкя за стаж. Гласувайте за Тиквата - главатар!
  • 4 така е

    16 3 Отговор
    Даже не 20% а поне 25% и без субсидия за тока и газа. Това само напомпа цените, а пари в държавата няма.
  • 5 Калпазанин

    26 0 Отговор
    Нема по объркана държава, акцизи данъци за потребителите а за мутрите субсидии и по малко ддс, навсякъде храни и лекарства с по 10% ддс, а тука щото сме богати по 20% сигурно щото сме по богати
  • 6 Мнение

    21 1 Отговор
    Само една трета от българите избягаха от Родината, а другите измират недостатъчно бързо. Това е проблемът на нашите политици и "експерти".
  • 7 Калпазанин

    18 0 Отговор
    И най важното задава ли някой въпроса на тия финансисти къде са тия пари на данъкоплатеца
  • 8 Българин

    21 3 Отговор
    Хер Флик с постната пица пак тръгнал да дава акъли. При тая инфлация трябва да падне ДДС-то на лекарствата и стоките от първа необходимост, трябва да има безплатни енергийни пакети за пенсионери и социално слаби. Тоя наясно ли е колко е поскъпнал живота и как се издържа едно семейство, какво яде, какви сметки плаща и как живее въобще?
    Тия заслужават да ги оставиш една зима да оцеляват с минимална пенсия. И напролет, ако са живи да им дадеш думата да ги питаш пак за същото...

    Коментиран от #16

  • 9 от.рат

    20 2 Отговор
    Тоя обрече народа на глад и мизерия с години, сега се изказва като някакъв капацитет. Не сме забравили ГЕРБ как замрази доходите за цели 3 год. И днес ОЩЕ не можем да се съвземем от геноцида, наложен от ГЕРБ.
  • 10 Пич

    22 4 Отговор
    Доживяхме , и този да каже нещо полезно ! Не само трябва да се възстанови ДДС за всички , но трябва да се спрат всички държавни пари за " бизнеса " !!! Това не бяха мерки за намаляване на инфлацията , както видяхме , а за пълнене на офшорките на монополите и политиците !!!
  • 11 По-скоро

    14 3 Отговор
    Трябва да се въведе Прогресивният данък, какъвто беше в България до началото на 2008 г.! Прогресивните данъци ограничават социалното разслоение на лицата с по-ниски доходи от тези с по-високи.
  • 12 от.рат

    12 0 Отговор
    Трябва да започнат помощите за домакинствата и пенсионерите. Чудовищната инфлация убива народа. Службашите на Радев ни доведоха до Голодмор.
  • 13 от.рат

    14 0 Отговор
    Спрете енергийните помощи за бизнеса! Те не помагат за преодоляване на инфлацията.
  • 14 а защо изобщо

    16 4 Отговор
    Защо намалиха ДДС изобщо? Държавата го намали, а тарикатите вдигнаха цените с по 30%. И сега хем няма пари, хем теглим заеми да наливаме във фирмите.
  • 15 доживях да чуя

    9 3 Отговор
    тоя крадец да спомене частична истина
  • 16 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Много точно казано за Хер Флик. Той точно така се отнесе към народа докато държеше властта. Наглото е, че отписваха по 4млрд. несъбираемо ддс, което ще рече ддс измами, а сега тръгнал да дава акъл, както и Костов например, който пък загроби енергетика и приватизация. Това е висша форма на наглост. Още повече, във времена на огромна спекулативна инфлация да говориш за още по високи цени чрез ддс е меко казано садистично.
  • 17 Ицо

    4 0 Отговор
    Защо изобщо му давате думата и го показвате тоя грозник прилича на Гаргамел
  • 18 Тачо

    4 0 Отговор
    ЗАЩО РЕСТОРАНТЬОРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА С 9% ДДС?КОЙ лобира за тях в парламента?Зърнарите защо продават без ддс,вижте какви джипове и свръхскъпи коли карат,и теглят ДДС за тях.Можело да продават без да внасят ддс,а всичко да купуват и да му теглят ддс-то.Айде стига сте ги лансирали зърнарите.Нека и млекарите да продават млякото без ддс.
  • 19 Подоходен данък кога

    2 0 Отговор
    Повишените през 2020-2022 г. разходи следва да се покливат от нарастване на данъците, а не от нови заеми, иначе до няколко години ще сме фалит или хиперинфлация и жална ни майка
  • 20 тюмбалак - чиновник

    3 1 Отговор
    да се премахне комунистическата надбавкя за стаж - да го видя няма да го повярвам. Цялата държавна олигархия ще ревне като искърско магаре
  • 21 Y Злият Гений

    3 0 Отговор
    Тоз, ако го впрегнем за добруването на Нацията мой да свърши нещо ама иначе при Бойчо, Делянчо, Доганчо и Костов в Белене - свинари!
  • 22 Факт

    2 0 Отговор
    Доказан неодачник ако искаш ликвидация го наемаш .кажи на хората как те гонят от всякаде щом и от Санкт Петербург и Лондон те изгониха за некадърност
  • 23 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    2 0 Отговор
    ТОЗИ АЗ АЗ НЕ ИСКАМ --ДА ГО ОБИЖДАМ ----САМО ЩЕ МУ КАЖА ---СПОРЕД КЛАСАЦИЯТА
    ПЕЕ--РАС
    ГЕ---Й--

    А ТОЙ Е ДЖЕНДЪР С ПАРИ
  • 24 Нашия

    1 0 Отговор
    Тоя измекяр 100% не е платил една стотинка данък в живота си.Крадените му пари са по дружества и офшорки отдавна !
  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    ... Те не ги осигуряват. Младите искат 1200,а той им дава 600 без осигуровки и Бг губи. Също не се издават касови бележки. Може би и те бизнесмените за тях са си прави, изкупиха на бедните хора без пари жилищата, земите им, и кво ще ги правят, забили колпета, а не сеят ги. 1 към 1
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол