Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 16:26 1 878 3

Полицията предотврати телефонна измама за 70 000 лева в Нови пазар

  • телефонна измама-
  • полиция

Заловено е "мулето", прибрало първата сума от 3000 лева от възрастната жена

Полицията предотврати телефонна измама за 70 000 лева в Нови пазар - 1

След серия опити за телефонни измами в Нови пазар и Каспичан през последните няколко дни 68-годишна жена е била въведена в заблуда и измамена. Благодарение на бърза и прецизна работа на криминалисти от РУ- Нови пазар съвместно с колегите им от ГДНП помагачът в измамата, 24-годишен мъж е установен и задържан, съобщават от ОДМВР-Шумен, цитирани от "Фокус".

В обедните часове на 23 февруари на стационарния телефон на 68-годишна жена позвънил непознат. Представил се за лекар и ѝ съобщил, че неин близък е пострадал сериозно и има нужда от сложна операция, за която са нужни пари. В разговор с жената успял да разбере с каква парична сума разполага в дома си. Казал, че на първо време 3000 лева ще бъдат достатъчни, за да започне скъпоструващото лечение.

"Лекарят“ обяснил че ще прати куриер да вземе парите и започнал да я разпитва за адреса на който живее. Жената се усъмнила и започнала да задава контролни въпроси. В обръщение влязъл втория ползван от телефонните измамници сценарий- провеждане на полицейска операция за задържане на измамници. С идеята, че помага на полицията жената се съгласила.

Получила още няколко обаждания, в които измамниците, които се представили за полицаи ѝ казали, че около блока има снайперисти да бъде много внимателна и да следва точно инструкциите им. След като успели да я заблудят, накарали жената да предаде паричната сума на куриер, казали че след като заловят измамниците ще ѝ върнат парите. Тя предала на напълно непознат човек сумата от 3000 лева.

Малко по-късно получила второ обаждане. Попитали я дали има пари на влог в банка. След като разбрали, че има повече от 70 000 лева успели да я убедят да отиде и да изтегли колкото може повече. След колебания от нейна страна започнали заканите и заплахите, че ще ѝ счупят ръцете и ще я заключат в мазето на жилището ѝ. Притеснена, жената отишла до банков клон в Нови пазар. На място дошли полицейски служители от РУ- Нови пазар и провели беседа с нея.

Пред тях разказала, че вече е дала 3000 лева и дошла в банката да изтегли спестяванията си, за да ги предаде. С намесата на полицая е предотвратено тегленото на над 70 000 лева. Започнала интензивна работа по установяване на помагача в телефонната измама. В хода на множество проведени действия съвместно с ГД "Национална полиция“ криминалисти от РУ- Нови пазар влезели в дирите на 24-годишен мъж от Каспичан.

Изяснено било, че той е ходил на указаното за среща място и лично взел паричната сума от жената. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар, задържан бил и 29-годишен мъж, който превозвал мулето с лек автомобил. След бързи действия със съдействието на полицейски служители от ОДМВР- Русе е открито мястото, на което мъжът от Каспичан оставил паричната сума.

Иззети са 2 450 лева от общо 3000. Разликата била за разходи на мулето- за такси, за превоз и "хонорар“ за работата му. 24-годишният не е криминално проявен. Споделил, че преди около месец пуснал обява, че си търси работа. С него се свързали непознати, които съобщили, че набират хора, които да разнасят пари- дарения за бежанци. Работата по документиране на извършеното престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК продължава.

От ОДМВР-Шумен апелират:

Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н. ;
Не се доверявайте на непознати хора;
Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането; В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;

Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.

Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    7 2 Отговор
    Супер некадърно полицейско - явно ги е било страх реално - трябвало е да поддържат разговора няколко дни и да обкръжат групата.

    На практика не са ги хванали - всичко е изчислено. Вариант - дават им фалшиви банкноти. Вариант - слагат проследяващо устройство на чантата. Вариант - няма вариант.

    Не ми харесва това безсилие - мафията трябва да се смачква в зародиш.

    Коментиран от #2

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    ИМЕ така Е
  • 3 СТИГА БЕ....😀

    0 0 Отговор
    ПА НА МЕН
    АКО МИ СЕ ОБАДИ
    НЕКОЙ ЧЕ брат ми...нещ@стник
    Е ПОСТРАДАЛ
    НЕ ТРИ ИЛЯДИ
    ТРИСТА ИЛЯДИ ЩЕ ИМ ДАМ
    С РАДОСТ И УДОВОЛСТВИЕ...😀😀😀
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове