Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 20:49 3 498 81

Експерт: Липсата на квалифицирана работна ръка е голям проблем за бизнеса

  • демографска ситуация-
  • внос на работна ръка

За да расте икономиката ни, по оценка на работодателските организации, трябват десетки, да не кажа и стотици хиляди хора, които няма как така бързо да дойдат, каза Бойко Таков

Експерт: Липсата на квалифицирана работна ръка е голям проблем за бизнеса  - 1

Високата инфлация и последствията от войната в Украйна се са се отразили значително на българския бизнес, показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

"Процентът от малките и средни предприятия казва, че усещат негативното влияние на инфлацията. Това не е неочаквано, това се вижда и в един друг въпрос, който им зададохме - най-големите пречки пред развитието на техния бизнес. Най-срещаният отговор е липсата на квалифицирана работна ръка, след него - високите цени на суровините и високите цени на енергийните носители", заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.

Пред Bulgaria ON AIR Таков заяви, че инфлацията засяга огромна част от малките и средни предприятия. Един от начините за справяне е увеличаване на стойността на крайния продукт или услуга, а това рефлектира върху крайния потребител.

"Върху инфлационния натиск оказва влияние и увеличаването на работната заплата. То е неминуемо, но това стимулира инфлационни процеси. Няма универсално лекарство или рецепта за справяне с инфлацията. Зависи от сектора, сферата на дейност и кондицията на самата компания. Процентът е много голям, но не е нещо стряскащо. Не е изненада предвид високите нива на всичко", коментира изпълнителният директор на ИАНМСП.

"Проблемът с кадрите е от най-сериозните, подчерта гостът и допълни, че през последните години той се задълбочава. "Единственият начин да бъде решен този проблем е да привнесем работна ръка. Не само квалифицирани, ние нямаме обща работна ръка. Безработицата е на ниско ниво. За да расте икономиката ни, по оценка на работодателските организации, трябват десетки, да не кажа и стотици хиляди хора, които няма как така бързо да дойдат", каза Таков.

Само за миналата година има 16 000 новорегистрирани заети лица от трети страни, стана ясно от думите на госта.

Освен негативните неща има и положителни, сподели той. "Огромен процент от компаниите са оптимисти за бизнес средата през 2023 г. Положителни резултати видяхме и в начина на подкрепа, която искат да видят от държавата. Един от най-търсените видове за подпомагане е технологичната модернизация, дигитализацията. Следващите програми са точно в насоките, които се очакват от предприятията", обяви изпълнителният директор на ИАНМСП.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закривай

    84 13 Отговор
    Нема работна ръка, скоро горива и ток нема да има. Само с евроатлантици по долни гащи бизнес не се прави.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ванко 1

    132 3 Отговор
    А липсата на адекватно възнаграждение е още по-голям проблем.
  • 4 Накратко

    80 1 Отговор
    Работодателите да спонсорират персонални договорни стипендии във фирмени техникуми, а не да внасят чужденци (за по-ефтино).

    Коментиран от #23

  • 5 Хахахх

    143 3 Отговор
    Искате да ви работят за без пари, за да прибирате десеторни печалби и да ви изплащат Мерцедесите. Като ви поискат 10% увеличение, казвате няма от къде да ги взема и тръгвате с любовницата за Тайланд...И на всичко от горе мамите и държавата със схеми и източване. Същата държава която ви субсидира с данъците на същите тези работници...Ами кво очаквате, бе?!
  • 6 Последния Софиянец

    85 7 Отговор
    Българската икономика се крепи на работещите пенсионери.Като измрат не ми се мисли.

    Коментиран от #25, #27

  • 7 Милен

    64 1 Отговор
    Е много претенциозни тези наши "работодатели" от 500 млн човека не могат да си намерят достатъчно квалифицирани да им работят 🤔
  • 8 Боклук

    83 6 Отговор
    За 500—600 лева заплата никой няма да дойде да им работи. В БГ фирмите работниците са подложени на унижения и потъпкване на човешкото достойнство.Това е държавна политика във всички сфери особено в бюджетната,където тормозът е огромен
  • 9 Цар Киро

    63 1 Отговор
    Защо бе,в махалата има много квалитети,всички инженери по кражби и далавери,наркотици?!.Къде Ви е проблема?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    79 2 Отговор
    Не знам за работодател, който да е инвестирал и 1 лев за по-добра квалификация на служителите му. И всеки си мисли, че държавата трябва да му осигурява готови обучени кадри отнякъде.
  • 12 Васил

    84 2 Отговор
    Липсата на квалифицирана ръка е свързана с липсата на адекватно заплащане. Всичките помощи които получиха бизнеса си го прибраха по сметките и никакви инвестиции.
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    88 2 Отговор
    Експерт: Липсата на НИСКОПЛАТЕНА квалифицирана работна ръка е голям проблем за бизнеса !

    Експерто да си роди отгледа и обучи работна ръка (роби).
  • 14 Анонимен

    61 5 Отговор
    Квалифицирани работници има но чорбаджиите не дават пари дори и на доказани специалисти. Правят си оглушки .Иначе от вузовете излизат много големи специалисти с платени дипломи. Инженера си мисли - Като знам какъв инженер съм се чудя как да отида на лекар ..
  • 15 Йес ънкъл тони

    54 2 Отговор
    Българският чорбаджия не обича да си плаща масрафите. Ни на зоставчици ни на служители. Яжте сега голата опашка
  • 16 Гориил

    31 3 Отговор
    Истинските европейски мъже трябва да се готвят за война. Така е казал Заратустра
  • 17 Калпазанин

    72 1 Отговор
    Ами закривайте училища, гледайте ергенът и къв беше там шеф кулинар бигбрадър субсидирайте пайнер лбгт паради с по 50 висящи дилъри на дрога продължавайте да ги пускате на свобода и ще намерите, апропо заради такава либерастия проблема е и във Европа, упадъка е започнал
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонимен

    56 3 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Защо трябва да работя тук като мога да отида на запад и да взимам четворна заплата за същата работа.

    Коментиран от #30, #36, #42

  • 20 тука е така...

    54 3 Отговор
    А липсата на адекватно заплащане е голям проблем за квалифицираните работници.
  • 21 Перо

    58 2 Отговор
    Какъв бизнес, какви 5 лв.? Който е останал в БГ не иска да работи за крадливи мутри, неразстреляни, заради престъпната политическа и икономическа, мутренска система, заложена в началото на несвършващия преход!
  • 22 пешо

    41 4 Отговор
    при соца не беше така имаше много квалифицирани кадри сега няма заводи няма фабрики няма нищо планът ранър унищожи всичко
  • 23 бл.134 в Zап. парк

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Накратко":

    До експерт : Ако гонехте бежанците по магистралата ,щяхте да имате работна ръка .Или искате нобелови лауреати да ви бачкат ,искате за 5-10 бона - няма
  • 24 Калпазанин

    46 1 Отговор
    И да не забравите да би инфрмирите ежечасно за тита онази отврат от Бургас с напомпаните джуки никулета джизъси Евгени минчев фъ ки и тем подобна сган, те са ни по важни
  • 25 безпартиен

    41 6 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Работещи пенсионери?Само в МВР такива "работещи" със заплати над 2500-3000 лв.+ пенсия+20 заплати за пенсионирането си са над 5000 души!!!Всички са на ръководни длъжности!С това пречат за кариерното израстване на млади кадри и от друга страна източват пенсионната система!Дали са толкова необходими,че ако излязат от МВР ще се закрие министерството?Или пък за длъжностите им няма кандидати?Какво са идни 180-200 млн.годишно само за заплати на тези "работещите" пенсионери!?Няма друга държава в ЕС,САЩ и дори Русия с бившите ОНД републики с такова пенсионно законодателство!Когато се пансионира човек но пожелае да работи-в частния сектор!Или пенсия или заплата в бюджетната сфера!Знае ли някой броя на работещите пенсионери със заплати от бюджета-държавен или общински?Дали не се губят едни милиарди само да това двойно заплащане!?А това са и най-верните избиратели!

    Коментиран от #48, #49

  • 26 Студопор

    54 1 Отговор
    Бойко Таков може ли да познае защо няма квалифицирана работна ръка като е такъв експерт?
    Заради експерти като тебе, Таков! Че разсипахте леката и тежката промишленост, разпродадохте и разрушихте де-що предприятие и завод имаше. Подиграхте се с една камара шлосери, стругари, фрезисти и заварчици! Тия хора, ако нямаха шанса да емигрират, децата им видяха какво се случва с майките и бащите им и решиха да не допускат грешките на родителите си.
    Сега обясни, като си такъв експерт, защо да се връщам да ти работя за 1000 лева и да харча 500-600 за сметки, като мога да работя за еквивалента от 2000 лева на вънка (че и повече, ако се вредя) и да харча по-малко от половината за сметки?
    Как ще ме стимулираш да си дойда?
  • 27 СЛОНА

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    ТОГАЗ ЕС ,ЧЕ ГИ РАНИ И НАТО ,ЧЕ ГИ БРАНИ,АМА СЕ ПИТАМ КОГО!!!.....????????
  • 28 Но пък от липса на ЕКСПЕРТИ

    32 0 Отговор
    Не се оплакваме.
  • 29 Наблюдател

    29 3 Отговор
    Е поне показваме на света как не трябва да се прави бизнес. Когато комунистическата пасмина заграби средствата за производство , разпродаде половината натрупани активи и започва един комунокапитализъм - еталон. Какво да правят грамотните? По младите бягат, а други вече са се примирили и нещата кретат някак си.. Почви се по някое време един дето почна да ги посритва да плащат поне някякви данъци, ама бързо му видяха сметката. Щом контролираш парите в държавата можеш да купиш и протести, да си купиш и партия да пробутваш служебни кабинети и да теглиш кредити. С 20% инфлация ликвидираш 15% от банковите задължения на "нашите хора". Честито умни или мислещи се за умни българи

    Коментиран от #54

  • 30 ЦК на КПСС

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    прав си, там има повече чинии за миене
  • 31 Рошко

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И къде е тази работна ръка бря без образование, в пайнер ли или в салоните за красота или пластичните клиники ме виждаш ли че на опашка чакат да се лакират и епилират вече не е и ясно мъже ли са жени ли са
  • 32 Хем прости, хем умни няма как

    39 2 Отговор
    Искате хората да са прости и неуки, за да ги управлявате по-лесно, а после ревете, че няма квалифицирани работници. Откъде да се вземат? Още по-лошо ще става.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Смех 😆🤡🤣

    10 4 Отговор
    Ми то и германците не са умен народ вече 100 години карат на един дизел доказаха им че е канцерогенен а ма те си продължават.Човек дет нимой измисли нищо ново как му казват е ми глпакама не им пука пак са си на те де ита
  • 35 Уса

    39 0 Отговор
    Изравнете заплатите с европейските и пак няма да имате кадри,защото не сте сериозни бизнесмени.В момента в сащ никой не иска да работи за 15$ на час и работодателите се надпреварват кой да даде повече
  • 36 та така...

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Като поработиш 5-6 години навън ще разбереш защо е по добре ако получаваш поне прилично заплащане там където ти са корените, дори и да не е съвсем същото като навън. Проблема е, че разликата все още е твърде голяма, а и живота е по много по различен начин, макар и не особено евтин.
  • 37 Така е..,

    44 2 Отговор
    Само до преди няколко години т.нар. работодатели се ежеха за щяло и нещяло на работниците и любимата им фраза беше “на когото не му изнася да напуска, навън чакат на опашка”. След като по-голямата част от способните взеха, че се вслушаха в тая препоръка, се оказа, че май имаме проблем - няма кой да работи. Ами хайде, нали сте много умни ( и затова сте богати - друга дежурна фраза!), решавайте проблема. П.п. С внос на работна ръка не се получава, вече и вие го разбрахте.
  • 38 Бат Жоро

    30 1 Отговор
    Слабо начално образование, ужасно средно образование, студенти които не могат да четат и смятат........ Какво ни чака....., не ми се мисли. Насърчава се наглото поведение на учиници и студенти - претенции от всякакъв вид; учители и доценти - натикани в ъгъла да изпълняват всички жалания на обучаемите.... Скоро тая дъжава ще изчезне напълно. Простотията и простащината, чалгата и мутризацията са превзели училища и университети!

    Коментиран от #44, #75

  • 39 Защо се лъже че има работа в България

    25 2 Отговор
    Към 27/02/2023 в бюрата по труда има активни 161155 профили на търсещи работа лица.
    А това са само официалните регистрирани няколко пъти повече са безработните които не са регистрирани...

    Към 27/02/2023 в бюрата по труда има заявени 15487 свободни работни места.а.

    Много Безработни а малко свободни работни места в Бюрата по труда.

    Коментиран от #50

  • 40 Мен

    49 1 Отговор
    Тоя експерт да се самоубие. Хора има, кадри има, балъци няма. Няма кой да ви работи за 1100лв в завода на поточна линия,когато сиренето струва 30лв. Инъче има хора да си сглобят атомна боба в България. Тези хора си търсят парите. Разберете го робовладелци нещастни.
  • 41 Инвестиции

    27 2 Отговор
    Бизнеса не обича да дава пари за обучение и квалификация, предпочита да краде персонала и наготово някой HR да взема бонуси.
  • 42 Иначе умират за русията

    10 14 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    А защо на запад, защо не на изток-русия?

    Коментиран от #53

  • 43 Име

    19 1 Отговор
    Добре. А защо администрацията не се заеме с непосредствена работа, да даде пример. То бива - бива - ама аз да се смахвам 10-12 часа - не е редно.
  • 44 Даааааа....

    18 2 Отговор

    До коментар #38 от "Бат Жоро":

    Много точен коментар на ситуацията с кадрите. Наех скоро двама инженера, които не младеят действия като събиране, изваждане, умножение и делене. Как са си взели изпитите по Висша математика, просто не ми се мисли. За интеграли и диференциални уравнения изобщо не бяха чували. Само петици и шестици в дипломите им? Измерват силата на тока във ватове, а напрежението в ампери. Изгоних ги на първата седмица.
  • 45 Браво

    19 3 Отговор
    А липсата на адекватно заплащане на трудещите е най големия проблем ...на бизнеса
  • 46 ПУ.РУ.ФИЛИ,

    6 5 Отговор
    САМО ЗА ВАС НЯМА РАБОТА
    ЩОТО СТЕ БИВШИ И СИНОВЕ И
    ДЪЩЕРИ НА БИВШИ ПАРТ.СЕКРЕТАРИ☝
    Апропо ГЛЕДАЙТЕ ОТ вчера след новините
    По БНТ1 в рубриката ЕВРОПЕЙЦИ
    ФИЛМА ЗА ФАБРИКАТА
    ЗА МЕКА МЕБЕЛ В ЛОВЕЧ
    РАБОТИ ОТ 30години
    с над двайсет държави👍......
  • 47 тома

    19 5 Отговор
    Те кадрите заминават за Европа батко защото с тези заплати които ги давате млад човек не може да искара две седмици
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 9897

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "безпартиен":

    в ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ Е СЪЩОТО
  • 50 Дядо Благо

    15 6 Отговор

    До коментар #39 от "Защо се лъже че има работа в България":

    Ако си безработен, но ако можеш и да четеш и да пишеш, ще те наема на работа с прилична заплата. А ако и от математика разбираш - двойна заплата. Много безработни, но никой от нищо не разбира, а и не идка да се научи. Днес тук, утре там, и така цял живот от цветче на цветче - от брокер на недвижими имоти, към застраховател, след седмица - пиколо или раздавач на флаери, след 2 седмици разносвач на пици.
    А бе вземи стани шлосер, ама добър, или стругар, ама добър или автомонтьор, ама много добър че от аматьори там вече ми писна.
  • 51 Варна

    14 0 Отговор
    Специално потърсих инфо. ,кой е този Бойко Таков? - Оказа се индивид, който вчера е опознал първичните си полови белези, но вече дава интервюта. Това 30-на годишно недорасло хлапе едва ли е наясно къде се намира.
  • 52 Гого

    20 2 Отговор
    Дааа. Някой искат да прекарат дявола. Хем няма квалифицирана работна ръка, хем няма добро заплащане. Ами тарикатлъка е голям. Да се работи качествено, за малко пари. Мечтата на местния бизнес. Ами как ще има квалифицира работна ръка, като тя бяга на запад където ще и дадат два, три пъти по голяма заплата и то в евро. Друго е да търсиш привнесена работна ръка от мигранти. Хора изпаднали в нужда и готови ако са квалифицирани да работят за някакви пари. Това е мечтата. Да де ама и те не са балами. Като са кадърни и те хващат на запад. Така, че философията "Не даваме високи заплати за да не помпаме инфлацията" издиша от всякъде. Така, че като има високи заплати, ще има и квалифицирана работна ръка. Иначе се задейства нашата хубава поговорка: "Те ни лъжат, че ни плащат, ний ги лъжем, че работим".
  • 53 Анонимен

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "Иначе умират за русията":

    Замислям се но след като на бай дън синчето отиде на изток значи и там има пари. Може и там да пробвам .
  • 54 ха сега де!

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    Добре де но защо на много места по света не се получават тези работи или там хората са замесени от друго тесто и като ги назначат на държавна служба зарязват личните си интереси, за да са отдадени изцяло на интересите на народа? Просто там народа не търпи мърлячи и шмекери, а моментално ги атакува, още с първите прояви и тези които целят да продължат добре знаят какво ги чака ако се издънят. Тук ги дундуркаме псувайки и мърморейки целия мандат, а после ги преизбираме защото ни е страх да гласуваме за други и под предлога " няма за кого" пак ги одумваме, но ги търпим до края на мандата.
  • 55 работник

    8 0 Отговор
    И моята ръка е работна само да пускате подходящи снимки!
  • 56 Бай

    19 4 Отговор
    Квалифицирана работна ръка, която има за майчин български език, която говори поне още 1 език, с висок професионализъм и висок образователен ценз има. Обаче тя няма да работи за 1000 или 1500 лв. Бизнеса да се научи да плаща и проблемът ще изчезне.

    Коментиран от #71

  • 57 гост

    20 1 Отговор
    кадрите трябва да са
    много квалифицирани
    много мотивирани
    много здрави (болнични не се толерират)
    но най-важното е да са почти безплатни
  • 58 Шаран БГ

    14 1 Отговор
    Много добре знаят ЭА Щ О у РБ не достига квалифицирана работна ръка. Много добре знаят къде е сега тази "ръка" и кой я прогони по чужди земи ! Тази демографска криза бе предизвикана от мъдрите ни политици и сега "се хапят , дето не се стигат" Не е виновна нито войната в Украйна , нито инфлацията за събития от преди 25 - 30 години Сега НЯМА много неща : липсват , хора, учебни центрове, пари. От къде да се вземат квалифицираните? И как я смятат партийните избраници като курдисат евро-то – кой ще работи за бруто 500 евро месечно , където и да е!?
    Мисли ли някой от тях, като агитира хората да гласуват за него, как преживява С Е Г А по-голямата част от населението , когато цените на хранителните стоки и всякакви услуги са 2-3 /два-три / пъти по-високи от тези в Западна Европа съаобразно доходите ?? При еднакви цени и три-четири пъти по ниски доходи , какво се получава ??............... Ама гласувайте - много е важно !!............ За кого е важно ?...... Че и защо ?
  • 59 ФактЪ

    6 1 Отговор
    Държавата не ни дава да работим.
  • 60 Ехо

    8 2 Отговор
    Вдигайте заплатите и се конкурирайте!
  • 61 Летописец

    11 4 Отговор
    Ами разсипахте техникумите , и дори УПК-атата . Ама за тях урябват преподаватели и материална база . А евроатлантическите вождове в София мислят само за пачките си , или как да ги похвалят краварите . Та си направят още пачки .
  • 62 ръъъй

    13 1 Отговор
    Дайте пари и работната ръка сама ще дойде. Обаче назначените за капиталисти дрогаре комунистидупе дават пари не.
  • 63 БСП на Бунището

    9 1 Отговор
    Сега Осъзнавате ли кой плаща на партиите,които искат да ни извадят от ЕС и Шенген???Ми тези,чиито работници бягат от тях заради мизерните им заплати и заминават на терминал 2 в Европа...Ще ви помогна - Приватизатори ,Олигарси,Работодатели,Бизнесмени - с една дума Мангизлиите не искат да работите за 2 - 3- 4 хиляди Евро...Трябват им Роби!!!Ето кой финансира например " Възраждане ( на комунизма)...Е нема да ми е номера...Ще се наложи да плащате и на Работниците си!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 анонимен

    12 2 Отговор
    Българския бизнес сам изгони квалифицираната работна ръка на Запад. Сега реве.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 бгпростак

    4 1 Отговор
    Ние БЪЛХАРСКИТЕПРОZZТАЦИ мислиме, че за всичко са ни виновниамериканците,сорснятаиджендърнята, която не ни дава да развием потенциала си и да покажем колко сме можещи и знаещи.
  • 69 Трак

    20 2 Отговор
    Докато се карате на народа и спорите за някакви жалки 850 лв при положение че минималната запката трябва да е 2500 лв на тея цени НЕ МИ РЕВЕТЕ ЧЕ СТЕ НЯМАЛИ РАБОТНИЦИ И ЧЕ БВМАЛО КВАЛИФИЦИРАНИ ТАКИВА . Жа-лки го-веда вчера обяснявахте че 850 лв били много а сега нямало било работници. Ми бачкайте си вие бе бо-клуци
  • 70 Сколопендра

    15 0 Отговор
    Това е само прегледа,на филма...за тези които помнят ,преди филма,имаше и преглед.,.,филма тепърва предстои,във световен мащаб ,на никой вече не му се работи дори и за пари..
  • 71 Кака Пена

    7 7 Отговор

    До коментар #56 от "Бай":

    Пич, ти за портиер 3000 лева ли искаш? Търся портиер, но повече от 2900 не давам. За отваряне на една врата толкова плащам. Ходи в Лас Вегас - там на портиерите плащат по-добре.
  • 72 Иванов

    12 3 Отговор
    Ами как ще има работна ръка всеки иска да работи в офис или журналист или скри, никой не иска в производството всеки търси на хляба мекото и на работата лекото

    Коментиран от #73

  • 73 Дада

    15 3 Отговор

    До коментар #72 от "Иванов":

    И като бачка в производството какво ? 6 дневна работна седмица на ТРИ сменен режим не знаеш ден ли е нощ ли е на 10 часови смени за 1200-1500 лв МЕСЕЧНО ! На тея европейски цени ?!?! Ай СИ-КТИР… плюй си на ръцете запретвай ръкавите хващай па-рцала и си бачкай сам
  • 74 Тракиец🇩🇪🇯🇵🇦🇹🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬

    20 1 Отговор
    Не съм разбрал нито съм усетил робовладелците да изпитват затруднение с намирането на персонал . Спукаха се чрез невиждана ярост да не дадат 850 лв за минимална заплата и да обясняват субекти с паркирани майбаси за по 1 млн евро как нямало пари и не можело да стане а в същото време същите тези БКП и ДС га-нчовци с петолъчките на лицата а днес най големите капиталисти като БКП иззедника Домусчиев вълкодава от Мултигруп Вълканов лекето Велев и т н ми обясняват че нямало кадри ! Ми вземете си от Германия бе
  • 75 Учителка

    15 1 Отговор

    До коментар #38 от "Бат Жоро":

    Заплатите са ни вече добри, но всеки ден получавах заплахи от родители или дори от ученици, ако не им пиша шестица. Аме от известно време пиша само шестици и сега ми е по-лесно. Това е нашето образование днес. Така че не се учудвам че студентите са неграмотни и са нагли в притинциите си. В училищи на това ги учим. А родителите ни помагат. Резултатът е некъдърни наглеци с огромни претенции без покритие.

    Коментиран от #80

  • 76 Чорбаджи булимия

    0 0 Отговор
    Ние ще ги ползваме пък после те ще цоцат социала за ваша сметка
  • 77 Лъжа е

    10 4 Отговор
    Тоз бизнес търси послушковци и разтворени крака и не заслужава квалифицирана работна ръка
  • 78 Артилерист

    9 0 Отговор
    Ама нали уж демокрацията, свободния пазар, конкуренцията щяха да заместят тъй вредната държавна регулация и планиране? Що тъй няма кадърни кадри? Да не са се възползвали от свободното движение на хора и да са зарязали дом, Родина и демократическите благини и са хукнали в пустата чужбина да чиракуват? Положението с кадрите е катастрофално. В армията на няколко пъти обявяваха конкурси и пак са с поне една четвърт некомплект. Дори във Военна академия 25% ОФИЦЕРИ недостигали! А уж тя се водеше пансион едва ли не! Мои близки на село се оплакаха, че, ако повикаш "Бърза помощ", може да дойде евентуално фелдшер, а не доктор. Ние наблюдаваме парламентарните демократически препирни, но останалите все още в България хора, особено в т. нар. "дълбока провинция" са на ръба на оцеляването...
  • 79 ТАКА ЛИ ?

    4 0 Отговор
    При заплатодателите няма такъв проблем . Имат постоянен приток на работна ръка с всякаква квалификация . Явно при едните има нещо нередно но не знам какво е .
  • 80 Абсолютно права сте!

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Учителка":

    Аз самата съм преподавател в престижен университет. От 2 години, откакто започна безвластието, пиша само шестици и нямам вече никакви проблеми. Преди това заплахите от студенти /най-вече студентки/ бяха ежедневие. Писах няколко жалби до полицията, но резултат - никакъв. Реших че нямам нерви да оправям света и да поставям справедливи оценки. Вярно, че зам. декана често ми прави забележка, че не може всички да имат шестици, но това е поносимо зло. Е, за какви кадри, за какви 5 лева тогава да говорим. Какъвто ни е футбола, такава ни е и държавата, такива са ни и кадрите.
  • 81 Вальо

    3 0 Отговор
    След като не влагате средства в професионални училища да се подготвят учениците и да имат практики в предприятия, няма как да се получи. Още по-зле ще става. От училищата не излизат подготвени кадри. Вие на какво разчитате? Искате да имат стаж и подготовка, къде да ги получат? Ваша е отговорността да отделяте средства за подготовка, а не да бъдете консуматори. На времето имаше практики в училищата, но се ходеше и в заводите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове