Last news in Fakti

28 Март, 2023 13:43 1 462 44

Всяка година пазарът на труда у нас губи по 50 000 души, вече не ни достигат 300 000 работници

  • пазар на труда-
  • внос на работна ръка

Загубихме възможност да разчитаме на работници от Молдова, Румъния ни изпревари, сега разчитаме на Киргистан и Узбекистан, каза Милена Ангелова от АИКБ

Всяка година пазарът на труда у нас губи по 50 000 души, вече не ни достигат 300 000 работници - 1

Пазарът на труда в България изпитва нужда от близо 300 000 души, като всяка година се губят по нови 50 000, което може да бъде частично решено чрез нова оценка на остатъчната трудоспособност. Хората с увреждания в България са почти 500 000 и мобилизирането на тяхната остатъчна трудоспособност е сериозен резерв за пазара на труда, каза предтелевизия Блумбърг България Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и член на Европейския икономически и социален комитет..

"Вече загубихме възможността да внасяме работници от Молдова, където Румъния ни изпревари, и сега трябва да се състезаваме с по-далечни дестинации като Киргизстан и Узбекистан", даде пример Ангелова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калинке неземна

    72 2 Отговор
    плащайте повече и може и да намерите работици.
    Ама нали е по-евтино от Узбекистан.

    Коментиран от #7

  • 2 Моленке, дано

    47 2 Отговор
    некой узбекистанец загорял да ти го натегли.
  • 3 Смех !

    58 2 Отговор
    Нали се хвалите с украинските си гости.Ама и те няма да работят за 800 лв .Като те гледам как си се ояла,здраво работиш и ти !

    Коментиран от #9, #23

  • 4 Сила

    64 2 Отговор
    АМА ПЛАЩАЙТЕ БЕ ЧОРБАДЖИ, ПРОСТО ПЛАЩАЙТЕ НА ХОРАТА БЕ.......палячовци нещастни крадливи
  • 5 007 /агент/

    30 1 Отговор
    Ще почнете и на авганистанци да предлагате, където излезе закон за шуро-баджанащината, така, че и те ни задминаха....
  • 6 Иван

    59 2 Отговор
    Направете нужните съкращения в раздутия щат във всички държавни учреждения и общини и ще имате нужния ресурс,които ви е необходим.Депутатите също да останат70/80 чсвека и без това са толкова ялови.
  • 7 Механик

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "Калинке неземна":

    Проблема с плащането го има, но не е той главния.
    Уилищата ни бълват мозъчно облъчени. Момчетата искат да са инфлуенсъри, ютюбъри, блогъри и професионални ловци на покемони. Когато видят, че и това не им е по силите, се прицелват във фитнаса и за тях е голяма чест да карат някоя баничарка, която разкарва авто части по сервизите.
    Момичетата искат да станат мис намквоси, искат да надуят джуките и млекоцентралите. Целта е да набарат някой чичак да му цоцоат парите. Като видят, че и за това не стават, ловят някоя мутра или милиционер и после викат "ох ма леле, щот така стана"?
    Е как да платя много пари на някой дето нищо не умее, не иска да възприема и по цял ден си рови в телефона?
    От къде да му ги взема?

    Коментиран от #17, #32, #34

  • 8 РЕАЛИСТ

    52 1 Отговор
    Цените в България европейски, а заплатите африкански. Кой луд ще остане в България. Изчислиха, че ще изравним стандарта си на живот с този на Германия след 400 години. Хората вместо да чакат толкова години, купуват си билет за самолет и и прескачат в бъдещето.
  • 9 Коя

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смех !":

    От коя по-голема убавица.
    От тези на снимката 3 могат да се класират в Турция...

    Коментиран от #12

  • 10 При 1 милион

    35 2 Отговор
    Чантаджии на държавна хранилка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 верно е

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Коя":

    Направо за Ергена😂
  • 13 срам

    30 3 Отговор
    През боко вият геноцид избягаха над 1 милион млади. И сега кой луд ще вкара инвестиции като тук 80% са пенсионери.
  • 14 Гнида

    32 0 Отговор
    Това го чака бизнеса . Квалифицирани кадри няма да има .
  • 15 ЖЕКО

    39 0 Отговор
    АЗ СЪМ 60 ГОДИШЕН И НЕ МЕ ВЗЕМАТ НА РАБОТА КАЗВАТ ЧЕ ИМАЛО МНОГО КАНДИДАТИ, А ВИЕ КАЗВАТЕ 300 000 ХИЛЯДИ БЕЗРАБОТНИ , НЯКОИ ЛЪЖЕ
  • 16 тези пък

    25 0 Отговор
    И от Уругвай и Намибия да вземете, ще отидат пак в Румъния. Заплащането и условията на труд просто са по-добри.
  • 17 В ИТ-то съм виждал ного млади

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    които обаче имат работната етика на възрстни хора.
    Не знаят всичко, не могат всичко, обаче знаят че за да взимат много пари трябва да се стараят.
    И го правят.
    Така че парите са един много сериозен компонент.
  • 18 Лельо МиУенке

    17 1 Отговор
    ми що не питаш Боко от Банкя що е тъй?
  • 19 лп65лп

    27 1 Отговор
    Съкратете държавните чиновници и ги вземете на работа в реалния сектор. Няма да има липси тогава. И без това държавата не може да издържа близо 1 милион хрантутници на държавна ясла.
  • 20 Ъхъ!

    20 1 Отговор
    Ще привлечем стратегическите инвеститори, с ниските цени на пазара на труда!
    Иван Костов
    Какво ли е искал да каже "милия"? Символично заплащане? Ами Е го резултатът. ГолЕма конкуренциа станАхме. Теменужките му нашепват.
  • 21 оядени застаряващи джендърки

    26 1 Отговор
    ами почнете да плащате на робите си бе боклуци
  • 22 хаха

    19 0 Отговор
    То здрави ги инвалидизирате, защото работят часове наред работа коато е за двама, без болнични, без отпуски с ниски заплати, сега хора с увреждания щели да вземат. Купувайте си роботи и не ни занимавайте, няма да има скоро глупаци да ги тормозите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 хаха

    21 0 Отговор
    Никой няма да им работи с образование в тъпите цехове и заводи за 1000 лв. и грозно отношение, да не говорим за условия на труд. Старите ще се пенсионират по-.рано , въпреки че ще заубят някой лев, младите ще заминат за чужбина, но няма а има за т.нар. бизнес желаещи
  • 25 Боли ме шишарката

    31 0 Отговор
    Боли ме шишарката, че новоизлюпените капиталисти не могат да намерят квалифицирани работници. Когато ставаше въпрос за заплати, те се кълняха че нямат пари и си строяха имения, хотели, голф игрища. Купуваха си лъскави лимузини, самолети и яхти. Е, читавата работна ръка избяга на Запад. Да си наемат сигани!
  • 26 Даже малко не ви достигат!

    20 0 Отговор
    От новина отпреди няколко дни: почти 50% от аргатите са на заплата под 1000лв, повече от половината от тях на заплата до 650лв. Да се чудиш как още не са избягали...
  • 27 Дурхан

    15 1 Отговор
    Съкращаваш служителите ,полицаи, политици и готово
  • 28 Българин

    23 0 Отговор
    Трябват 300 000 роби, на които да се подхвърлят 800-1000 лева, които да работят поне по 10 часа при мизерни условия и осигуровки на минимума! Не, мерси! Само физионимиите на тия на снимката са достатъчни никога да не си и помислиш да работиш за български кратуни!
  • 29 ТкьЪф

    10 0 Отговор
    Гледай ти китайците по скъпнаха доста , от Киргизстан щели да внасят свежа работна сила брей ....
  • 30 дядото

    11 1 Отговор
    колкото да не ми харесва е вярно.но защо мълчите като затъкнати за причините а основните са-кражбата на най-големия капитал на държавата от западните господари,прехода,продължаващ цяла вечност и хаоса от него и индустриалния капитал с жестоката си експлоатация и мизерни възнаграждения и не на последно място бедността и мизерията. утре обаче ще бъде по-зле от днес,само гледайте
  • 31 НЯКОЙ

    17 1 Отговор
    има 800 хил безполезни държавни служители, вземете ги. ама не са свикнали да работят, та ще трябва да ги учите на работа.
  • 32 ПарапетПетко

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Последно преди около 15 години си търсих работа в Ямбол, питах един познат как е неговата работа, той бачкаше за някакви мизерни 600лв, ама ми каза, че на мен ще ми дадат по-малко, а после може да ги вдигнат. Хич не си направих труда да се обаждам. После същия този работодател го чувах да пее същата песен като теб, че хората били некадърни и мързеливи и нямало кой да работи.. Кадърните и работливите ще го обикалят много отдалеч този работодател и той хич няма и да разбере, че те са съвсем близко, ама те искат реални пари за реален труд.
  • 33 Дрифт

    15 0 Отговор
    Защо ли е така? Какво предлага един работодател на работник освен минимална заплата? Да го ухате , ако искате и от Африка докарайте работници с контейнери.
  • 34 пффф

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Преди 15 години заплашвахте хората, че ще ви работят за жълти стотинки, защото "гладът бил по-силен от тока". Е, видя се, че наглостта ви е непобедима, но загубите ви ще са огромни. 😄
  • 35 Ген. Гурко

    8 0 Отговор
    Да работят навлеците ужбежанци. Докато им дойде времето са експулсиране завинаги, Завинаги!
  • 36 Лафонтен

    9 0 Отговор
    Да ви имам проблема.На границата с Турция колко ви душа иска бежанци,все инжинери,доктори,шлосери,и д-р.и все млади на по18-30 години.Нашите избягаха на запад от адекватното ви заплащане,пробвайте с тия може бизнеса ви да дръпне
  • 37 Така ли е, така е

    9 0 Отговор
    12 години при управлението на партията имаше минимално увеличение на заплатите. Много работници напуснаха България в търсене на достойно заплащане. Постигнахме успех с двама братя милиардери, но 2 милиона българи не са в България. Търсете работници от по-изостанали от нас държави. Няма никакво значение кой ще работи за българските демократични работодатели.
  • 38 НЯКОЙ

    8 0 Отговор
    В момента българските "бизнесмени" подлагат персонала си на прекомерна експлоатация, като работа за трима се възлага на един и се плаща за един ! Това не само съсипва здравето на хората, но и качеството на работата е под съмнение ! Поне да плащат подобаващо, а не да трупат милиони !?! Имаме профсъюзи само за обслужване на богатите, не за защите на работещите !
  • 39 Ветеран от Протеста

    5 1 Отговор
    Вчера ми сервира един инвалид с " остатъчна" работоспособност ...Няма лошо...Обаче защо я докарахте до там бе,червени цървули....Приватизатори...Олигарси....Д@мбели!!!Да експлоатирате и инвалидите....
  • 40 Терминал Две

    4 0 Отговор
    Слабо плащате, мили червени чорбаджий...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гур

    2 0 Отговор
    Свободата на словото е на нивото на Намибия.
  • 44 Мито

    2 0 Отговор
    Не сте загубили работна ръка,а я изгонихте от България.Това си е национално представителство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове