Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 08:48 1 060 34

Корнелия Нинова: Има спекула. Решението е таван на цените

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • оздравяване-
  • инстинкт-
  • молба за напускане

Докато съм председател на БСП, българските социалисти няма да приемат Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова: Има спекула. Решението е таван на цените - 1
Снимка: bTV

„По времето, когато аз бях вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, не е имало сигнали, че се вършат злоупотреби в ТЕЦ-овете и няма как да има, защото това е в сектор “Енергетика“.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира проверката на Европейската прокуратура в България. И продължи: „Но имаше достатъчно публични сигнали, граждански протести за замърсяване на въздуха и многократно оплаквания на граждани. Тази акция е дори закъсняла, но трябва да се направи и да се понесе отговорност, ако има нарушение на закона. Особено що се отнася до екологията, здравето на хората и чистотата на въздуха“, каза още тя в ефира на БТВ.

По думите ѝ фактът, че досега никой не е наказан означава, че българската прокуратура не си е свършила работата. „Допускам, че е имало много сигнали, но дори и да не са били до тях, е можело да се самосезират от гражданските протести“, смята лидерът на социалистите.

В предаването “Тази сутрин“ Нинова обяви, че БСП сама се е оздравила и въпреки всички шумни изказвания, до момента никой от заявилите, че напускат, не е подал молба за напускане на партията. Идеята на партията е да обедини хората около идеи и каузи, а не всеки да си гони личния и кариеристичния интерес.

Поради въпроса с Истанбулската конвенция и джендър идеологията БСП се отдалечава от ценностите на европейската левица. „Такъв спор имаме с Партията на европейските социалисти и той ще продължи. Докато съм председател на Българската социалистическа партия, българските социалисти няма да приемат Истанбулската конвенция. Децата и семейството са нашият ценностен избор" категорична е тя.

Нинова обясни и защо тази тема стана толкова актуална точно сега: „Преди две седмици ЕП прие да възложи на Съвета на Европа да ратифицира Истанбулската конвенция от името на всички държави членки. Дори от името на тези, които не сме съгласни - това сме шест държави. Ние имаме конституционно решение, което забранява трети пол, освен мъж и жена, тоест социалния пол, както е записано в конвенцията. На това получих отговор да си променим вътрешното законодателство. За нас децата и семейството са ценност. Уважаваме хората с различна сексуална ориентация, но защитаваме семейството и децата", посочи тя.

По думите ѝ опасността се крие във възможността непълнолетните сами да избират пола си. „От 18 г. нагоре човек може да се самоопределя и ние ще защитаваме тези хора, ще ги пазим от хомофобия, но до 18 г. недейте да карате децата сами да избират какъв пол са, или че са родени в чуждо тяло“, призова Нинова.

Тя припомни, че в последните дни на парламента, благодарение на БСП, беше отхвърлен Закона за домашното насилие. „В него имаше текстове, в които се възлага на неправителствени организации да подготвят учебните програми за деца в тази посока. Има всякакви сигнали в Европа какво се случва и аз смятам, че това ни чака и нас, ако не вземем мерки навреме“, предупреди лидерът на социалистите.

За БСП инфлацията, цените и доходите остават най-важната тема. „Доказахме го и по време на управлението, доказваме го след това в парламента и сега в предизборната кампания. Припомням, че благодарение на участието на БСП в правителството, децата са на безплатни детски градини и ясли, сега ще имат и безплатни учебници. Младите семейства получават обратно данъците, които са платили - за едно дете 600 лева, за две - 1200. Майчинството и детските се увеличиха. Работниците и работещите бедни получиха увеличение на минималната работна заплата, пенсионерите увеличени пенсии. Първо място по индустриално производство в Европа, замразени цени за домакинствата през зимата за ток, помощ за икономиката - над 200 лева таван на тока. Това е лицето на БСП и ние от това няма да отстъпим“, категорична е тя.

„БСП е последователна и следва своите линии, а другите партии да правят каквото искат“, заяви Нинова и допълни: „Ние се борим с Истанбулската конвенция от пет години. Исторически винаги сме били за мир и против войната. Исторически сме социалната, лява партия, която защитава доходите на хората и се бори с неравенствата и бедността. Така че ако други, нови партии, имат същите линии на поведение и политики, това си е техен избор“, посочи тя.

По отношение на високите цени Нинова припомни, че партията има много остри спорове с търговските вериги за първи път през 2015 г. „Тогава внесохме и се прие законът, в който определен процент от стоките в магазина трябва да са с български произход, защото ние защитаваме националния интерес, родното производство, икономика и земеделие“, обясни тя и продължи: „Що се отнася до времето, когато бях министър, говорят фактите. Тогава имахме две спекулативни ситуации - бензинът и олиото. Овладяхме ги и двете. Тогава нямаше такъв ръст на цените, какъвто е сега“, заяви тя и определи сегашното повишаване единствено със спекула.

Нинова даде доказателство, че БСП са разумни, опитни и последователни: „Преди две години предложихме закон за спекулата, на който обаче президентът наложи вето. След това не успяхме да го преодолеем. В момента смятаме, че правилното временно решение е таван на цените на храните от малката потребителска кошница - мляко, месо, олио, захар, кашкавал, сирене, хляб.“ По думите ѝ това е европейска мярка, която работи в Испания, Унгария, Гърция и Франция и рано или късно и в България ще се стигне до това.

По отношение възможните конфигурации след изборите Нинова обясни: „Ще изчакаме да видим резултатите и кои партии с какви проценти ще влязат. След това ще решим какво да правим след вътрешнопартийни допитвания - поредното доказателство, че сме най-демократичната партия. Каквото решат членовете на БСП, това ще направим“, заключи лидерът на партията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 15 Отговор
    При Реални избори корни няма да успее да гризне и 3 процента!
  • 2 Биволицата

    26 14 Отговор
    тотално изпуши! Кибритената и партийка е пред закриване, тя говори как била оздравили нещата!
  • 3 пиленце

    14 8 Отговор
    БСП сама се оздрави.Сложи си абокат и вкара антибиотици,витамини и минерали.
  • 4 рашо дамаджанов

    18 11 Отговор
    Хахаха тая откача с всеки изминал ден все повече и повече ... амааа стринооо Вие ако вземете 6% трябва банкет да вдигнете мари

    Коментиран от #9

  • 5 попара

    16 0 Отговор
    "Докато съм председателКА на БСП, българските социалисти няма да приемат "Истанбулската конвенция"!!!- добави Нинова.
  • 6 ццц

    14 13 Отговор
    ...в крайна сметка хипотезата ми се потвърдил Биволицата беше внедрена от Ванчо Костов за да рзбие и унищожи столетницата. Браво Ванчо, браво Костов!
  • 7 НИКИ

    13 5 Отговор
    ТАЗИ Я МРАЗЯ НО И ТОЗИ БОЖАНКОВ С ТЪНКИТЕ УСТНИ Е ПРОТИВЕН МНОГО.
  • 8 сбруя

    11 6 Отговор
    Абе,жена,какво напускане те гони,като там има само кинти за усвояване. На народа кинтите трябва щателно да бъдат осмукани. Ръйш?!
  • 9 Ееее ,много

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "рашо дамаджанов":

    вдигна процента!
  • 10 Селянин

    8 8 Отговор
    Тези приклюват с политиката съвсем скоро, и една дебела лелка много им помага. Имам чуството, че е на втора заплата при гробарите.
  • 11 Прости червени

    7 6 Отговор
    фанатици, оздравили са се ха ха ? Изчезвате вие, но за съжаление бавно !
  • 12 гост

    6 6 Отговор
    Дали вече започнаха да проектират мавзолей за каката?
  • 13 Летят

    8 5 Отговор
    приказки като гълъби и отлитат на нейде!
  • 14 Всъщност

    10 7 Отговор
    След 5 години никой няма да помни Подменяме Парапета , след 10 ще си спомняме за Гроб само заради далаверите им . БСП ще си продължи напред .
  • 15 Бамбука

    5 3 Отговор
    Дръж здраво "хартийките, чувалите и после баничарките.
  • 16 Запознат

    9 1 Отговор
    Готви се грандиозна фалшификация на изборите! Включени са всички врачки и баячки, гълъби, гугутки и други рожби на Политбюро отпреди 1989 г. Върви грандиозна офанзива на посолството на “Козяк” 18 за инсталиране на техните протежета ДБ-ПП-Слави-БВ и лъженови левици, като се привикват кметове, калинки от държавната администрация и преброителите.
    заговорниците залагат на слабата памет и първосигналните усещания на електората. “Кирчо очаквал 130 депутата. Допреди 10 дни нямаше врачка, която да им даваше повече от 50, поради 150 причини - кражби, газ, инфлация, “Нексо“, “Джемкорп“,, унищожаване на българската армия, ток, вода и какво ли още не. Дойде някакъв Джими, а преди това извикаха на инструктаж Лаурел и Харди зад океана, и изведнъж ги докарахме до 100-130 депутата. Бойко и ДПС пък ги привикват на оперативки на “Козяк”, за да кротуват.

    Корнелия единствена се инати и й пратиха либералните евромуджихидини от ПЕС със здрави чорапогащници да я зануляват.

    Коментиран от #17, #33

  • 17 Наблюдател

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Запознат":

    Като част от агресивната кампания срещу БСП се излюпи иновият евроатлантически запъртък, наречен гръмко “Левицата”.
    Той обединява “нови” милионери в стара свинска и агнешка кожа, които забогатяха стремглаво, бидейки с партиен билет на БСП, поради което бяха удобни за орталък за Костов, Кобурга, Доган, Пеевски и ГЕРБ - все сродни души евроатлантици, поддръжници на либералните и соросоидни ценности на многополовата физиология и ръкоделие, най-вече на принципа лява ръка десен джоб.
    Новите леви евроатлантици не са нищо ново в българския политически фолклор, особено ако пишеш на листчета 500К, но не за качество и технология на телевизионни приемници особено, след като си обиколил целия полит пейзаж от “Мултигруп“ през БСП, до прегръдки и участие в кабинети на ГЕРБ, до кабинети с участието на костовите и прокопиевите сектанти и за завършек - с фалцетите на Хаджигенов и Арман - баш-майсторите на червения бояджилък пред руската амбасада.

    Коментиран от #18

  • 18 Та тази нова лява муха

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    щяла така да се окрупнява, че да погълне левия слон БСП, рече другарката Дончева, която пет пъти с пяна на устата повтори, че те са евроатлантическа левица, та да не би да не са ги чули от амбасадата на Херо и Джимката О’Браян.

    Явно тишината в спалнята вече не е пречка за алфабето на Гоце и Румката Петков, а големият антифашист и антинатовец Жаблянов, вече бил новата Хилъри Клинтън и заедно със Станишев и Моника, но не Люински, ще налагат нова хипи мода не уста в уста с Лютфито, а с всеки и всяка лява двойка поединично.
  • 19 НАГЛАТА ДЕБЕЛА ПРЕВАТИЗАТОРКА

    8 3 Отговор
    ОКУПИРАЛА Е ПАРТИЯТА И Е ИЗПОЛЗВА ЗА СОБСТВЕННИ ОБЛАГИ,ИЗГОНИ МЛАДИ ХОРА КАТО БОЖАНКОВ ДОБРЕВ ПАРГОВ И ДРУГИ. НАЙ ГОЛЯМАТА ЦЕЛ И Е ПРОДАЖБАТА НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА ПРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ И ФИРМИ И УСВОЯВАНЕТО НА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРА В ОФШОРНИТИ ИМ СМЕТКИ КАКТО СТАНА С ОЛИОТО ЗЪРНОТО ГОРИВАТА И ДРУГИ СХЕМИ НА ИЗТОЧВАНЕ И СПЕКУЛА КОИТО ГИ ПЛАТИ БЪЛГАРСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ И ОТЧАСТИ ДЪРЖАВАТА.

    Коментиран от #24

  • 20 Илиева

    5 3 Отговор
    Абе Нинова,като всичко е ок в БСП начело с теб,защо след всеки избор олеквате с по 200 000???Като отговориш на този въпрос съди тези,които не те приемат.Те са много повече от овцете след теб!!!!!Дажи и след джендър пропагандата,която ще правиш резултата ще е пак същия.Ти си проблема и трябва да освободиш партията от себе си!!!!Божанков бил от ДБ,а ти от СДС-Костов.Забрави ли г-жа ЛЪЖА????

    Коментиран от #21

  • 21 Този въпрос

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Илиева":

    е към озверялата кохорта червени олигархо - масони, които неспирно работят за приватизирането на БСП с цел използване на властолюбия ресурс в партията за участие в доразграждане на държавата.

    Нинова пречи на тези напъни, не влиза в договорки, принципна е и защитава бъдещето на семейството и децата като единствена отказва да подпише Истамбулската п е р в е рзия.
  • 22 Ми не е подавал щото ти ги гониш

    4 2 Отговор
    С диалогичност на куче където си пази само кокала.
  • 23 Коко

    2 8 Отговор
    БСП и на Нинова в момента са единствената партия която може да спаси България.Така че малко помислете преди да ръсите глупости.
  • 24 Не Нинова

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "НАГЛАТА ДЕБЕЛА ПРЕВАТИЗАТОРКА":

    а Националният съвет на БСП освободи членове, които работят срещу партийните решения, доказано се занимават с незаконна дейност, въртят далавери за милиони и изпълняват поръчения за разбиване на партията.
  • 25 БСП ПАРТИЯТА НА ОЛИГАРСИТЕ

    5 0 Отговор
    ДРУГАРИТЕ ОТ ДС, ПОДЛОГИТЕ НА КОСТОВ ДОГАН ПЕЕВСКИ БОБОКОВ ЧЕРЕПА ВАСИЛЕВ АРАБАДЖИЕВИ, КРАДЦИТЕ.
  • 26 Малеее

    5 0 Отговор
    БСП е единна. Корнелия и Нинова винаги заедно! И сама да остане и на две да я разделят, пак ще е вожд! Няма лабаво, или тя или никой. Путин ряпа да яде!
  • 27 Тази пача,

    3 1 Отговор
    заедно с ББ и Пеевски,окрадоха държавата.
  • 28 Яяяя

    3 0 Отговор
    Е комунизъма няма да си ходи. Щом пазарната икономика ще и слагаме таван на цените. Борбата със спекулата е не таван на цените, а закон за спекулата. Ама така ни изнася. В Германия да няма таван на цените? Но ако си спекулант си в пандиза! Прочетете Маркс Другарко Нинова!
  • 29 Какъв

    1 0 Отговор
    Таван на цената ЧЕРЕН ПЕЧАТ НА ОБЕКТА И ТЪРГОВЕЦА И ФИЛМА СВЪРШВА другото са бла бла лакардий
  • 30 Госпожа лозунги

    3 0 Отговор
    Ах колко безполезна си тии
  • 31 Минева

    3 0 Отговор
    С такива глупости избиратели не се привличат, даже от крушовица.
  • 32 Васил

    3 0 Отговор
    Има спекула сега ли се сетихте колко време ви отне. Щом цяла година не разбрахте какво се случва значи не ставате.
  • 33 Абсолютно

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Запознат":

    Точно
  • 34 А ми

    2 0 Отговор
    нали като определиш таван всички ще се залепят за него ма мадам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол