Last news in Fakti

2 Март, 2023 14:06 3 347 14

Делото "НАПлийкс": Да обсъждаш, че кабинетът на Борисов трябва да си отиде, е тероризъм

  • дело-
  • нап лийкс-
  • прокурор

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков от "ТАД Груп" са извършили деяние по глава Първа от НК - "Престъпления против републиката".

Да обсъждаш, че правителството на Бойко Борисов трябва да си замине е доказателство за терористична дейност. Това излиза от обвинителния акт по делото "НАПлийкс", писан от прокурор Калин Близнаков, съобщи "Сега".

Делото "НАПлийкс" е внесено в Софийския градски съд в края на м.г. и в понеделник, 6 март, е разпоредителното заседание по него. В процеса за тероризъм подсъдимите ще са двама - Иван Тодоров и Кристиян Бойков.

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Преди време адвокатът на Янков Николай Хаджигенов каза пред "Сега", че е поискал делото срещу клиента му да бъде прекратено поради липса на престъпление, а не на доказателства, но съдът е отказал да се произнесе.

Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от НК - "Престъпления против републиката". И че всички престъпления по тази глава имат "политическа цел или цел да засегне властта в републиката". Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков "е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй".

Прокурорът цитира разговор между Бойков и Янков, проведен на терасата в офиса на "Тад груп", в който Янков казва: "То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе...?". След това двамата продължават да говорят за журналистическо разследване, център за киберинциденти и самосезиране на прокуратурата, пише в обвинителния акт, без да се цитират други реплики. За репликата за третия мандат на Янков обаче прокуратурата прави извод, че става дума за управлението на страната, защото по това време правителството, което е на власт, управлява за трети мандат. Според прокурор Близнаков този разговор е с антидържавна насоченост. За да подкрепи това си твърдение, прокурорът цитира и разговор на Янков, проведен по-късно същия ден, с неустановено лице за изтеклите данни от НАП. Янков казва: "Т'ва в една бяла държава?... Правителството трябва да си замине с всички, с всички?...", пише в обвинителния акт.

От тези разговори прокуратурата разбира, че Бойков и Янков са били наясно с деянието на Бойков. "С деянието си К. Бойков е целял да внесе именно смут и страх в населението, което да доведе до антидържавна насоченост", пише прокурорът.

Колкото до Тодоров, той, според прокуратурата, създал всички условия Бойков да извърши престъплението, осъзнавал вредните последици и по никакъв начин не се противопоставил.

В понеделник съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски. Тогава трябва да станат ясни и още подробности от обвинителния акт.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчев

    20 10 Отговор
    Тоя в като Путин. Ако не е той на власт, значи нациститв искали да го свалят…
  • 2 Моляя ?

    29 3 Отговор
    Процес за "тероризъм" ?!
  • 3 Сталин

    32 7 Отговор
    Това нищожество Тулупа трябва крайно време да си избере стълба на който да го бесим,никога в историята на България не сме имали терорист и криминален отпадък за държавен глава
  • 4 Оракула

    29 6 Отговор
    Залагам една голяма пара, че писаното обвинение , от Близнаков е ДИКТУВАНО ,
    ЛИЧНО ОТ,
    Ивана Гешева!!!!
  • 5 НЯКОЙ

    31 6 Отговор
    Поредната тъпня на прокуратурата - вместо да са виновни тогавашните шефове на НАП за безотговорно отношение към информационната сигурност, измислят че някой друг е виновен и хоп - бойковчетата са невинни ! Така че уважаеми сънародници, внимавайте какво си говорите по спирките, пейките, в автобусите и влаковете - може да ви обвинят за ТЕРОРИСТИ !
  • 6 1944

    16 12 Отговор
    крадев и баце да се крият под полата на мутрофанова. скоро идват предатори за тях. и магнити некви.
  • 7 Ветеран от Протеста

    10 20 Отговор
    А на Отровното трио плюс Манолова за Бунт срещу законно избрана Власт - кога???Кога бе???И оня с вдигнатия юмрук...Ми четете тоя Наказателен кодекс и го прилагайте бе!!!
  • 8 Мухаа,хаа!

    17 4 Отговор
    Целта ( лично мнение) не са живите,а " мъртвите".Половината от тях да вкараш в " другите списъци" гарантирани поне половин милион гласа.Живия може да засече,да се оплаче- другия не може! Като прибавим и онези- зад граница,но водещи се тук,на постоянен адрес - готова победа! Затова връщат хартията.В компютър не можеш да вкараш глас на попинал,в хартия- спокойно без приблем.
  • 9 Феята на зъбките

    5 18 Отговор
    Е, на компютъра на Бойчев е имало папка "Бивол", но това са подробности! Тероризъм е хакерската атака срещу НАП, а разговорите доказват, че е имало и мотив, и подготовка!

    Бъдете с акъла си и не мразете срещу заплащане! Тъпо е и разболява!
  • 10 7259

    16 3 Отговор
    и сега ще осъдят България в Страсбург и заради нечия некадърност пак ще плащаме всички ние
  • 11 Информационно обслужване и компания

    6 1 Отговор
    За да могат да прехвърля милиони от бюджета на скъпоценните "Информационно обслужване", умишлено пуснаха информация от МФ и НАП и раздухаха случая. Сега паричките си текът от НАП към "Информационно обслужване" и свързаните с тях частни фирми.
  • 12 Тва не е истина...

    11 2 Отговор
    Не мога да повярвам, че това може да е писано от прокурор... Акопък е вярно, този тулуп трябва моментално да бъде уволнен, поради некадърност и уронващ престижа на прокуратурата. У В О Л Н Е Н И Е ! и да му присъдят лично да плаща бъдещите огромни обезщетения.

    Коментиран от #13

  • 13 +777

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тва не е истина...":

    Пийте ги тия хапчета бе!
    Може и да ви помогнат!
  • 14 333

    3 2 Отговор
    Само като си сетя колко лични данни бяха изтеглени неправомерно тогава. Дано обвинението да издържи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове