Last news in Fakti

3 Март, 2023 13:14 2 275 111

Историк: Не сме получили свободата си даром

  • пламен павлов-
  • 3 март

По думите му българското участие сумарно във война е не по-малко от 25-30 хил. души. Отделно от това снабдяването на армията с храна и медицинските грижи много често лягат върху българските общини

Историк: Не сме получили свободата си даром - 1

“Нерядко има натяквания, че сме получили свободата си даром, а това не е така. И освобождението на Гърция, и освобождението на Сърбия става след неуспешни въстания и с намеса на великите и с военната сила на Русия, която като най-близката до региона велика сила, има и своите стратегически интереси. Опълчението и участието на българите във войната обаче не бива да се подценява."

Това каза пред БНР историкът Пламен Павлов.

По думите му българското участие сумарно във война е не по-малко от 25-30 хил. души. Отделно от това снабдяването на армията с храна и медицинските грижи много често лягат върху българските общини:

“Духът на нашите прадеди е бил изключително висок. Участието на българите във войната не бива да се подценява, а това не рядко минава на втори план, което е най-малкото необективно."

“Участието на руската армия не бива да се игнорира, но не бива да забравяме, че това е армията на Руската империя, която е многонационална. Затова тези патерналистични претенции от съвременна Москва, че ние не сме достатъчно благодарни, не са основателни“, посочва още той.

Той заявява също, че трябва да сме благодарни на съдбата за това, интересите на българите поне за момент съвпадат с интересите на една от великите сили – Русия, която се стреми преди всичко да върне своето надмощие в Черноморския басейн и влиянието си на Балканите.

“Когато се проваля Цариградската посланическа конференция, тъй като от начало е направен опит българският въпрос да бъде решен по мирен път. Свиква се Цариградската посланическа конференция в края на 1876 г., след като вълна от протести залива целия цивилизован свят заради т.нар. “български ужаси“. Цивилизованият свят няма как вече да игнорира българската освободителна кауза, която е била по-слабо известна от гръцката и сръбската“, разказва още историкът в ефира на “Нашият ден“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дида

    33 56 Отговор
    Не само че не сме я получили даром но сме си я платити с 30 тона злато!
    Отделно веднага ти слагат руски имератор на власт и още по-отделно от тогава не можем да се оттърсим от руското влиание!

    Коментиран от #8, #14, #16, #23, #45, #82

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Крайния резултат е важен

    51 8 Отговор
    А резултата е че сме вече 5 милиона, нацията бавно и сигурно почернява, и скоро няма да ни има!

    Коментиран от #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 констатация

    22 44 Отговор
    На практика не сме имали робство а сме съжителствали с турците.
    Последните години е процъфтявала икономиката и хората са живеели добре, дошли са руснаците и са взели всичко.
    Принудили са ни да им плащаме на тях и са сложили техни хора в управлението, които да управляват крепостници по техен модел и досега тези крепостни селяни са живи и пишат тук по форумите...

    Коментиран от #19, #37, #57

  • 6 Последния Софиянец

    37 11 Отговор
    Кюрдите са 20 млн въоръжени до зъби и още не могат да се освободят.

    Коментиран от #107

  • 7 Опълченците и украинците спасяват

    24 43 Отговор
    руската армия от разгром !

    Години наред се омаловажава украинското участие в битката при Шипченския проход. В отбраната там участват легендарните 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк. На 9 август 1877 г. войниците от брянския полк начело с полковник С. И. Липински, заедно с българските опълченци, отблъскват цели десет атаки на предвожданата от Сюлейман паша войска. На 11 август, когато свършват патроните, именно украинците участват заедно с българските опълченци в превърналото се след това в легенда хвърляне на камъни срещу настъпващия противник.
    Основната част от битката за Шипка е изнесена от опълченците и двата полка от украинци, на практика тя се оказва решаваща за спечелването на войната ! Ефективността на стрелбата на опълченците е 70%, докато на руските части е 30%/Проф.Божидар Димитров/.

    В боевете участва и Йосиф Шевченко, племенник на видния украински поет и основоположник на украинския език Тарас Шевченко. Йосиф е ранен на Шипка, а музея на върха още се пази негова снимка. В края на войната той е назначен за окръжен управител на Горна Джумая (Благоевград). На тази длъжност остава до подписването на Берлинския договор.

    Коментиран от #9, #12, #39, #59, #108

  • 8 пешо

    30 10 Отговор

    До коментар #1 от "дида":

    куха лейка
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЕАЛИСТ

    16 29 Отговор
    Във Руско Турската война на страната на Русия се бият 60 хиляди румънци, 56 хиляди Сърбия, 30 хиляди черногорци и само 7 400 българи. Коментарът е излишен.

    Коментиран от #40, #43

  • 11 Делю Хайдутин

    32 11 Отговор
    Точно защото свободата сме я получили даром не я ценим.
  • 12 \\\\\

    43 14 Отговор

    До коментар #7 от "Опълченците и украинците спасяват":

    Какви украинци те тресат прочети я тая пуста история стига си я съчинявал.

    Коментиран от #18

  • 13 винету

    11 36 Отговор
    Украинците ни освобождават понеже сме една кръв с тях а русняците са мигрирали от другия край на света и са славуни нищо общо с нас и ако се направи генетична експертиза то това ще се докаже лесно. Всичко ние дето живеем тук на балканите имаме сходен ген само че гена на българите е най-стар понеже те са коренното тракийско население и се дръжте като траки а не като татари ...

    Коментиран от #32, #34

  • 14 Ти да видишшшш

    29 12 Отговор

    До коментар #1 от "дида":

    Брейй, в безправна територия на ОИ султана оставил на безправните тонове злато. Ашколсун.
  • 15 Българка

    12 33 Отговор
    Хубаво е да знаем истината, историческите данни и доказателства. И днес още учебниците по история са субективно изкривени. Те не възпитават децата в национално достойнство, смелост и желание за независимост. Все още политиката на КПСС и Руската империя са господстващи над историческите факти. Крайно време е да се учи за 9-тосептемврийския преврат и съветската окупация над България. Крайно време е да се учи истината и за Руско-Турската война- как и защо е започнала, какво българите сме дали за свободата си- кръв, мъки, откупуване със 33, 5 тона злато дар за руските "освободители"

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Хихихи..

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "дида":

    От Кооперативна Банка ли го измъкнаха?
  • 17 История в документи

    17 28 Отговор
    „Никоя уважаваща себе си нация не чества за свой национален празник едно външно събитие. Има българско участие във войната, но няма българско участие в подписването на Санстефанския договор. Освен това негов главен автор е граф Игнатиев. В записките си, публикувани в България още преди 1989 г., той в прав текст казва, че историческата мисия на Русия е да обедини славяните под свое ръководство върху развалините на Австрия и Турция. Това изречение ни казва, че човек трябва да има много голяма фантазия, за да твърди, че граф Игнатиев е освободител на България. Това е един българоядец, един човек, който е искал унищожението на България. Но сега една от централните софийски улици носи неговото име.
    Санстефанският мит е може би един от най-големите. Той е и една от най-трайните манипулации в историческата памет на българите, тъй като това всъщност е един договор за безсрочната окупация на България от Русия. В този договор няма никакви срокове за изтеглянето на руските войски, след като изтекат предвидените две години руска окупация. Дори има една разпоредба, в която се казва, че Русия ще изтегли войските си от всички останали части на Турция, с изключение на България. Няма никакъв международен контрол върху руската окупационна администрация. Разноските на окупационните сили са изцяло за сметка на окупираната страна.

    Коментиран от #50, #60

  • 18 пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "\\\\\":

    той да може да чете
  • 19 На ибриците

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "констатация":

    Им дай да констатират...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ееееее

    2 14 Отговор

    До коментар #2 от "Абе май бая":

    Хубаво де, що да е пропаганда? Не е ли така? Я обясни твоята история? История не сте ли учили?
  • 22 Мдаа..

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Явно от 1396 все си със шалварите..
  • 23 дойче зеленски

    29 10 Отговор

    До коментар #1 от "дида":

    Дидке, тези за 30-те тона ги разправяй на баба ти на село.
    Откъде толкова злато във България, след като турците като се изтеглят от страната ни, изнасят всичко, само не ми излизай с глупостите за Вълчан войвода, че е скрил златото в пещера, никой не вярва на новите краварски историци-лизачи! Краварските подлоги се побъркахте от лъжи и пропаганда!
  • 24 12345

    28 16 Отговор
    Ами как да не сте я получили даром! Точно са ви подарили това парче земя, щото иначе българина и до сега щеше да си живурка под отоманската сурдинка! Това че са се включили 100-200 пияндурника в битките на руснаците като ятаци и хайдуци, това не означава че сте се борили. 99% от българите са гледали сеир, кой ще надделее и към него да се присламчат! Просто народопсихология, не че българина е велик родолюбец! Българина е велик само когато е на маса с чаша в уста, иначе.........................
  • 25 Перо

    25 13 Отговор
    Нито в Сърбия, нито в Гърция е имало чуждо участие за освобождаването си от турско робство! В Гърция е било 50 г., преди нас! Без решаващата роля на руската армия и ген. Гурко е било немислимо БГ да стане свободна страна! Новите манипулации на историята от слугинажа е соросистка и анти-руска уйдурма!

    Коментиран от #84

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хахахаха

    7 23 Отговор

    До коментар #9 от "пешо":

    Е то хубаво, но в Украйна са наследниците на нашите освободители, а не в РФ! Нас буряти, татари, дагестанци, чеченци и т. н. хора не са ни освобождавали!
  • 29 Историк

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Крайния резултат е важен":

    Ще излезе вярно, че през турско робство сме живяли по-добре, отколкото по време на "демокрацията.
    Тогава Българите от 3 милиона стават 5 милиона. А сега за 33 години от 9 милиона станахме 5 милиона. БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО в съвремието в световен мащаб. От тях 1.5 милиона циг@ни. 1.2 милиона пенсионери - младите, а и тези на средна възраст напуснаха страната и отидоха слуги на запада, защото там даже като слуга се живее по-добре отколкото тук. Най-големият геноцид над Българите умишлено предизвикан от запада и сащ.
  • 30 Съвременник

    33 5 Отговор
    Даром е, даром е! България не е разполагала нито със сили, нито с организация, нито с ресурси да се освободи сама. Даром е, историче.
  • 31 Българка

    9 27 Отговор

    До коментар #9 от "пешо":

    Украйна като отделна държава е нямало, тя е част от руската империя, но украинците ги е имало. Украинският език е древен език, но е бил забранен от руснаците. Все едно да твърдиш, че е нямало Първа и Втора български държави, защото 500 години сме били под робство и част от Османската империя
  • 32 така така

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "винету":

    Така и да допълня че Тракия е България. Тракия е старото име на България. Отделно сме много по-стар народ от всички останали тук. И в най-стария открит докумен от 331г се споменава за българи!!! България я има още много преди 681г - запомнете го това и се гордейте!!!
    Ние сме имали култура докато те са живеели чергарски примерно германци и останалите дето сега ни управляват и мачкат... историята се крие понеже никой няма изгода да се показва това!

    Коментиран от #85

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Токайто

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "винету":

    Брачет,не си от нашто племи познавам сичките от факултету!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Реджеп Иведик

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "констатация":

    Какво си имал за да ти вземат, потурите ти ли кухар
  • 38 Павел

    29 7 Отговор
    Кой обяви война на Турция, за да ни освободи. Не съм чул нито Украйна, нито Румъния, нито Финландия, нито Полша нито някой друг да е обявявал война на Турция, освен Русия! Дълбок преклон пред всички руски войни оставили костите си по нашите земи, за да я има днес България и българската държавност! България и Русия са братя на веки веков!

    Коментиран от #65

  • 39 РЕАЛИСТ

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Опълченците и украинците спасяват":

    Престани, не ставай смешен. Божидар Димитров обичаше да разправя небивалици, защото това искат да чуят. Опълчението е било със слаба подготовка. Имало е само някой и друг гърмян заек от сръбската война и от хайдутлука.
  • 40 Да де

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Забрави и 1 милион украинци и 500 000 финландци, хахаха.

    Коментиран от #51, #63

  • 41 Пишман историк

    18 3 Отговор
    Коя малка страна се е освободила сама от чужди нашественици,та и България! Ако сега колективният запад не помага на Украйна, отдавна да е клекнала. Та така.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ТИРбушон

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "дида":

    "Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители, и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…
    И ясно е за всякиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина, с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичиите руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им бяха приготвили „освободителите“. Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуствено приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква…"
    из дневника на Стефан Стамболов, 6 декември 1886 година

    По време на управлението на Стефан Стамболов ( 1887 - 1894), Русия едностранно къса дипломатическите отношения със България. Изненадващо, отървавайки се от своя опекун, Родината ни отбелязва невиждан и до днес, подем в своето развитие.
  • 46 ДНЕС ПРАЗНИКА Е ПРОПИТ С НАЦИЗЪМ И

    11 5 Отговор
    ПОДЛАГАЧЕСТВО НА ЧУЖДИ ТЕ НИ ПОРОБИТЕЛИ , ОПРЕДЕЛЕНО ПРАЗНИКА Е ОПОРОЧЕН НАЙ ВЕЧЕ ОТ МЕДИИТЕ !
  • 47 Пасъмас

    8 19 Отговор
    Имперска мечта!

    Те тръгнаха от всичките краища.
    На необятната Руска Империя.
    От Финландия до Ташкент и Мурманск.
    И от Сибир до Молдова и Брянск.
    Те тръгнаха под скиптъра Невски.
    Да превземат мечтания Крим
    Дарданелите, Босфора, Цариград.
    Да превърнат Москва в Трети Рим.
    Те бяха крепостни селяни.
    Те нямаха право на глас.
    Но загинаха смело на Шипка.
    Дарявайки Свободата на нас.
    Те бяха Крепостни селяни.
    Те бяха по-роби от нас.
    Но оставиха своите кости.
    За угода на Имперската власт!
    На Шипка е всичко спокойно.
    Радецки докладва в Москва.
    А мужиците с тънки шинели.
    Замръзват на поста в снега.
    Патроните свършват в паласките.
    Орловци се свличат във кръв.
    На помощ ще дойдат и мъртвите.
    С телата си, те спират врагъ.
    И макар че спечели войната.
    Александър не стигна до Рим.
    Сан Стефанска Русия остана.
    Имперски блян, недостижим!
    Във Лондон и Райхщадския замък.
    Преди още първия “сноп”.
    Русия подписа съдбата
    На бедния Български роб!
    Сан Стефанския “куклен театър”.
    Беше просто игра!
    Която Царска Русия.
    Умело Пред нас изигра!
  • 48 Да бе

    15 6 Отговор
    Леле, леле. Една след друга статии от родоотстъпници с измислени научни титли, като този "проф." Пламен Павлов. Те са излкючително нагли и сматат, че ние сме идиоти. Опорочават Националния ни празник и то точно днес, позор!
  • 49 ДНЕС БЕШЕ РЕДНО ПОДЛОГИТЕ НА НАТО ДА

    9 3 Отговор
    ИЗГОНЯТ И ОСТАНАЛИТЕ В РУСКОТО ПОСОЛСТВО , НО НЕ ГО НАПРАВИХА ЗАЩОТО ПОСЛЕ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ В БЪДЕЩЕ .........
  • 50 гост

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "История в документи":

    Кой от българска страна да подпише Сан Стефанския договор? Единствената легитимна българска институция е екзархията? Знаеш ли къде е екзарх Йосиф по време на воюната? Други институции са Българското книжовно дружество в Браила и Българското централно благотворително общество.
  • 51 РЕАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Да де":

    Не разбрах шегата ти. Провери фактите. Имаш интернет.
  • 52 Евроатлантик

    13 5 Отговор
    Честит национален празник! Благодарим на братята украинци, че ни освободиха! Слава на Украйна и слава на Зеленски! Обичаме всички партньори Урсула, Макрон,Байдън! И искаме Хаджигенчо за премиер на републиката

    Коментиран от #61

  • 53 Днес е 3-ти Март

    15 3 Отговор
    Честит празник на всички БЪЛГАРИ!
  • 54 Анонимен

    3 6 Отговор
    Ние не сме гърци, османци, гърци, чеда сме на аспаруха.. България е целата е, всеки да го знаеее. Никилай Учкунов.. ФалклорТВ


    Наздраве!

    Коментиран от #62

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тошко

    4 15 Отговор
    На комунягите това им беше основния принцип и цел в живота - да покажем на несподобното да мисли население другите колко са лоши, а пък ние колко сме добри, честни и почтени. Турско робство е имало в някоя друга паралелна вселена, не и тук. Този "празник" е абсолютна безсмислица.
  • 57 Евроатлантик

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "констатация":

    Заради гадните руснаци сега имам фимоза! Ако не бяха те всичко щеше да е точно

    Коментиран от #80

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Аз....

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Опълченците и украинците спасяват":

    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇺🇦🇺🇦🇺🇦👍
  • 60 не гледай

    17 5 Отговор

    До коментар #17 от "История в документи":

    Интересно, защо ли един "българоядец" е определил граници на България, които така дразнят "българолюбците", че се стига до берлинския конгрес и срамният му договор.
    По отношение на липсата на срокове за изтеглянето на руските войски - виж днешна Германия, която 77 години продължава да е окупирана от САЩ.
    Народ, който забравя историята си е обречен. Трагедията на всичките напъни да се маргинализира 3-ти март е, че няма друг исторически прочит - без намесата на Русия в онзи момент, днес нямаше да има България.
    Да изразиш благодарност е проява на почтенност и себеуважение, ако го имаш.
    Само мижитурки могат да бъркат благодарността със сервилничане, та да се чудят на кого я дължат.
    Честит национален празник! Гордейте се, че сте българи
  • 61 Ааааа не

    8 10 Отговор

    До коментар #52 от "Евроатлантик":

    Нас Путин ни освободи и чакаме пак да ни денацифицира! Хахахаха.
  • 62 РЕАЛИСТ

    5 10 Отговор

    До коментар #54 от "Анонимен":

    То може и да си. Аспарух и Кубрат са турци и аз не бих бил горд с това. Родът Дуло от който са и двамата е турски.
  • 63 чети повече

    2 5 Отговор

    До коментар #40 от "Да де":

    Човека ти цитира какви други се борят за нашата свобода на страната на Русия, не ти прави разбор какви идват като част от руската армия.
  • 64 народе робски сабуди се

    4 1 Отговор
    Аз българския шкембе чорбъ патреот най-аресвам патреотичното шкембе чорбъ да е с повечко чесанче и лют пиперец. И като се наплющя.с три копани ми става едно патреотично танчак ми се доспива.
  • 65 Диамантената ръка

    7 11 Отговор

    До коментар #38 от "Павел":

    Когато една империя къса територия от друга империя, дали това е освобождение, или територията се сдобива с нов господар, единствената разлика в случая е че все пак религията е съвпадала с нашата.
  • 66 УКРАЙНА🇺🇦

    8 14 Отговор
    Русофилите дали знаят че 70% от руските войски водили битки на Шипка са украинци или това сега не е важно

    Коментиран от #76

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 има разлика

    10 9 Отговор
    Царска Русия може да ни е освободила.А ссср ни обяви война през 44=та след което ни окупира и бяха избити десетки хиляди българи по молба на сталин
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Наблюдател

    9 7 Отговор
    Соросоид историците са уникално творение, че кой и кога е казвал, че няма българско участие. Естествено българите в армията са 1%, още 4% са паравоенни чети и... Естествено, че играят важна роля, не само на Шипка, Стара Загора, но и в Родопите и..Отделно има много водачи, разузнавачи, помагачи и... особено при преминаването на Стара планина и...
    Но и на децата е ясно, разбира се децата не са ограбени Тамагочи та бълващи глупости за пари, че войната я печели Руската армия. И нейна огромната е заслугата за освобождаването. И то става въпреки доставките на оръжие, съветниците и логистиката в помощ на Османската от западните държави. Които после в Берлин нарязват извоюваната с руска и българска кръв земя на парчета. И после пак пият кръвта ни, и пак и пак... та до днес.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ЗА ТОВА ЗА УКРАИНСКИТЕ

    6 8 Отговор
    ВОЙНИЦИ ЗАГИНАЛИ
    ВЪВ ВОЙНАТА С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ
    ДНЕС НА ТЯХНИТЕ ВНУЦИ
    КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА СВОБОДАТА
    ТРЯБВА ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ
    ДА ПОМАГА И ПОМАГА👍
  • 74 Нямам думи !

    7 8 Отговор
    Значи за Свободата са умрели многонационални сили в България ! Бре ! Точно заради такива ута.йки ,ме срам пред Бога,че съм БЪЛГАРИН !
  • 75 И ДНЕС НЕ ПРЕСТАВАТ НАБЕЗИТЕ НА

    6 7 Отговор
    РУСОФИЛИ В БОКЛУКЧИЙСКИТЕ КОФИ КОЕТО ИЗОБЩО НЕ СЕ НАБЛЮДАВАШЕ ПРЕДИ ДЕМОКРАЦИЯТА !
  • 76 Да не са ги взели от бъдещето

    11 8 Отговор

    До коментар #66 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Че държава Украйна нито тогава, нито преди това е имало! Явно са имали машина на времето! :))
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Безпристрастен

    11 5 Отговор
    А вие не смесвайте сегашните геополитически щения, със историческата реалност на онова време.Руската империя ни освободи! Да! Нашите опълченици,народа са давали огромна ( за нащите мащаби) помощ.И с жива сила- с храна, превоз,с всичко по силите си.И не ми използвай ( сякаш сте си плюли в устата,до един) че не били само руснаци! Били са поданици на Руската империя,,неуважаеми " Пруфесоре". Тогава не е имало отделни републики,поне това трябва да си учил. Загивали са войници от различни народности.Но заради нас.Та недейте езуитски да изкълчвате истината.Ако на беше руската империя, и до сега комшията да се разпростира тук,в Македония и бивша Югославия.А ти да пердашиш на перфектен , класически тюркиш( това го умеете,още от преди 500 г). Кеф ти гръцки,кеф ти турски!
  • 82 Егати

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "дида":

    Българинът как обича да омаловажава доброто!!! Платили сме били,ама колко сме платили за загубените човешки животи ,за нашата свобода.Били са се били различни националности,ама кой е взел решение и е командвал нещата да се случат И за наше добро.Влияние,влияние,ама имаме построена атомна централа,обучени кадри,даже два пъти в Космоса ни водиха руснаците.Нито са ни бомбардирали столицата,нито са искали "да е изравнени със земята" и превърната в картофена нива.

    Коментиран от #87

  • 83 1111

    6 1 Отговор
    Да, благодарни сме и на съдбата, и за саможертвата на Левски, за да получим свободата си!
  • 84 не са манипулации

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Перо":

    Боевете при Шипка са били решаващи за хода на войната.
  • 85 Имали сме

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "така така":

    Имали сме.....та те така те
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Прав си синко

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Егати":

    Столицата-не! Виж,Варна не е столицата?А Добруджа не е софийското поле?
  • 88 Той

    3 1 Отговор
    Великия Павлов ще обясни на Руската империя какво е направила?! Жабата трябва да си знае локвата.
  • 89 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #86 от "ВЪЗМУТЕН":

    Аз бих отговорил така: Османската Империя е победена и загубва влиянието и контрола над голяма част от териториите си. В резултат на това се появява Кнажество България, което е васално кмяжество на Османската империя, а не част от нея, при това е руски протекторат!
  • 90 До професочето

    5 2 Отговор
    Автора , ако царя Освободител не беше взел решение , за война , под натиска на руския народ и църквата сега нямаше да е измислен професор и да говори глупости и лъжи на студентите . А за окрайнци не се е говорело , а за малоруси все едно да кажем ние за наши тракийци или шопи във българската армия . А защо измисления професор не каже че след съединението Турция престава да плаща рапарации на Русия и затова руснаците са били против . На Берлинския договор всички европейски държави са били против Санстефанския договор , даже Англия получава даром Кипър от Турция задето е била против руското предложение . А професирчето защо премалчава важни факти .

    Коментиран от #101, #104

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Хисторик

    7 0 Отговор
    Христо Ботев с четата като стига Врачанския балкан среща овчар и му иска 10 агнета да нахрани четата, овчара казал ще ви продам агнета, а Ботев казва - ние освобождаваме България дай ни без пари, обаче овчара бил непреклонен и Ботев му плаща 10 агнета в крайна сметка . Ботев се обръща към четата и казва
    -И ние сме тръгнали да ги освобождаване тези!

    Коментиран от #110

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Вярно е

    3 5 Отговор
    Верно е че Не сме получили свободата си даром, а сме си я плащали с пари и злато на Русия до 1917г ..!!!


    В чл.8, ал.3 на Санстефанския договор е посочено, че руският окупационен корпус, който ще остане в България, ще бъде издържан за сметка на „занятата земя”, т. е от българите/и България е била задължена за в бъдеще да плаща за направените военни разходи на Русия, които са предявени с Указ № 1144 в ДВ , че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки ИЛИ реципрочната стойност на тези пари в злато е била 32,5 тона злато....!!!

    Коментиран от #102

  • 101 Шопа

    2 2 Отговор

    До коментар #90 от "До професочето":

    Абе, байно, какъв натиск на руския народ, какви решения на царя под натиск? От къде тоя народ, закрепостен допреди 15 години, неграмотен и мизерстващ знае какво е положението на българите и как може да влияе на царя да започне война??? Какъв Сан-Стефански договор, при условие, че две години преди началото на войната Русия дели с Австоунгария България на две части Княжество България и Източна Румелия. А Княжеството далеч не е свободно а е трибутно на Османската империя, т.е. на практика част от нея но с малко повече свободи от останалите и части.
    Сега, че са ти преподавали история, която се отличава от действителната - да, разбираемо е. Но да не се ограмотиш във век, когато цялата информация в документи ти е в джоба - в телефона, е това вече е позор и срамота. Ти ако не си го чел Райхщадския договор, не значи, че не съществува и това, че не са ти го преподавали в училище, не значи, че руските дипломати не са го учили в университета - аз от там съм го чел, от техен сборник с договори за студенти дипломати издаден в Москва по соца, 62 година...

    Коментиран от #103

  • 102 Антитрол

    2 2 Отговор

    До коментар #100 от "Вярно е":

    "реципрочната стойност на тези пари в злато е била 32,5 тона злато....!!!"

    Само че соросоидите освен да повтарят тази лъжа да кажат и от къде сме го взели това злато - то сега нямаме 32 тона. Но за щелите на пропагандата не е важно да има логика - важното е да повтарят една лъжа до втръсване.
  • 103 Антитрол

    2 2 Отговор

    До коментар #101 от "Шопа":

    Ти вземи го прочети това Райхщадско споразумение а не договор - Русия обещава на Австро-унгария да не прави голяма славянска държава на балканите но въпреки обещанието го прави. Е веднага след това "цивилизования запад" скача на Русия и я принуждава да направят берлинския конгрес където разпокъсват България.

    Но соросоидите четат историята като дявола евангелието - трябва да се плюе по Русия и да се изфабрикуват лъжи по нейн адрес че от това им зависят заплатите.

    Коментиран от #105

  • 104 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "До професочето":

    Натиска на руския народ??? Общо 12 пъти руския крепостен народ е “натискал” императорите си да дойдат да ни “освободят”, ама пусто на него му се е щяло нещо друго.
  • 105 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "Антитрол":

    Русия, и по-точно граф Игнатиев прави един голям театър без знанието и разрешението на Външното министерство! Точно цирк!

    Коментиран от #106

  • 106 Анититрол

    3 2 Отговор

    До коментар #105 от "ТрампЛин":

    Значи "цирк" казваш е създаването на сан стефанска България, а пък противопоставянето на "цирка" от "демократичния запад" е добро дело според теб. Противопоставянето на голяма славянска държава също е добро дело - така ли да разбирам.

    Това господарите ти да не те обичат и да се мъчат всячески да те затрият а ти да си им "благодарен" за това и да ги величаеш и да плюеш по освободителите си защото сега така е модерно - чесно не го разбирам. Явно и ти много мразиш българите.
  • 107 Кюрдите са сепаратисти

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Точно както Донецк, Луганск, или нашите мюсюлмани в Родопите и Кърджали, които искаха да се отцепват 1988-ма. Бай тошо така ги отцепи, че още им държи влага. Едните били говорили турски, и се смятали за турци, другите руски и се смятали за руснаци. Багажа и изчезвайте. Ако не щете с добро-дърво.
  • 108 Човека им го казва ясно

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Опълченците и украинците спасяват":

    Войската е била многонационална, но русофилите си пеят тяхната песен. Истината е, че са изпратили да се сражават по нашите земи украински и казашки части, плюс няколко западни. Москалите, както и сега в Украйна си седят в къщи със чаша водка или самогон и замезват, кой със сала, кой с хайвер, гледайки сеир отдалеч и на сигурно място.
  • 109 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Прочетете за чудесата които проявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция. В Сърбия,- Белградската крепост е превзета през 1867 г. основно от участниците във Втората Българска Легия.

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко от Охрид с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, с
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове