Last news in Fakti

8 Март, 2023 12:28 1 808 26

Крум Зарков: МС одобри предложението главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

  • крум зарков-
  • министерски съвет-
  • одобрение-
  • главен прокурор-
  • разследване-
  • върховен съдия

"Това не е цялата съдебна реформа, но без този законопроект съдебна реформа няма да има, защото това е лакмуса за политическа воля", коментира служебният правосъден министър 

Крум Зарков: МС одобри предложението главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия - 1
Снимка: Нова телевизия

Министерски съвет одобри повторно предложението на Министерство на правосъдието за законови промени, регламентиращи механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Това обяви министърът на правосъдието Крум Зарков, цитиран от БНТ. Предложението включва промени в Закона за съдебната власт и НПК.

То предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, апелативен съд или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу главния обвинител на държавата или неговите заместници, когато това се налага. Разследващият ще бъде временно назначен за прокурор във ВКП и ще бъде избиран на случаен принцип от списък с магистрати, предварително дали съгласието си да изпълняват подобна функция.

"Това не е цялата съдебна реформа, но без този законопроект съдебна реформа няма да има, защото това е лакмуса за политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде сериозно обсъден и обмислен, но най-вече да бъде приет и то в първите месеци на новото народно събрание, тъй като той се очаква от българските граждани и международните партньори като решителна стъпка напред в провеждането на съдебна реформа.

Този законопроект е абсолютно неизбежен. Това е проектът, с който най-накрая ще успеем да отговорим на изискването на европейските стандарти и на осъдителното решение срещу България по делото "Колев". Законопроектът ще свали над 80 осъдителни решения срещу България. Има и символно значение", коментира Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И като

    21 1 Отговор
    го обобри какво следва ? Чесане на езици и нищо продуктивно , а България с двата крака у батака !
  • 2 Българка

    20 10 Отговор
    Обществото очаква бързо приемане на този закон. Но най-вече бързото отстраняване на Гешев, разследване, обвинение и справедлива дългосрочна присъда. Докато не се закрие Каскетурата в този си вид на ОПГ и преоснове в Прокуратура с нови прокурори и експерти, България ще си остане държавата на мафията

    Коментиран от #19, #22

  • 3 ТаУмВзе

    11 4 Отговор
    Бесните халюцинации на писта!
  • 4 Пенчо

    17 0 Отговор
    В България законите се приемат от Народното събрание, а това даже не е новина
  • 5 Хи хи

    10 3 Отговор
    Хубаво де, ама Зарков пита ли КС ? Аз чакам мнението на КС , малко да се посмея ,защото според КС и сега има кой да разследва ГП и не са нужни допълнителни напъни , само трябва да се намери повод разписан в конституцията.

    Коментиран от #11

  • 6 без имена

    10 5 Отговор
    коткоубиецът.
  • 7 Савов

    10 1 Отговор
    Като няма парламент, какви законопроекти ще обсъждат ? Това е противоконституционно.
  • 8 Добре, ама то разследван не е като

    11 0 Отговор
    Осъден и тикнат за излежаване на ефективна
  • 9 Гепард

    6 1 Отговор
    НищоНяма Да Стане Само Лъжет Народа
  • 10 Съд до дупка!

    9 3 Отговор
    В България е време да има осъдени прокурори и съдии както в Румъния, където има осъдени 160 прокурори и съдии (!!!)
  • 11 Гуньо Адвокатина

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хи хи":

    Напълно вярно. КС се произнесе, неговите норми имат по-висша правна сила от нормите на закона.Трябва една лекция да се изнесе на това момче.Реформа може да има само чрез конституционна промяна.
  • 12 ЧехМедЖаН ПаШа

    6 6 Отговор
    Няма да ми питате ГешеФ, негодници такива...
    Оставете ме да си краДнем на спокойствие...

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Червен глист

    8 1 Отговор
    върховния съдия кой ще разследва
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пияният Болен

    2 1 Отговор
    Сатанист!Колонизатор!
    Копейката ми изяде хляба!
    Газ НАШ!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кандидат Милионер

    11 0 Отговор
    Бе тия червени цървули почнаха сами да си пишат законопроекти,сами да си ги Одобряват и направо почват да ги прилагат...Аз си въобразявях,че Реформа в съдебната система означава да бъдат уволнени всички Съдии- комунисти.Всички Съдии,които са Корумпирани и обслужват Руските окупатори.Всички съдии,които освобождават десетки Престъпници от Наказателна отговорност за деянията си... Нещо съм се заблуждавал...както винаги през тези 30 години...
  • 19 Грую

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Голяма бяла птицо,(не е лебед) и без този закон има възможност да се разследва главния прокурор. Сега ще го отнесат за тълкуване на КС и тъй като е противоконстиционен оставям на теб да си си направиш изводите.
  • 20 Мнение

    1 5 Отговор
    Ще одобри какво ше прави!
    Щом на Мустафата и пилят от Давос, че България все още издишайки има някакви стонове на собствена воля и желание за независимост, ЗНАЧИ ЩЕ НАПРАВИТЕ КАКВОТО ВИ НАРЕДЯТ, ЗА ДА УБИЕТЕ И МАЛКОТО ОСТАНАЛА НЕЗАВИСИМОСТ В НАШАТА ДЪРЖАВА!

    АКО ОТ КОЗЯК НАРЕДЯТ НА ГЕШЕВ ДА ЗАСТАНЕ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПРЕД МЕДИИТЕ, НА ЧЕЛНА СТОЙКА, СЕ ХВАЩАМ НА БАС, ЧЕ ЩЕ ГО ИЗПЪЛНИ В НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ, СЪЩО КАКТО ЗАМЕТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ЗА ОКРАДЕНОТО ОТ БГ МАФИЯТА, КТБ!!!

    АКО ВСЕ ОЩЕ ИМА НЯКОЙ, КОЙТО ДА ЗАЩИТАВА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА МАРИОНЕТНА ОБЩНОСТ В ПАРЛАМЕНТА, МУ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ПРЕГЛЕДА, ДА ПИЕ ХАПЧЕТА, ДА ПРЕОСМИСЛИ МНЕНИЕТО СИ НА БАЗА ФАКТИ, ПОДКРЕПЕНИ С ДОКАЗАТЕЛСТВА, И АКО СЛЕД ТОВА ПАК ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДКРЕПЯ ЕВРОАТЛАНТЯГИТЕ, ЩЕ БЪДЕ ВЪЗПРИЕТ КАТО СЪУЧАСТНИК НА ОПГ!!!
  • 21 Сталин

    3 2 Отговор
    Тоя Крум долна ционистка свиня,нашия наркозелен
  • 22 Мнение

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Съгласен съм с Вас!
    Но това не е всичко, което трябва да стане, за да се Възроди България от пепелта!

    Трябва да се започне от основата, защото дори да отсечете някое дърво, ако корените му са здрави и силни, то пак ще пукне и ще започне да расте дори по-силно от преди!

    Затова трябва обстойно да се разгледат корените на мафията в България, да се приведе армията в готовност за вътрешни действия и да се назначат независими разследващи, защитавани директно от армията!
    Всяка една стъпка от т.нар. преход до сега, трябва да бъде прегледана под лупа, а всички облагодетелствани престъпници от всяко ниво на държавата, да си понесат заслуженото!!!
    Едва тогава България може да започне да расте и да разцъфва от пепелта, защото вече няма да има болести, насекоми и плевели, които да я задушават и разболяват и прогниват!

    Много хора ще кажат, че това е невъзможно, но знаете много добре, че невъзможното е само когато няма желание!!!

    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
    НЕКА Я ВЪЗРОДИМ КАТО ГЛАСУВАМЕ МАСОВО С НОМЕР 3 НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ!!!
  • 23 НЯКОЙ

    1 3 Отговор
    На никой не му стиска да разследва Гешев - ВЕЛИКИЯ ГЕШЕВ ! Ако искате заблуждавайте се, няма да стане така ! Правосъдната система е погрешно измислена, защото докато партийни лица се месят в нея, ще има "Аз се праим на луд, ама ти си по-добър, ШЕФЕ !?!
  • 24 Анонимен

    1 3 Отговор
    Трябва да няма недосегаеми
  • 25 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    А върховния съдия ще го разследва някой "честен" канадец с поне една любовница и минимум 7 месеца стаж за съсипване на държава чрез посредници и измамници (кирчовци)
  • 26 Валт

    1 3 Отговор
    ГЕШЕВ, БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ , ще бъдат разследвани и осъдени и в европейските и български съдилища.Нищо вече неможе да ги спаси.Замазването на престъпленията им , само ще утежни тяхното полужение .Само лъжат и крадят , те друго немогат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол