Last news in Fakti

16 Март, 2023 19:42 837 19

Експерт: Замърсеният въздух у нас убива между 15 и 20 пъти повече хора, отколкото катастрофите

  • замърсен въздух-
  • заболявания

Все по-често срещани сред населението са заболяванията, свързани с долните дихателни пътища, каза Георги Стефанов

Експерт: Замърсеният въздух у нас убива между 15 и 20 пъти повече хора, отколкото катастрофите - 1

Преждевременната смъртност от замърсения въздух в България убива между 15 и 20 пъти повече хора на година, отколкото катастрофите по пътищата. Това каза Георги Стефанов, ръководител на практика "Климат и енергия“, пред Радио "Фокус" във връзка със световен доклад, който посочва, че България е една от страните с най-запрашен въздух в Европа.

"Всички ние гледаме телевизия и виждаме, че всеки ден има ПТП инциденти, но никой не говори за това, че имаме 10 или 15 пъти по-висока смъртност от замърсения въздух. И това е парадоксът, защото всъщност ние адресираме един проблем, който е видим – за смачкани ламарини и човешки животи, но не адресираме друг проблем, който също е видим – за замърсяването на въздуха. Проблемът е видим в големите градове, в индустриалните територии, но също така и в малките населени места", каза той.

Стефанов каза, че в последните години здравословното състояние на хората се е влошило вследствие на замърсения въздух. Все по-често срещани сред населението са заболяванията, свързани с долните дихателни пътища.

"Вече, включително и в България от няколко години, имаме активно влошаване на здравното съсловие. Лекарите, които констатират, че всъщност финансовите разходи за здравната система са много високи и че превенцията за лечението на последиците, свързани с долните дихателни пътища болести, астма и прочие, струват много скъпо на българското общество. Когато добавим и фактори като временна нетрудоспособност, се оказва, че ние не само не адресираме големия проблем, водещ до преждевременна смъртност – през различните години данните на Световната здравна организация или на Европейската агенция по околна среда варират между 12 до 18 хиляди души преждевременна смъртност, прикривайки един такъв силно сериозен проблем. В България от време на време темата става явна, когато влизаме в такива параметри", обясни той.

Стефанов обясни, че степента на замърсяването на въздуха може да бъде измервано по много начини, но за да бъде преодолян проблемът, трябва да има желание за промяна.

"Тук е моментът да кажа, че замърсяването на въздуха може да се измерва и от земята, но също така може да се измерва и от атмосферата, може да се измерва включително и от Космоса, от сателитите. И в крайна сметка, когато ние имаме три различни системи, които доказват един проблем, трябва да видим и желанието за преодоляването на този проблем", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 4 Отговор
    От парно върнаха хората на дърва и боклуци.

    Коментиран от #5, #15

  • 2 Първенци

    17 2 Отговор
    по ранна смърт в ЕС !
  • 3 Демокрация-Деградация

    3 9 Отговор
    То дреме ли му на някой.. Като гледам даже на народа не му дреме за себе си, какво остава за някой друг..

    А тоя коментар 1, е на всяка манджа мерудия, ясно е, че такива тролове някой им плаща, или пък да рови по кофите, кой знае..
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор
    Истина е и е Факт
  • 5 Ганю по принцип

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    като се събуди сутрин първата му работа е (след като посети нужника, разбира се) да запали нещо - цигара, дърва, боклуци, гуми, шума или милата си дизеларка. Това му е в кръвта. Има и боклуци, които са решили че е много шик да си палят постоянно камините. Материалът лош, както казваше Бащицата.
  • 6 Храната убива тройно повече

    18 0 Отговор
    Ако питате Кантарджиев и генерал Годжи пандемията уби милярди хора,чували не стигнаха.
  • 7 Жа омра

    16 0 Отговор
    Толкова много хора изби мръсния въздух,че станахме 8 милярда шебека.
  • 8 ха ха

    16 0 Отговор
    Брех, увеличили се заболяванията на дихателните пътища! Аман от пророци! Ако, са се увеличили, значи не е от мръсния въздух. По Бае Тодарово време хората да не са се топлили на ток? Или не е имало мъгли и братски махали? Абсолютно измислени изводи. Да, има много повече коли, ама имат и катализатори. Има и много хора, които преминаха да се отопляват на ток. Няма шансове малките населени места да минат на ток, следователно още поколения ще дишат запрашен въздух през зимата. Не се правете на по-католици от Папата. Чист въздух може да има само с евтина електроенергия. Засега на хоризонта не се вижда такава.
  • 9 ЛиБеРаст

    8 0 Отговор
    А ковид ваксините?
  • 10 ДрБр

    10 1 Отговор
    Зелени боклуци.
  • 11 бай Онуй Нещо

    5 4 Отговор
    Въздуха в София в момента е много по чист в сравнение с въздуха в София през развития социализъм.
  • 12 Поздрави

    3 0 Отговор
    На ваксините, причината мръсен въздух честито!
  • 13 гретен тулумбергов

    3 1 Отговор
    а тулумбичките убиват с диабет!
  • 14 Превозните средства

    4 5 Отговор
    са една от основните причини за мръсният въздух в градовете. Особено силно се усещат изгорелите газове по улиците с по-висок трафик или вечер като почнат хората да се прибират от работа.
  • 15 Аз пък

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    никога не съм бил на централно парно.
  • 16 Буквоядец

    8 0 Отговор
    Аман от пророци. Няма Кремиковци,няма Радомир,има неработещи циментови заводи,по модерни транспортни средства.Няма и ТЕЦ на мазут,както и локално парно. Хайде стига глупости. Едно кравешко л...о ,също разрушава озоновия слой...
    .
  • 17 баба ти от Пловдив

    0 1 Отговор
    малеееее, този открил америкаааааааааа!! мошенници неучили!
  • 18 Браво

    2 1 Отговор
    Така си е - мръсният въздух убива. Обществена и тайна и неудобен факт….така че леко се замита под килима. Изключително старият автопарк не е проблема, нито дизеловите двигатели. Проблема е в липсата на регулатор който да поощри намаляне на замърсяването. Реално, не само на приказки и планове за светло бъдеще.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове