Last news in Fakti

9 Май, 2024 11:34 1 342 22

"За Земята": Има сериозни проблеми със замърсяването на въздуха в София, МОСВ и ИА "Околна среда" крият данните

  • замърсен въздух-
  • мосв

Явно налице са сериозни проблеми с официалните измервания на въздуха в София, а вероятно и на други места в страната, смятат от екологичното сдружение

"За Земята": Има сериозни проблеми със замърсяването на въздуха в София, МОСВ и ИА "Околна среда" крият данните - 1

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята", цитирани от БНР.

Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ.

От организацията обжалват решението за отказ пред съда и смятат, че докладът се бави, защото са налице сериозни проблеми с официалните измервания на въздуха в София, а вероятно и на други места в страната.

"Това, че крият доклада и толкова време се бави, не е публичен, е една лампа, която светва веднага", посочи пред БНР Ивайло Попов от екологичното сдружение "За Земята".

Той напомни, че от години правят собствени измервания на въздуха в София, резултатите от които показват голямо разминаване в данните за замърсяването.

"Тези данни бяха и повод да потърсим причината за това разминаване. Методът, който ние използваме, е изключително точен. Мерим и на местата, на които и Изпълнителната агенция мери и виждаме, че има разминаване".

По думите му двете транспортно ориентирани станции на Агенцията в София не отговарят на законовите изисквания:

"Законът и директивата казват, че те трябва да са на най-замърсените места и до 10 метра от бордюра на тротоара. А те не са на най-замърсените места и са на повече от 10 метра от бордюра. Има станция и на 80 метра от улицата. Това е и причината те да не откриват замърсяването с азотен диоксид, което се дължи основно на автомобилния трафик".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тая нощ като изгорят медицинските отпадъци внос от Италия, утре ще е пак същия смог. Добре че е Терзиев, скоро ще ви насъбере МПС-тата и ще одите пеш.

    Коментиран от #16

  • 3 Хубаво

    4 0 Отговор
    ама, като се окаже голямо и ни глобяват... Кои бяха най-мръсните столици по критерий въздух...?
  • 4 Рестрикцията

    3 0 Отговор
    На дъното на пресъхнало праисторическо езеро е безветрено и прашно и прекалено уплътнено презастроено.
    Санкции към жителите за измиване на управленските ръце с "дейни мерки" (шофирайте с велосипеди).
  • 5 Сила

    11 4 Отговор
    Селяндурите с калните си цървули и галоши влачат кал и сгурия в София...... Обратно на къра всички селяци!
  • 6 Владо

    11 6 Отговор
    Спрете колите без катализатори и ДПФ и всичко ще се оправи - и въздухът, и задръстванията, и приходите от градски транспорт.
    Толкова е просто!!!
  • 7 да де

    9 0 Отговор
    Хехе ами Смърди София оправи патриарха сега ще вони още повече на изгорели газове особено при задръстванията в час пик.
  • 8 гумата

    8 7 Отговор
    Всъщност е точно обратното и замърсяванията се следят в реално време от няколко оператора. Няма за какво да се лъже, защото от сайтовете се вижда , че замърсяванията на въздуха и околната среда в България са най- малките на Балканския полуостров.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Подигравка

    7 1 Отговор
    Със софиянци. Естествено, че ни лъжат. На Хиподрума станцията е на около 400 от бул. Борис |||. Ако я сложат на Г. Софийски и Гешов до ВМИ уредите им ще ударят максимума. Това е единичен пример. Явно всичките са поставени “на стратегически” места.
  • 13 Сандо

    5 0 Отговор
    За властващите много по-важно е редовно да ви осведомяват за Чернобил и за мълчанието на комунистите тогава.Така че дишайте спокойн ,софиянци, и най-вече - не забравяйте!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 нарочно замърсиха въздуха . Сега да

    0 0 Отговор
    плащат на болниците 40 процента от сметката за болест от рода на рак , туберколоза, бронхит , ами старата кметица доведе и експерт . доказа за нормално такова ниво от 80г . обаче брюксел искал 2 по-ниско . отпадъци . как да го постигне. ами неможе бе . кой е виновен . въглищари , шофери на душегубки , тирове, кораби и самолети . замърсяват и преследват Грета .
  • 16 Нафто

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ама тия от маалата не ги закачат дето горят всякакви вредни боклуци.
  • 17 Гошо

    0 0 Отговор
    Еми да проверят самолетите с какво точно пръскат отгоре,нали вече официално кемтрейлс го има ,а беше неква конспиративна теория
  • 18 ЕВРОНЮЗ

    0 0 Отговор
    😂 😂 😂 За триполовите софийски жълтопаветници само СМОГ.. Мор за вас американски подлоги къде унищожавате хилядолетна държава.

    Коментиран от #19

  • 19 Монте

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЕВРОНЮЗ":

    Я сметни от тия 1350г., колко от тях имаме държава.
  • 20 дядото

    3 0 Отговор
    силна работа сме това българите.без промишленост и с половин население,въздуха е силно замърсен.а бомбите,тежките машини, авиацията и т.н по света. ,явно пречистват въздуха.важното е да се чувстваме виновни- че дишаме,че се отопляваме,че сме живи
  • 21 Емо

    1 0 Отговор
    Няма как да има голям град, в който се работи, и да няма замърсяване. Този проблем е решен по друг начин в цивилизацията. Хората живеят в квартали предградия, извън грдовете и далеч от центъра им. За работа пътуват по 6-лентови магистрали плюс влакчета. Живеят в къщи, а не в панелки и кооперации. С разрушаването на малкото къщи останали в кварталите на София и посторяването на жилищни сгради от по 6-8 етажа, естествено няма и къде се паркира.
  • 22 Запознат

    0 0 Отговор
    Във целия този хаус в София и Пловдив е намесена държавата с разрешителните за строежи и развитието на двата града във вертикална посока.....тоест много етажни сгради. Държавата , тоест крадците не искат да правят нови квартали , инфраструктура , канализация и водопроводна мрежа и градовете да се развиват хоризонтално и от всичко това страдат гражданите . Когато на малка площ населението е плътно нормално е да е мръсно и неприветливо ама чакалите във власта не ги интересува ...важното е да им пълним хазната а те да разпределят и управляват нашите блага. Прост народ ,бедна държава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове