Last news in Fakti

3 Януари, 2023 10:20 1 080 19

Д-р Симидчиев: Мръсният въздух увеличава респираторните заболявания

  • александър симидчиев-
  • мръсен въздух-
  • заболявания

Вирусите и бактериите полепват по повърхността на фините прахови частици и се транспортират във въздуха

Д-р Симидчиев: Мръсният въздух увеличава респираторните заболявания - 1

Има връзка между мръсния въздух и честотата на респираторните инфекции. Това заяви пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Вирусите и бактериите полепват по повърхността на фините прахови частици и се транспортират във въздуха, обясни той в предаването "Преди всички". И добави:

"Когато тези замърсители попаднат в дихателната ни система, подтискат локалния имунитет и защитните ни сили намаляват, в резултат на което попадналите в дихателната система бактерии се развиват по-добре и по-бързо. Имаме както по-добро разпространение в резултат на замърсяването, така и по-лесно заразяване и по-тежко боледуване, когато въздухът е мръсен".

В София една станция измерва фините прахови частици, които влизат по-дълбоко в дихателната система, посочи д-р Симидчиев. По думите му останалите станции измерват по-едрите частици, които също могат относително добре да покажат, че има замърсяване.

"Ако не измерваме това, което е важно за нашето здраве, ние няма как да подобряваме нашето здраве. /.../ Ако не знаем какви са нивата, не може да търсим отговорност защо те са превишавани. Измерването е ключов компонент - първият основен компонент, преди да започнем да правим мерки", коментира пулмологът.

Д-р Симидчиев смята, че можем да направим малки стъпки за подобряване на ситуацията - всеки един от нас и като общност. Той подчерта, че има механизми, използващи социална психология. И даде пример с дефинирането на бус ленти. По думите му те са довели до това, че градският транспорт се движи по-бързо от лекия автомобил в задръстване, което е накарало голяма част от хората да предпочетат градския транспорт. Това е начинът за подобряване на общото ни битие, смята докторът.

Според него трябва да се отварят велоалеи и бус ленти. Трафикът се затруднява, но това е начинът хората да предпочетат друг транспорт, подчерта той.

Д-р Александър Симидчиев отбеляза, че има ефект от предприетите мерки в последните 10-15 години: "Вървим леко надолу по скалата на замърсяването".

Тъкмо успяхме да стигнем до нивата на СЗО за допустимите нива на замърсяването и те ги свалиха още надолу. "Всеки микрограм замърсяване нагоре увеличава смъртността с 1%".

Пулмологът препоръча в затворени помещения хората да използват пречистватели за въздуха и да излизат по-малко, когато въздухът е мръсен.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    15 0 Отговор
    Страна, която гори боклуците на Авсралия, не се страхува от невидими вируси и бактерии.
  • 2 Алфа херинга

    16 0 Отговор
    Симидчиев превключи от задължително ваксиниране на вредни емисии. Явно вече там е парата. Иначе препоръчва, да не излизаме ако въздуха бил мръсен. Ми той е мръсен във всички големи градове. Май се ослушва за нов локдаун.

    Коментиран от #6

  • 3 Нашийник

    13 0 Отговор
    Не обръщайте внимание на брътвежите на това платено алкохолизирано същество, говори, каквото му е наредено.
  • 4 факт

    11 0 Отговор
    Ако погледнете показателите, които се отчитат, ще забележите, че въздухът в столицата е замърсен от прахови частици и фини прахови частици, другите показатели са добре. Несъмнено принос в замърсяването имат автомобилите, но в Париж трафикът е неколкократно по-голям, а въздухът им е с отлични показатели. Значи проблемът не е в автомобилния транспорт. Остават два други варианта - масовото застрояване и изгарянето на боклук в околностите на столицата. Добре е Столична община да забрани за един месец строителството на територията на града, както и изгарянето на отпадъци и истината ще лъсне. Да, но интересите на мафията са огромни и ако трябва ще измрат от рак на белите дробове, но няма да изгубят печалбите си.
  • 5 Путин е пак виновен вероятно за въздуха

    7 0 Отговор
    а миряните пак да си гласуват за кака им фънфъркова за по дълъг живот и по скъпи билети
  • 6 Аз си мисля

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа херинга":

    че всяка уважаваща достатъчно себе си медия, трябва да спре публикуването (поне за по-продължителен перод) на компрометирали се вече "експерти". Така ще покаже уважение към читателите си и ще открие нови имена, които ще предизвикат по-голям интерес, поне за известно време...
  • 7 Кеша на Ковид

    12 0 Отговор
    Р.Ф.Кенеди младши: Pfizer знаеше, че техните инжекции C19 ще причинят сърдечни удари „Вашият шанс да умрете от инфаркт от тази ваксина, според техните собствени проучвания, е 500% по-голям, отколкото ако не сте ваксинирани. Така че те знаеха, че ще убият много хора и въпреки това го направиха."
  • 8 факт

    4 1 Отговор
    Понеже истината се разкрива в сравнението, ето ви данните за замърсяване с прахови частици от днес:
    София - 70 /лошо/; Париж - 15 /отлично/; Москва - 12 /отлично/; Брюксел - 16 /отлично/. Това е сравнение на София с градове с население колкото половин или цяла България. Трафикът в тези мегаполиси е огромен, но въздухът е чист. Глупостите на Фандъкова да забранява старите автомобили в центъра изглеждат смешни на фона на тези данни. Борбата за чист въздух трябва да е на всички ни и тя включва забрана на строителството, опазване и разширяване на зелените площи и забрана за изгаряне на боклук без високоефективни пречиствателни станции, които да не допускат изхвърляне в атмосферата на прахови частици. А по отношение на автомобилния трафик - евтин и удобен градски транспорт, а не непрекъснато повишаване на цените на билетите и влошаване на качеството на транспортните средства. Парите от синя и зелена зона, както и глобите за неправилно паркиране, да отиват директно за финансиране на градския транспорт, за да може билетчето да е на символична цена.
  • 9 фас

    2 0 Отговор
    Че то в щом се стъмни и замирисва на боклуци,а през деня на цигари
  • 10 Коментар

    4 0 Отговор
    Този доктор едва ли се придвижва на велосипед или с бус..
  • 11 ЧИЧО МАНЧО

    4 1 Отговор
    АБЕ СИМИДЧИЕВ ЛИ СИ МИ.....ЕВ ЛИ СИ , СПРИ ДА ЯДЕШ СМИЛЯНСКИЯ БОБ С ЧЕСНОВ ЛУК И ВАРЕНО ЯЙЦЕ , НА ТЕБ И КАТАЛИЗАТОР ДА ТИ ПОСТАВЯТ , ПАК ЩЕ ЗАМЪРСЯВАШ ВЪЗДУХА АМА ПО ФОРУМИТЕ САМО !!!😃🤣😀😂😄😁🤣😀😂
  • 12 Столичанин

    2 3 Отговор
    Ми спрете таратайките да мърсят въздухът на столицата, и нещата ще си дойдат на място. Ама не го правите. Ами така ще е. Още повече болни ще има.

    Коментиран от #13

  • 13 ЧИЧО МАНЧО

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Столичанин":

    АДИ БЕ , ТА НА ТЕБ ВСЕ ТАРАТАЙКИТЕ ТИ ВИНОВНИ , В ЛОНДОН КАТО ПАДНЕ МЪГЛАТА И ТАМ ЛИ ТАРАТАЙКИТЕ СА ИМ ВИНОВНИ , КОЛКО Е НАСЕЛЕНИЕТО ТАМ , ПЪК КОЛКО Е В СОФИЯ , ДА НЕ КАЖА В ПАРИЖ , МОСКВА , МЮНХЕН , БРЮКСЕЛ , БЕЛГРАД , НА ТЕБ СИГОРНО ТИ ПЛАЩАТ ОТ ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА ИЛИ ГРАНТОВЕ ОТ НПО ДА ТРОЛИШ ТУКА?!!!😃😄😁🤣😂🤣😁😄😃🤣,.

    Коментиран от #14

  • 14 Столичанин

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЧИЧО МАНЧО":

    1. В посочените от теб държави не карат таратайки и силно е ограничено движението в централните участъци на техните столици. 2. Тенденцията е всички да хващат велосипеда и ползват също градският транспорт.Всички коли на трупчета и никакво каране в градовете. Това е. Само така въздухът чувствително ще се подобри.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 ЧИЧО МАНЧО

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Столичанин":

    ДА БЕ НЕ КАРАТ , КАРАТ СИ ХОРАТА ,АМА ТИ НЕ СИ ВИЖДАЛ ЯВНО САМО ТУК ПЛЮВАТЕ ТЕЗИ ПЛАТЕНИТЕ ОТ ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА , НА МЕН САМО НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ.ДА НЕ КАРАМ КОСМИЧА , ВАДЯ МАНИВЕЛАТА ОТ БАГАЖНИКА В ДРУГАТА РЪКА КРИКА И БОЙ ПО КРАТУНИТЕ НА НЯКОИ ТАКИВА ПОДОБНИ , ТА ДА НЕ МОГА ДА ВОЗЯ ЗИМАТА ДЕЦАТА НА ГРАДИНА ДРУГИТЕ НА УЧИЛИЩЕ И ЛЯТОТО С ДЕЦА НА МОРЕ , АИДИДЕ !!!😀😂😁😄😃🤣😄😁😂😀😁,.😃

    Коментиран от #18

  • 16 ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Столичанин":

    АБЕ ВИЕ ТАКЪВ ВЪЗДУХ ЩЕ ВИДИТЕ И УСЕТИТЕ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕ СВЯТ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ , НИЩО ЧЕ СЕГА ПОДРИПВАТЕ , ЩОТО НЯМА КОЙ ДА ВИ СЕ ВОЗИ В МЕТРОТО И ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ , ПОХАРЧИХТЕ ЕДНА КАМАРА МИЛЯРДИ ЗА ДАЛАВЕРИ , ВМЕСТО ФА БЯХТЕ ПОСТРОИЛИ ДЕТСКА БОЛНИЦА ДА СЕ ЛЕКУВАТ ДЕЦАТА , МА СИГУРЕН СЪМ ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО ЩЕ ГЕПИТЕ ПАК НЯКОЕ МИЛЬОНЧЕ КОМИСЬОНЧЕ , ФИТИПАЛДИТА НИЕДНИ!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!.
  • 17 Гост

    1 0 Отговор
    Махайте ги тия димящи таралясници от столицата. Само мърсят и тровят въздуха на София. Има добър градски транспорт.
  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЧИЧО МАНЧО":

    Лятото с децата на море, може да ги качиш на таратайката. В столицата обаче НЕ! Ще ползваш градският транспорт. Нама да мърсиш въздухът на София с 20 годишната си бракма.
  • 19 Ком

    0 0 Отговор
    Но лекари на протест против мръсния въздух, хидрогенираните мазнини, ГМО продукти, пестицидите в храните, безконтролната употреба на антибиотици няма да видиш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове