Last news in Fakti

17 Март, 2023 09:12 1 100 14

Красен Станчев: Всички данъчни облекчения трябва да отпаднат

  • данъци-
  • бюджетен дефицит

Има увеличаване на пенсии и заплати с около 3,5 - 4 млрд., социални помощи с 1,4 млрд. и около 4-5 млрд. съфинансиране и така става 10 млрд. дефицит, което е 2 пъти повече от заветните 3%

Красен Станчев: Всички данъчни облекчения трябва да отпаднат - 1

"Засега поведението на приходите е относително добро. Онова, което трябва да се направи, е да се съкратят разходите. Това е, което предприема правителството в момента. Това, разбира се, незадължително ще стане". Това заяви пред БНР Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, в коментар за проектобюджета и финансовото състояние на държавата.

Според него проектобюджетът ще бъде приет частично:

"Ще има опит за намаляване на дефицита, съответно на разходите. Аргументът да не бъде много радикално това действие ще бъде, че има достатъчно приходи, тъй като те ще станат ясни през април".

"Миналата година е заложен, в средата на годината, един дефицит около 3%. Тъй като действа 6 месеца, нямаше, според министърката, нужда за актуализация. Сега просто същите неща, които са 3% от БВП ще действат 12 месеца и се получава един голям дефицит, който има своите последици. Те са няколко. Едната е вземане на заеми, а втората - отлагане на членството в еврозоната за след 2025 г., вероятно 2026 г.", обясни Красен Станчев в интервю за предаването "Преди всички". И продължи:

"Реалностите са такива - има увеличаване на пенсии и заплати с около 3,5 - 4 млрд., социални помощи с 1,4 млрд. и около 4-5 млрд. съфинансиране и програми, свързани с Плана за възстановяване и развитие, и съответно отивате на 10 млрд. дефицит, което е 2 пъти повече от заветните 3%".

Според него финансовият министър предупреждава, че нещо трябва да се направи и то е свързано с това, което предстои - а това са заеми:

"Има падеж около 10 млрд. Ако се запази същият дефицит за 2 години, по 10 млрд., следователно имате нужда от 30 млрд. нови заеми, което в общи линии е удвояване на държавния дълг, което от своя страна означава по-високи лихвени проценти при нови заеми".

Според него заложените данъчни промени са леко козметични:

"Би трябвало всички данъчни облекчения да отпаднат. Това е част от проблема. Ако се махнат всички преференции по отношение на данъчните облаги, тогава вероятно дефицитът би бил с около половин милиард, дори повече, по-нисък отколкото се получава в момента. Това би било добре за икономиката".

Другата мярка и основен резерв е свръхпечалбата, смята Станчев и обясни, че тогава имаме административно прехвърляне към икономиката на около 6 млрд., които ще повлияят на инфлацията. По думите му е много е трудно да се приложи диференцирано третиране през данъчното законодателство на каквито и да е предприятия и данъчни субекти.

"Проблемът с идеята за данък на свръхпечалбата е, че когато това се прави, след това не може да се махне. Създава се обществено настроение, при което правителството, т.е. данъкоплатците, се грижат за онези, които се държат зле, а тези, които са добре, те може би ще се оправят, ще се изнесат някъде другаде или няма да дойдат инвестиции при тях".

За концесионните възнаграждения Красен Станчев изказа мнение, че ако се увеличават, трябва да се удвоят концесионните срокове.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Внимание предатели!

    6 8 Отговор
    Герб са платили много милиони от чекмеджетата на Коцето! Копейката се канил да купи 200000 гласа!
  • 2 Явно

    6 1 Отговор
    трябва да се открадне всичко преди изборите, че после не се знае.
  • 3 Ст. Л. Костов

    9 2 Отговор
    И борисов и радев са едно и също лице - Големанов. В началото съжалявах министър - ката. Ако иска да покаже човешко достойнство ДА СИ ПОДАВА оставката веднага. В противен случай ще остане в историята като НАЙ-ШИРОКАТА и глупава подлога на първите двама. За умните хора е ясно какво се цели с тези "ужким хаосни" изцепки. И не сравнявайте с 1996-1997ма. Целта е сами да си дадем парите.
  • 4 Вълк единак

    8 4 Отговор
    Този на снимката лъже, да уплаши народа гарантирано от Герб-ДПС.
  • 5 Ст. Л. Костов

    0 2 Отговор
    Ще си позволя да ви насоча към " Прозорцът на Овертон" за да осмислите предишния ми коментар. В зората на нета го пуснах за обществено ползване. Явно трябва отново да се прочете.
  • 6 Делю Хайдутин

    4 14 Отговор
    Кокорчо фалира държавата по заповед на Козяк.

    Коментиран от #8

  • 7 Питам:

    13 0 Отговор
    Господин топ икономиста, А НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПРОГРЕСИВНО ПОДОХОДЕН ДАНЪК, И т.н ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ДА ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ ???.Сега чрез косвения ДДС бедните издържат богатите и плащат осигуровките на тези с максималните пенсии!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 безпартиен

    1 1 Отговор
    Този с какво се издържа и какви данъци е платил?Ако знае някой,нека сподели,че и да го питат този няма да каже сам!
  • 10 бушприт

    0 0 Отговор
    Баба ми щеше да е с макси пенцийьъ,ама се махна от ТЕЦ-а и отиде в кожарска фирма,да е в администрацията,оправяла им компютрите и електротехниката. Ядзъкъ! 3400 лева как се изтърват,ма жена?!
  • 11 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Абсолютно правилно.на тези измамници не трябва 7а се дават никакви данъчни облекч
  • 12 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Абсолютно правилно. На тези измамници не трябва да се дават никакви данъчни облекчения.
  • 13 СЗО

    0 1 Отговор
    "...Ако се запази същият дефицит за 2 години, по 10 млрд., следователно имате нужда от 30 млрд. нови заеми..." С такива сметки как очаквате да нямаме дефицит.
  • 14 Красен Станчев!! Намаляване на Чиновници

    5 0 Отговор
    Държавни и общински на 50%Останалите са, да си плащат осигоровките, като всички останали работещи!! Красене това, решава, Проблема с разсходната част на Бюджета!! Но не смеете да гъкнете на тая тема!! Променил си се много Красене от времето, когато бяха само клубовете и всички бяха в сградата на Веслец и Дондуков, СДС не се беше родило още нито го имаше Раковска 134!! Даваше надежди, че ще станеш читав политик, сега вече не може да се каже, че си такъв!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове