Last news in Fakti

18 Март, 2023 14:16 2 027 16

Евелина Славкова: Шансовете за формиране на кабинет около "хартиената коалиция" са твърде ниски, защото са голям риск

  • евелина славкова-
  • кабинет-
  • хартиена коалиция-
  • риск-
  • шансове

Местните избори са пречка да се сформира работещо правителство. "ПП-ДБ" и "ГЕРБ-СДС" не биха рискували да се обединят, коментира социологът

Евелина Славкова: Шансовете за формиране на кабинет около "хартиената коалиция" са твърде ниски, защото са голям риск  - 1
Снимка: NovaNews

Вероятността да се отиде на избори на есен изобщо не е за подценяване заради трудността да се излъчи мнозинство, което да гласува кабинет. Това каза социологът Евелина Славкова в предаването "Темите от седмицата на фокус" по Радио "Фокус" за предстоящите предсрочни избори и данните от последното проучване на "Тренд".

"Политическите партии са изморени от двугодишния маратон с парламентарни изброи – и от финансова, и от идейна гледна точка, от страховете им, че може нещо да се провали. По тази причина всички са много тактични. Почти не се вижда, че сме в кампания. Разговарям с хора, които са изключително дистанцирани от изборния процес и когато не виждат и кампания, даже не знаят, че има избори на 2 април. Толкова е снишена в момента тя.

"Не виждаме опити от политическите сили да разширяват твърдите си ядра, да разширяват някаква периферия, да влизат в комуникация помежду си за някакви по-сериозни лидерски дебати. Разбира се, предстоят ни по-оспорвани седмици, по-близо до деня на изборите. Политическите формации максимално се опитват да не влизат в конфронтации, за да не загубят от изборните си резултати", обясни социологът.

Славкова каза, че преднината на победителя на изборите ще бъде минимална. Според нея резултатите няма да са ясни на 2 април, тъй като броенето на хартиените бюлетини и тези от машините ще забави процеса.

"Това, което наблюдаваме в момента, е ожесточена битка на върха на класацията между коалициите "Продължаваме промяната-Демократична България“ и "ГЕРБ-СДС“. Паритет се отбелязва от социологическа гледна точка. Това е равенство между двете коалиции с малка полза за "ПП-ДБ“. Трябва да направим уточнение, че проучванията на социологическите агенции се осъществяват само на територията на България. Ние нямаме резултати от чужбина, така че може да очакваме гласовете извън страната, които ще наклонят везните в полза на някоя от големите формации.

Няма да можем да си говорим за победител. Трябва да имаме предвид хартиените бюлетините. Самата обработка на резултатите ще забави процеса. Ние, социологическите агенции, имаме паралелно преброяване, което почти 100% показва резултатите, които след това ЦИК обявява, но това преброяване ще се запази, защото ще трябва да се броят резултати от машини, от бюлетини. Смятам, че със сигурност ще има проблематика в това отношение. Вероятността в 20:00 часа, когато се обявяват официалните резултати, екзитполовете да не могат да излъчат ясните резултати е много голяма", каза тя.

Според нея местните избори представляват пречка пред това да се сформира работещо правителство. Двете най-големи политически сили "ПП-ДБ" и "ГЕРБ-СДС" не биха рискували да се обединят.

"Ако погледнем няколко сценария, сценарият двете големи коалиции могат да създадат коалиционно мнозинство, но по никакъв начин те не намериха път към себе си или изобщо не тръгнаха един към друг, което ще бъде много трудно да се обясни на избирателите.

Имаме предвид и местните избори, които са изключително важни, особено за ГЕРБ и за запазване на кметовете по места. Това им дава устойчивост. ПП, от друга страна, са създадени на "антиГЕРБ“ риторика и с какъв аргумент ще обяснят на хората, че искат да ги победят, а на национално ниво са в коалиция. Местните избори се явяват спирачка за такъв тип обединение", каза още Славкова.

Шансове за оформянето на кабинет около т. нар. "Хартиена коалиция" също са твърде ниски, защото представляват прекалено голям риск.

"Последният вариант е ГЕРБ-СДС да скочат в дълбокото с "Хартиена коалиция“ - с ДПС и БСП, което също е с минимален шанс. Това е непопулярна коалиция и не мисля, че ГЕРБ биха влезнали в такъв капан", смята социологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    19 2 Отговор
    Абе нали още на първия ден хиляди ще излязат пред парламента бе.Тия павета дет Юрданка ги реди знаеш ли колко лесно излизат.
  • 2 Загорел

    4 6 Отговор
    Аааааааа става ставаааа
  • 3 баба Даба много слаба

    11 3 Отговор
    Шансовете не са голям риск,големият риск е Б.Б.! Шансовете са възможности.
  • 4 гроб-дпс и пп-дб фашисти

    7 10 Отговор
    са отбора на козяк
  • 5 Социоложка

    9 2 Отговор
    шъ яде пирожка.
  • 6 Славкова, пасольствто иска на

    6 7 Отговор
    всяка цена властта. Голем цирк ще падне след изборите, тогава грозните руски муцуни ще се озъбят и ще се се види,
    че ген. Митрофански е ... гол! При братушките няма "кадифени ръкавици" - има напред със всички средства !
  • 7 Москвича

    3 5 Отговор
    В САЩ синята партия(демоНкратите), глссуват само с хартиена бюлетина, и то по пощата!

    Троловете на ппдб+ да обяснят.

    Коментиран от #12

  • 8 обективен

    9 0 Отговор
    БГ. Политически елит е за затвора за до живот.
  • 9 хихи®

    0 11 Отговор
    Двете най-големи политически сили "ПП-ДБ" ..... Глупости! Хардвардските Измамници - Голяма политическа сила!
    Избитаелите може да са 80% д...ли, но не чак толкова....
    нищонеправещитежълтопаветници, трети четвърти след Израждане....
  • 10 УРА,, УРА

    12 0 Отговор
    Докато мутрата и каскета не се скрият всичко ще бъде мъчително, объркано и трудно. Това са хората, които държат държавата в постоянна бедност и застой. И ДПС с всички сили им помагат.
  • 11 Ква хартиена коалиция Ма

    2 2 Отговор
    Всеки може да гласува както си реши, кви Са тия тъ""пи хора, дето отвличат вниманието към глупости
  • 12 В Америка броят на русофилите

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Москвича":

    е 0,0000000001 %., а у нас са 20%. Малко народ сте тука, но вредите ви за 77 години - огромни !

    Коментиран от #13

  • 13 Москвича

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "В Америка броят на русофилите":

    1. Не е по темата.
    2. Аз не съм русофил, а Републиканец 😉
  • 14 Веселяк

    0 3 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 15 Коалиция КОЗЯК

    2 1 Отговор
    ПП+ДБ+ГЕРБ коалицията на войната.За тях ли ще гласувате,ако държавата не фалира дотогава?
  • 16 Ком

    0 1 Отговор
    Няма друга формула за правителство освен Хартиената коалиция или коалиция Магнитски. ГЕРБ на Горанов, ДПС на Пеевски и БСП на Овчаров. А "КОЗЯК" натиска..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол