Last news in Fakti

18 Март, 2023 19:25 1 534 32

Петър Витанов: Дори в най-дивашката капиталистическа държава като САЩ имаме прогресивно данъчно облагане

  • петър витанов-
  • капиталистическа държава-
  • сащ-
  • прогресивно данъчно облагане

Според евродепутата само политическият елит на една страна, след като осъзнае необходимостта от елиминиране на голямото социално неравенство, може да направи промяна в данъчната политика

Петър Витанов: Дори в най-дивашката капиталистическа държава като САЩ имаме прогресивно данъчно облагане - 1
Снимка: NovaNews

В България понеже се сблъскваме всекидневно с проблемите на нашите граждани, един от най-големите е липсата на справедливост. Такава гигантска пропаст, такъв разлом – това е Марианската падина, такова чудо няма никъде в цивилизования свят. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на социалистите в Европейския парламент, в интервю за аудиокаста на "Фокус" "Това е България".

"Дори в най-дивашката капиталистическа държава като САЩ, където бизнесът е на почит, изведен е на пиедестал, имаме прогресивно данъчно облагане и се надявам, че не е далеч денят, в който ние можем да говорим свободно за преразпределение на благата у нас", каза той.

Витанов каза, че идеята за прогресивно данъчно облагане на свръхбогатите не може да бъде наложена на държавите членки. ЕС няма инструментите, с които да контролира данъчната политика на националните страни.

"Опасявам се, че това не може да стане по каналния ред в ЕС, защото, освен ако не се променят правилата, при които ЕС функционира, през европейска политика да задължиш страна-членка да приеме определен вид данъчно облагане не може да стане", обясни той.

Според евродепутата само политическият елит на една страна, след като осъзнае необходимостта от елиминиране на голямото социално неравенство, може да направи промяна в данъчната политика. Той също така изрази своята надежда, че в България ще бъдат проведени такива реформи, с които ще се създаде по-благоприятна среда за чужди инвестиции.

"Промяна в данъчната политика трябва да стане през дълбокото осъзнаване на политическите елити, че подобно действие е крайно наложително, за да бъдат преодолени огромните неравенства. Аз се надявам, че няма да е далече времето, когато България може да се похвали с много чуждестранни инвестиции и то не заради ниския корпоративен данък, който се плаща, а заради по-добрия инвестиционен климат, заради възможностите за генериране на повече приходи, заради ясна съдебна система – такава, която не е променлива, заради някаква устойчивост на законодателството и най-вече заради липсата на корупция", смята Витанов.

Той се надява българските политици да премислят възможността за провеждане на данъчна реформа в страната ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шумкаре

    15 17 Отговор
    Отвсякъде ни заливат с комунисти
  • 2 ИСТИНА Е

    35 3 Отговор
    Ама тези 10% данък за всички го вкара вашата партия за да стават все по богати червените милиардери.

    Коментиран от #3, #24, #25

  • 3 Теле

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНА Е":

    А вашата начело с тиквата го потвърди
  • 4 квс

    14 6 Отговор
    много се съмнявам този да е виждал дивашка държава, но като го гледам има време да посети някоя такава и му го пожелавам

    Коментиран от #22

  • 5 САЩ са нашественици и трябва да се

    7 11 Отговор
    Развиват ние сме местни и няма къде да мърдаме ще си трайкаме с едно наум за Трайчо Костов
  • 6 Фактъ

    14 11 Отговор
    И на този само рубли са му в главата . Абе , тези шумкари нямат свършване !
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    12 9 Отговор
    Много е прав! Тройната ламя когато беше на власт направи тая убийствена данъчна система в угода на олигарсите и богаташите. БСП, ДПС и НДСВ въведоха тая система. Сега на тия избори има истински лява партия, анти НАТО и анти ЕС - Социалистическа партия - Български път с номер 20 в бюлетината.
  • 8 Пешо

    15 3 Отговор
    Прав е човека! Трябват пари за магистратите, за тръбопроводи и саниране. Празно шкафче къща не храни.
  • 9 Мръсно долно комуне

    15 6 Отговор
    гаден популист. Вместо да конфискувате имуществото на олигарсите и подкупните политици вие погнахте хората с високи заплати, които си плащат данъците и са 5% от работещите. И тях ще изгоните в чужбина иэще останат само роми, клошари, наркодилъри, феодали. мутри, алкохолици и фашизирани комунета.

    Коментиран от #18

  • 10 Цензура

    9 9 Отговор
    И кое му е "справедливото": тези които са учили здраво и работят повече, да плащат по-голям процент данък, за да могат полуграмотните и мързeливците да не плащат нищо? Как тогава ще ги задържим тук - онези - дето работят здраво и изкарват много? А какво да кажем за това, че човек с висока квалификация и 10 000 заплата, плаща на месец 800 лева здравни осигуровки, но ако се разболее, всеки крaстав хъхpeк, дето не е платил и стотинка осигуровки и данъци през целия си излишен живот, има предимство пред него?

    Коментиран от #16, #17

  • 11 Хохо Бохо

    8 5 Отговор
    Животът ще стане по-хубав, ако изгоним комунягите и техните наследници от властта.
    Да припомня, че и другарят Борисов още си пази партийната книжка..

    Коментиран от #12

  • 12 Абсолютно съгласен

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    но да не забравяме и фашизираните неокомунета като Простото и Ристю Комунето.
  • 13 ПСР

    6 2 Отговор
    Правилно,товарищ евродепутат.Ама викам аз и ергенския данък да върнем.Макар и за кратко,като почнах работа,момите и ергените,и такъв данък плащахме.После...1989 и го махнаха диваците,язък!
  • 14 Плява

    10 1 Отговор
    Пълни тъпизми и алабалащини - свръхбогатите НИКОГА няма да платят данък, ще си направят частна фондация, ще и даряват пари и фондацията ще е “собственик” като Нонпрофит на всичките лимузини, яхти, имения и ще им дава джобни, за да не умрат от глад.

    Коментиран от #15, #27

  • 15 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Плява":

    В България има голямо изкривяване на всичко в икономиката. Тука има богаташи и олигарси които са по-богати от американски богаташи които са наследили фабрики или заводи от пра дядовците си. Тука много богаташи ако ги питат как са станали такива, не могат да докажат нищо.
  • 16 д-р Косев

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Цензура":

    Не плаща 800, а около 270, т.е. 8% от осигурителния максимум (3400 лв). Истината е , че здравните вноски у нас са смешно ниски и затова и здравните услуги са калпави ако човек не е склонен да плаща допълнително.
  • 17 Теле

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Цензура":

    Браво++++++++
  • 18 За съжаление сте прав,

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Мръсно долно комуне":

    ще останат едни прости кръвопийци комуняги-русофили, но и от тях който има пари ще избяга. След напалма все нещо остава - след комунизма нищо не остава - само кочина и лумпени !
  • 19 БСПедер

    4 4 Отговор
    Най-дивашката капиталистическа държава като САЩ, където вашата лидерка Курни е пратила синчето си Рафаело да крепи системата в Голдман и Сакс... Абе като говорите глупости, вярвате ли си?
  • 20 д-р Косев

    2 6 Отговор
    Плоският данък у нас облагодетелства масата от служителите на заплата и в ущърб само на циганорите и тарикатите дето се осигуряват на минимална и прибират останалото необявено. Нещата са доста различни от Западна Европа и САЩ, където има нивата на заплащане са по-високи и дори след трудещите се за заплата има много заможни хора, които могат да бъдат ошушкани със сериозни данъци без това да се отрази на начина им на живот. У нас ако въведем прогресивно облагане всички, които сега взимат повече от 1800 лв. на месец ще трябва да плащат повече, а повечето от тях са си едва оцеляващи гащници и допълнителното облагане просто ще ги смачка.

    Коментиран от #21

  • 21 Облагодетелства

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "д-р Косев":

    Разни крадци като пишман докторите. При заплати от над 1.5 милиона на директор на болница, определено трябва да се плащат подходящите данъци. Между другото е доста странно и какво точно правят общо практикуващите лекари за 7-8 хиляди месечна заплата ? Едва ли да се насочват пациентите към други обирджии, които чакат само аванта струва тези пари.

    Коментиран от #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор
    Това предложение ще доведе до масово корумпиране на наетите лица, а работодателите им няма да ги засегне финансово, защото знаят на кого да платят за това.
  • 24 Моряка

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНА Е":

    Не е точно така.Закона го пробута Станишко,който е толкова комунист,колкото аз съм примерно тротоар.Или Моцарт.Но гьонсурата за винаги раздели българите на много бедни и много много богати,част от които- парвенюта и келеши.Семейства Баневи,Арабаджиеви,.............
  • 25 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНА Е":

    Не е точно така.Закона го пробута Станишко,който е толкова комунист,колкото аз съм примерно тротоар.Или Моцарт.Но гьонсурата за винаги раздели българите на много бедни и много много богати,част от които- парвенюта и келеши.Семейства Баневи,Арабаджиеви,.............
  • 26 Град Симитли

    0 3 Отговор
    Службаш, Дрънкало, скандалджия!
  • 27 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Плява":

    Ами нали почти всички държави но света имат прогресивно подоходно облагане.И процъфтяват.А само 3 - 4, са много умни,като нас.И заедно потъваме.
  • 28 Джуццц

    10 1 Отговор
    Във Франция един актьор, спечелил 10 мил, плаща50% или 5 мил данък ... В бг един работник плаща 10% и един шеф на болница с 1,5 мил лв плащс10%, а трябва да плати 50% или 750 хил. Ние сме истинска бананово република
  • 29 Хорхе

    2 0 Отговор
    Точно така! Нали са големи- защо се правят на мишоци!?
  • 30 баба ти от Пловдив

    1 0 Отговор
    сульо, моето внуче, сляпо и няма инвалидна пенсия, сульо???????? сульо, купил си се дипломата, сульо, неучил НИЩО
  • 31 д-р Косев

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Облагодетелства":

    Как мислите, като направите прогресивно облагане и вземете 50% от заплатата на шефа на болницата, кой ще е на печалба и кой на загуба? Аз залагам 5 стотинки, че директорът пак ще си взима същите пари, само дето брутната му заплатата вече няма да е 1.5 милиона, а три милиона. Парите ще ги съберат от стотинките на гащниците, както винаги става, и ще отида в бюджета за да могат депутатите да напазаруват американски самолети и да ги раздадат на строителните фирми на аверите на Бибитко. За сметка на това некой изтормозен редови офисен плъх с 2000-3000 лв заплатка ще плаща данък 400 лв вместо досегашните 200 лв. Внимавайте какво си пожелавате..
  • 32 доктор Косев!! Ще си поканиме за шефове

    1 0 Отговор
    На Полицията и НАП Финланци и всичко ще сработи по Прогресивното даначно облагане!! Навсякъде по Света Работи, само в България не може да се случи!???А де бе???? "Нито си доктор, нито си Косев!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол