Last news in Fakti

20 Март, 2023 21:23 1 226 27

Христина Христова: Предложението за 940 лв. минимална заплата не е на МФ, а на последното Народно събрание

  • христина христова-
  • предложение-
  • минимална работна заплата-
  • финансово министерство-
  • народно събрание

"Разбира се, тази директива, нищо, че е европейска, трябва да кажем, че има противоречие, защото минималната работна заплата е основна работна заплата, докато средната работна заплата, която измерва статистиката на България, тя е брутна работна заплата. И основната ще се равнява на половината от брутната – това е едно противоречие, което не е добре, трябва да се изчисти. И аз се надявам, че следващото Народно  събрание ще изчисти този въпрос", допълни бившият социален министър 

Христина Христова: Предложението за 940 лв. минимална заплата не е на МФ, а на последното Народно събрание  - 1
Снимка: БГНЕС

Предложението за 940 лева минимална работна заплата не е на Министерството на финансите, а на последното, 48-о Народно събрание, което в предпоследния си работен ден реши от 1-ви януари 2024 година минималната работна заплата да бъде равна на 50% от средната работна заплата, като се оправда с европейска директива, но тя не е точно такава", каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика в отговор на въпроса възможна ли е минимална заплата от 940 лева и има ли ресурси за нейното изплащане.

"Финансовият министър обяви тези размери (б.р.: 940 лева) за минимална работна заплата, но не защото така е преценило Финансовото министерство да предложи на Министерския съвет, а защото в предпоследния ден от живота на 48-то Народно събрание, предишното, това, което се разпусна, депутатите решиха и сложиха в текст в Кодекса на труда, мисля, че в чл.244, че от 1 януари 2024 година минималната работна заплата ще бъде равна на 50% от средната работна заплата. Като по този начин казаха, че въвеждат в българското право една директива на Европейския съюз за минималните работни заплати в Съюза, което не е точно така, защото духът и философията на тази директива е, че минималната работна заплата трябва да се договоря в социалния диалог, в колективните трудови договори, и дадена е една такава величина като половината от средната работна заплата", каза Христова.

"Разбира се, тази директива, нищо, че е европейска, трябва да кажем, че има противоречие, защото минималната работна заплата е основна работна заплата, докато средната работна заплата, която измерва статистиката на България, тя е брутна работна заплата. И основната ще се равнява на половината от брутната – това е едно противоречие, което не е добре, трябва да се изчисти. И аз се надявам, че следващото Народно събрание ще изчисти този въпрос", допълни тя.

Според нея, духът на директивата е по-скоро за тристранно договаряне и за колективни трудови договори.

"Иначе от гледна точка на плащанията, както и при затягане на финансовата дисциплина ще се реализират например социалните плащания, ето това даже в такъв размер, какъвто вече е законов текст в Кодекса на труда, ще се гарантира този размер, ако не промени нещо Народното събрание. Гарантират се също пенсиите с увеличението от 1 юли, което си е стандартното по Кодекса за социално осигуряване, т.нар. швейцарско правило, и там се гарантират около 12-12 и нещо", допълни още бившият министър на труда и социалната политика.

"Знаете как се увеличава от 1 юли всяка година пенсията, като се покрива половината от ръста на средната работна заплата, половината от средния осигурителен доход по-точно и половината от инфлацията. Нямаме окончателните данни за 2022 година, но се получават 12%, 12% и нещо, може би към края на месеца-началото на април ще има окончателни данни. Доколкото знаем и стандартите, доколкото беше казано в допусканията, че стандартите социални плащания също са гарантирани. Това са социалните помощи месечните, това са помощите за отопление, това са помощите за хората с увреждания, но тези, които са вече съществуващи. Не се говори за някакви индексации на тези помощи, за някакви повишения", каза още Христова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хриси Хриси

    15 0 Отговор
    скрий се там дето сленце не огрява,не Тъ бива дори за GILF

    Коментиран от #8

  • 2 Лафонтен

    8 0 Отговор
    От зелена тиква семе не взимам
  • 3 Боже Хриси много убава картина зад

    5 1 Отговор
    гърба ти...убава, като Теб...
  • 4 Голям зор

    10 0 Отговор
    Добре че ЕС ви свиха перките за заплатите,сега всички на екрана си преписват заслугите.

    Коментиран от #6

  • 5 голяма радост

    5 0 Отговор
    Хора, да се веселим - 940 лв ще стане някога МРЗ .
    В Гърция - 780 евро сега. Да си ги харчат със здраве. И ние сме щастливи....ще ни се случи същото след някоя друга година.
  • 6 Така е!

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям зор":

    През септември 2022 г. Европейския Парламент прие нови правила за Адекватни Минимални Работни Заплати за ВСИЧКИ в ЕС!!!!!!!

    . Минималната работна заплата трябва да гарантира достоен стандарт на живот!!! А не като в България работещите да мизерстват и да не могат да покрият елементарните нужди на своите семейства! Нашето МФ няма никакви заслуги!

    Коментиран от #7

  • 7 След 20 години

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Така е!":

    и при Нас

    Коментиран от #11

  • 8 Тая навремето

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хриси Хриси":

    Я избираха само с ромски гласове.
  • 9 Пръц

    4 2 Отговор
    Кило сиренйе е 28 лъва в магазина ,а с 960 лв. ще стигнат за 30 кила и ще остане за леб

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Име

    6 0 Отговор
    Тази жена си е уредила живота и - сега просто ни приказва нещо от телевизора, просто не разбира - че положението е нулево.

    Просто гладуваме, а сме горди хора - аз лично не съм свикнал да нямам работа и да прося.
  • 11 Истината

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "След 20 години":

    Не след 20 години! Срокът, който даде ЕП е до 2 години!!!!!!
    До 2 години България и другите държави в ЕС с мизерни заплати трябва да ги приведат в достойни заплати, достойни за страна от Европейския съюз!!!

    Коментиран от #25

  • 12 Пффф

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пръц":

    Ти по цял ден сирене ли ръбаш бре? То се хапва по 50 грама, не с килограми. Освен това има промоционални цени на сиренето до 14 лв./кг. Купи си 200-300 грама.
  • 13 Ще се

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пръц":

    Мриеее
  • 14 Пиои

    2 0 Отговор
    А, защо МФ ( не само сегга )ще предлага размер ба заолатите. Нали имаме МТСГ. Трябва то да предлага а МФ да осигурява средствата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ангел бонев

    8 0 Отговор
    Не 940лв а 940 евро трябва да я направите както е на запад. Нали цените ги изравнихме вече, сега е ред и на заплатите! Минимална и средна, максималната е ясна >.. Пипнете миним. и средна като европейските!!!
  • 17 Аз азз

    1 0 Отговор
    Ако ме изберете за цар ви обещавам да направя минималната заплата 1 000 квадралиона лева.

    Коментиран от #18

  • 18 Копейкин

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз азз":

    Аз ще я направя 2 000 квадралиона

    Коментиран от #19

  • 19 Корнела

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Копейкин":

    Аз давам 3000 квадралиона и безплатна петолъчка на всеки пенсионер.

    Коментиран от #21

  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Предизборни Лъжи На Политиците и Партиите
  • 21 Копейкин

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Корнела":

    3500 първи път...

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Жанви Денов

    0 0 Отговор
    Аматьори, аз за нула време направих всички българи милионери.
  • 25 ганев

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    ХА ТИ НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАШ НА ТОВА КОЕТО СИ ПИСАЛ ИЛИ СИ ПРАЙШ МАЙТАП ЧУЙ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА НАС ТОВА Е САЩ СТРАТЕГИЯТА НИЕ С ТЕБ ДА СЕ КАРАМЕ ПЛЮЕМЕ МРАЗИМЕ И НЕНАВИЖДАМЕ И СЛЕД ТОВА РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ НО АЗ НЕ МРАЗЯ НИКОГО НИЕ СМЕ ЗА КРАТКО НА ТАЗ ЗЕМЯ А СЕГА СПРАВКА БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ ПЪРВА В ЕВРОПА ПО НЕЗАКОННИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ ЦЕЛТА НА ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ДОНОР ЗА ЧОВЕШКИ ЧАСТИ ЗА БОГАТИ ХОРА САЩ ЕВРОПА И АРАБИ ПРЕДИ 10 ГОД ВЪВ ВАРНА ПРИСТИГАХА АМЕРИКАНСКИ БОЙНИ КОРАБИ И В ПРЕСАТА КАЗВАХА ДО КОГА СА ТУК И СЕ КАЧВАХМЕ И РАЗГЛЕЖДАХМЕ ЕДНА УСМИХНАТА НЕГЪРКА ЛЕИТЕНАНТ МЕ РАЗВЕЖДАШЕ ИЗ КОРАБА САМО ДО ПОЗВОЛЕНИТЕ МЕСТА И МИ КАЗА ЧЕ Е ОТ ИЛИНОЙС И СИ ЛАФАХМЕ ПРИЯТЕЛСКИ СЕГА ОНЗИ ДЕН ИМАШЕ 2 БОЙНИ ФРЕГАТИ И НИКЪДЕ НЕ ПИШЕШЕ В ПРЕСАТА НА ВЪЛНОЛОМА ИМАШЕ ВЪОРАЖЕНА ОХРАНА ЩАТСКА И НЕ МОЖЕШ ДА МИНЕШ ДА СИ ОТИДЕШ ДО ЛОДКАТА
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол