Last news in Fakti

21 Март, 2023 09:33 1 436 15

Експерт за цените на храните: Ако бяхме в Сахара, щяхме да внасяме пясък, такава е логиката ни

  • цени на храните-
  • земеделие-
  • субсидии

Мерките на държавата срещу високите цени са повече или по-малко хаотични инициативи, които искат на една бариерка да спрат набрал скорост влак, каза Александър Йоцев

Експерт за цените на храните: Ако бяхме в Сахара, щяхме да внасяме пясък, такава е логиката ни - 1

"Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък. Такава е нашата логика." Това каза пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина.

Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени "повече или по-малко хаотични инициативи, които искат на една бариерка да спрат набрал скорост влак".

Тези усилия няма да доведат до нищо. Ако инфлацията спихне, това ще стане благодарение на външни фактори, а не на усилията на правителството, смята той.

След 2000-а година насам, откакто се говори за нашето членство в ЕС, "всички правителства, без изключение, работеха за създаването на тази перфектна буря, която в момента се вихри". Пазарът има своите непроменими аксиоми и с волни програми не става, коментира Александър Йоцев.

"Нашите министри на земеделието направиха така, щото българското производство придоби уродливи асиметрии. Сега произвеждаме прекалено много зърнени храни, които вместо да изхранват животни, да имаме силно развито животновъдство, те отиват за износ. В зърното има много малко добавена стойност."

В отрасъл земеделие не се добавя стойност. Субсидиите, които ЕС отпуска, в България бяха възприети като помощи, заяви Йоцев. По думите му с помощи се подпомага "инвалид, нещо, което не работи, което няма самостоятелните функционални възможности да работи", докато останалото се стимулира.

"Ние не стимулираме. В стимулирането има логика – искате да постигнете определен резултат и го гоните. В подпомагането имате изсипване на водата в пясъка. Лисвате една кофа, втора, пета и какво от това?"

Според Йоцев "политиците разсъждават така – ние сме за кратко, няма да решаваме генералния въпрос, защото ще ни боли главата".

"Трябва да бъдем много подготвени и мотивирани в битката за българския потребител, само че няма такъв чиновник", подчерта той.

"Всичките тези неща се правят с отклоняване на средства нанякъде. То се вижда резултатът. Защо? Този въпрос трябва да бъде зададен от правоохранителни органи на десет човека, които са били министри. Корупцията е това, което разяде изцяло нашата държава. Няма сфера, която да не е разпарчетосана, да не е под нечие влияние, да не е монополизирана в голяма степен чрез картелизиране на големите играчи. Вземете тока, водата, земята. Ние създадохме латифундисти", заяви Александър Йоцев.

Търговска верига, която завършва на загуба, е изнасяла около 700 милиона, а НАП гони баничарките да види какво возят и как го возят, изтъкна още той.

Суровинната база на нашата преработвателна промишленост не е българска, а Министерството на земеделието не прави нищо по отношение на продоволствената сигурност. Няма ресорен заместник-министър, който да отговаря пряко за продоволствената сигурност на България, отправи критики Александър Йоцев.

"Без последователна политика по отношение на продоволствената сигурност и непрекъснатия ѝ мониторинг – без такива стъпки няма да се оправим. Ние забранихме и забравихме да планираме. Какво е ЕС? Пазарна икономика? Не е. Щом имате субсидии, казвате "сбогом" на пазарната икономика и се гмуркате там, където бяхме преди 40 години. Това е едно централизирано разпределение на средства и обясняване кой какво трябва да произвежда. Това е Европейският съюз. Рамката ти я задава ЕС, а вътре съдържанието какво ще е, зависи от нашите художници. Само че ние не го направихме добре."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    В ЕС ни използват само като пазар.

    Коментиран от #7

  • 2 Много правилно казано

    19 1 Отговор
    "Няма сфера, която да не е разпарчетосана, да не е под нечие влияние, да не е монополизирана в голяма степен чрез картелизиране на големите играчи. Вземете тока, водата, земята."

    Обхаче спете спокойно деца, Боко пак иска да ни оправи.
  • 3 есдваьз

    16 0 Отговор
    При крадците от ГЕРБ, бяхме станали номер 1 в света по тикви. За да откраднат парите от европа на техни фирми раздадоха за производство на тикви и станахме номер 1 в света. За 12 г. колкото пари можаха, толкова и прахосаха некадърниците от ГЕРБ. Получили сме някъде към 16 милиарда евро субсидии за селско стопанство, а след ГЕРБ крадците няма селско стопанство. Всичко са ограбили калинките им. За това е сега кризата, защото нищо не се произвежда. Само се усвоява и се пълнят чекмеджетата.
  • 4 В селата

    15 0 Отговор
    няма условия за интензивно земеделие. Лозя, овощни и зеленчукови градини, всичко се краде и дори там да спиш не е сигурно дали ще осъмнеш. Полицията спи, има един закон, че ако щетата е под една МРЗ не се води кражба. Кои са крадците е ясно, не искам да ги споменавам, те имат много права и цели организации които ги защитават с тлъсто платени адвокати.

    Коментиран от #6

  • 5 Трак🇩🇪🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇦🇹🇯🇵

    21 0 Отговор
    Много добър коментар и анализ . Браво
  • 6 Продължение

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "В селата":

    Затова хората развиват зърнопроизводството, изисква малко хора, работи се с техника, безсмислено е да се краде. Трябва промяна в законите, разрешаване на оръжие за охрана, ефективни присъди за крадците, контрол по пътищата - всяка вечер каруци с по 5-6 души излизат от селото и явно какво правят. Идете на мач и вижте кои продават семки - сигурно тези които сеят слънчоглед и тикви.

    Коментиран от #9

  • 7 За ком.1

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А защо мислим,че ни приеха в ЕС.Приеха ни,след като заложения план от Црън Ванчо още през 90- те с " ликвидационни комисии" ( брутална безочливост дори в названието) унищожиха селското стопанство,животновъдство, оранжерии, птицевъдство,консервна промишленост.Не помним ли,героя Ал.Йо който нагло се провикваше след всяка акция за поредно унищожаване на поредно АПК,завода за консерви,ТКЗС...Днес е един прекрасен ден за Българската Демокрация.!"И сега същите на който им такова родителката го изпратиха в Европарламента - за един мандат милионер в евро.Колкото до статията- перфектна,от истински експерт .Щом стигнсхме домакинска сол да внасяме от Израел( погледнете опаковката) сме чиста колония за внос- от до!
  • 8 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    11 0 Отговор
    Голямо беаво! Такива управляващи са ни нужни, с мисъл в главите, а не като тези еднодневки, които ограбиха народа през последните 33 години. Буци им разреши да крадат, толкова, колкото могат. Това държава ли е?
  • 9 Ефективни присъди

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Продължение":

    Трябват и за големите крадци, тия които вземат субсидии за някакви програми които не се изпълняват, а прибират парите. За малките по-скоро трябва да се направи така, че да е безсмислено да се краде. Осигуряване заетост на хората, социални програми и други. Иначе то няма хора по селата, дори ромите се изнасят по Германия, и някои се връщат само за лятото.
  • 10 Ван дер Любе

    6 0 Отговор
    Ако мафията може да краде пари от пясък, ще го внасяме. Нали не вярваме в пазарната икономика в България. Неща като храна, бензин, ток, гориво за зимата се контролира от картели и няма мърдане. Така че докато не се разтурят картелите, няма да има промяна.
  • 11 СЗО

    1 0 Отговор
    Между другото, Египет (която се намира в Сахара) внасят пясък за строителство, тъй като пясъка от Сахара не става за строителен материал- има много соли и пясъка не може да се слепи с останалите компоненти.
  • 12 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    0 4 Отговор
    "Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък............................. Голямо сравнение експерте.Сахарският пясък не става за строителство .

    Коментиран от #13

  • 13 Няма значение, че

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    не става за строителство, пак ще внесем дори държавни субсидии ще вземем. Целта е едни пари да се вземат.
  • 14 Варненец

    1 2 Отговор
    Малограмотник, страните в сахарския регион, са най-големия вносител на пясък за строителството. Ограмоти се малко, в пустинята няма пясък, това е каменен прах и не става за строителство.
  • 15 Проблясък

    0 0 Отговор
    Вярно с оригинала социалкомунистически бълвоч.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове