21 Март, 2023 12:23 713 24

Радев: Финансите на страната са стабилни, но ако новите депутати се поддадат на популизъм, може да има и лоши сценарии

  • румен радев-
  • финанси-
  • държава-
  • депутати-
  • популизъм-
  • лоши сценарии

"Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и внесен в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната способност на гражданите, към развитието на икономиката, но в същото време да не се стига до дългова спирала", каза държавният глава

Радев: Финансите на страната са стабилни, но ако новите депутати се поддадат на популизъм, може да има  и лоши сценарии - 1
Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БНТ.

Той определи това като суверенно решение и призова партиите, които участват в изборите, да изяснят още сега позицията си по този въпрос пред избирателите си.

Радев потвърди неучастието на страната ни в общата европейска поръчка на муниции за Украйна и изтъкна, че България ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира.
Президентът Румен Радев участва в конференцията „Антикорупция и национална сигурност“.

Той изтъкна още, че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите депутати се поддадат на популизъм, може да се стигне и до лоши сценарии.

"Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Искам да го поздравя за това, че осигури рекордна събираемост и гарантира ежегодно нарастване на пенсии и изплати. Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, категорични спекулации са, че ще има промяна в курса на лева към еврото и ще се стигне до някакви нови заеми от МВФ. Но това е едно предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколкото предишни парламента, можем евентуално да стигнем и до някой от тези лоши сценарии. Ние в момента сме далече от тях, но зависи от отговорността на нашите народни представители това да не се случи.

Вие представяте ли си, ако служебното правителство в последното Народно събрание се беше поддало на този популистки натиск от парламентарната трибуна и беше внесло бюджет, за който се канеха моментално да нараснат разходите с 10 млрд. разходи. Ако тогава служебното правителство се беше поддало, вече щяхме да говорим за този сценарий. Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и внесен в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната способност на гражданите, към развитието на икономиката, но в същото време да не се стига до дългова спирала", каза Радев.
България има нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии, каза още държавният глава. По думите му докладът на Държавния департамент на САЩ констатира проблеми, които са отдавна познати на българите.

"Правосъдна реформа, която да изключва, както произволни арести, така и избирателното правосъдие и бягството от наказание. Но в българското общество все още остава усещането за работа на принципа на избирателно правосъдие. Очаквам предложените за втори път от Министерство на правосъдието промени да бъдат обсъдени и приети от новия парламент. България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани.

Големият проблем в България е избирателното правосъдие. Не може да се хвърлят в общественото пространство части от СРС-та, за които не се знае за какво става въпрос", каза Радев.
Във форума участва министърът на правосъдието Крум Зарков. Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подлога

    21 11 Отговор
    Руски агент
  • 2 Крепостен

    25 6 Отговор
    Селянин
  • 3 Русофил

    23 10 Отговор
    Радев - натовският генерал се оказа скрита руска лимонка, която гръмна с пълна сила.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Съжалявам ,

    23 4 Отговор
    че изчетох тази "реч" в соц стил , който няма как да сбъркаш !
  • 6 Подлога

    17 8 Отговор
    Руски агент
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    3 8 Отговор
    САКАМ Я ДА ДУХАМ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП РУМЕН ЗЕЛЕНОРАДЕВ УСТНО И С ЖЕНСКИ СИСКИ НАПРЕД ,КОГАТО СИ ОТРЕЖА ДО КОРЕН НА 11 МАЙ ЦЯЛАТА ДУДА С ОСТРИЯ ОГРОМЕН ПАНКА БАКА ЦАКОВ ГРИНГОЛЕНД НАЩЪРБЕН НОЖ .......
  • 9 гост

    16 5 Отговор
    Правителствата Му съсипаха държавата. Корупцията расте, престъпноста живна - Мутри ВЪН!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Просто човек

    16 8 Отговор
    Отивай си в Масква, путински плъх...

    Коментиран от #17

  • 12 Безсрамно

    2 1 Отговор
    Тез сега какво..нищо не е станало така ли?
    Ми тиквичката вече е събрал спасителен екип по божията воля сега да го праща във къщи ли..какво да прави момчето
    объркана работа начи
  • 13 Румен Митрофанов

    5 6 Отговор
    Купуваме турски газ от Черно море благодарение на такива като него
  • 14 ССС

    9 6 Отговор
    Радев, ти си дъно!

    Тръгвай към Москва, твоето място е там!
  • 15 Хихихи..

    4 6 Отговор
    Чорапът е на "шпагат" поза човека,ама ме кефи че вбесява русофобите.Целите им два-три файтона подскачат до небето!
  • 16 УРА,, УРА

    8 2 Отговор
    Как така финансите са стабилни, след като човек от твоята кохорта преди седмица обяви, че държавата ще фалира. Сега пък сме финансово стабилни! Като сте решили да лъжете хората се уговаряйте по организирано.
  • 17 Кеееф..

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Просто човек":

    Ако получиш и "хард-атак" ще ти подаря валидолчета..
  • 18 Стършел

    4 2 Отговор
    Това нещо никога няма да забрави, какво му каза Йотова при първия му мандат! Това трябваше да е ясно на всички при избирането му на втория!
  • 19 Айде

    7 2 Отговор
    Общи приказки и поддръжка на путин! Толкова за президента!
  • 20 Никой

    6 1 Отговор
    Я,човека на Кремъл и бореца срещу корупцията в България дава незаменими съвети след като неговите служебни правителства покомунистически не се справиха с управлението на държавата. С политически офицери от бившата БНА държава не се управлява,амиго ! Иначе сме голяма работа,суверена имам пред вид надцакахме Московците, те си избраха подполковник от КГБ, ние генерал от ВВС,но под шапките нищо ,зеро , нула !
  • 21 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    .....жалък е , и още по жалък ще става московския симпатизант радефффф
  • 22 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Радев започва с черната атака срещу вероятните победители още преди изборите ! И това ме подсеща за народните мъдрости: Кой каквото си търси, ще си го намери, Всекиму според заслугите, Кой каквото прави, на себе си го прави, Каквото човек сам си направи, цяло село не може, Може да си умен, но винаги има по-умни от тебе и т.н.
  • 23 Минева

    2 0 Отговор
    Какво е популизам, гадевче. Доходите на хората трябва да се увеличат. Парите в бюджета са на всички данакоплатци, не са нито твои, нито на дебелата. Смирявайте се вече, че тоя път площадът няма да е благосклонен към вас
  • 24 Фатмак крадец

    3 0 Отговор
    Да те няма мошеник пропаднал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол