Last news in Fakti

21 Март, 2023 15:12 714 9

От БХРА настояват 9% ДДС да остане

  • бхра-
  • хотел-
  • ресторант-
  • ддс

Ще рефлектира върху покачване на цените, заяви Радка Василева

От БХРА настояват 9% ДДС да остане - 1
Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка. Държавата обаче обмисля връщането на 20% ДДС.

"Това ще рефлектира върху покачване на цените на нашите услуги. По-малко потребители ще искат да си позволят услугата. При нас покачването на горивата се отрази негативно, защото това са голям процент от нашите разходи. Ако тази ставка се върне на 20%, ще бъде нов удар за нашите потребители и за нас", каза председателят на контролния съвет на БХРА Радка Василева в студиото на "България сутрин".

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че компенсациите са били моделирани така, че много от фирмите, работещи във фитнес сектора, не са успели да покрият условията. Имало е и забавяне на разглеждане на документите по вина на НАП през втората вълна на локдауна.

"Много колеги не успяха да получат компенсации, но те така или иначе не покриват нашите загуби, които бяха генерирани по време на локдауните. Все още усещаме ефекта от невъзможността на хората да посещават клубовете по време на Ковид. Все още не можем да си върнем нивата отпреди тези рестрикции", коментира Василева.

"Ние настояваме ставката да остане 9%, защото е необходимо държавата да разбере спецификата на нашия сектор. Той има голяма значение за общественото здраве. Забелязваме, че основно значение се отдава на големите сектори, които имат по-голям дял в БВП, разбираемо е от една страна. Но фитнес секторът не трябва да се оценява по обем, а по ползите за обществото", смята председателят на контролния съвет на БХРА.

Василева изтъкна, че са готови за диалог с държавата и обсъждане на предложените мерки от Министерството на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очевидец

    12 0 Отговор
    Алибегов,комент............
  • 2 Ние гражданите

    16 0 Отговор
    Искаме ддс за този бранш да се върне на 20% защото така е най справедливо.Сега парите вместо в държавата влизат в джобовите на тези хора като че те вършат най важната дейност в страната и понеже ресторантьорите са 50% в сивия сектор да имат допълнителен патентен данък .Не е нормално в една държава кръчмарите да карат скъпи коли и да са баровци защото навсякъде по света това е дребен семеен бизнес.
  • 3 Нагли, нагли….

    14 0 Отговор
    И аз искам да не плащам данъци! А, и нов мерцедес искам да ми купят, и нова къща… И жена нова, ако може - по-млада и по-хубава!
  • 4 гост

    12 0 Отговор
    Дали за българската икономика са най-важни кръчмите или за "политиците" са най-важни интересите на кръчмарите? Да префасонират кръчмите в оранжерии и засадят ранни домати и краставици ! Работна ръка имат достатъчно - реализацията е осигурена !
  • 5 Павел пенев

    16 0 Отговор
    Видяхме какви са цените в хотелите и ресторантите на Пампорово и на морето при 9% ДДС- 200 лв. за нощувка, 10,00 лв. за един чай и 15,00 лв. за пържена цаца или картофи 0,100 гр. Сега правителството да им вдигне ДДС на 30% за да видим какво ще се получи. Тези идиоти окрадаха държавата, изнесоха парите в офшорки след което ги върнаха като инвестиции в хотели и ресторанти, получаваха държавни помощи и привилегии за ток,газ, Ковид-19 и украински проститутки и сега искат още.
  • 6 Иван

    15 0 Отговор
    Не 20%, а 25% за тези кожодери. Да ходиш на кръчма не е задължително, а на аптеките да направят 9%.
  • 7 Държавата

    2 0 Отговор
    Ми..., не...!
  • 8 Тези съвсем

    3 0 Отговор
    изнагляха! Боко им подари буквално на всяка двайсетачка да прибират дванадесет директно в джоба.То не бяха наляти милиони през ковида.Кръчми,хотели не функционират,но той лапа.За да " задържи " бачкаторите си! С месеци проължи това.Данъка орязан почти на 60%,но цените им удрят тавана.Ток им субсидираха, заплати 80/20, и все още зинали уста.Хайде, писна ни от вашата безмерна лакомия.И без вас можем! Дреме ми ,че сулъо- пулъо щял да затвори кръчмата или чалготеката.Един ще затвори,друг ще отвори.При тях празно няма! Както на всеки от нас начисляват 20% ДДС,тези с какво са миропомазани,да плащат наполовина?
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Това,което им бе дадено на ресторанти и други е НЕПРАВИЛНО!!!За храна,която не се консумира в ресторант е правилно да е 9%ДДС,но при консумация в ресторант се Плаща ДАнък лукс и той би трябвало винаги да е на високата ставка.Същото е за фитнеса и другите екстри.Трябва да има Диференцирана ставка,но както е в западните държави.Не може за Хляб и олио да имаш 20%,а за ядки също 20%....Не може за Бебешки дрехи и други аксесоари да имаш 20% и за автомобил 20%!!!!толкова ли нямате икономисти в таз.....бг,или така по добре крадете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове