Last news in Fakti

24 Март, 2023 12:04 2 777 22

Историк: Иван Михайлов - Ванче е спорен

  • благойче атанасовски-
  • журналист-
  • рсм-
  • димитър атанасов-
  • иван михайлов

Законът, по който се закри клубът в Битоля – абсурден

Историк: Иван Михайлов - Ванче е спорен - 1
Снимка: Евронюз България

„По-широката македонска общественост очакваше решението за заличаване на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, защото имаше негативни реакции на отварянето на клуба миналата година и се създаде едно напрежение, което изискваше предварително проверяване на имената, които се дават на сдруженията в Македония.“

Това каза за Euronews Bulgaria политическият анализатор от Република Северна Македония (РСМ) и журналист от изданието „Слободен печат“ Благойче Атанасовски. По неговите думи медиите в югозападната ни съседка са създали такава ситуация на напрежение, която да доведе до закриването на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Според историка Димитър Атанасов разговорът за история невинаги е полезен, особено когато тя е толкова травматична, както между България и РСМ.

„Иван Михайлов е най-малко противоречива личност. Човек, по времето на чието ръководство ВМРО си служи с доста насилствени методи. Във връзка с Иван Михайлов и ВМРО е имало и престрелки в центъра на София, трупове, кръв. Иван Михайлов е човек, който е сред доста близките приятели на д-р Анте Павлович, който е крайно десен, начело на марионетната фашистка Независима Хърватска държава по време на ВСВ“, каза Атанасов.

Въвеждането на законодателство със задна дата е правен абсурд. Това нещо правят революционните законодателства, срещу които ние сме се обявили много отдавна. Това прави „Народният съд“ и други подобни крайно нелицеприятни практики.

„В Македония през изминалите години и десетилетия има отваряни клубове на македонските българи, които са регистрирани съгласно законите и нямало никакъв проблем“, посочи Атанасовски.

Според него, ако клубът в Битоля беше на името на Димитър Талев – „най-големият български писател през XX век, романист, роден в Прилеп“ и това се беше обяснило на македонската общественост, нямало да има никакъв проблем.

Вече са започнали стъпките по включване на българите в Конституцията на РСМ, като правителството е събрало конституционни експерти, които ще подготвят промените.

„Отношенията ще продължат да бъдат напрегнати, но чрез посредничеството на ЕС и преди всичко външната политика на САЩ процесът на помирение и евроинтеграция на РСМ ще се осъществи, защото определено ако РСМ бъде блокирана от България, това ще е в полза на путинската външна политика за Западните Балкани и в ущърб на европейските и американските интереси“, коментира още Благойче Атанасовски, журналист от РСМ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИКО

    15 30 Отговор
    ВАНЧЕ СИ Е СТАР ФАШИСТ ПОДКРЕПЯН ОТ СЕГАШНИТЕ ФАШИСТИ

    Коментиран от #4, #5, #19

  • 2 Цялата болка по клуба

    22 4 Отговор
    Върти сучи и отново опря до путин
    Под леглото на тия хора сигурно има по един скрит путин няма как да не е така щом обясняват всички процеси в света с него
  • 3 НИКО

    12 30 Отговор
    НЕ НА ФАШИСКИТЕ ЛИЧНОСТИ МАКЕТАТА СА ПРАВИ

    Коментиран от #13, #22

  • 4 Съгласен съм

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "НИКО":

    С теб. Не одобрявам фашистите и фашистката власт
    Нито сегашните фашисти при боядисване на демократи
    Обаче

    Все пак признавам че един човек макар и ФАШИСТ по убеждение или практика може да бъде и български ПАТРИОТ

    Коментиран от #6

  • 5 Българка

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "НИКО":

    А, тя историята е написана и свидетелите до скоро бяха живи. Ванче Михайлов е работил основно за себе си, но покрай това и за България. Да го наречеш фашист е все едно и също да наричаш всичките ни войводи - фашисти. Противоречива личност бил. Ами то и Левски е бил противоречива личност. За Турция е цил разбойник, за нас революционер и родолюбец.
  • 6 Хихихи..

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Съгласен съм":

    Голема уфца си - хем фашист,хем патриот,хем комунист,хем патриот,хем сатанист,хем патриот,хем уфца,хем патриот,ихууу...

    Коментиран от #8

  • 7 Исторически парк

    7 3 Отговор
    Явно и българските историци вече са македонисти..
  • 8 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи..":

    Нали Ви писах за един от русенско село Илия -борец против "монархо-фашизмът".
    Хвърлил си военната книжка и дрехи в един селски клозед, после го били царските жандарми, селяните тоже дето им изяждал храната.
    Е па то това и сега фурнаджийски лопати.
    Иначе да сте спокойни, пак са си комунисти (демократи, националисти, фашисти нихилисти, мазохисти, цоциалисти) спора си е между комунисти, както се казва сега е важно да има плурализъм и да се плуе по "враг с партиен билет" е то това нашата политическа система
  • 9 Анонимен

    4 8 Отговор
    Този, който се чувства българин, защо не живее в България? Да се сблъска с проблемите тук, да се радва на оптимистичните българи, цветни, възпитани, готини. Извинявайте, но не мога да разбера, защо така яростно се защитава този клуб, след като е в друга държава.
  • 10 ще има и още

    8 0 Отговор
    Някои също четем цитираното издадие, където се подвизава "историка и анализатора". Мога съвсем отговорно да кажа , че 90 % от изразните средства които ползва по адрес на народа ни и страната ни никога не биха минали и през най-либералната цензура на език в България.
    Господина определено е активна част от формирането на общественото мнение в РСМ по отношение на Българите и появата му в българска медия е нагла форма на цинизъм и лицемерие от негова страна....
  • 11 По принцип

    8 0 Отговор
    се пише Анте Павелич, а не Павлович...
  • 12 Българин

    11 3 Отговор
    Благойчо върти суче ама си знае неговото, а че българите ги бият и тормозят в РСМ, боли го фара.Включването на българите в конституцията на РСМ е най малкия проблем, зачитането на техните права е основния проблем който за съжаление няма да бъде решен.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    1 5 Отговор
    Иван Михайлов е възможно да е съветски агент. Най- вероятно Тодор Александров и сръбския крал са убити по съветска поръчка. Някой ден ще се разбере, но няма да е скоро
  • 15 Никола Гешев

    9 1 Отговор
    Иван Михайлов ВАНЧО, а не ВанчЕ и Анте Павелич, а не Павлович! Неграмотници! И да десницата на ВМРО, с лидер Михайлов поставя организацията в услуга на Царство България в борбата със съветската болшевишка чума. И да, спасителят на евреи Куртев, който е заместник на Михайлов е предаден от българските комунисти ма 10.09.1944 на титовите им ортаци в Югославия!

    Коментиран от #17, #18

  • 16 ванчо

    3 7 Отговор
    убиеца.....
  • 17 Ако е така

    0 7 Отговор

    До коментар #15 от "Никола Гешев":

    Защо Михайлов отказва на цар Борис трети да стане управител на Македония, а. Шпионин е ваш Ванчо и измами Мелпомена Кърничава, но има Господ
  • 18 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Никола Гешев":

    В македонския диалект са Ванче, Гоце, Даме, ПетрЕ и т.н.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "НИКО":

    Пропуска се, че големият Българин Иван Михайлов доживя дните си в Италия и ако е бил фашист, италианците щяха да го разкъсат, както направиха с Мусолини...........
  • 20 пенко

    1 9 Отговор
    " МИХАЙЛОВИСТИТЕ " СА ИЗХВЪРЛЕНИ В БЪЛГАРИЯ ---КЪДЕТО ИЗВЪРШВАТ САДИСТИЧНИ НАСИЛИЯ НАД ЗАДЪРЖАНИТЕ ОТ ВЛАСТТА- НА ЦАРСКА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!! А , БОРИС ФЕРДИНАНДОВ -КОБУРГ ГОТСКИ /НЕБЪЛГАРСКИ / -- Е ИЗПРАТИЛ БЪЛГАРСКИ ОКУПАЦИОННИ КОРПУСИ В ЕГЕЯ И МАКЕДОНИЯ -- И Е ИМАЛО ЕКСЦЕСИИ !!!!!!!!!!!!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Ексцесии нали? А нещо да кажеш за гръцките банди които са оплячкосвали българските села и не само българските?...Когато нашата армия ги подгонва, бързо се разбягват...Е, това са "ексцесиите", мило русофилистиче.
  • 22 Коби

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "НИКО":

    Всички фашисти са били съдени! Има обесени, има лежали в затвора има и оправдани! Иван Михайлов не е нито един от трите! Това, че неговият интерес е съвпадал с интереса на фашистите не го прави фашист!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове