Last news in Fakti

24 Март, 2023 11:03 2 030 28

Ани Алашка: Три години чакаме Съвета на Европа да реши за отмяна на двойното часово време

  • смяна на времето-
  • европарламент-
  • европейска комисия

Европейската комисия публикува директива за прекратяване на смяната на времето, тя мина на първо четене в Европарламента и след това зацикли

Ани Алашка: Три години чакаме Съвета на Европа да реши за отмяна на двойното часово време - 1

Категорично двойното часово време (времето по Гринуич) има негативен икономически ефект и продължаването на тази практика е въпрос на историческа инерция и на сериозно подценяване на проблемите, които създава. Това каза Ани Алашка – дългогодишен директор на Пресцентъра на БСК в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите ѝ към днешна дата енергийният ефект от смяната на часовото време е доста съмнителен. Икономическите ефекти от това също са под въпрос, има негативни ефекти, свързани и със здравето на хората. Тя цитира изследвания, според които се наблюдава увеличено потребление на електроенергия в летния сезон, когато важи лятното часово време, както и засилени трудови злополуки в дните непосредствено след смяна на времето.

"Пестенето на енергия конкретно в България се равнява на около 60 стотинки годишно на човек от населението, което е една пренебрежимо ниска цена на това да живеем по-здравословно, не под стрес“, даде пример тя.

Алашка подчерта, че преобладаващата част от европейците са на мнение, че тази практика трябва да бъде прекратена. Проучване на ЕК от 2018 г., обхващащо около 5 милиона жители на ЕС, показва, че 84% от тях са категорично против смяната на часовото време.

"В следствие на това през септември 2018 г. ЕК публикува официално предложение за нова директива на ЕП, с която да се отмени съществуващата директива за часовото време. Предвиждаше се до края на 2019 г. проблемът със смяната на времето да бъде разрешен. През март 2019 г. ЕП прие на първо четене предложенията на ЕК и според тях до октомври 2020 г. трябваше държавите членки да информират към кое време ще фиксират часовниците си. Последното въртене на стрелките трябваше да бъде през март 2021 или октомври 2021 г. Само че за да стане факт това законодателно решение, е необходимо ЕП да се произнесе на второ четене, а преди това трябва да има позиция на Съвета на ЕС. Тази позиция продължаваме да очакваме вече три години. На европейско ниво нещата като че ли са зациклили“, обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 37 Отговор
    Ще преминавате ли скоро за постоянно на московское время?
  • 2 Трън

    37 19 Отговор
    Решение от ЕП е същото, като от от поп сълза.
  • 3 12343211

    41 20 Отговор
    Те и 84 % са против война, ама кво...
  • 4 илюЗия

    41 22 Отговор
    Те Брекзит точиха и протакаха с години, че какво оства за времето.
    Да оставят зимното време!

    Коментиран от #12

  • 5 Моля

    11 25 Отговор
    30 МИНУТИ КОРЕКЦИЯ И ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ ПИПА. КАЗАХ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 край баста

    46 22 Отговор
    Да си оставят астрономическото време, каквото е за часовия пояс стига са ни правили на маймуни.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 0 Отговор
    Спомени от казармата :
    "Важното не е дали има полза,
    важното е да Ви е гадно!"
    /старшинката/
  • 9 Студопор

    39 23 Отговор
    Тази смяна на времето е пълна простотия...! Установете едно време на всякъде според часовите зони и това е!

    Коментиран от #13

  • 10 Българин

    30 23 Отговор
    Недеите чака скоро решение на проблема.Сега ЕК е заета с решаване ма други неща,като например какви санкции още да наложи на Русия и дали някои ги заобикаля.В отговор на тези санкции Русия е станала по-силна във всяко отношение.
  • 11 Гост

    35 19 Отговор
    Чудят се с какви щуротии да се занимават, за да оправдаят ОГРОМНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ!
  • 12 Нормален

    24 24 Отговор

    До коментар #4 от "илюЗия":

    Защо да оставят зимното време?Защо живота ни трябва да преминава в преобладаваща тъмнина?Защо лятото да не се наслаждаваме на светлината до 21:00 часа?Защо ни е да се съмва в 4:00 сутринта?

    Коментиран от #15, #24, #27

  • 13 Нормален

    29 17 Отговор

    До коментар #9 от "Студопор":

    Пълна простотия е да ставаш по тъмно и да се прибираш от работа по тъмно спрямо реалното зимно часово време.Не случайно Турция, Румъния и Гърция ще си оставят лятното часово време а Ганьо т.панара иска да му е тъмно и посред лято да му се стъмва в 19 часа.

    Коментиран от #14, #17, #18, #26

  • 14 коко

    9 24 Отговор

    До коментар #13 от "Нормален":

    ЗИМАТА В 9 ЧАСА ПО ЛЯТНОТО ВРЕМЕ ЩЕ Е ТЪМНО
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 19 Отговор

    До коментар #12 от "Нормален":

    Ако ще и КОСМИЧЕСКО време да искаш , тъмната част на денонощието през зимата ще е по-голяма от светлата ❗
    НЕнормално ли 🤔
  • 16 Селянин

    11 19 Отговор
    Там са такива празняри...
    Те ако работеха нямаше да има нужда от тях. Отидеш ли там идеята е да протакаш колкото може повече всичко за да си на заплатката, софрата и привилегиите.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 21 Отговор

    До коментар #13 от "Нормален":

    А нормално ли ще е декември Слънцето да изгрява в
    ДЕВЕТ НУЛА НУЛА ❗❗❗
    Ще водиш детето на градина
    ДВА ЧАСА преди изгрев - НОРМАЛНО ❗❗❗
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 18 Отговор

    До коментар #13 от "Нормален":

    Сам пишеш :
    " Пълна простотия е да ставаш по тъмно..."
  • 19 Павел пенев

    19 24 Отговор
    Смяната на часовото време е възмутително и отвратително. То беше наложено от изродите в ЕС и съсипа живота и здравето на две поколения. Подобни бяха и другите гениални техни директиви за веселите прасета, щастливите кокошки,кривите краставици и червените домати. А сега санкциите против Русия, войната в Украйна и терористичните актове против Сетерните потоци. Какъв е този идиотски ЕС който направи живота на хората ужасен ад? Спрете поне тази игра- час напред и час назад.Оставете астрономическото време гнусни европейски простаци.
  • 20 ЕСССР трябва да се разтури!

    8 20 Отговор
    Смяната на часа за пръв път е била предложена от Бенджамин Франклин по времето, когато осветлението е било на свещи.
    За пръв път се въвежда от Хитлер в Европа. Много страни никога не са имали смяна на часа.
    Много, които сменяха часа се отказаха.
    Обаче Брюкселските комсомолци вече над 5 години не могат да решат нещо толкова елементарно, чисто административно и напълно в тяхната власт.
    Имаше европейска анкета, финансирана от ЕС с нашите пари, беше много подробна и по държави. Но не, пак трябвало да мислят, държавите нам си кво да решавали и го забатачиха.
    Но без проблем приеха зеления сегрегат и да ядем насекоми.
    Извод - Брюкселските калинки са вредни за вашето здраве!
  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 21 Отговор
    До Кога ще слушаме Ес
  • 22 аман от малоумници ...

    2 22 Отговор
    Не те знам Ани ли си , Алашка ли си , ама говориш простотии . Моме , стреса ни го осигуряваш ти и подобните на теб директори , началници и тем подобни властимащи , а не смяната на времето . Лично аз искам лятно време , да ми остане един час светлина в повече вечер след работа за да мога да се поразходя като човек .
  • 23 Бесарабски българин

    11 13 Отговор
    В България трябва да бъде въведено като постоянно Лятното часово време, защото така ще бъдев заедно с Москва, и по този начин програмата на Руските телевизии ще съвпада с българското часово време и няма да се изпускат предавания.
  • 24 Реджи

    3 20 Отговор

    До коментар #12 от "Нормален":

    Защото децата ще ходят по тъмно на училище бе дебил, дано твоите бъде прихванато от някой педофил и удостоено с желанията ти.

    Коментиран от #25

  • 25 илюЗия

    15 6 Отговор

    До коментар #24 от "Реджи":

    Господин "Нормален" си мисли, че ако остане лятното часово време през зимата, ще се стъмва в 21 часа вечерта, т.е. слънцето ще свети за него, нещо като вечно лято :) Какъвто и час да изберат, денят през зимата ще е къс, нощта ще е дълга.
  • 26 Емо

    1 13 Отговор

    До коментар #13 от "Нормален":

    Ти зимата по което и време да си, няма да можеш да станеш по светло. А и това се случва в един малък отрязък от време, от около 2 месеца, ноември и декември. Затова пък лятото ще ставаш, когато слънчето е високо в небето и вече е жега, а ще си лягаш нормално, а не да си лягаш един час по-късно и после да ставаш 1 час по-рано.
  • 27 Лазо

    1 13 Отговор

    До коментар #12 от "Нормален":

    Защото няма зимно и лятно време. И защото астрономическото е естественото за организма. Просто ти си черноглед и гледаш и мрънкаш, че ти било тъмно. Ами лятото ще станеш в 6 часа, тогава изгрява слънцето, а не в 4, а няма вечер да се шляеш до 23 часа.
  • 28 Име

    0 0 Отговор
    Крайно време е тази тъпотия да бъде прекратена. ЕК е доказано неефективна, а нашите хубавци не им е позволено да го направят. Излизане от ЕС, за си спестим поредното отнемане на свободата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове