Last news in Fakti

25 Март, 2023 06:58 719 5

Найден Тодоров: Тревожност, малко хаос и несигурност царят в Министерството на културата

  • найден тодоров-
  • министър-
  • култура

Това идва от едно перманентно недофинансиране през последните 30 години, заяви министърът

Найден Тодоров: Тревожност, малко хаос и несигурност царят в Министерството на културата - 1
Снимка: bTV

Настроението в Министерство на културата е много тревожност, малко хаос и несигурност за бъдещето. Това идва от едно перманентно недофинансиране през последните 30 години, което по никакъв начин не се променя, за съжаление, и също така от един непрекъснато изчезващ стандарт за нормален живот на хората на културата. И естествено, повечето хора на културата в България, без значение дали са от държавния, общински или от независимия сектор, обвиняват в това Министерство на културата, съответно Министерство на културата – вътре в него не работят идиоти, това са хора, които се притесняват от всичко това, които се опитват нещо да направят, но много често се оказват с вързани ръце. Това каза в "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" министърът на културата Найден Тодоров.

По думите му процентът от бюджета се определя от доброто настроение на политиците или липсата на такова.

"Защото ако си спомним, когато бяха преговорите за съставяне на четворната коалиция преди една година и половина, се говореше за достигане на 1% от държавния бюджет за култура. Това, разбира се, не се случи. Честно казано, ако се беше случило в толкова бърз темп, веднага, щеше да стане и по-лошо, защото структурата, инфраструктурата в културата в България в момента не е готова чисто административно да се справи с това – нека да сме честни. В същото време обаче липсата на пари е поголовна. И това, което се случи, след като се случи и правителството, беше, че прогнозният процент за култура на България от същите тези хора, които обясняваха, че трябва да се вдигне до 1%, падна от 0,6 на 0,4%", каза още Тодоров.

И допълни, че причините за това не са една и две и те не са свързани със зложелателство, но въпреки това, аз смятам, че докато този процент не достигне заветния 1% - в смисъл, това е наистина смешно, да се борим за 1%, нещата в културата в България няма да потръгнат, и няма да потръгнат не заради друго, а защото хората няма да искат да се занимават с култура, тъй като тя е лошо платена.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    3 1 Отговор
    Като чуя за култура се хващам за ку...
  • 2 гост

    5 0 Отговор
    Радой Ралин: "Кино, опера и театър - всичкото е вятър, сега цялата култура е в К........."
  • 3 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Кфо министерие на халтурката брее! Покажи Продукт културен, от който държавата е на Печалба! Аре да ви видим. Милиончета за негледаеми уж филми, докато се Перат едни кинти от евро фондове.
  • 4 Иво.

    3 1 Отговор
    Ако българина иска да има модерна и работеща културна среда, трябва да се говори за минимум 3%, това с 1% е замазване на очите и каране на изкуствено дишане! За съжаление такива проценти е имало 80 г. при министър Г. Йорданов от БКП! Това са факти и всеки може да ги провери! Културата в Бг е в кома и на изкуствено дишане който както иска да го разбира! Никой д не се сърди защо това е счупено, неподдържани или непроучено! За без пари, толко!
  • 5 дама пика

    1 0 Отговор
    Герберски боклук!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове