Last news in Fakti

26 Март, 2023 12:52 1 747 36

Проф. Христо Кожухаров: Смяната на часовото време е изключително голям стрес за психиката ни

  • смяна на времето-
  • стрес

Всички тези смени на часа, каквито и икономически ползи да имат, ми напомнят за периода по времето на социализма, казва психиатърът

Проф. Христо Кожухаров: Смяната на часовото време е изключително голям стрес за психиката ни - 1

Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на лятно или обратно, причинява изключително голям стрeс на психиката на човек. Това коментира за Радио Варна проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрична асоциация.

До 1 април 1979 година България е била само на зимното часово време. След това се въвежда лятното, а аргументите са основно икономически. Един от тях е, че ще се спестява повече от осветлението. Тези аргументи обаче се поставят под съмнение и до ден днешен, а според повечето експерти в областта на психологията и психичното здраве дискомфортът за организма ни заради часовата промяна не е за подценяване. Проф. Христо Кожухаров, даде следния пример:

"Това е изключително голям стрес за психиката ни. Макар че е спорно кое е нормалното часово време - зимното или лятното, то трябва да бъде само едно. Това време към което организма ни се е нагодил. Всички тези смени на часа, каквито и икономически ползи да имат, ми напомнят за периода по времето на социализма, когато два часа имаше ток и още два часа нямаше. Уж спестяваш, но за времето, в което имаш ток, натоварваш сериозно системата, а когато няма ток - страдаш. Нещо подобно се получава и с нашия организъм.".

При всяка смяна на часа е необходимо известно време за адаптация.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 банкянска циганка

    27 13 Отговор
    мога да крада по всяко време и през всички сезони
  • 2 Гал

    11 17 Отговор
    Мехлюз. И ние не свикваме, но работим.
  • 3 Стрес

    23 42 Отговор
    Никакъв стрес не е дори е полезно. Сега ще се стъмва по-късно и хората до по-късно могат да работят.
    Удължава се светлата част на деня. Който си е стресиран по рождение и най-малкото нещо може да го довърши !

    Коментиран от #12, #31, #36

  • 4 Теле

    15 26 Отговор
    Нее толкова страшно, преувеличаваш, гадно е за столичаните май
  • 5 мистър

    11 22 Отговор
    Аз нямам часовник ГСМ ми е часовник и каквото ми покаже не го мисля...
    Дори не съм разбрал че е променено времето
  • 6 Биби

    47 11 Отговор
    Всяка година едни и същи локуми се разтягат. Евроджендърския съюз не успя да вземе решение и по тази тема.
  • 7 прав си

    37 9 Отговор
    и не е измислено случайно. Хората трябва да бъдат манипулирани ежесекундно. Но по сложно е как обясняваме на кравите и овцете, че им нарушаваме биологичния часовник и то умишлено!
  • 8 мен ме кефи

    17 12 Отговор
    Правя най дългия секс от 2:59 до 4:00

    Коментиран от #21

  • 9 Пустиняка

    7 19 Отговор
    Я не знам ча па некой да е умрел от семената на часовника

    Коментиран от #19

  • 10 Бачо Киро

    16 14 Отговор
    И за времето комунизмът му.бил виновен на тоя глъмпер... В Германия сигурно и там БКП го е въвела...
  • 11 Еврогйск съюз

    16 13 Отговор
    Ами точно това е целта. Да ни държат в стрес за да не видим как ни обират, лъжат и т.н . В тоя ред на мисли сигурно ще започнат да сменят времето всяка неделя в 3 часа през нощта. Ама няма да обявяват предварително с колко часа напред или назад. И като станеш сутринта може вместо 6 часа сутринта да е 9 часа, 1 часа или даже 10 часа на следващия ден, тоест вече да е вторник.

    Коментиран от #17, #30

  • 12 Бачо Киро

    10 23 Отговор

    До коментар #3 от "Стрес":

    Мани го тоя, стресират се мързелите... Дали работи от 8 до 16 или от 9 до 17 спрямо слънцето е все тая.

    Коментиран от #24

  • 13 Име

    10 15 Отговор
    В казармата март месец бях дежурен - дневален на едно бюро със стол - но нямаш право да спиш, максимум да пушиш, бдиш - за Родината, 1 час уж - аз изкарах цела нощ, докато ме сменят.

    Направо - ме съсипаха комунистите, взеха ми цел час от живота.
  • 14 Ивелин Михайлов

    21 17 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна напомня, че само ВЪЗРАЖДАНЕ поиска да се спре въртенето на стрелките! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #15

  • 15 и аз..

    12 16 Отговор

    До коментар #14 от "Ивелин Михайлов":

    Съм за копейкин..побъркаа децата с тва летно време-за градина ще стават един час по рано,аман от тъпаци дето си мълчат.
  • 16 ⚜️Просветен⚜️

    16 12 Отговор
    Къде отиде от смяна на времето , че до социализма? Стресиран психиатър , имащ нужда от психолог! А билитчето за автобуса, което вече не струва 6 ст на демокрация ли ти напомня? Рапан безполезен !
  • 17 Заминавай

    8 12 Отговор

    До коментар #11 от "Еврогйск съюз":

    В Русия!Веднага!
  • 18 Ром Бакарди

    6 12 Отговор
    Розбира са чи е прублем смяната на туй пусто времи.....ето например: снощи утидохми на рестурант, ядохми, пихме, после вав идин пиану бар, ощи шорахми-напуках са кат на умрело и са прибирами, лягами каде четери афтър полунощ и си викам-ша са наспя! Да, ама не! Ощи вав шес сабахлен мойто жина вика: ай ставай ве, мис.ки.нин такав, ко са излежаваш, напрайх ти кайве! Аз:махмурлия, сас пудпухнали комбали-ни знам кадя са намирам! Идин част от саня ми зе таз смяна на саата! Ко няма сам крив сига....
  • 19 и я не знам..

    7 8 Отговор

    До коментар #9 от "Пустиняка":

    Знам че от толкоз смена на часовниците-пустиняците станаа-пълни пустиняци.
  • 20 Емо

    23 6 Отговор
    Така е, но е безсмислено да го повтаряме. Стрес има, недоспиване има, но защо не можем да се съберем повече хора пред МС и да поискаме да го спрат това нещо? Трябва да се действа, а не да се опява.

    Коментиран от #32

  • 21 оти си..

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "мен ме кефи":

    Пил две сини таблетки..
  • 22 един

    12 13 Отговор
    Както и да го погледнеш природното/зимното/часово време си е универсално и по-добро!Лятното часово време не е подходяща за зимата макар тя в последните години да е далеч от това което наричаме зима.Но все таки си е по-студено,особено сутрин и особено за малките деца които трябва да ходят на детска градина и училище,а също така и за пенсионерите и хронично болните хора които пък ходят по-рано по-болници и лекари!
  • 23 пенко

    3 9 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО "ПРОСТИ ФЕСЪРИ" -ЖИВИ - ИМА В БЪЛГАРИЯ/ ПОВЕЧЕ ЛИ СА ОТ АРМИЯТА НИ / ?????? КАК ДА СИ "ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛАМ - ПРОСТ ФЕСЪР " , АКО НЕ НАРЕЧЕШ ПРОБЛЕМЧЕНЦЕНЦЕТО - "ИЗКЛЮЧ. ГОЛ. " !?!?!?!?!?
  • 24 и я съм..

    12 12 Отговор

    До коментар #12 от "Бачо Киро":

    Мързел..от работа се гърбее,никой не е прокопсал..за тва си сакам астрономическото зимно време-повичко сутрин да спинкам-а ти си бачкай.
  • 25 нннн

    15 6 Отговор
    Целта е да се стресират и объркат още малко хората. В казармата се казваше ,,да се ем на личния състав". Сега две седмици ще мислим и приказваме за времето, а не за съществените неща.
  • 26 д-р Косев

    9 19 Отговор
    Глупости на търкалета. Тоя измислен професор видел микрофон и се чуди каква небивалица да изтърси, че да му обърнат внимание. Съвсем нормално е времето, по което хората става и лягат да варира според сезона и задълженията. Така е било и преди се сдобият с часовници - съобразявали са се с наличието на дневна светлина и с належащите задачи. Всеки селянин го знае това и го приема, ама осктотелите копейки по панелките се стресират и не издържат вече, направо ще умират щото требва да си мръднат стелката на часовника с един час. Все едно некой ги карат да стават и лягат в точно определен час. А най-гръмогласни са точно пенциите, дето и без това нямат какво да правят по цял ден и въобще никакви часовници и времена не им трябват.
  • 27 българин

    9 13 Отговор
    За смяната на времето плюя по европейските бюрократи, колко време ще им трябва да спрат това безумие, 3 години не им стигнаха.
  • 28 Сократ

    14 0 Отговор
    Стига бе. Ние защото не го знаем. Ами като е такъв стрес, до кога ще ни тормозите? Нали нямаше да се врътка часовника повече?
  • 29 Хайде стига

    4 12 Отговор
    Стига рев и оплаквания, малко е криво първия дан, затова е в неделя, когато повечето хора почиват, работих много години на смени, и нощна когато работиш час повече и обратно час по малко, и никакъв стрес не ми е докарало, не е ли по-голям стрес всекидневното вдигане на цените на всичко, а това дето послушните политици искат да ни вкарат във война, лошата фалшива храна, затова защо някой психолог не се изкаже
  • 30 Тъпунгер

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Еврогйск съюз":

    😁 ха-ха, точно. И ще зомбираме напълно.
  • 31 Феодал

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Стрес":

    Ми нали затова ви сменяме времето. За да можете вие, крепостните да ми работите един час повече всеки ден, и то безплатно!
  • 32 Политик

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Емо":

    Ако можехте нещо да промените с протести и демонстрации, щяхме да ги забраним.
  • 33 Милен

    1 10 Отговор
    Те тия стресираните от смяната на времето, после ще са стресирани и от изгряването на слънцето в 4часа лятото или съмването в 10часа зимата ако спрем да го сменяме 😂
  • 34 От Гражданите на БГ

    7 7 Отговор
    Това със смяната на часовото астрономическо време с лятно такова за цялото население в България е много глупаво решение!
    Смяната засяга най-много работещите промишлени предприятия.За това има много по-лесен и продуктивен начин да се корегира това недоразумение на некомпетентни люде.Достатъчно е дадено предприятие да си направи две табели за работно време.Едната табела да е за зимното астрономическо време например от 8 часа сутринта,а другата с лятното часово време от 7 часа сутринта.Така няма да страдат възрастните хора,учениците и всички животни на които им променяш времето на хранене.
    Неграмотни хора,защо стресирате и без това стресираните българи?!
    Няма ли най-после да се засрамите?!

    Коментиран от #35

  • 35 Браво

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "От Гражданите на БГ":

    Мислещ човек си, ама то много сложно за кухи кратуни. По-лесно им е да въртят часовника, отколкото да си размърдат бозътъ у глъвътъ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове